Féltik a helyiek a Normafát a hóágyúzott sífutó pályától

07
2017.07.10. 17:28
A tervezett sípálya egyelőre a háttérbe került, most úgy néz ki, hogy első körben hóágyúzott sífutó- és hobbi szánkópálya épül a Normafán, értesült az Index. Civilek szerint az előzetes tervek több sebből véreznek. A helyszínre mentünk, hogy megnézzük, mi készül.

A napokban szerződött a XII. kerületi önkormányzat és a BPGL Kft. a Normafán megépítendő, mesterséges hóval ellátott, azaz hóágyúzott sífutó- és hobbi szánkópálya tervezésére, hívta fel a figyelmünket Sipos Péter, volt kerületi párbeszédes képviselő. A cég nettó 13,5 millió forint tervezési díj fejében vállalta, hogy végigviszi a környezetvédelmi és egyéb engedélyeztetést.

Sípályák a Normafánál

Felkerekedtünk, hogy a helyszínen nézzük meg, mi készül pontosan a Normafán.

Mikó Gergely, az önkormányzat Normafával foglalkozó intézményének, a Normafa Parknak az igazgatója azt mondta, hogy jelenleg két hóágyúzott, éjszakai világítással ellátott szánkópályát terveznek az Anna rétre, ahol eddig is szánkópálya volt, amikor esett hó; valamint a szánkópálya alatt egy hóágyúzott, éjszakai világítással ellátott, 1-1,5 km hosszú sífutó pályát a Szaniszló réten.

Korábban még lesikló sípályát tervezett az önkormányzat a Normafára, az a projekt Mikó elmondása szerint most mintegy évvel hátrébb csúszott. Azért vették előre a sífutó pályát és a szánkópályát, mert ezek kisebb beruházások - becslés szerint százmilliós nagyságrendű a költség, aminek forrása a Normafa-törvény -, és az itt szerzett tapasztalatokat felhasználhatják a később építendő sípályánál. Mikó úgy vélte, hogy az engedélyeztetést követően idén még valószínűleg nem kezdődik el a kivitelezés, de a rákövetkező szezonban már használhatók lesznek a pályák.

Megtérülés

A helyi civilek a Normafa - természetesen Facebook-csoportban követik az eseményeket. Egyik nagy problémájuk, hogy nem fog megtérülni a beruházás. Mikó elmondta, hogy

a százmilliós beruházást nem piaci, hanem közjóléti projektnek szánják, csakúgy mint például egy játszóteret.

Azaz nem várnak megtérülést. Ha van üzleti modell, az csak annyi, hogy a pályáknak saját magukat el kell tartani, azaz a tervezett 1500 forintos napijegyből fedeznék a karbantartást és működtetést. Ezért a pénzért a síelők öltözőt, kezelt havas pályát, és világítást kapnak. A szánkózók ingyen használhatják a behavazott lejtőket.

A terv szerint a sífutópálya tetejénél álló, és még mindig működő Vasas síházat a Vasas felújítja, és ez az épület lesz a sífutópálya központja. A Normafán régóta van egy kijelölt, 5,5 km hosszú klasszikus sífutópálya, az MHK-pálya (lásd: Munkára, harcra kész) amit akkor tudnak használni a sífutók, ha nagyobb hó esik. Ezt nehéz lett volna hóval beszórni, mert hosszú és az erdőben halad.

Ezért lett az új pálya helye a Szaniszló rét, ahonnan két nagyobb kanyart lehet megtenni dél és észak felé. A pályán becslés szerint egyszerre 70-80 sífutó fér majd el, így naponta sok száz sífutó használhatja.

Vízellátás

Kényes pontja a beruházásnak az ágyúzáshoz szükséges vízvezeték-rendszer kiépítése. A civilek attól tartanak, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben nem csapadékvízből, hanem csapvízből készítik majd a mesterséges havat, ami káros lehet a környezetre. Mikó közölte: a tervek szerint a pálya határában álló, a kerület által visszavásárolt Sporthotel jelenleg használaton kívüli medencéje környékén lenne a vízgyűjtő, ahol a létesítményből összegyűjtött csapadékot tárolnák. Ezt egészítenék ki vezetékes vízzel. Ezt a kevert vizet használnák a mesterséges hó készítéséhez, ha a környezetvédelmi hatósági hozzájárul.

A civilek attól is tartanak, hogy olvadáskor nagy mennyiségű víz fogja elönteni a sípálya környékét, ami túlterhelheti a természetet. Mikó szerint azonban 10-30 cm vastag hóréteg hirtelen olvadására már többször volt példa a Normafán, legutóbb idén áprilisban, és nem okozott gondot.

Szánkópálya

Az Anna-réti hóágyúzott szánkópálya (ami valójában két pálya) megépítésére az önkormányzat szerint azért van szükség, hogy az eddigi teleken a sízők és szánkózók által közösen használt pályákról átcsábítsák a szánkózókat egy biztonságosabb, csak általuk használt pályára. Itt nemcsak magukban lesznek a szánkózók, hanem állandó havuk lesz, és éjszakai kivilágítás mellett is csúszhatnak. Ennek köszönhetően valószínűleg csökken a balesetek száma a Normafán.

Meleg telek

A civilek erősen szkeptikusak abban, hogy a hóágyúzott pályákat egy hónapnál hosszabb ideig lehetne üzemeltetni, és egy ennyi ideig tartó sportlehetőségbe nem érdemes ekkora pénzt ölni.

Az önkormányzat részéről úgy számítják, hogy a szánkó- és a sífutó pályához szükséges 10-30 centiméteres hóvastagság legalább két hónapon keresztül fenntartható, úgy pedig már megéri a beruházás.

Idén volt már egy próba, hóágyú nélkül

Az önkormányzat az idei télen már kipróbálta, milyen lenne egy sífutó pálya a Szaniszló réten. A pálya kialakításához saját berendezést használtak a természetes havon. A próbálkozást a Hegyvidék tévé örökítette meg riportban:

Borítókép: Hegedűs Márk / Index.