Eladni készülnek a budapesti Bálnát

2017.06.10. 10:01

A jövő szerdai, június 14-i fővárosi közgyűlés napirendjén szerepel egy javaslat "a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás keretében történő értékesítésére", szúrta ki a Magyar Nemzet. Az előterjesztő Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, a javaslatot a vagyongazdálkodási főosztály készítette elő.

A lap összefoglalója szerint 11 milliárd forintos minimálárral privatizálnák az épületet és a hozzá kapcsolódó mélygarázst, nyilvánosan megismerhető értékbecslés nélkül.

Az előterjesztésben benne van az is, hogy a jelenleg a Bálnában működő Új Budapest Galéria és a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ még 15 plusz 5, azaz 20 évig maradhatna itt, erről használati megállapodásokat kötnének. Ezzel biztosítanák, hogy megmaradjon a Bálna kulturális központ funkciója is.

A  javaslat összegzése szerint a Bálnával a főváros egy számára előnytelen, nem megfelelően kidolgozott PPP konstrukciót örökölt meg, és "a Bálna megnyitását követő piaci tapasztalatok alapján egyértelművé vált, hogy (...) hatékony és eredményes üzemeltetése (...) csak korlátozottan valósítható meg, amelynek nyomán a beruházás megtérülése a piacon elvárt időhorizonton lényegesen túlmutat", ezért jobban megéri lezárni a projektet és értékesíteni az ingatlant.

A DK fővárosi képviselője, Gy. Németh Erzsébet szombaton sajtótájékoztatót tartott a Bálna eladása ügyében. Az MTI szerint azt mondta: Tarlós István a Bálna eladásából szeretné a hiányzó forrást előteremteni a 3-as metró felújítására, a főpolgármester ahelyett, hogy megszerezte volna a kormánytól a pénzt, "dobra veri a legígéretesebb középületet". Gy. Németh azt is feszegette, vajon Tarlós tudja-e már, ki fogja megvenni a Bálnát, és az esetleg nem Mészáros Lőrinc-e. A DK nem fogja támogatni az eladást, tette hozzá.