Magánkézbe kerülhet Budapest legszebb közhasználatú passzázsa

2017.04.26. 17:45

Orbán Viktorral jó kapcsolatban álló befektetők építenek luxusszállót a Belváros kiemelt pontján. A telket a Rogán Antal vezette önkormányzat adta el, a hotel kivitelezője egy kormányközeli cég, a beruházást állami hitel fedezi. Ráadásul a hozzá tartozó, eddig közhasználatban levő Párisi udvar is magántulajdonba vándorolhat, írja a Magyar Narancs eheti számában.

Az V. kerületi Ferenciek tere 10. szám alatti Párisi udvar műemlék épületet az önkormányzat 2014. május 8-án adta el a Párizs Property Kft-nek, 2,1 milliárd forintért. A jordán befektetők (Zuhair Awad és Sameer Hamdan) ötcsillagos szállodát építtetnek a Garancsi Tiborhoz sorolható Market Zrt-vel. A hitelszerződést az Eximbank részéről Puskás András írta alá, aki az épület 2014-es eladásakor Rogán alpolgármestere volt a Belvárosban.

A Párisi udvar és két átjárója, a Párisi passzázs és a Kígyó passzázs korábban közhasználatban levő ingatlanok voltak. A műemlék épületet azonban úgy adta el az V. kerületi önkormányzat arab befektetőknek, hogy az átjárók státuszáról egy szó sem esik a szerződésben, azok az épülettel együtt a befektető birtokába kerültek. Másfél év múlva korrigálták a szerződést, a beruházó eszerint megkötésekkel ugyan, de átengedi a Párisi udvart és passzázst közterület céljára.

A megkötések: a területet a szálloda tulajdonosa este 8 és reggel 8 óra között lezárhatja, és az átjárás kizárható egyfolytában maximum öt napig, egy évben összesen 30 napig. A Párisi udvart emellett a szálloda tulajdonosa korlátozás nélkül használhatja a saját céljaira.

Az épület legdíszesebb, leglátványosabb része a passzázs, amely fűtött belső térré változik. A hatszögletű, kupolás központi térben lesz az ötcsillagos luxushotel előtere, de ide csatlakozik egy bár, étterem és kávézó is, ami közvetlen kapcsolatot teremt a Ferenciek tere forgatagával – áll egy korábbi, origo.hu-n megjelent cikkben.

A Párisi udvarból lesz tehát a luxusszálloda lobbyja, ahová a hotel főbejáratát is elhelyezik, ez pedig elég távol áll a közhasználati funkciótól, írja a Magyar Narancs.

A szerződés szerint ráadásul, ha a szálloda tulajdonosa bírósági úton megtámadja a létesített szolgalmat (a közforgalmú átjárhatóságot), és azt törölteti, akkor alig 255 ezer euró kötbért kell fizetnie: azaz egy megfelelő bírósági ítélet és kevesebb, mint 80 millió forint befizetése után végleg magántulajdonba kerülhet a Párisi udvar a hozzá tartozó passzázsokkal együtt.