A bíróság a Ligetbe tervezett Nemzeti Galéria építési engedélyét is visszavonta

2019.01.22. 11:36 Módosítva: 2019.01.22. 11:39

A bíróság a Városligetben megépíteni tervezett Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is megsemmisítette, és az V. Kerületi Hivatalt új eljárás lefolytatására utasította, írja Facebook-oldalán Civil Zugló Egyesület. Nemrég a szintén a Ligetben épülő  Néprajzi Múzeum építési engedélyét is visszavonták formai hiba miatt. 

A Civil Zugló Egyesület jogi képviselője az Új Nemzeti Galéria épületére kiadott építési engedély irataiba tavaly nyáron szeretett volna betekinteni, de az immár egyfokúvá vált eljárásban az V. kerületi kormányhivatal jegyzőkönyvben tagadta meg ezt. 

Az Egyesület ez ellen benyújtott keresete nyomán a bíróság a hétfőn megtartott tárgyaláson az ügyféli jogok súlyos korlátozása miatt  megsemmisítette az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét, és az V. Kerületi Hivatalt új eljárás lefolytatására utasította, írják.

Tavaly novemberben  a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az épülő új Néprajzi Múzeum építési engedélyét helyezte hatályon kívül, és  új eljárásra utasította az V. kerületi kormányhivatalt A bíróság egyebek mellett ott is azzal indokolta döntését, hogy az engedélyeztetési eljárás során az ügyfélként bejelentkezett civil szervezetek és szakértőik számára nem biztosították a törvény által előírt iratbetekintési jogot.  

A Liget Budapest akkor azt közölte, hogy " egy sajnálatos, de a beruházás szakmai tartalmát egyetlen elemében nem érintő formai, eljárási hiba miatt" döntött így a bíróság.  

Frissítés 14 órakor: A Városliget Zrt. cikkünk megjelenése után a következő közleményt küldte kérdéseinkre válaszolva:

Az előzetes terveknek megfelelően ütemezetten halad az új Nemzeti Galéria kivitelezési munkálatainak előkészítése. A Közigazgatási és Munkaügyi bíróság döntése az új Nemzeti Galéria építési engedélyének kapcsán a beruházás szakmai tartalmát nem érinti, az a projekt kivitelezésében késést nem okoz. A döntés a hatósági eljárás során kisebb technikai hibára vezethető vissza, a megismételt eljárásban a hatóság minden bizonnyal korrigálni fogja a hibát.

A Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. valamennyi feladatát a jogszabályoknak megfelelően végzi, beruházásait jogerős és végrehajtható engedélyek birtokában hajtja végre, így természetesen a projekthez kapcsolódó fejlesztések – beleértve az új Nemzeti Galéria kivitelezését is - jogerős és végrehajtható építési engedélyek birtokában indulnak meg.