Öt főpolgármester-helyettes lesz Budapesten

2019.10.30. 21:29 Módosítva: 2019.10.30. 22:04

Kedden tartja alakuló ülését az új összetételű Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára dönthetnek a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács felállításának előkészítéséről és a Római-part területére vonatkozó változtatási tilalomról is. A képviselők várhatóan öt főpolgármester-helyettest választanak majd meg.

  • Fővárosi Érdekegyeztető Tanács: Karácsony Gergely előterjesztésében azt írta, hogy főpolgármesterként olyan önkormányzati működés mellett elkötelezett, amely „széles körű társadalmi egyeztetések lefolytatásával” segíti elő a megalapozott döntéseket. A társadalmi egyeztetés egyik legfontosabb területe a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseleti szervekkel való folyamatos egyeztetés a kiemelkedő jelentőségű önkormányzati döntések előtt. Karácsony arra kér felhatalmazást, hogy a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács felállításának előkészítéséről a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseleti szervezetekkel tárgyalásokat folytasson.   
  • Római-part: A Fővárosi Közgyűlés a főpolgármester javaslatára dönthet arról is, hogy megindítja a Duna-parti építési szabályzatnak a III. kerület Duna-parti területére vonatkozó üteme második szakaszának tervezését. Ehhez kapcsolódóan a Római-parton, a Nánási út, a Királyok útja, a Pünkösdfürdő utca és a Duna által határolt területre változtatási tilalmat rendel el.
  • Reklámfelületek: Karácsony Gergely beterjesztett egy olyan előterjesztést is, amely a reklámozási célú felületek hasznosításáról szóló koncepció kidolgozását javasolja. A javaslat szerint a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és gazdasági társaságai számos reklámozási célra használható felülettel rendelkeznek. Ezek egységes koncepció szerinti hasznosítása a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodást és a közjó érvényesítését is szolgálja. Karácsony Gergely azt is indítványozza, hogy az egységes koncepció elfogadásig a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és gazdasági társaságai ne kössenek a reklámfelületeik hasznosítására irányuló szerződést egy évnél hosszabb időre.
  • Főpolgármester-helyettesek: Az alakuló ülésen a képviselők megválaszthatják majd a főpolgármester-helyetteseket is. Az előterjesztés szerint öt ilyen poszt lesz. A javaslat szerint három főpolgármester-helyettes nem a Fővárosi Közgyűlés tagjai közül kerül majd ki. Karácsony Gergely az önkormányzati választás után az Indexnek adott élő interjúban még azt mondta: ő három-négy helyettessel tervez.