Elkapták a BKK automatát fosztogató férfit Józsefvárosban

2019.07.26. 17:08

Elkapták azt a fiatal férfit, aki a Rákóczi téren eltömítette egy BKK jegykiadó automata pénzvisszaadó nyílását, majd ellopta a fennakadt pénzt, olvasható a rendőrség honlapján.

A 23 éves H. Dávid július 23-án és 24-én lopta meg a gyanútlan vásárlókat, akik hiába várták a visszajáró pénzt az automatából. A józsefvárosi rendőrök csütörtök délelőtt a Rákóczi téri metrólejárónál fogták el a tolvajt, aki korábban már a Keleti pályaudvarnál is elkövetett hasonló bűncselekményt. A 23 éves zsombói férfit üzletszerűen elkövetett lopás vétség miatt hallgatták ki. 

Nem ő volt az első ember, aki kitalálta ezt a könnyű pénzszerzési módot, korábban már részletesen írtunk a leragasztott automaták problémájáról. A BKK akkori megkeresésünkre megírta, 2017-ben kifejlesztették azt a rendszert, hogy ha az érmecsatornába idegen tárgy kerülne, az automata annak eltávolításáig letiltsa a készpénzfizetési funkciót, megakadályozva, hogy még több embert lehessen megkopasztani. Szintén akkor vezették be, hogy az automata hangjelzéssel figyelmezteti az ügyfelet a visszajáró bankjegy elvételére, és hatvan másodperc után automatikusan visszahúzza a visszajáró bankjegyet. 

Emellett a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) felvette a járőrútvonalai közé a visszaélésekben leginkább érintett helyszíneket, a BKK pedig biztonsági örökkel biztosította napközben az értékesítést. A megfigyelt helyszíneken a vállalat beszámolója szerint mintegy 40 százalékkal csökkent a jegy- és bérletkiadó automatákkal kapcsolatos eltömítési kísérletek száma.