Hány taxishiéna bukott le egy év alatt?

HUS 5040
2017.08.09. 10:26
Tavaly bejárta az internetet annak a taxinak a képe, amin az élelmes taxishiéna egy szigszalag segítségével 280 forintos kilométerdíjból 1280 forintosra módosította a kocsija ajtaján szereplő díjszabást, extraprofittal meglovagolva a Sziget Fesztivál alatt fellendülő konjunktúrát. A mostani Sziget előtt megkérdeztük a BKK-t: egy év elteltével javult-e a taxishiéna-helyzet, és készülnek-e az új szigszalagos sumákokra?

Az elmúlt egy évben közel 3300-szor ellenőrizték a taxisokat a BKK ellenőrei. A szigszalagos módszer a múlté, de az esetek 70 százalékában (2400 esetben) így is találtak valamit. Így például:

  • a hatósági árnál magasabb tarifa alkalmazását, egy-egy útra fix tarifa alkalmazását (kikapcsolt taxamétert), a taxaméter befolyásolását (azaz az órapörgetést), valamint egyéb csalást (volt olyan taxis, aki az utastól nagy címletű bankjegyet kapott, de azt állította, hogy csak kisebb címletet vett át, volt, aki más, jóval értéktelenebb valutában adott vissza, több mint 100 alkalommal;
  • taxiállomás-használati hozzájárulás, tevékenységi engedély, engedélykivonat, érvényes taxivezetői igazolvány nélkül végzett szolgáltatást közel 1050 esetben;
  • az ellenőrzés megtagadását csak idén több mint 200 alkalommal.

Ezek alapján a BKK majdnem 2700 intézkedési indítványt küldött a hatóságoknak. Hogy abból hány esetben lett büntetés, azt a közlekedési cég nem tudja. 

Tíz ellenőr

Összesen kilenc BKK-s személyszállítási ellenőr végez helyszíni ellenőrzéseket, egy BKK-s pedig az akciókat szervezi, illetve a hatóságokkal tartja a kapcsolatot. Az elmúlt egy évben több mint négyszázszor volt közös ellenőrzés a hatóságokkal. (A BKK együttműködik a BRFK-val, a NAV-val és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztályával, valamint a FÖRI-vel.) 

Száz taxishiéna

Az elmúlt évben a BKK több mint százszor tárt fel olyan jogsértést a helyszíni ellenőrzéseken, ami igazoltan a viteldíjjal való visszaélésre utal. (A BKK munkatársai csak ellenőriznek, intézkedést csak indítványozhatnak.) A helyszíni intézkedéseket kivéve a BKK-nak nincs adata arról, hogy a fent említett hatóságok ténylegesen hány intézkedést hoztak.

A BKK által szervezett akciókban 2017-ben a BRFK munkatársai, illetve az NFM ellenőrei engedély nélküli tevékenység miatt nyolcszor vetették le taxisok rendszámát, illetve vették el forgalmi engedélyüket a helyszínen. 2016-ban elsősorban az akkori Uber-autókról vette le a rendszámot a rendőrség. 

Négyszer egyéb bűncselekmény miatt állítottak elő taxisofőrt a BRFK munkatársai (például járművezetéstől eltiltás hatálya alatt álló vagy embercsempészet miatt körözött személyt).

Reptéri helyzet, foglalt drosztok

A kérdésre, javult-e a taxis helyzet a ferihegyi reptéren, a BKK a következő választ adta: megítélésük szerint igen. 2017 tavaszától ugyanis a hatóságokkal együttműködve, új módszereket is bevetve folyamatosan fokozott ellenőrzéseket végeznek a repülőtéren és a környékén.

A BKK kérdésre elismerte, hogy működnek még a klasszikus „foglalt drosztok” is, ahonnan elüldözik a többi taxist. Ezek a taxiállomások elsősorban a turisták által látogatott helyeken és a pályaudvarok környékén találhatók. A folyamatosan fennálló problémával kapcsolatban a BKK annyit tudott tenni, hogy jelezte azt az érintett rendőrkapitányságoknak. Végül közölték: ahogy például a FINA Budapest 2017 vizes világbajnokság rendezvényeire, a Sziget Fesztiválra is ellenőrzési akciókkal készül – a hatóságokkal közösen – a BKK.

Tavaly szeptemberben még úgy tűnt, hogy nem lehet gátat vetni a taxishiénák ügyeskedéseinek.

Ön hogy látja, kevesebb a taxishiéna?