Magasabb lesz a Kopaszi-gát felhőkarcolója?

DSC 4377
2017.05.08. 09:25 Módosítva: 2017.05.08. 09:31

Míg az ellenzők szerint egyáltalán nem kell, és zavarná a város látképét a Kopaszi-gáttól nyugatra tervezett 120 méteres magasház, a XI. kerület főépítésze szerint a hazai szabályozások miatt egy magasabb, 150 méteres felhőkarcoló mutatna igazán jól, írja a Magyar Idők.

A múlt héten az LMP szervezett nyilvános vitafórumot a Lágymányosi öbölbe tervezett BudaPart beruházásról, és az ott tervezett felhőkarcolóról. Takács Viktor, Újbuda főépítésze a vitán azt mondta: a hazai építésügyi szabályozás miatt nem tud olyan karcsú lenni a tervezett toronyház, mint más európai vagy tengerentúli városokban. A sok lift, lépcsőház, bonyolult megoldások miatt túl széles tornyot kell építeni, ezért szerinte egy 40 emeletesnél több, 150 méter magas épület mutatna jól az eredetileg tervezett 120 méteres helyett.

A beruházó Property Market nyolc, nemzetközileg is elismert tervezőirodát hívott meg, hogy egy ikonikus, szoborszerű épületet tervezzenek, de a pályázaton nem találtak megfelelő tervet. Az építkezés egy év múlva indulhat, és egy ilyen épület 2-2,5 év alatt felépíthető. A területen félmillió négyzetméteren 2000-2500 lakás, irodák, szállodák, parkolók, kereskedelmi területek  is épülnének. Mintegy 30 ezer ember lakik, dolgozik, vásárol majd a területen.

Bardóczi Sándor tájépítész a vitában azt mondta: ehhez a mérethez kiépítetlenek a tömegközlekedési kapcsolatok. Takács Viktor erre azt válaszolta: a XI. kerület újra elővette a fonódó 2 villamosprojektet. A vonal a Gellért térnél ágazna ki, majd a Műegyetem, az Infopark előtt húzódna, és a Budafoki út–Dombóvári út kereszteződéséig épülne meg az első ütemben. A vonal megtervezését az ingatlanberuházó vállalta, a kivitelezés finanszírozásán pedig a kerület és a főváros dolgozik.

Frissítés: Az építtetőnek megfelel a 120 méteres magasság

A beruházó Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. lapunkkal azt közölte: nem szándékozik a jelenleg hatályos településrendezési szabályok módosítását kezdeményezni, az épület fejlesztését pedig a jelenleg hatályos, 120 méteres magassági szabályok figyelembevételével tervezi. 

(Borítókép: BudaPart)