Karácsony vizsgálatot indított a Szentmihályi úti fák megcsonkítása miatt

2019.09.04. 13:25

A Zöldkommandó nevű Facebook-csoport rakta ki az oldalára azokat a képeket, miszerint a zuglói Füredi utcai lakótelepen, a Szentmihályi út összes fájának felső gyökerét levágták. Van amelyiket olyan mélyen, hogy bele lehet állni a helyükön lévő gödörbe.

Megkerestük a zuglói önkormányzatot, hogy a poszt állításainak megfelelően, van-e köze az önkormányzatnak a fák megcsonkításához. Mint Hikáde Bea sajtófőnöktől megtudtuk, Zugló polgármestere, miután értesült a történtekről, azonnali tájékoztatást kért a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezetőjétől. A cég tájékoztatása szerint a Szentmihályi út 24. garázssora előtt a fagyökerek megemelték és balesetveszélyessé tették a burkolatot. A ház közös képviselője kérte a lakók nevében a Zuglói Zrt-től a helyzet orvoslását, a balesetveszély megszüntetését.

A burkolat felbontása után látszott, hogy a fák gyökerei a burkolatszint fölött vannak, ezeket a burkolat felbontásakor sértették meg, vágták le.

A helyszínre kiküldött kertészmérnök szakmai álláspontja az, hogy

a fotókon drasztikusnak látszó beavatkozás – bár kétségtelenül kárt okozott a növényekben – nem befolyásolja a fák életképességét és a növények tápanyaghoz jutását, azaz nem okozta a fák pusztulását.

A fák tövét termőfölddel töltik fel, és az ágyásokat rönksorral veszik majd körbe a Zuglói Zrt. munkatársai.

A sajtószóvivő tájékoztatásából kiderült az is, hogy Karácsony Gergely a személyi felelősség tisztázása után dönt a szankciókról.