Metrótender-bontás: Tarlós szerint javult a helyzet

2017.05.11. 17:51 Módosítva: 2017.10.19. 17:28

Csütörtökön felbontották a 3-as metró felújítására kiírt tenderre beadott kivitelezői ajánlatokat. Tarlós István főpolgármester lapunknak azt mondta: az előző körnél, amikor 50 százalékkal magasabbak voltak az árak az előzetesen vártnál, most lényegesen kedvezőbb a helyzet.

Hozzátette, hogy cégnevet, számokat a jogszabályi tiltás miatt nem mondhat, de úgy gondolja, a kormány segítségével áthidalható a probléma.

D NOE20170510007
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az árajánlatok ugyan magasabbak még mindig az előzetesen becsültnél, és a 130 milliárdos keretnél, de nem olyan sokkal, hogy a pályázatot megint le kelljen fújni.

Mint arról beszámoltunk, a felújítás három szakaszára korábban kiírt pályázatokat tavaly ősz végén nyilvánították eredménytelennek, mert 50 százalékkal többe kerültek, mint az előzetesen becsült költség, és a kormányhatározatban megfogalmazott támogatási szerződésben megfogalmazott felső limit, azaz nem volt fedezet rá. Az új pályázatot már a pontos kiviteli tervek alapján tették közzé decemberben, azzal számolva, hogy így könnyebb lesz pontos árajánlatot adni a kivitelezőknek, ezáltal alacsonyabb lesz az ár is.

Aztán a decemberi tendert is visszavonták jogszabályi problémák miatt, hogy márciusban újra kiírják a kivitelezői pályázatokat.

Ha a mostani árajánlatokra rábólintanak, a BKV július végén megkötheti a szerződést a 3-as metró felújítására kiírt pályázat nyertesével. A munka a második félévben kezdődhet a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között. A korszerűsítés az északi szakasszal, a Lehel tér és Újpest-Központ között folytatódik, várhatóan az év végén.