Angéla, Petronella
14 °C
27 °C

Budapest

Eltűnnek a vezetőfülkék a 4-es metró szerelvényein

6 órája Módosítva: 2016-05-31 16:18:06
22

Kollégáink megkezdték az M4 vonalon közlekedő metrókocsik ideiglenes vezetőfülkéinek elbontását, melynek köszönhetően nemsokára a fővárosban egyedülálló utazási élményben lehet részünk: a vonat szélvédőjén keresztül különleges rálátásunk lesz a metróalagútra

- olvasható a BKV Facebook-oldalán.

A bontást követően a vezetőfülkét az utastértől elválasztó válaszfal és a vezetőülés eltűnik, így a vonat befogadóképessége is megnövekszik. A vezetőpult és az azon található kezelőszervek megmaradnak, azonban egy zárható fedéllel lesznek leburkolva, írja a BKV. Mint ismert, a 4-es metró vonalán teljesen automata szerelvények közlekednek.

Tovább

Csúszik a Müpa mellé tervezett konferencia-központ építése

tegnap, 09:42 Módosítva: 2016-05-30 11:48:50
4

Bár tavaly nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté nyilvánították, még mindig csak tervezés alatt áll a Művészetek Palotája melletti területre megálmodott konferencia-központ, amelyet eredetileg 2018-ban akartak átadni, írja a Népszabadság.

A 20-25 milliárd forintos állami beruházásnak egyelőre csak a koncepcióterve készült el. A tervezői pályázaton nyertes Finta stúdió eddig időben teljesítette a rábízott feladatokat, azonban hozzájárulási nyilatkozat hiányában nem tudnak továbblépni, ugyanis a projektgazdának minden egyes tervezési fázist engedélyeznie kell.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a lap megtudta, hogy jelenleg a koncepcióterv véleményezése zajlik, amelyhez nemzetközi szakértőket vonnak be, hogy a központot a legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelően építhessék meg. Az idei költségvetésben 1,8 milliárd, a jövő éviben 5 milliárd forintot szánnak a projektre.

A jelenlegi ütemezés szerint 2019 végére elkészülő konferencia-központban lesz egy 4-5 ezer fős nagyterem, két 1200-1500 fős szekcióterem, több kisebb tárgyaló és egy 6-8 ezer négyzetméteres kiállítótér is. A mélygarázsban 450 autó fér majd el.

Tovább

Fényes nappal raboltak ki egy 16 éves lányt a Margit hídnál

május 28., 21:00 Módosítva: 2016-05-29 16:27:12
66

Még május 24-én, 12 óra körül történt, hogy Budapest II. kerületében a Margit híd budai hídfőjénél F. Ildikó 32 éves, budapesti lakos arra szólított fel egy 16 éves lányt, hogy a nála lévő értékeket adja át. Amikor a lány ennek nem tett eleget, a nő társával, a 41 éves T. Attiláné nyírbogdányi lakossal együtt lefogta őt, a falhoz szorították és táskájából kivették a pénzét. Cs. János eközben a környéket figyelte, így segítve a rablókat.

A rablás után mindhárman elhagyták a helyszínt. A lány utánuk ment és visszakérte értékeit, mire F. Ildikó megfenyegette, hogy előveszi a nála lévő kést. A lány ekkor elfutott és értesítette a rendőröket.

A kiérkező járőrök F. Ildikót, az élettársát,  valamint a nőismerősüket még aznap 12 óra 35 perckor a helyszínen elfogták. Ruházatuk átvizsgálásakor a rendőrök az ellopott pénzt a férfinál megtalálták. Előállításuk után gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket, F. Ildikó és T. Attiláné előzetes letartóztatását el is rendelte a bíróság.

Tovább

Életveszélyes, ezért bezárják a Salgótarján utcai zsidó temetőt

május 26., 14:38 Módosítva: 2016-05-26 20:37:35
27

Ideiglenesen bezárják Budapesten a Salgótarjáni utcai zsidó temetőt, mert baleset- és életveszélyes - jelentette be Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) főigazgatója csütörtökön a helyszínen. A sírkert csak addig lesz zárva, amíg sikerül legalább a fő útvonalakat biztonságossá tenniük.

A Nöri elnöke az MTI híradása szerint közölte, a hathektáros temető teljes egészében műemlék, 24 sír pedig a Nemzeti Sírkert részeként is oltalom alatt áll. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke elmondta, az intézettel közös céljuk - és erről csütörtökön egy megállapodást is aláírtak -, hogy a temető a világörökség része legyen. A temető rendbetételében pedig a Mazsihisz szakmai partnere szeretne lenni a Nörinek, hogy a felújítás során biztosítsák a zsidó vallás törvényeinek betartását.

Heisler András szerint a Salgótarjáni utcai temető szimbolizálja a magyar zsidóság aranykorát Magyarországon. A sírok és műemlékek által kijelölt úton a zsidó emancipáció és a magyar polgárosodás útját is végig lehet járni.

Tovább

Itt vannak a római-parti mobilgát tervei

május 26., 10:23 Módosítva: 2016-05-26 23:19:43
798
Befejezéshez közeledik a csillaghegyi öblözet védelmét szolgáló védmű, azaz árvízvédelmi gátrendszer tervezése, a belső munkaközi változat szerint 500 méterrel hosszabb lesz, magasabb lesz, több elemből áll majd, és többe fog kerülni, mint eredetileg tervezték.

Több önálló szakaszból áll majd a csillaghegyi öblözet védelmét szolgáló védmű építése a nemrég elkészült munkaközi változat szerint, mondta az Indexnek Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. 

A római part veszélyeztetett területei.
A római part veszélyeztetett területei.
Fotó: index.hu

Az első szakasz egy 1,2 méter átmérőjű (SENTAB típusú) parti vízvezeték cseréje, egy gömbgrafitos öntöttvas csövet tesznek be helyette. A cserének két oka is van: a cső egyrészt régi, másrészt túl sekélyen van a föld alatt, és nem bírná az építési forgalmat. (A helyenként 30-40 cm mélységről 150 cm mélyre helyezik.) A terv szerint a csőcserét idén be is fejezik.

Tovább

Balesetveszélyes a Széll Kálmán tér különleges burkolata

május 26., 10:00 Módosítva: 2016-05-27 00:37:26
53

Kollégánknak már az átadás első napján feltűnt, hogy nedves időben akár korcsolyázni is lehet a Széll Kálmán tér speciális, piros színű burkolatán, mert annyira csúszik. Most a Budapesti Közlekedési Központnak is feltűnt. Megkérték a kivitelezőt, hogy a balesetveszély elhárítása érdekében érdesítse a felületet.

A munkálatok csütörtökön kezdődnek, szombatra már kész lehet az új burkolat, írja a BKK a Facebookra feltöltött közleményében.

Tovább

Magyarországra tart az első 3-as metró, a graffitisek már el is kapták

május 23., 13:06 Módosítva: 2016-05-24 10:00:11
1308

Információink szerint a lengyel–szlovák határon álldogál az első, Moszkvában felújított metrószerelvény. A hatkocsis vonat saját kerekein, de külső mozdonyvontatással indult el múlt hét közepén az oroszországi Mityiscsinszkij üzemből, ahol teljes rekonstrukción esett át. (A pályaszámon kívül szinte mindent lecseréltek rajta.)

A metró a fenti videón még büszkén robog Lengyelországban. A szerelvény ablakai és ajtajai le vannak ragasztva, nehogy menet közben megsérüljenek. A vonaton nem látszik külsérelmi nyom, pedig, mint megtudtuk, Lengyelországban graffitisek vették kezelésbe. A graffitiket azóta lemosták, a vonat elindult, de – egyelőre nem tudni, milyen okból – a határon újra megállt. Úgy tudjuk, hogy a hét közepén érkezik Budapestre.

Az első felújított metrószerelvényt információink szerint Tarlós István főpolgármester és Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester közösen adja majd át három hét múlva, amikor Szobjanyin Budapestre látogat. (Ekkor dőlhet majd el az is, hol lesz Budapesten az új Moszkva tér.)

Tovább

Lemondhat a kormány a dugódíj bevezetéséről

május 23., 08:59 Módosítva: 2016-05-23 21:56:53
286

Az Origo úgy értesült, hogy a 2018-as országgyűlési választások előtt szinte biztosan nem vezetik be Budapesten a dugódíjat, mivel a kormánypártok attól tartanak, hogy súlyos politikai károkat okozna, Budapesten tovább csökkenne a támogatottságuk. A lap szerint a kormány azt is vállalná az Európai Bizottság felé, hogy a díj bevezetésének elmaradása miatti büntetést befizesse az uniós testületnek - ez nagyjából 15-20 milliárd forintos költséget jelentene.

Mint ismert, a dugódíjat már 2013-ban be kellett volna vezetni, de az egyezkedéseknek köszönhetően sikerült néhány évvel későbbre halasztani, legutóbb 2017-es indulásról volt szó. A tervek szerint kétzónás behajtási díj lenne, egy a Budapest közigazgatási határán belépőknek, egy pedig azoknak, akik a Hungária körúton belüli szakaszra akarnának autóval behajtani.

Tarlós István főpolgármester az Origo értesülésével szemben néhány napja még úgy nyilatkozott, hogy a dugódíj bevezetése elkerülhetetlen. "Ha 2017 végéig nem vezetjük be ezt a behajtási díjat, akkor abból baj lesz" - mondta csütörtökön az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén.  

Hiába a plázastop, hipermarket épülhet Budán

május 20., 08:59 Módosítva: 2016-05-20 22:22:30
247

A plázastop ellenére Lidl hipermarket épülhet a Széll Kálmán térhez közel, a Csalogány utcában, írja a Népszabadság. A lap szerint az 5500 négyzetméteres foghíjtelket még 2009-ben adta el az önkormányzat a Lidlnek, amin az OTP Ingatlan Zrt.-vel közösen kétszintes mélygarázst, a földszintre egy 1960 négyzetméteres áruházat, az emeletekre irodát, valamint 99 lakást kíván építeni.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal abeadott kérelmeket tavaly még visszadobta, idén viszont jóváhagyta, és a II. kerületi önkormányzat is kiadta az építési engedélyt. A kerületi tervtanács ugyanakkor nem volt felhőtlenül boldog a látványtervektől, mint tavaly írták, a tervezett épület hangulata és karaktere "tengerparti miliőt feltételez".

A lapot megkereső környékbeli lakók attól félnek, hogy a hatalmas épülettömb leárnyékolja majd a környéket, illetve a megnövekedő autóforgalom jelentős légszennyezéssel és zajjal jár majd. Szeretnék megtámadni az építkezést, azonban a hivatalok meglátásuk szerint akadályozzák ügyféllé válásukat az engedélyezési eljárás során. Az ügyben indított eljárások még nem zárultak le hivatalosan, így a kerület által kiadott építési engedély még nem jogerős.

Tovább

Közlekedési atombombákat dobnak le Budapesten

május 19., 16:16 Módosítva: 2016-05-20 09:00:47
62

A Lánchíd, a budai Váralagút és a Blaha Lujza tér felújítása is tervben van, mondta Tarlós István főpolgármester csütörtökön Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén. Tervezik még a fogaskerekű vasút felújítását, illetve a vonal meghosszabbítását mindkét irányba a Széll Kálmán térig és a Normafáig.

Tovább

Elkészültek a római-parti gát tervei

május 19., 12:43 Módosítva: 2016-05-19 19:53:38
34

Elkészültek a tervek a római-parti árvízvédelmi műre, jelentette be Tarlós István főpolgármester egy csütörtöki vízügyi konferencián. Részletekről, nyomvonalról egyelőre nem lehet pontosat tudni. Eddig három komolyan vehető lehetőség merült fel: 

 • közvetlenül a vízparton vezetett mobilgát, töltéssel
 • a parttól 20-30 méterre, az ingatlanok kerítése mellett vezetett mobilgát, töltéssel
 • a Nánási úton, a jelenlegi, nem megfelelő nyúlgát helyén (vagy valamivel mellette) vezetett mobilgát

Az első változatról egyelőre nem tudni semmit, de elképzelhető, hogy ez lesz a befutó.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Tudományos Tanácsa, és az MTA korábban kiadott egy állásfoglalást, hogy a kerítésekhez minél közelebb vezetve lenne üdvös a mobilgát-nyomvonal, ez tulajdonképpen a 2. verzió támogatását jelenti. Tarlós azonban a konferencián elmondta, hogy ez a megoldás műszakilag nehezen kivitelezhető, összevissza vannak a kerítések, kisajátítási eljárásokra meg nincs idő.

A Nánási úti változatot Illés Zoltán, volt környezetvédelmi államtitkár támogatja. Ő úgy képzeli el a megoldást, hogy a Nánási út felújításkor kapjon egy olyan erős betonalapot, amibe később fel lehet állítani a mobilgát tartóoszlopait.

Mindhárom változatról azt lehet még tudni, hogy sok fa kivágásával jár. A főpolgármester szerint a Nánási úton kevesebb, de szebb fa tűnne el, a parton több, de kevésbé értékes fát vágnának ki.

Nemrég Bús Balázs, óbudai polgármester is megszólalt az ügyben: azzal érvelt a védmű szükségessége mellett, hogy a jelenlegi (a Nánási út vonalában húzódó) nyúlgát jogszabályilag nem felel meg az elsőrendű árvízi védmű követelményeinek (kis szelvényű, alacsony, kapubehajtók törik meg, a fák gyökereinél beszivárgó vizek gyengítik, főnyomóvezeték húzódik alatta).

Ezért a csillaghegyi öblözet 365 ezer hektáros területe a rajta élő 55 ezer emberrel együtt nyílt ártérnek számít, és bármikor elöntheti az árvíz. Bús az 1500 fa kivágása ellen tüntetők tiltakozására azzal reagált, hogy az emberi élet fontosabb, mint bármennyi fa. Tarlós István ehhez annyit tett hozzá, hogy a védműre a kormány biztosított pénzt, az erről szóló szerződést a fővárosi közgyűlés megszavazta, tehát 2018 végéig biztosan megépül.

Tovább

Győztek a civilek: 5 helyett csak 2 új épület lesz a Ligetben

május 19., 11:16 Módosítva: 2016-05-19 14:23:35
13

A Városliget Zrt. sajtóközleményt adott ki, mely szerint

az elmúlt órában a sajto.ligetbudapest@gmail.com címről a sajtó munkatársainak megtévesztésére egy valótlanságokat tartalmazó email-t küldtek körbe ismeretlenek. Kérjük az abban foglalt információkat ne használják fel, az eredményhírdetést követően sajtóközleményben tájékoztatjuk Önöket a park rehabilitációs pályázat eredményeiről.

Az álmailcímről szerkesztőségünkbe 10:35-kor érkezett "sajtóközleményben" azt írták, hogy a Városliget Zrt. "a budapestiek 75%-ának véleményét tiszteletben tartva úgy döntött, hogy az eredetileg tervezett öt új épület helyett mindössze két épületet emelnek fel a Ligetben. Ezen kívül kizárólag a zöld területet fejlesztik a Liget Budapest Projekt keretében."

A levél szerint csak az új Néprajzi Múzeum és a Zene Háza épül majd meg a Ligetben - ez azonban nem igaz. Mintahogy az sem, hogy a társaság "az elmúlt hónapok élénk társadalmi érdeklődésének hatására" úgy döntött volna, hogy "gyepesítés helyett nagy mértékű fásítást vállal".

Tovább

Megszűnik több buszjárat a 4-es metró miatt

május 13., 16:24 Módosítva: 2016-05-14 12:22:24
292
Összesen 35 buszvonalon lesz változás június 4-től, a BKK lezárta tervekről szóló lakossági egyeztetést, áll a társaság honlapján.

A változások részletesen:

Hegyalja úti és a Rákóczi úti autóbuszjáratok, a 7-es és a 33-as járatcsalád:

2
Fotó: BKK
 • A 8-as autóbusz helyett az új, hosszabb útvonalú 8E járat közlekedik Kelenföld vasútállomás és Újpalota, Nyírpalota út között, az utasokat csuklós járművek szállítják. A járat Budán alapjáratként, Pesten, a Blaha Lujza tér és Újpalota között gyorsjáratként közlekedik. Az autóbuszok megállnak a Március 15. téren, majd innen a Blaha Lujza térig minden megállóban, tovább Újpalotáig pedig a 107-es autóbusz megállítási rendje szerint (a Tisza István tér és az Apolló utca érintésével).
 •  A 107-es autóbusz a továbbiakban nem közlekedik, a 7-es autóbuszok sűrűbben közlekednek.
 •  Az új, hosszabb útvonalú 108E járat a Gazdagréti tér és Újpalota, Nyírpalota út között, a 8E járathoz hasonlóan Budán alapjáratként, Pesten, a Blaha Lujza tér és Újpalota között gyorsjáratként közlekedik. A 239-es autóbusz útvonalát módosított formában szolgálja ki, mindkét irányban betér Kelenföld vasútállomáshoz. A járat biztosítja a belváros és Gazdagrét közötti közvetlen kapcsolatot.
 •  A 133-as járat a továbbiakban 133E jelzéssel közlekedik. Az új 133E buszok a 133-as járathoz képest más megállóhelyeken állnak meg: a budai szakaszon a maihoz képest megállnak a Háros utca, Savoyai Jenő tér és Építész utca megállóhelyeken, a pesti szakaszon pedig a Március 15. tér, az Uránia és a Miskolci utca/Csömöri út megállóhelyen, nem állnak viszont meg az Apolló utcánál.
 •  A 233-as járat a javaslatban meghirdetettek szerint a jövőben nem közlekedik, szerepét a Rózsakerti lakótelep és Baross Gábor-telep térségében a 101B és a 101E járat, a Nagytétényi út–Budafoki út térségében a 33-as és a 133E busz, illetve a 114-es járatcsalád veszi át.
 • A 178-as járat továbbra is változatlan útvonalon közlekedik, de megáll a Március 15. téren is.
 • A 110-es és a 112-es autóbusz hétköznap késő este, szombaton kora reggel és késő este, illetve vasárnap egész nap csak a Thomán István utca és a Keleti pályaudvar között közlekedik.
Tovább

Tarlós: Zűrzavar a metrópótló buszok ügyében

május 13., 14:01 Módosítva: 2016-05-13 15:57:33
67
Nem érti, mit akar a kormány a metrópótló buszokkal, közölte a főpolgármester szokásos pénteki sajtótájékoztatóján, a Tarlósinfón. Kiderült: a római-parti védművet meg kell építeni, Fischer Iván pedig Sarastrónak képzeli magát.

Két héten belül mindenképpen dönteni kell a 3-es metró infrastruktúrájának felújítása miatti járműpótlásról, különben veszélybe kerül a beruházás rekonstrukciós ütemterve – mondta Tarlós István. Hangsúlyozta: a kormány távlati elképzeléseit a legmesszebbmenőkig akceptálja, támogatja és elősegíti, de „ami a kormányzati elképzelések szerint, országos szinten, évek múlva pozitív lehet, az még nem biztos, hogy a fővárosnak a jelen konkrét ügyben kedvező”. Kiemelte: a 150 kiváltó buszra a fővárosnak most van szüksége, nem pedig évek múlva.

A főpolgármester úgy fogalmazott: akkor tud valami támogatni, ha világosan látja, miről van szó, „de egyelőre zűrzavart és koherenciahiányt érzékelek”. Mint mondta, a sajtóban következetesen keveredik a buszvásárlás és a szolgáltatásvásárlás kérdése, holott a kettő között nagy a különbség. Ha a város szolgáltatást vásárol, a buszok végül nem a fővároséi lesznek, és azt sem tudni, hogy magyar vagy idegen buszokról lesz-e szó, ráadásul a szolgáltató is nyereségre törekszik – mutatott rá. „Nekünk a legolcsóbb és legbiztonságosabb megoldást kell választanunk” – hangsúlyozta. „Ha a kormány magyar buszokat akar, akkor miért azt kérik, hogy szolgáltatást vásároljunk?” – tette fel a kérdést. Hozzátette: a BKV és a BKK számításaiból egyértelműen kiderül, hogy a szolgáltatásvásárlás drágább, ezért az államnak meg kellene térítenie a város ezzel kapcsolatos többletköltségeit, és erre garanciát kellene adnia.

Tovább

Éjjel megkezdődik az Árpád híd felújítása

május 12., 15:07 Módosítva: 2016-05-13 08:44:35
81

Csütörtök éjjel megkezdődik az Árpád híd dilatációinak tervezett cseréje – írja közleményében a Budapest Közút.

Tovább

Volt Volánbusz-vezér lett a BKK második embere

május 12., 10:15 Módosítva: 2016-05-12 12:22:16
12

Információink szerint csütörtökön kezd el dolgozni a BKK-nál a Volánbusz Zrt. korábbi vezérigazgatója, Dévényi Gergely. Nem is akármilyen pozícióban, egyből Dabóczi Kálmán vezérigazgató első helyettese lesz.

Mint Dabóczi lapunknak elmondta, Dévényit maga kérte át a BKV-tól, ahol az elmúlt napokig dolgozott. A BKK szerkezetátalakítási munkáit szeretné rábízni.

Dévényi 2012 szeptembere és 2013 júliusa között a Volánbusz igazgatási és jogi igazgatója volt, amikor is Németh Lászlóné minisztersége idején kinevezték a cég vezérigazgatójának.

Dévényi 2015 április 29-ig töltötte be a vezérigazgatói széket, ekkor vette át tőle a pozíciót – immár Seszták Zoltán miniszter ideje alatt – Fekete Antal.

Tovább

Elkészült az első felújított metró Moszkvában

május 11., 21:55 Módosítva: 2016-05-12 14:01:54
1785
Elkészült Oroszországban a 3-as metró első felújított hatkocsis metrószerelvénye, írja a Transzmasholding oldala. Az átadó ünnepségen részt vett Balla János nagykövet is.

A cikk szerint a felújítást követően megnő a megbízhatóság, csökken a fajlagos energiafelhasználás. A szerelvény kényelmesebb lett, esztétikusabb külsőt kapott.

Az utasteret korszerűsítették, új lett a vezetőfülke eleje. Frissítették az ellenőrzési rendszert és videokamerákat építettek be.

81d16df400841df204c50947e1aefc47
Fotó: Forrás: tmholding.ru

A vezetőfülke légkondicionálást kapott, az utasteret ventilátorokkal szellőztetik. Továbbfejlesztették a fékberendezést és a meghajtás-rendszert.

A felújított kocsik élettartama 30 év. Az orosz fél összesen 222 budapesti kocsit újít fel.

Tovább

A 28A villamos elé esett egy férfi Pesten

május 10., 07:56 Módosítva: 2016-05-10 09:36:46
0

Villamos elé esett egy középkorú férfi Budapesten, a Sörgyár megállónál kedden kora reggel. A férfi lába a jármű alá szorult, közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. A férfit a 28A jelzésű villamos ütötte el. A tűzoltók megemelték a járművet, és kiszabadították a sérültet, akit a mentők kórházba vittek.

Tovább

Kisiklott egy villamos a Bécsi útnál

május 7., 21:39 Módosítva: 2016-05-08 07:43:36
2

A 17-es, a 19-es és a 41-es villamos helyett pótlóbuszok közlekedtek a Bécsi út/Vörösvári út és a Katinyi mártírok parkja között műszaki ok miatt - írja a BKK. 

Helyszínen tartózkodó kollégánk szerint az egyik CAF-villamos csúszott ki este kilenc körül, bemondták az egyik járaton.

Tovább

Előre megjósolták a helyiek a Máriaremetei úti súlyos balesetet

május 6., 16:42 Módosítva: 2016-05-08 01:07:06
710
 • Egy balesetveszélyes helyen végzett, irreálisan hosszú ideig húzódó útjavítás szerepet játszhatott abban, hogy szerdán súlyos baleset történt a II. kerületi Máriaremetei úton.
 • Egy helyi lakos majdnem két héttel a baleset előtt könyörgött az útkezelőnek, hogy fejezzék már be a munkát, mert baleset lesz.
 • A közútkezelő úgy tologatta az ügyet, ahogy lapunk felelősséget firtató kérdésére se válaszolt.

Száguldanak itt a kocsik reggel, mint az állat, mindenki siet, de néha így is a kanyarban áll a sor vége.

– jellemezte a helyzetet a Máriaremete úti útfelbontás mellett lakó idős férfi, amikor a helyszínen jártunk a baleset után. Jelenleg (csütörtöki állapot) egy kétszer három méteres lebetonozott, de aszfaltréteg nélküli munkaterület torlaszolja el félpályán a belváros felé tartó forgalmat.

Tovább

Rendőrök igazoltattak a HÉV-nél, buszokon a Szentendrei úton

május 5., 18:48 Módosítva: 2016-05-06 10:17:11
537

Több HÉV-szerelvényt és buszokat állítottak meg, vizsgáltak át kora este a nagy erőkkel kivonuló rendőrök az aquincumi HÉV-megálló környékén. A rendőrök minden férfit fotóznak és igazoltattak a buszokon is, Aquincumnál legalább nyolc rendőrautót lehetett látni, írta egy kollégánk a helyszínről. A rendőri akció nagyjából este nyolckor ért véget.

A police.hu-n hét után raktak ki közleményt, amiben azt írták, hogy 17 óra 35 perckor bejelentés érkezett a rendőrséghez, hogy egy budaörsi bevásárlóközpontban bomba fog robbanni. A BRFK nagy erőkkel keresi az elkövetőt (betelefonálót), és ezért ellenőrízték a szentendrei HÉV vonalát az Aquincum és Filatorigát megállók között, valamint a környező utcákat is ellenőrzik.

Az elmúlt hetekben többször is bombariadó miatt  kellett kiüríteni egy budaörsi áruház környékét.

A BRFK tájékoztatása szerint senkit sem fogtak el a csütörtöki akció keretében.

Egyik olvasónk szerint összesen két HÉV-szerelvényt állítottak meg a rendőrök, ő is rajta volt az egyiken. A rendőrök egy férfit kerestek, és úgy sejtették róla, hogy az egyik megállított szerelvényre szállt fel. A nőket és a gyerekeket tovább engedték, de a férfiakat egyenként igazoltatták.

A HÉV-megállónál egy telefonfülkét körbekerítettek a rendőrök.

Kollégánk a helyszínről elmondta, hogy fél nyolcra a buszokat már továbbengedték, viszont egy HÉV-szerelvény még mindig ott állt a Rómaifürdő megállónál, nem sokkal később azonban mindkét irányba újra megindult a forgalom.

Tovább

Összekátrányozták a síneket, ezért nem jár az 1-es

május 4., 11:44 Módosítva: 2016-05-04 16:20:28
438

A Reitternél benzinnel locsolgatja pár derék ember a sínt, és disznópörzsölővel gyújtogatnak a vágány mellett. Hogy mi történt, nem tudom, de látványos

– írta olvasónk, Mátyás, akinek helyszíni információi szerint valaki összekente kátránnyal a síneket éjszaka, ezért nem jár az 1-es villamos.

Utánakérdeztünk, és valóban, a kátrányos információ megállja a helyét: az éjszaka folyamán munkások hézagkiöntési munkát végeztek az 1-es vonalán, ami közben a sínkoronára kátrányos anyag került, ezért a villamosok nem tudnak felmenni a Kacsóh Pongrác úti felüljáróra. A kivitelezőt visszarendelték a helyszínre.

A BKK Info hajnal 4:43-kor adta ki a hírt, hogy nem jár az 1-es villamos Zugló vasútállomás és Árpád híd között, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak. A vállalat azóta többször kiírta Facebook-oldalára, hogy a villamos még mindig nem jár pályahiba miatt. 

Mátyás szerint az érettségizők jártak a legjobban, akik nevetgélve vették tudomásul a megállóban, hogy megvan a hivatalos oka, miért késnek el az érettségiről.

Az 1-es villamosra szerdán rájárt a rúd, háromnegyed kettőkor baleset történt a Könyves Kálmán körúton a Vajda Péter utcánál, emiatt a Népliget és a Puskás Ferenc Stadion között marad ki a járat. 

Nem jár az 1-es villamos egy szakaszon

május 4., 11:06 Módosítva: 2016-05-04 11:48:25
0

A BKK Info hajnal 4:43-kor adta ki a hírt, hogy nem jár az 1-es villamos Zugló vasútállomás és Árpád híd között, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak. A vállalat azóta többször kiírta Facebookjára, hogy a villamos még mindig nem jár pályahiba miatt. 

Egy olvasónktól azt az információt kaptuk, hogy valaki kátrányt öntött a vágányokra. "A Reitternél benzinnel locsolgatja pár ember a sínt, és disznópörzsölővel gyújtogatnak a vágány mellett" - írta a helyszínről.

A BKK egyelőre nem erősítette meg ezt az információt. 

Magyar helyett is lengyel buszt vehet a BKV metrópótlásra

május 3., 08:11 Módosítva: 2016-05-27 11:58:13
426
A kész Solaris csuklós buszok 277 000 euróba kerülnek darabonként, míg a nem teljesen kész, utólagos szerelést igénylő (PKD-konstrukciós) budapesti Modulo buszok 278 800 euróba, ezért a BKV azt javasolta, hogy a magyar buszok helyett is az olcsóbb lengyeleket vegyék meg a 3-as metró buszpótlására – ez áll abban az előterjesztésben, ami rejtélyes módon lekerült a napirendről a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén.

A helyzet:

 • A 3-as metró hamarosan megkezdődő felújításához 150 darab metrópótló buszt kell vásárolnia a BKV-nak, 13 milliárd forintos keretből.
 • Az erre kiírt két tendert a lengyel Solaris és a magyar Mabi-Bus nyerte 75-75 busszal.
 • A lengyelek kész buszt szállítanak darabonként 277 000 euróért, a magyarok további szerelést igénylőt 278 800 euróért.
 • Mivel a magyar buszok végszerelése további 10 000 euróval terhelné a BKV kasszáját, a cég azt javasolta, vegyenek a magyar buszok helyett is olcsóbb lengyel buszt.
 • Van egy olyan erős lobbicsoport, ami mindenképpen szeretné a Mabi-Bust versenyben tartani, ezért nem tárgyalta végül a közgyűlés a kérdést, azaz annak ellenére, hogy sürget az idő, nincs még busz.
Tovább

Most Fischer Ivánt osztotta ki Tarlós

április 29., 13:29 Módosítva: 2016-04-30 00:47:13
91
A római-parti védműről, a 3-as metró felújított szerelvényeiről, a kerékpáros szabályok felülvizsgálatáról és a Fesztiválzenekarról is szót ejtett Tarlós István főpolgármester szokásos kétheti tájékoztatóján.

Római-parti gát

A tájékoztatót meghívott vendégként Bús Balázs óbudai polgármester kezdte, akivel – mint Tarlós közölte  teljesen egyetért a fővárosi vezetés. Bús Balázs azzal érvelt a védmű szükségessége mellett, hogy a jelenlegi (a Nánási út vonalában húzódó) nyúlgát jogszabályilag nem felel meg az elsőrendű árvízi védmű követelményeinek (kis szelvényű, alacsony, kapubehajtók törik meg, a fák gyökereinél beszivárgó vizek gyengítik, főnyomóvezeték húzódik alatta).

A Római most
A Római most
Fotó: zénó62 / Indafotó

Ezért a csillaghegyi öblözet 365 ezer hektáros területe a rajta élő 55 ezer emberrel együtt nyílt ártérnek számít, és bármikor elöntheti az árvíz. Bús az 1500 fa kivágása ellen tüntetők tiltakozására azzal reagált, hogy az emberi élet fontosabb, mint bármennyi fa. Tarlós István ehhez annyit tett hozzá, hogy a védműre a kormány biztosított pénzt, az erről szóló szerződést a fővárosi közgyűlés megszavazta, tehát 2018 végéig biztosan megépül.

Autóskoalíció, gój motorosok, tütübározás

Tarlós István ismét elővette lapunkat azzal a cikkel kapcsolatban, amiben a gój motorosok Facebook-oldalára hivatkozva azt írtuk, hogy meghívta őket a kerékpározás szabályait felülvizsgáló munkacsoportba (pontos idézet az oldalról: „örömmel nyugtáztuk, hogy délután 14 óra 46 perckor, miután tájékoztatta a helyettese a főpolgármester urat azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy bennünket is szívesen látnak abba a munkacsoportba, ahol a kerékpárosklub is részt vesz”).

A főpolgármester közölte: nem volt meghívás, azt viszont elismerte, hogy a gój motorosok egyeztettek a témában a Városházán a helyettesénél. Sőt, hozzátette, hogy akár a gój motorosoknak is több közük van a fővárosi közlekedéshez, mint annak a holland nagykövetnek, aki egy liberális éjszakai bárból üzenget neki a fővárosi közlekedésről. Kijelentette, hogy az Autós Nagykoalíciótól is kapott levelet az ügyben, őket valószínűleg meg fogja hívni a munkacsoportba.

Tovább

Emberibb lesz a pótdíjazási rendszer a BKK-nál

április 29., 10:45 Módosítva: 2016-04-29 15:51:19
352

Emberibbé alakított pótdíjazási rendszer lép hatályba a BKK-nál május 1-jétől. A három legfőbb változás:

 • A helyszíni pótdíj befizetésére a pótdíjazást követően további két munkanapon is lehetőség lesz. Az ok: a BKK jelenleg nem tudja biztosítani a bankkártyás fizetést a helyszíni pótdíjazáskor. Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével tovább bővül majd a befizetések lehetősége az ellenőröknél lévő mobil készülékek segítségével, azok ugyanis már bankkártyás fizetési módot is biztosítanak majd.
 • A bérletbemutatásra öt munkanapon belül lesz lehetőség, erre eddig két munkanap állt rendelkezésre.
 • Május 1-jétől nem függ a korábbi pótdíjaktól a bérletbemutatás lehetősége. Korábban ezzel nem élhettek azok az utasok, akiknek korábbi pótdíjtartozásuk volt, és az nem rendezték.

További változások:

 • A kutyabérlet igazolvány nélkül is érvényes lesz egy kutya szállításakor.
 • Az Országos Mentőszolgálat hivatalos jelzéseit viselő mentődolgozók az OMSZ érvényes szolgálati igazolványának felmutatásával ingyen utazhatnak a BKK járművein.
 • Az 1-es villamos és a 103-as autóbusz közötti átszálláskor az egyszeri utazásra szolgáló jegyek (a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy) használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel annak érvényességi időtartamán belül lehet tovább utazni.
 • A rendezvényhez kapcsolódó jegyek (legalább 50 darab szelvény egyidejű megrendelése esetén) 11-14 napos változatban is kaphatók.
 • A kerékpárbérlet használata egyszerűsödik, mivel bármely érvényes BKK-bérlettel rendelkező, valamint díjmentes utazásra jogosult utas használhatja.

Taxis öntötte a szemetet a Hűvösvölgyi útra

április 27., 14:27 Módosítva: 2016-04-28 09:01:29
1062

Illegális szemetelők buktak le a napokban a II. kerületben - írja a Másodikkerület.hu alapján a Blikk. A szemetet taxival vitték az illegális lerakóhelyre, az utcára, egy szelektív hulladékos konténerhez.

taxi
Fotó: masodikkerulet.hu

A Városrendészet közterület-felügyelői és a rendőrséggel közös 24 órás járőrszolgálat a kamerák felvétele és tettenérés alapján is több ember ellen indított eljárást, a bírság fejenként 50 ezer forint lehet.

A hűvösvölgyi végállomás közelében lévő szelektív üveggyűjtő konténernél még április 11-én egy alkalommal egy nő pakolta ki a szemetet a kocsijából, este pedig egy taxi sofőrje a gyűjtőedények takarásában szabadult meg a szeméttől.

Demonstrálók a fővárosi közgyűlés ülésén

április 27., 09:39 Módosítva: 2016-04-27 11:30:52
86

A Párbeszéd Magyarországért III. kerületi szervezetének tüntetésével indult a fővárosi közgyűlés szerdai ülése.

Mint Béres András, a PM helyi vezetője elmondta, a Római-parti gát építése miatt 1500 fát kell majd kivágni, ez ellen tiltakoznak. Hozzátette, hogy a védmű építését nem tudják elképzelni ilyen mennyiségű fa kivágásával.

A demonstrálók kivonulása után Tarlós István főpolgármester elégedettségének adott hangot, hogy a performansz után végre megkezdhetik az ülést.

Tovább

Elütött egy gyalogost a 6-os villamos

április 27., 09:01 Módosítva: 2016-04-27 12:50:38
14

Elütött egy gyalogost a 6-os villamos a Mester utcánál reggel nyolc óra körül, mondta a BKK diszpécsere az MTI-nek. Egy ideig pótlóbuszok jártak, de a villamosforgalom azóta helyreállt.

Egy olvasónk, aki a villamoson ült, azt írta, hogy az áldozat eszméleténél volt, súlyosan megsérült, beszédképtelen állapotban feküdt a síneken. Információink szerint a villamos vezetője vészfékezett, a Combino ilyenkor automatikusan csenget, de már nem lehetett elkerülni a balesetet. 

A mentők sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint a 26 éves nő életveszélyesen megsérült.

Gój motorosok vizsgálják felül a fővárosi kerékpározást?

április 26., 16:22 Módosítva: 2016-04-27 10:05:59
2859

A napokban tárgyaltak a motorosok Szeneczey Balázs kerékpáros fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettessel, akivel, mint a Gój Motoros Egyesület Facebook-oldalán írják:

bő félóra alatt szinte mindenben hasonló álláspontra jutottunk.

A tárgyalás a bejegyzés szerint olyan jól sikerült, hogy Tarlós István, miután tájékozódott róla, meghívta a Gój motorosokat is abba a munkacsoportba, amiben a Kerékpárosklub is részt vesz. A munkacsoport a kerékpározás lehetőségeit vizsgálja felül. Konkrétan így fogalmazott a Majdanics Iván alelnök és Mészáros Imre elnök által aláírt közlemény: 

„örömmel nyugtáztuk, hogy délután 14 óra 46 perckor, miután tájékoztatta a helyettese a főpolgármester urat azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy bennünket is szívesen látnak abba a munkacsoportba, ahol a kerékpárosklub is részt vesz.”

Tovább