Fülöp, Jakab
6 °C
20 °C

Budapest

Most Fischer Ivánt osztotta ki Tarlós

április 29., 13:29 Módosítva: 2016-04-30 00:47:13
88
A római-parti védműről, a 3-as metró felújított szerelvényeiről, a kerékpáros szabályok felülvizsgálatáról és a Fesztiválzenekarról is szót ejtett Tarlós István főpolgármester szokásos kétheti tájékoztatóján.

Római-parti gát

A tájékoztatót meghívott vendégként Bús Balázs óbudai polgármester kezdte, akivel – mint Tarlós közölte  teljesen egyetért a fővárosi vezetés. Bús Balázs azzal érvelt a védmű szükségessége mellett, hogy a jelenlegi (a Nánási út vonalában húzódó) nyúlgát jogszabályilag nem felel meg az elsőrendű árvízi védmű követelményeinek (kis szelvényű, alacsony, kapubehajtók törik meg, a fák gyökereinél beszivárgó vizek gyengítik, főnyomóvezeték húzódik alatta).

A Római most
A Római most
Fotó: zénó62 / Indafotó

Ezért a csillaghegyi öblözet 365 ezer hektáros területe a rajta élő 55 ezer emberrel együtt nyílt ártérnek számít, és bármikor elöntheti az árvíz. Bús az 1500 fa kivágása ellen tüntetők tiltakozására azzal reagált, hogy az emberi élet fontosabb, mint bármennyi fa. Tarlós István ehhez annyit tett hozzá, hogy a védműre a kormány biztosított pénzt, az erről szóló szerződést a fővárosi közgyűlés megszavazta, tehát 2018 végéig biztosan megépül.

Autóskoalíció, gój motorosok, tütübározás

Tarlós István ismét elővette lapunkat azzal a cikkel kapcsolatban, amiben a gój motorosok Facebook-oldalára hivatkozva azt írtuk, hogy meghívta őket a kerékpározás szabályait felülvizsgáló munkacsoportba (pontos idézet az oldalról: „örömmel nyugtáztuk, hogy délután 14 óra 46 perckor, miután tájékoztatta a helyettese a főpolgármester urat azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy bennünket is szívesen látnak abba a munkacsoportba, ahol a kerékpárosklub is részt vesz”).

A főpolgármester közölte: nem volt meghívás, azt viszont elismerte, hogy a gój motorosok egyeztettek a témában a Városházán a helyettesénél. Sőt, hozzátette, hogy akár a gój motorosoknak is több közük van a fővárosi közlekedéshez, mint annak a holland nagykövetnek, aki egy liberális éjszakai bárból üzenget neki a fővárosi közlekedésről. Kijelentette, hogy az Autós Nagykoalíciótól is kapott levelet az ügyben, őket valószínűleg meg fogja hívni a munkacsoportba.

Tovább

Emberibb lesz a pótdíjazási rendszer a BKK-nál

április 29., 10:45 Módosítva: 2016-04-29 15:51:19
350

Emberibbé alakított pótdíjazási rendszer lép hatályba a BKK-nál május 1-jétől. A három legfőbb változás:

  • A helyszíni pótdíj befizetésére a pótdíjazást követően további két munkanapon is lehetőség lesz. Az ok: a BKK jelenleg nem tudja biztosítani a bankkártyás fizetést a helyszíni pótdíjazáskor. Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével tovább bővül majd a befizetések lehetősége az ellenőröknél lévő mobil készülékek segítségével, azok ugyanis már bankkártyás fizetési módot is biztosítanak majd.
  • A bérletbemutatásra öt munkanapon belül lesz lehetőség, erre eddig két munkanap állt rendelkezésre.
  • Május 1-jétől nem függ a korábbi pótdíjaktól a bérletbemutatás lehetősége. Korábban ezzel nem élhettek azok az utasok, akiknek korábbi pótdíjtartozásuk volt, és az nem rendezték.

További változások:

  • A kutyabérlet igazolvány nélkül is érvényes lesz egy kutya szállításakor.
  • Az Országos Mentőszolgálat hivatalos jelzéseit viselő mentődolgozók az OMSZ érvényes szolgálati igazolványának felmutatásával ingyen utazhatnak a BKK járművein.
  • Az 1-es villamos és a 103-as autóbusz közötti átszálláskor az egyszeri utazásra szolgáló jegyek (a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy) használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel annak érvényességi időtartamán belül lehet tovább utazni.
  • A rendezvényhez kapcsolódó jegyek (legalább 50 darab szelvény egyidejű megrendelése esetén) 11-14 napos változatban is kaphatók.
  • A kerékpárbérlet használata egyszerűsödik, mivel bármely érvényes BKK-bérlettel rendelkező, valamint díjmentes utazásra jogosult utas használhatja.

Taxis öntötte a szemetet a Hűvösvölgyi útra

április 27., 14:27 Módosítva: 2016-04-28 09:01:29
1032

Illegális szemetelők buktak le a napokban a II. kerületben - írja a Másodikkerület.hu alapján a Blikk. A szemetet taxival vitték az illegális lerakóhelyre, az utcára, egy szelektív hulladékos konténerhez.

taxi
Fotó: masodikkerulet.hu

A Városrendészet közterület-felügyelői és a rendőrséggel közös 24 órás járőrszolgálat a kamerák felvétele és tettenérés alapján is több ember ellen indított eljárást, a bírság fejenként 50 ezer forint lehet.

A hűvösvölgyi végállomás közelében lévő szelektív üveggyűjtő konténernél még április 11-én egy alkalommal egy nő pakolta ki a szemetet a kocsijából, este pedig egy taxi sofőrje a gyűjtőedények takarásában szabadult meg a szeméttől.

Demonstrálók a fővárosi közgyűlés ülésén

április 27., 09:39 Módosítva: 2016-04-27 11:30:52
86

A Párbeszéd Magyarországért III. kerületi szervezetének tüntetésével indult a fővárosi közgyűlés szerdai ülése.

Mint Béres András, a PM helyi vezetője elmondta, a Római-parti gát építése miatt 1500 fát kell majd kivágni, ez ellen tiltakoznak. Hozzátette, hogy a védmű építését nem tudják elképzelni ilyen mennyiségű fa kivágásával.

A demonstrálók kivonulása után Tarlós István főpolgármester elégedettségének adott hangot, hogy a performansz után végre megkezdhetik az ülést.

Tovább

Elütött egy gyalogost a 6-os villamos

április 27., 09:01 Módosítva: 2016-04-27 12:50:38
10

Elütött egy gyalogost a 6-os villamos a Mester utcánál reggel nyolc óra körül, mondta a BKK diszpécsere az MTI-nek. Egy ideig pótlóbuszok jártak, de a villamosforgalom azóta helyreállt.

Egy olvasónk, aki a villamoson ült, azt írta, hogy az áldozat eszméleténél volt, súlyosan megsérült, beszédképtelen állapotban feküdt a síneken. Információink szerint a villamos vezetője vészfékezett, a Combino ilyenkor automatikusan csenget, de már nem lehetett elkerülni a balesetet. 

A mentők sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint a 26 éves nő életveszélyesen megsérült.

Gój motorosok vizsgálják felül a fővárosi kerékpározást?

április 26., 16:22 Módosítva: 2016-04-27 10:05:59
2857

A napokban tárgyaltak a motorosok Szeneczey Balázs kerékpáros fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettessel, akivel, mint a Gój Motoros Egyesület Facebook-oldalán írják:

bő félóra alatt szinte mindenben hasonló álláspontra jutottunk.

A tárgyalás a bejegyzés szerint olyan jól sikerült, hogy Tarlós István, miután tájékozódott róla, meghívta a Gój motorosokat is abba a munkacsoportba, amiben a Kerékpárosklub is részt vesz. A munkacsoport a kerékpározás lehetőségeit vizsgálja felül. Konkrétan így fogalmazott a Majdanics Iván alelnök és Mészáros Imre elnök által aláírt közlemény: 

„örömmel nyugtáztuk, hogy délután 14 óra 46 perckor, miután tájékoztatta a helyettese a főpolgármester urat azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy bennünket is szívesen látnak abba a munkacsoportba, ahol a kerékpárosklub is részt vesz.”

Tovább

Közúti alagutat csinálnak a Fény utcából

április 26., 08:35 Módosítva: 2016-04-26 16:20:20
297

Még mindig csak egy murvás, felszíni gépkocsiparkoló van a lebontott ipari minisztérium helyén zöld park helyett. A projektcég szerint először egy mélygarázs épül, majd hozzákezdenek egy nagy, összefüggő park építésének, ami alatt alagútban vezetik át majd a forgalmat.

Egy év eltelt legutóbbi cikkünk óta, amikor rákérdeztünk, miért van parkoló a beígért Széllkapu-park helyén, de a helyszíni állapotok még mindig nem változtak. Ezért újra megkerestük a Széllkapu projektet bonyolító cég vezetőjét, miért nem építik még a parkot?

Tovább

A kormány támogatja a 3-as metró felújítását

április 25., 19:40 Módosítva: 2016-04-25 22:22:29
19

Aláírták a kormány támogatói döntését a 3-as metróvonal felújításához - írja az MTI. A hírt Tarlós István főpolgármester hétfő este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában jelentette be.

"Aláírták a támogatói döntést a kormány részéről", így elindítható a kiviteli tender - mondta Tarlós István.

Hozzátette: a felújításhoz meglesz minden forrás. Mint mondta, a kormány biztosítani fogja "a jelek szerint", ami esetleg hiányzik az európai uniós források közül.

A főpolgármester szerint november-december táján megkezdődhet a kivitelezés.

Több villamos sem a megszokott módon jár majd hétfőtől

április 23., 10:04 Módosítva: 2016-04-23 17:22:59
0

Pályafelújítás miatt hétfőtől módosul a 28-as, a 28A, a 37-es, a 37A és a 62-es jelzésű villamos közlekedése. A munkák várhatóan május második feléig tartanak, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Tovább

Vasárnap délelőtt lezárják az Üllői utat

április 23., 08:26 Módosítva: 2016-04-23 12:01:50
2

Vasárnap délelőtt fél 11 és dél között egy rendezvény miatt szakaszosan és időszakosan lezárhatják a fővárosban az Üllői utat, a forgalomkorlátozás a IX., a XVIII. és a XIX. kerületet is érinti - írja az MTI.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt közölte, a lezárás vasárnap fél tizenegy és dél között várható az Üllői út-Baross utca-Wlassics Gyula utca-Vasvári Pál utca-Szélmalom utca útvonalon.

Tovább

Már izzítják a láncfűrészeket Budapesten

április 23., 07:19 Módosítva: 2016-04-23 18:19:26
1090
Három nagyobb fővárosi zöldterületen is izzítják a láncfűrészeket, a Városligetben, az Orczy parkban és a Római-parton. Hétvégén civilek tüntetnek a fairtás ellen, a jövő nemzedékek szószólója is óvná a zöldfelületeket. A favágók azzal védekeznek, hogy a kivágottak helyén még több fa lesz.

A jövő nemzedékek szószólója a Föld Napján az Orczy-park fái és a fővárosi zöldfelületek megóvását szorgalmazza. Szabó Marcel üdvözli a Föld Napja Alapítvány Fákat a Földnek faültetési kezdeményezését, egyben felhívja a figyelmet az értékes városi faállomány megóvásának fontosságára. A közlemény nem véletlenül született, Budapesten mintegy 2000 fa van veszélyben.

A városligeti hadszíntér

Pro:

A Városligetben  a  Liget Projekt keretében több száz fát terveznek kivágni, holott egy idei közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75%-a új épületek létesítése nélkül akarja a Városliget megújítását, ezért négy civil szervezet a Budapesti Városvédő Egyesület, a Civil Zugló Egyesület, a Levegő Munkacsoport és a Városliget barátai tiltakozást szervez a hétvégére.

Tovább

Megszűnt a Budaörsi úti csomópontcsapda

április 22., 15:35 Módosítva: 2016-04-22 19:47:12
87

Az új, 7,2 milliárd forintért épített gigacsomópontot tesztelő videónk után a beruházó DBR Metró Projektigazgatóság leszedette az őrmezői lakótelepre terelő kötelező haladási irány táblákat a szintén új P+R parkoló kijárata elől, és immár könnyen és egyértelműen elérhető az M1-M7-es autópálya kifelé vezető szakasza. A táblák információink szerint csatornázási munkák miatt maradtak kint az átadás után is.

Több olvasónk felvetette a csomópontnak azt a hiányosságát, hogy az autópályán befele érkezők nem tudnak Gazdagrét felé elkanyarodni, pedig ez az eddig is létező probléma most egy nagyon kicsi beavatkozással orvosolható lenne.

A BKK kérdésünkre azt írta, hogy az eredeti tervezői szándékkal ellentétben a XII. kerületi önkormányzat kifejezetten kérte ennek a forgalmi iránynak az elvetését azért, hogy a Dunántúl felől érkezők ne a Hegyvidék irányú Beregszász utat használják menekülőútként, terhelve a kerület lakosságát, illetve környezetét. Az első időszak forgalomtechnikai tapasztalatait felhasználva fél év múlva viszont átfogóan felülvizsgálják a jelenlegi forgalomtechnikai kialakítást.

Megkérdeztük azt is, meddig marad még ingyenes a P+R parkoló. A válasz szerint még egy évig biztosan, utána felülvizsgálják a működést.

Kötelező bukszusokkal nyugtatnák a bulinegyed lakóit

április 22., 13:56 Módosítva: 2016-04-22 18:20:25
15

Kötelező lesz zöldterületet is létrehozniuk azoknak, akik teraszengedélyt kapnak az Erzsébetvárosban. A néhány napja elfogadott önkormányzati rendelet szerint aki teraszengedélyt kap a kerületben, annak a terasza tíz százalékát zöldterületté kell alakítania.

Vajon arra kötelezi az önkormányzat a vendéglátósokat, hogy feltörjék az aszfaltot, majd fákat ültessenek az asztalaik közé? A vízió kétség kívül vonzónak tűnt, már csak a légkalapácsoló kocsmárosok látványa miatt is, de az előterjesztést beterjesztő képviselő lehűtötte fantáziánkat. Szó sincs ugyanis fásításról.

„A tízszázaléknyi zöldfelületet nem feltétlenül kell egyetlen területen megvalósítani. Lehet például valamilyen zöld a terasz körül, például bukszusok körben. De az is elképzelhető, hogy az asztalok mellett, elszórtan raknak ki növényeket” – mondta az Indexnek Németh Gábor, aki magát a bulinegyed önkormányzati képviselőjeként definiálta.

Mint kiderült, a zöldítés is a bulinegyed működésével függ össze. „Nagy a harc a lakók és a szórakozóhelyek közt, és ezzel is szeretnénk a viszonyon javítani – mondta Németh. – Szeretnénk, ha látnák, hogy miközben a környező kerületekben, a József nádor téren vagy a Ligetben irtják a fákat, nálunk zöldebb lesz a kerület.”

Részlet a rendeletből

„ (12) Vendéglátó előkert, terasz létesítése esetén – amennyiben annak területe a 2 m2 –t  meghaladja – kereskedő a rendeletben meghatározott egyéb feltételek betartásával köteles annak mértéke 10%-át elérő, de legalább 0,5 m² nagyságú, és az előkert, terasz területén, vagy azzal határosan elhelyezkedő zöldfelületet kialakítani.”]

Tovább

Tarlós: Tőlem ne féltse senki a Római-partot

április 22., 09:54 Módosítva: 2016-04-22 13:23:17
52

Azt ígéri: szebb lesz a partrendezés után.

Veszélyes autósbalett a Széll Kálmán téren

április 22., 07:08 Módosítva: 2016-04-22 22:41:26
256

A Széll Kálmán téren a Szilágyi Erzsébet fasor és a Krisztina körút kereszteződésben rendszeres forgalmi börleszk helyzetben találják magukat az autósok. Ami addig vicces, amíg egy baleset nem történik emiatt. Kérdés: a nem túl jól belátható, becsali kereszteződés hibás vagy az autósok hibáznak?

Mint videónkon jól látszik, rendszeres, hogy a Széll Kálmán tér legveszélyesebb csomópontjában a Széna tér felől a Krisztina körútra hajtó autósok nem látják be a kanyar forgalmát, ezért az autók feltorlódnak a síneken és a kereszteződésben. Közben elindul a keresztforgalom, a kereszteződésben rekedtek pedig ide-oda tolatgatnak, hogy elálljanak az útból. Rátolatnak a zebrára, hol már a gyalogosok is elindultak a zöld jelzésre. A helyzet fokozására megérkezik a villamos, sőt másik oldalról a busz is.

Tovább

2019 nyarára, 137,5 milliárdból készül el a 3-as metró felújítása

április 21., 15:37 Módosítva: 2016-04-21 22:01:41
15

A 3-as metróvonal rekonstrukciós munkálatai közel egy időben, novemberben kezdődhetnek meg az északi, a Lehel tér és az Újpest-központ állomás közötti, valamint a déli, a Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszokon – derítette ki az MTI a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből. 

A déli és északi szakaszok építésének ideje alatt a metró csökkentett üzemidőben, hajnali fél öt és este nyolc óra között közlekedne, így a megnövelt éjszakai üzemszünetben és a hétvégi vágányzárak idején is végezhetők munkák.

A munkálatok idején az utasokat pótlóbuszokkal szállítják. A kivitelezés optimális esetben novemberében kezdhető meg, a metróvonal forgalomba helyezésének határideje 2019. június vége, a korszerűsítési munkák kivitelezésének teljes befejezése 2019. szeptember 30.

A munkák során alapkövetelmény a meglévő állapot javítása és üzembiztos állapot kiépítése 80 kilométer/órás sebesség biztosítása mellett.

Az állomásokat is felújítják

A projekt keretében az állomásokat és a felszíni épületeket is felújítják. Felvonókat telepítenek az Újpest-központ, a Gyöngyösi utca, a Forgách utca, a Lehel tér, a Nyugati pályaudvar, a Deák Ferenc tér, a Corvin negyed, a Nagyvárad tér, a Népliget és a Határ út állomásokon. Funkcionálisan új mozgólépcső építenek ki az Újpest-Városkapu, a Gyöngyösi utca, a Dózsa György út, a Lehel tér, a Nagyvárad tér, valamint az Ecseri út állomásokon.

A meglévő kis emelőmagasságú, valamint az Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomásoknál a nagy emelőmagasságú mozgólépcsőket kicserélik,  a meglévő nagy emelőmagasságú mozgólépcsőket teljes felújítják.

A projekt során zajszegény sínleerősítéseket, hangelnyelő burkolatokat és hangcsillapító egységeket alkalmaznak majd.

17 km, 20 állomás, napi félmillió ember

A 3-as metróvonal hossza 17,3 kilométer 20 állomással. A vonalon 120 méter hosszú szerelvények futnak, naponta félmillió ember utazik.

A Fővárosi Közgyűlés a jövő szerdai ülésén tárgyalhat még a rekonstrukció miatt szükséges járműpótlásról is. 

A projekt 137,5 milliárd forintból valósul meg.

Elütött egy nőt a metró a Forgách utcánál

április 19., 08:35 Módosítva: 2016-04-19 12:40:19
134

Baleset volt a 3-as metróban, ezért a szerelvények helyett pótlóbuszok vitték az utasokat az Árpád híd és Újpest-Központ között reggel nyolc és kilenc óra között. Ezt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte a Facebookon. Az MTI szerint a Forgách utcánál, a Kőbánya-Kispest felé vezető oldalon elütött egy nőt a metró. A sérülttel a katasztrófavédelem munkatársai tudtak beszélni, mentése folyamatban van.

Tovább

Jaj a villamosozóknak

április 18., 12:52 Módosítva: 2016-04-19 08:04:07
18

A héten több villamos vonalán - vagy annak egy részén - pótlóbuszok járnak majd:

  • Hétfő estétől festik a Széll Kálmán téri felújítás miatt a Várfok utcai villamos alagút graffitik borította falát, így csütörtökig minden nap este 21 óra után 17-es villamos a Savoya Park felől csak a Móricz Zsigmond körtérig, a Bécsi út/Vörösvári út végállomástól pedig csak a Széll Kálmán térig közlekedik. Az 56A és az 59A villamos nem közlekedik. Az 56A villamos helyett a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér, az 59A helyett a Széll Kálmán tér és a Mindszenty József bíboros tér között pótlóbusz viszi az utasokat. Hűvösvölgy és Széll Kálmán tér között a 61-es villamos jár, innen a Móricz Zsigmond körtérig pótlóbusszal lehet majd utazni. Részletesen itt tájékozódhat. És egy jó hír: a mostani közlemény szerint a teljes rekonstrukció május 10-ig véget ér!
Tovább

Kerülje el autóval a hidakat, rakpartokat!

április 17., 07:55 Módosítva: 2016-04-17 14:09:23
127

Vasárnap tartják a 31. Telekom Vivicittá Városvédő Futás második napját, délután pedig az Élet menetét rendezik meg, ezért több helyen is lezárások lesznek Budapesten.

Tovább

Eldőlt: 1500 fát vágnak ki a Római-parton

április 16., 12:21 Módosítva: 2016-04-22 09:39:03
2777

Nagyobb fokozatra kapcsol a római-parti mobilgát-beruházás, ami miatt ezernél is több fát vágnak ki - írja a Népszabadság. A lapnak Tarlós István főpolgármester kijelentette:

Ami most ott van, az bizonyosan nem lesz ott a védmű kialakítása után.

A főpolgármester szerint ugyanis a Római-part 

jelenleg elhanyagolt, szemetes és egyáltalán nem szolgálja a pihenést. Különösen szombat-vasárnap hajnalonként nyújt lehangoló látványt a part.

Tovább

Szombaton végre megnyitják a Várfok utcát

április 15., 15:06 Módosítva: 2016-04-15 16:30:23
0

Szombaton átadják a forgalomnak a Várfok utcát, így a 16-os, a 16A, a 116-os és a 916-os autóbusz újra az eredeti végállomásáról indul - közölte a BKK.

Szombattól a Széll Kálmán tér felújítása előtti végállomásukról indulnak a budavári buszjáratok, a felújítás miatt kialakított ideiglenes megállók megszűnnek. A 16-os, a 16A, a 116-os és a 916-os busz az Ostrom utcai ideiglenes, terelt útvonal helyett újra a Várfok utcában közlekedik a Deák Ferenc tér, a Dísz tér, illetve az Uránia felé.

A Várfok utca Vérmező út és Széll Kálmán tér közötti részét szombaton várhatóan 4 órától adják át a kétirányú közúti forgalomnak. A Várfok utca a Margit körút felől érkezőknek a Szilágyi Erzsébet fasor-Széll Kálmán téri csomópontból lesz elérhető. A Krisztina körúton az Attila út felől érkezők jobbra kanyarodva ugyanebből a csomópontból tudnak felhajtani a Várfok utcába.

A Széll Kálmán tér 2015 januárjában kezdődött felújítása május 10-ére fejeződik be. Kövesse a felújítási munkákat élőben itt! 

Tarlós keményen kiosztotta Vitézy Dávidot

április 15., 11:28 Módosítva: 2016-04-16 08:36:41
1529

Nem egy mindenhonnan elcsapott, sértődött, bezárt múzeumot kegyelemből igazgató közgazdász fogja meghatározni egy diszkógömbös, Tütü nevű night-clubból, mi legyen a budapesti közlekedésfejlesztéssel, mondta Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján Vitézy Dávidról, aki minap egy beszélgetésen fejtette ki a véleményét a kerékpározásról (lásd a lenti videóban).

Közölte továbbá, hogy Vitézyt nem ő akarta anno kinevezni a BKK élére, nem ő akarta elküldeni onnan; sőt, ő kérte, hogy mindenképp kapjon állást.

Vitézy csütörtök este a Tütü bárban rendezett urbanisztikai fórumon ezt mondta az Indexnek a főváros kiszivárgott tervezetéről:

Tarlós a napokban kiszivárgott főpolgármesteri utasításról elmondta, hogy az nem klasszikus értelemben vett utasítás, ez hibás kifejezés, inkább a kollektív felvetésekre használják. Közölte, hogy több történt, mint kiszivárogtatás, a papírt valaki kilopta a városházáról. Az is probléma a főpolgármester szerint, hogy tartalmát átértelmezik, arról ugyanis megfeledkeznek a tudósítások, hogy nincs döntés az ügyben, visszatérnek a témára. Sőt, nem található benne sehol visszafejlesztés.

Ríz Levente, Rákosmente polgármesterének napokban megjelent elhatárolódásával kapcsolatban Tarlós a következőt mondta: „én azt megértem, hogy a kollégám fél a biciklis barátaitól, a félelem nagy úr”.

Tovább

Új zsinagóga épül Budapesten

április 15., 10:40 Módosítva: 2016-04-16 00:21:47
423

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) több mint 2000 négyzetméteres új központot épít Zsilip néven pár méterre a Margit hídtól.

Hasonló méretű zsinagóga a második világháború óta nem létesült Magyarországon A hitközség egy patinás Duna-parti ingatlant, a Palatinus-házat újítja fel és alakítja át. Zsinagóga, zsidó kulturális központ, kóser étterem és cukrászda, illetve oktatási központ is helyet kap majd.

Az új zsinagóga látványterve
Az új zsinagóga látványterve
Fotó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség
Tovább

Domborzati viszonyok alakítják a CAF villamos elejét

április 15., 07:36 Módosítva: 2016-04-16 08:06:47
647

Egy szemfüles olvasónk szúrta ki, hogy a lánchídi hídfő alatti alagútban járkáló, vadonatúj CAF villamosoknak nincs pályakotró lemezük. Utánakérdeztünk, és egy BKV-s forrásunk arra utalt: a több százmillió forintért, pont az új CAF-villamosok miatt átépített lánchídi hídfő alatti alagút átépítésekor mindent kiszámoltak, csak azt nem, hogy a villamosok normál tartozékaként működő pályakotró lemez le fog érni az emelkedőn; így aztán, hogy ne szikrázzon, jól megkurtították.

A budai CAF, domborzati viszonyos pályakotróval
A budai CAF, domborzati viszonyos pályakotróval
Fotó: Buga Bence

Ezzel forrásaink szerint nincs is addig probléma, amíg  nem kerül véletlenül egy kisállat, egy kisgyerek vagy akár egy ember a villamos elé. A pályakotró lemez ugyanis félretolja a testet, míg annak hiányában vagy budai kurta mivoltában beszorulhat a test a villamos alá.

Tovább

Ha akarja, ha nem, jó eséllyel buszozni fog

április 9., 07:12 Módosítva: 2016-04-09 23:06:31
23
Könnyen csalódhat az, aki ezen a hétvégén megszokásból szállna metróra, HÉV-re vagy villamosra Budapesten. Összeszedtük, mire érdemes figyelni.

Cserélik a síneket a hármas metró vonalán. Szombaton és vasárnap a szerelvények rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és az Árpád híd között járnak. Újpest-központ és az Árpád híd között M3-as jelzésű pótlóbuszok viszik az utasokat az István út–Árpád út–Váci út–Róbert Károly körút útvonalon. A 32-es, a 120-as és a 115-ös buszokra nem a megszokott helyen lehet felszállni, ráadásul megváltozik sok kapcsolódó busz és villamos utolsó járatának indulási időpontja is.

Tovább

Sétálóutca lesz a Kórház utcai lehajtóból

április 8., 10:30 Módosítva: 2016-04-08 13:04:00
6

Ezentúl nehezebb lesz az Indexhez autóval eljutni, mert lezárják az autós forgalom elől a Kórház utca Szentendrei útról a Duna felé lekanyarodó részét - írja a III. kerületi Itt lakunk.

Az önkormányzat közlése szerint a gyalogosok érdekében április 10-ével lezárják az autók elől a Kórház utca Szentendrei út és Miklós utca közötti szakaszát. Itt nem lehet ezentúl behajtani:

Állítólag az elmúlt időszakban az önkormányzathoz sok panasz érkezett be, hogy a Kórház utcában az autósok sokszor nem figyelnek a gyalogosokra és a kötelező haladási irányt megszegve kanyarodnak balra a Miklós utcára.

Az elmúlt fél év alatt 62 szabályszegés történt itt, egy rossz kanyarodás 50 ezer forintot ért. Erről a bírságcsapdáról a Totalcar is írt már cikket.

Az önkormányzat most úgy döntött, hogy büntetések helyett inkább a gyalogosok és a szabályosan közlekedők biztonságát próbálja biztosítani.

obuda 3
Fotó: obuda.hu

Kijavítják a hibás, sérült burkolatot, elbontják a romos állapotú pergolát, és újat építenek helyette. A fák körüli szegélyeket, és a növénykazettákat is javítják, szükség esetén cserélik, a fölöslegessé vált pollereket elbontják, valamint új kukákat helyeznek ki, és átfestik a közvilágítási lámpákat.

Húsz percen belül lecsaphat a lopóautó

április 6., 12:43 Módosítva: 2016-04-07 08:26:23
276
2015-ben összesen 1174, 2016 első negyedévében pedig 373 szabálytalan várakozó akadályozta hosszabb-rövidebb ideig a tömegközlekedési járatok közlekedését Budapesten. Ez azt jelenti, hogy átlagban naponta három alkalommal akad meg a tömegközlekedés szabálytalanul parkoló autósok miatt. Ráadásul sokszor még a sofőrnek áll feljebb. Az esetek 20 százalékában pedig lecsap a lopóautó.

Az esetek körülbelül 20 százalékában jut el a konfliktus odáig, hogy kihívják a főváros egyetlen lopóautóját, amikor szabálytalanul parkoló sofőrök akadályozzák a BKV-járatok közlekedését. Nyolcvan százalékban tehát hamarabb megoldódik a probléma, és az autóval elállnak az útból –tudtuk meg a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságtól (FÖRI). A FÖRI statisztikái szerint 

az elmúlt három és negyed évben összesen 515 járművet szállított el a lopóautó, i
dén az első három hónapban pedig már 34-et. 

Ezeknek a sofőröknek el kellett menniük a FÖRI telephelyére a kocsijukért, és leszurkolni 20 ezer forintot az elszállítás miatt (a kiszabott 15-50 ezer forintos bírságon felül). Idén öt alkalommal még elcsípte a helyszínen a sofőr az autóját éppen felpakoló lopóautót, ilyenkor csak 10 ezer forintot kell fizetni (plusz a szabálysértési bírságot), és nem viszik el a kocsit. Olyan riasztás idén 24 futott be, amikor a kiérkezés közben megoldódott az ügy, mert a rossz helyre parkoló sofőr még a lopóautó megérkezése előtt odébb állt.

Tovább

Nem bontja le a kormány a Buzogány-tornyot

április 5., 12:29 Módosítva: 2016-04-05 18:58:41
164

Májusban kezdődhet meg a budai Várban az egykori lovardaépület újjáépítése, és jó ütemben halad a projekt többi elemének előkészítése is - közölte az MTI szerint L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára, a projekt miniszteri biztosa a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének keddi ülésén.

Tovább

Hétvégén rövidített útvonalon jár a 3-as metró és a H5-ös HÉV

április 4., 09:22 Módosítva: 2016-04-04 13:38:40
56

Áprilisban két hétvégén nem közlekedik a 3-as metró, mert síncserét végeznek, közölte a BKK. Most hétvégén és 23-24-én ezért pótlóbusz jár majd az Árpád híd és Újpest-Központ között, a metró rövidített útvonalon, csak Kőbánya-Kispest és Árpád híd között jár majd. A pótlóbuszok megállóhelyeiről itt tájékozódhat.

Szombaton és vasárnap a H5-ös HÉV helyett pótlóbusz jár majd Békásmegyer és Szentendre között is felsővezeték karbantartás és peronfelújítás miatt - erről itt olvashat bővebben.

Küzdenek Újlipótvárosban a parkolóhelyekért

április 2., 22:54 Módosítva: 2016-04-03 15:48:48
61

Április 11-től este hat óra helyett nyolc óráig fizetős a parkolás Újlipótváros nagy részén - közölte a XIII. Kerületi Közszolgáltató Bt.

XIII. kerületi kezdeményezésre, kifejezetten az újlipótvárosi lakossági érdekeit és az előzetes szakmai felmérések eredményeit szem előtt tartva a Fővárosi Közgyűlés módosította a fizető parkolás rendjét szabályozó rendeletét az újlipótvárosi parkolási üzemidő tekintetében

Az Újlipótvárosba 18.00 óra után hazaérkező lakosok így áprilistól több szabad parkolóhelyet fognak találni, mint eddig.

A területen élő, gépkocsival és állandó lakcímmel rendelkező lakosok parkolását eddig nehezítette, hogy a belvárosból átparkoló, illetve a bevásárlóközpontokat és szabadidős kikapcsolódást kereső (színházak, mozik, Margitsziget) autósok 18.00 óra után elfoglalták a lakosok elől a parkolóhelyeket.

A XIII. Kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. a jövőben is keresi azokat a lehetőségeket, amikel a szűk parkolási keresztmetszetű Újlipótváros autós telítettsége csökkenhet, hogy e kerületrész még élhetőbb legyen a XIII. kerületi lakosok számára - fogalmaz a közleményük.

Április 11-től a Victor Hugo utcától délre eső, újlipótvárosi - Szent István körút – Újpesti rakpart – Szent István park – Victor Hugo utca – Váci út – Nyugati tér által határolt – területen az eddigi 18 óra helyett 20 óráig fizetős a parkolás.

Akik nem akarnak itt fizetni, azoknak javasolják, hogy alternatív lehetőségként vegyék igénybe a 18.00 órától másnap 08.00 óráig ingyenesen használható alsórakpartot vagy egyéb parkolási lehetőségeket (parkolóházak, őrzött parkolók).

A parkolótársaság bevezetési türelmi időt alkalmaz, hogy az autósok megszokják a változást - közölték.