Valami döntés lesz a mobilgátról, de nem tudni, mi

2017.10.13. 15:15

Javaslat a Csillaghegyi-öblözetben kialakítandó árvízvédelmi létesítménnyel kapcsolatos közgyűlési döntésre címmel egyetlen előterjesztést tárgyal jövő hét szerdán a fővárosi közgyűlés. A budapest.hu-n közzétett meghívó szerint a rendkívüli ülés összehívását a napirend sürgőssége indokolja.

Az előterjesztést a képviselők egy későbbi időpontban kapják majd meg, ezért mindenki csak találgat, mi lehet az ülés célja.

Mint arról beszámoltunk, kedden a Kúria megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság döntését és hitelesítette a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést, ami így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?

A helyi népszavazást Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtotta be, magánszemélyként. A népszavazáson kezdeményezésük szerint a budapestiek vehetnének részt. Az aláírásgyűjtést októberben kezdenék, a népszavazásra az országgyűlési választásokkal egyidőben kerülhetne sor.

Tarlós István úgy reagált a döntésre, hogy már nem bánja, ha népszavazás dönt a kérdésben, nem az eddig megjelent a zagyvaságok. Hozzátette: most össze kell gyűjteni több mint százezer aláírást a kezdeményezőknek a népszavazás mellett. Az aláírások számából ki fog derülni, hogy hány embert érdekel ez a téma.