Népszavazási kezdeményezést adtak be a római-parti mobilgát miatt

2017.08.03. 11:13 Módosítva: 2017.08.03. 11:18

Helyi népszavazást kezdeményezett az Együtt és a Párbeszéd a római-parti mobilgát megépítés ellen, jelentette be az Együtt Budapesti elnöke a budapesti városháza előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

A népszavazási kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy  a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mondta Pataki Márton. Véleményük szerint a mostani terv kizárólag magántelkek tulajdonosainak érdekeit szolgálja, nagyon sok pénzbe kerül, biztonsági kockázatot jelent és elpusztítja a környezetet a parton. A kezdeményezők szerint a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni.

A népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtés legrosszabb esetben októberben kezdődhet. A referendumot az országgyűlési választásokkal egy időben lehetne megtartani, így pénzt is lehetne spórolni.

Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, a párt III. kerületi önkormányzati képviselője szerint a fideszes városvezetés tevékenysége a Római-part ügyében totális kudarc, és csak az ingatlanlobbi érdekeit szolgálja.