Nem lesz BKV-sztrájk

2020.02.21. 16:50

Átlagosan tíz százalékos béremelésben állapodtak meg – januártól visszamenőleg – a szakszervezetek a BKV vezetésével a ma kora délután kezdődött kollektív munkaügyi vita harmadik fordulójában. A sztrájkkészültséget a megállapodás aláírásáig felfüggesztették – közölte a cég dolgozóit képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet.

A sztrájkkal fenyegető helyzet február 14-én alakult ki a fővárosi tömegközlekedési vállalatnál, miután a BKV csak nyolcszázalékos béremelést ajánlott a dolgozóknak, a szakszervezetek viszont 15 százalékos fizetésemelést követelnek. Nem született megállapodás a tárgyalások második körében sem négy nap múlva, most viszont igen.

Ennek értelmében az első két hónapra mindenkinek egységesen egyszeri hatvanezer forintot fizet ki a cég, márciustól pedig 8 százalékkal, havonta legalább 35 ezer forinttal nőnek a keresetek – közölte Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke. Ez az összeg legtöbb munkavállalónál meghaladja a 10 százalékot. A szakszervezetek abban is megállapodtak a cégvezetéssel, hogy az eddigi senioritás pótlékot felváltja a Budapest pótlék, amely eleinte 0,4 százalék lesz –, ennyivel kell szorozni a BKV-nál töltött éveket -, ám a tervek szerint kérőbb évente emelkedik, amíg el nem éri az 1 százalékot – magyarázta az elnök. Az egyezség a cafetériára éves mértékét is érintette, összesen 200 ezer forintra emelték.

Naszályi Gábor leszögezte: a sztrájkkészültséget a megállapodás aláírásáig felfüggesztették. A BKV közleménye pedig azt tartalmazza, hogy a részleteket is tartalmazó megállapodás-tervezetet a munkáltató hétfőre összeállítja és megküldi az érdekvédelmi szervezeteknek. A megállapodás végleges egyeztetésére és aláírására előreláthatóan kedden kerülhet sor.