A budapestiek többsége nem a Városligetben szeretne múzeumnegyedet

2017.11.03. 11:55 Módosítva: 2017.11.03. 12:04

A budapestiek túlnyomó többsége továbbra is kizárólag közparkként szeretné megújítani a Városligetet, épületek nélkül: 72 százalékuk ráadásul abban is egyetért, hogy a jelenleg a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet inkább a Nyugati pályaudvar mögötti ipari terület fejlesztésével hozzák létre - derült ki a Greenpeace Magyarország Závecz Research által készíttetett közvélemény-kutatásából.

A Liget Projekt kivitelezése a parkrehabilitációval indult, ezt a jelenlegi tervek szerint változatlanul új épületek építése követi majd, ami a Liget közparki jellegének megszűnését fogja jelenteni.   A Greenpeace azt várja a kormányzattól, hogy a budapestiek véleményét tiszteletben tartva a Ligetet kizárólag mint közparkot fejlessze, új épületek nélkül. A környezetvédő szervezet azt várja a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től, hogy hozza nyilvánosságra, melyik fákat érintik a most beindult munkálatok.

A Liget Projektet a budapestiek többsége konzekvensen elutasítja. Már a 2016 nyarán lekérdezett, a Greenpeace Magyarország által megrendelt közvélemény-kutatás is azt mutatta: a fővárosiak a Városligetet közparknak akarják meghagyni, és elutasítják, hogy a Ligetben fakivágások árán épüljön múzeumi negyed.

A mostani kutatás során arra volt kíváncsi a környezetvédelmi szervezet, hogy a budapestiek milyen arányban támogatnának egy olyan elképzelést, amiben a múzeumi negyed egy funkcióra váró, leromlott ipari terület fejlesztésével valósulna meg. Ez hozzájárulna a város élhetőbbé tételéhez, és felértékelné a környék ingatlanjait is. 

A Nyugati pályaudvar mögötti múzeumi negyed ötlete nem új keletű. Budapest főpolgármestere, Tarlós István 2010-es Budapest-programjában is ez az elképzelés szerepelt. 

A Greenpeace Magyarország továbbra is fontosnak tartja a Városliget mint park rehabilitációját. Fejleszteni kell többek között a jelenlegi közvilágítást és a Liget közparki funkciójának infrastruktúráját; meg kell oldani a növényzet folyamatos karbantartását; és kerékpártárolókat, nyilvános illemhelyeket, szelektív hulladékgyűjtőket kellene kialakítani. Ezekhez azonban nincs szükség új épületekre a közparkban - közölték.