Új embert nézett ki a BKK élére a főváros

2019.01.18. 11:52 Módosítva: 2019.01.18. 12:07

Tarlós István decemberben megígérte, hogy január végén váltás lesz a BKK élén, minden jel szerint ez meg is történik: a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztés szerint Dabóczi Kálmánt valóban Nemesdy Ervin váltja majd a vezérigazgatói poszton.

Tarlós István főpolgármester az általa jegyzett – a Budapest.hu oldalon közzétett – előterjesztésben azt javasolja a testületnek, hogy Dabóczi Kálmán munkaviszonyát február 27-ével, felmondással szüntessék meg. A felmondási idő január 24-étől február 27-éig tartana, ez idő alatt Dabóczi Kálmánt mentesítenék a munkavégzés alól. A társaság igazgatósági tagságából január 23-ával hívnák vissza.

Nemesdy nem ismeretlen a BKK-ban és a Városházán sem. 2013 után tagja volt a BKK igazgatótanácsának, és  mint arról beszámoltunk , Vitézy leváltása után Tarlós őt szerette volna a BKK élére. A BKK vezérigazgatója végül Dabóczi Kálmán lett, a nyugalmazott építőmérnök pedig inkább Tarlós vezető tanácsadó tanácsadójaként folytatta.  A mérnök az útépítés területén szerzett főleg tapasztalatokat, a Betonútépítőt követően a Gyurcsány-kormány alatt autópályát építő Viadom Zrt. gazdasági igazgatója volt, azután pedig a Vegyépszer Zrt. controllingigazgatója lett. Mindkét cég később csődbe ment. 

Dabóczi Kálmán egyhavi végkielégítésre jogosult.

A főpolgármester javasolja, hogy a közgyűlés válassza meg Nemesdy Ervint január 24-ével a BKK igazgatóságának tagjának – bruttó havi 360 ezer forint díjazással – és határozatlan időre a BKK vezérigazgatójának.

Nemesdy Ervin a javaslat szerint bruttó havi 1 millió 600 ezer forint díjazással láthatja majd el a vezérigazgatói tisztségét.

A főváros vagyonrendelete alapján a BKK vezérigazgatójának megválasztásáról, visszahívásáról és díjazásáról a főpolgármester előterjesztésében foglalt javaslat alapján hozza meg döntését a Fővárosi Közgyűlés.

Dabóczi Kálmán 2015. január 1-jétől áll határozatlan idejű munkaviszonyban a társasággal.

Tarlós István 2018. november 30-án közleményben tudatta: kezdeményezi a BKK vezérigazgatójának felmentését a cég elektronikus jegyrendszer projektje miatt.