Félig már lebontották az egykori SZOT-szállót

index-3
2018.02.07. 10:39
Félig már lebontották a budai panoráma legcsúfabb épülettorzóját, az egykori SZOT-szálló betoncsontvázát. Mint légi felvételeinken látszik, a lebontott rész helyén már épül a Rózsadomb legluxusabb luxustársasháza.

Mint arról korábban beszámoltunk, társasház épül a SZOT-szálló helyén, megkapta a jogerős építési engedélyt a beruházó Rózsadomb Panoráma Kft.  A Vérhalom utca 17-19. címen álló, életveszélyes állapotban lévő hoteltorzóból a cég 100 lakásos társasházat akar építeni. A kivitelező azt is ígéri, hogy az építkezés során figyelembe veszik majd a környék lakóinak igényeit és a zöld felületeket is növelik a környéken. Arról, hogy milyen társasházat terveztek a SZOT-szálló helyére, itt írtunk bővebben. 

A hvg.hu korábbi beszámolója szerint az ingatlan tavaly a fuvarozási piacról ismert Wáberer Györgyhöz került. A logisztikai kormánymegbízott tervpályázatot hirdetett az egyépületes társasházra, amit az Építész Stúdió nyer meg. A terveket végül a CÉH Zrt.-től rendelték meg. A döntést bizalmi és kapacitásbeli okokkal indokolta a beruházó Rózsadomb Panoráma Kft., amelyet a W-New Holding Kft. közbeiktatásával birtokol Wáberer.

Az építési engedély szerint az új épület hat méterrel magasabb lesz, mint az elbontott házszerkezet, kell a tér a luxuslakásokhoz. A kivitelező a Market Építő Zrt. Wáberer az Alkotás utca és a Csörsz utca kereszteződésében épülő irodaház beruházását is közösen viszi a Marketet birtokló Garancsi Istvánnal, a kormányfő barátjával, írta korábban a hvg.hu. A húszmilliárd forintból épülő luxuslakóházat 2019 második felében tervezik átadni.

A rózsadombi SZOT-szálló 1971-ben épült. A kilencvenes évek második felében a Globex cégcsoporthoz került. Az épületet visszabontották, csak a csupasz betonszerkezet maradt meg, aminek látványát máig élvezhetjük (legalábbis a pillanatnyilag még álló épületrészét). A Globex azonban belebukott az 1998-as Postabank-botrányba, ezért a szintén luxustársasháznak tervezett ingatlan sokáig torzóként pusztult a Rózsadomb egyik legszebb pontján. 2004-ben egy Pro-Hill nevű cég vette át a beruházást, de ők se tudtak tovább lépni.