A Rómain lehet először újra dunai strand Budapesten

romai
2019.02.08. 12:13

Csütörtöki ülésén rábólintott az óbudai önkormányzat arra a lakossági kezdeményezésre, ami szerint rendbe rakják a Római-parton a fövenyt, és ha a lehetőségek megengedik, egy szabadstrandot is kialakítanak – áll a Római-parti civilek közleményében.

Puskás Péter alpolgármester lapunknak elmondta, hogy a Római-parton volt régebben strand, de a vízminőség romlása miatt megszűnt. Budapest területén jelenleg is jogszabály tiltja a dunai fürdőzést. Az elmúlt években azonban nagyot javult a vízminőség, ezért a polgármester szerint felülvizsgálható a tiltás.

Ezért az önkormányzat vízminőség-mérésekkel és törvényi lobbizással indul neki a strandépítésnek, ezzel párhuzamosan megkeresik az ideális helyet is a fürdőzéshez. Puskás legfeljebb két-három helyen tudná elképzelni a szabadstrandot, konkrét javaslat például a Hattyú csónakház környékére van. Ezeket a helyszíneket a következő hónapokban megvizsgálják, egyeztetnek a környékbeli tulajdonosokkal is.

Az alpolgármester szerint a cél az, hogy az idei szezonban már megnyisson a szabadstrand, de ehhez mindennek gördülékenyen kell haladnia. A szándék és a pénz (15 millió forintot biztosított erre az önkormányzat) megvan, jelentette ki Puskás.

(Borítókép: A szóban forgó partszakasz a Google Street View képén)