Palánkok jelentek meg a Normafán, ahol készül a fakivágás

2019.12.20. 17:58

Palánkokkal kerítették körbe azt a területet a Normafán, a Konkoly-Thege út mentén, ahova egy nagy parkolót akar építeni a XII. kerületi önkormányzat, adta hírül a Normafa - természetesen csoport a Facebookon. A kerítések megjelenése bizonyára azt jelzi, hogy a jelentős fakivágással járó munkálatokat hamarosan elkezdik.

November elején elég nagy felháborodást váltott ki a hír, hogy 220 fát készülnek kivágni egy óriásparkoló kedvéért Budapest legkedveltebb kirándulóhelyének kapujában. A tervet a hegyvidéki önkormányzat azzal magyarázta, hogy spontán módon beerdősült, jogilag közlekedési célú területnek számító sávról van szó, ahova áthelyezik a parkolót, mivel szeretnék felszámolni a valamivel feljebb, a Síháznál található jelenlegi parkolót és a buszfordulót. Idővel azonban kiderült, hogy a letarolni akart terület is az európai uniós Natura 2000 hálózat része, és a növényzet leirtásához a Pest Megyei Kormányhivatal meglehetősen kreatív jogértelmezéssel adta meg az engedélyt. Az engedély alapján a területen található összes fát február 28-ig kell kivágni.

A parkolóépítés elleni petíciót néhány nap alatt 18 ezren írták alá, és az ellenzéki pártok egy kisebb tüntetést is tartottak a helyszínen. Karácsony Gergely főpolgármester ugyancsak a fenntartásait fejezte ki, mire Pokorni Zoltán úgy reagált, hogy az önkormányzat kész újratervezni a parkolót, ami így húsz férőhellyel kisebb lenne. Megmaradhatna minden 20 cm átmérőnél nagyobb fa, a 10-20 centiméter átmérőjűek közül pedig igyekeznek minél többet megtartani. A polgármester szerint így egy szabálytalan formájú, "amőbaszerű" parkoló létesülne, árnyat adó fákkal. Karácsony és Pokorni ezek után abban állapodtak meg, hogy mindkettejük szerint a fogaskerekű tervezett meghosszabbítása jelentheti a megoldást, hogy tömegközlekedéssel könnyebben fel lehessen jutni a hegyre, ez azonban egy hosszabb távon megvalósítható nagyberuházás - a parkoló így addig is megépül. Az új nagyparkolót eredetileg 193 férőhelyesre tervezték, ami hússzal volt több a felszámolni tervezett kisebb parkoló férőhelyeinek számánál.

Az induló új ingyenes fővárosi újság, a Pesti Hírlap december 11-én megjelent próbaszámának adott interjúban Pokorni már arról beszélt

Aki szerint egyáltalán ne legyen parkoló, az illúziókat dédelget a Normafára látogatókról.

A tervet bíráló civilek szerint egyébként az sem állja meg a helyét, hogy a fogaskerekű meghosszabbítása jelenti (vagy jelenthetné) az autós közlekedés alternatíváját, mivel szerintük a Hegyhát utcán villamosszerűen végigmenő jármű érdemben nem javítaná a Normafa tömegközlekedését ahhoz képest, hogy a jelenlegi végállomás sincs messze a kirándulóhelytől, viszont a fogas sokkal lassabb a jelenleg is sűrűn járó buszoknál.

A hegyvidéki önkormányzat közzétett egy magyarázó videót, amiben továbbra is azzal érvelnek, hogy a két parkoló megcserélése jót tesz a Normafának:

A videóból az egyáltalán nem derül ki, hogy a nagyparkolót mennyiben tervezték át, hány fa maradna meg a kocsiknak kijelölt helyek között, viszont a nagyközönség innen értesülhetett arról, hogy a Síház mellett megszüntetendő parkoló helyén sem kimondottan az erdőterület rehabilitációjára lehet számítani: itt park, büfé és közösségi tér lesz.

A palánkok megjelenését a Normafa - természetesen csoport azzal kommentálta: "Nincs információnk arról, hogy elkészültek-e a módosított tervek. A palánk emelésével erősödik a gyanúnk, hogy hamarosan megkezdődnek a munkálatok."