Stefánia
-1 °C
3 °C

Budapest

Decembertől jön az e-jegy a BKK-nál

tegnap, 06:49 Módosítva: 2015-11-27 14:55:13
325

Decemberben megkezdődik Budapesten az elektronikus közlekedési jegyrendszer fokozatos bevezetése. Első körben, a hónap elején a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több mint 1500 munkatársa kapja meg az elektronikus kártyát, szemlézi a Világgazdaságot az MTI.

Ezt követően a 65 éven felüliek, utána az éves és a havi Budapest-bérlettel utazók számára nyílhat meg a lehetőség a rendszer használatára, végül 2017-ben a bérlettel és a jeggyel utazók igényelhetik az utazáshoz szükséges elektronikus chipkártyát.

A BKK e-jegyről szóló hírében ezt a chipkártya-leolvasót mutatják be példának
A BKK e-jegyről szóló hírében ezt a chipkártya-leolvasót mutatják be példának
Fotó: Nyitrai Dávid / bkk

A Világgazdaság írása szerint a teljes elektronikus jegyrendszer bevezetése több lépcsőben zajlik. A metrókapukat és HÉV-vonalakat a projekt 2017. decemberi zárásáig bekapcsolják a rendszerbe. Összességében a járművek, illetve a metró- és HÉV-állomások készülékeinek felszerelését követően lehet a rendszer üzemszerű indításáról beszélni, ezt a jövő év második felében kezdi meg a szállító.

Az elektronikus jegyrendszerről itt tudhat meg majdnem mindent.

BKK-BKV szkander a villamosbaleset miatt

november 26., 18:48 Módosítva: 2015-11-27 14:24:33
306
Információink szerint kemény birkózás folyik a BKV és a BKK között, hogy ki vigye el a balhét a világ leghosszabb villamosának, a Budapesten épp tesztelés alatt álló, 56 méteres CAF Urbosnak a balesetéért. A BKK a villamosvezetőt hibáztatja, a BKV szerint szoftverhiba történt.

Hiába jelentette be Tarlós István főpolgármester a napokban, hogy nem műszaki hiba, hanem kettős emberi mulasztás okozta az egyik CAF villamos november 9-i balesetét, a vizsgálat még nem zárult le, erősítette meg az Origónak a BKK. A rekordhosszú villamost kivonták a forgalomból, jelenleg is hatósági zár alatt áll, a baleset okairól pedig mást mond a BKK és a BKV.

Bár a balesetet még vizsgálják, lapunk több forrás alapján megpróbálta rekonstruálni a történteket. 

Tovább

Így néz majd ki az új Nemzeti Galéria

november 25., 17:32 Módosítva: 2015-11-26 00:48:49
881
A japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül meg az Új Nemzeti Galéria a Liget Budapest projekt keretében a Petőfi Csarnok helyén; a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori anyagát befogadó épület 2019 nyarán nyitja meg kapuit.

A Városliget Zrt. tavaly októberben írt ki meghívásos nemzetközi tervpályázatot a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére. A felhívásra kilenc érvényes pályamű érkezett, ezek közül a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri áprilisban két pályaművet sorolt az első helyre. Az eljárás során a leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett bírálati szempontok voltak a technológiai és funkcionális elképzelések, a tervezett épületek fenntarthatósága, a környezethez való kapcsolódás és a várható költségek is - közölte az MTI-vel a Városliget Zrt.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-nek szerdán felidézte, hogy a bíráló bizottság értékelése szerint a japán SANAA és a norvég Snöhetta terve is építészetileg kiemelkedő értéket képviselt, ezek a pályaművek a gyűjteményi és a látogatói szempontok alapján is világszínvonalúak.

Az eredményhirdetést követő hónapokban - az előírásoknak és a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően - több fordulós tárgyalások zajlottak a két építésziroda és a Városliget Zrt. között. Ezek folyamán a kiíró értékelte a szerződéses feltételeket, a magyar féllel való együttműködést, a leszállítandó tervek műszaki tartalmát, ütemezését és árát, valamint a tervezett épület gazdaságosságát. A tárgyalások és a beadott ajánlatok alapján végül a SANAA nyerte el a megbízást.

Tovább

Nyolc autónak ment neki egy busz Budán

november 24., 12:24 Módosítva: 2015-11-25 10:54:55
33

Egy kerítésnek hajtott, majd nyolc autónak ütközött egy busz Békásmegyeren, a Szent István utcában kedden délelőtt, közölte a katasztrófavédelem. A fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre.

A busz utasai közül senki nem sérült meg, a sofőrt a mentők a helyszínen ellátták.

A BKV az Indexnek azt reagálta, hogy "a 134-es jelzésű autóbusz járművezetője rosszul lett, eszméletét vesztette és – a Batthyány utca felől a Szent István utcába kanyarodás közben – nekiütközött egy személygépjárműnek, végül a szemben lévő ház kerítésének hajtott."

Nem szakadt be a fonódó villamos alatt HÉV-alagút

november 23., 11:42 Módosítva: 2015-11-23 21:53:15
9

Vasárnap sikeres műszaki teszt volt a frissen elkészült Budai fonódó villamoshálózat vonalain, áll a BKK közleményében. A villamosok bejárták mind a Széll Kálmán téri ág, mind pedig a Bem rakparti ág vonalát. A Bem rakparti szakaszon a HÉV födémen és a HÉV alagútban teherbírás méréseket végeztek, amelyek alapján a HÉV födém teherbírása az előzetesen feltételezetteknek megfelel. A sikeres tesztek után 2015. november 23-án 10 órától próbajárat indul a fenti vonalakon.

A sikeres próbajárat után megkezdődik a beruházás műszaki átadás-átvétele, valamint befejezik a járda- és peronburkolásokat, elhelyezik az utcabútorokat, rendezik a területet, és kialakítják a végleges forgalomtechnikai rendet.

Hétfőtől változnak a Budai fonódó építési munkái miatti közúti közlekedést érintő korlátozások is. A Török utcát teljes szélességben megnyitják, így – kisebb korlátozások mellett – a Bécsi út (a Zsigmond tér-Nagyszombat utca között), valamint a Frankel Leó út is (a Zsigmond tér - Harcsa utca között)  – szintén kisebb korlátozások mellett – ismét mindkét irányban járható lesz. Azonban a  Frankel Leó út, a Harcsa és a Vidra utca között továbbra is egyirányú marad a közúti közlekedés. A BKK kéri az autósokat, hogy a villamosvágányokon és azok egy méteres körzetében ne parkoljanak, mert a villamosközlekedés, illetve próbajáratok a nap bármelyik szakaszában lehetnek.

A projekt műszaki átadás-átvételi eljárásának lezárása és a kivitelezési munkák befejezése 2015. december 23-ára várható a BKK szerint. A villamosközlekedés előreláthatóan 2016. január közepén indulhat meg, addig a villamosvezetők képzése folyik. 

Tarlós: Emberi mulasztások okozták a CAF villamos balesetét

november 20., 12:33 Módosítva: 2015-11-21 08:17:25
127

Tarlós István főpolgármester tájékoztatása szerint nem műszaki hiba, hanem kettős emberi mulasztás okozta az egyik CAF villamos november 9-i balesetét, így az érintett típusok szombattól ismét forgalomba állhatnak, írja az MTI.

A főpolgármester pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján egy a közlekedési hatóság közreműködésével készült szakértői vizsgálatra hivatkozva azt mondta, bebizonyosodott, hogy a CAF villamosok fékrendszerének nincs konstrukciós hibája, a balesetet egy kikapcsolva felejtett berendezés okozta.

Tarlós István hangsúlyozta, a gyártó a hasonló esetek megelőzése érdekében egy olyan szoftverfrissítést hajt végre a járműveken, amely a jövőben jelzi a vezetőnek a szóban forgó berendezés működését.

A 14-es villamossal jár? Van egy rossz hírünk

november 20., 11:36 Módosítva: 2015-11-20 18:26:46
17

Hétfőtől december 1-jéig a 14-es villamos nem fog járni, helyette a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik majd - olvasható a BKK oldalán. 

A vonal Frangepán utcai szakaszán végeznek vágánykarbantartási munkákat. A Görgey Artúr út felújítása miatt közlekedő 14-es pótlóbusz útvonalát erre az időszakra meghosszabbítják, így az a teljes vonalon, Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak és a Lehel tér között viszi az utasokat. A változásokról részletes információkat a linkben talál.

Átadták a guruló mopszlikat a Várban

november 19., 19:31 Módosítva: 2015-11-20 10:50:27
312
16 darab Karsan Atak (Támadás) midibuszt adtak át ma a Budai Vár Oroszlános udvarában. Csütörtökön még csak kettő darab állt forgalomba, amit szép sorban követ a többi is a következő napokban. Budapest először vásárol török buszokat, méghozzá éppen a turisták által leginkább látogatott Budai Várba, ezért alaposabban megnéztük őket.

Az átadást és a sajtónyilvános próbamenetet unalmas beszédek előzték meg, amiből csak a kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás savanyú mondatai maradtak meg nekem arról, hogy eredetileg elektromos buszokat szerettek volna a Várba.

Most ez sikerült, tekintsük felmentő seregnek

– mondta, egy fura történelmi paradoxont felállítva.

Tovább

Csak január közepétől lehet utazni a fonódón

november 18., 07:01 Módosítva: 2015-11-18 13:40:31
1164

Ahogy közeledik a fonódó villamos karácsonyra tervezett átadási időpontja, egyre többen kételkednek abban, hogy a beruházást időben befejezik. Lapunk megkereste a BKK-t, ahol elmondták, hogy a december 23-ai műszaki átadása a jelenlegi készültség szerint tartható. A műszaki átadás-átvételhez peron- és útépítési munkák vannak még hátra. A kedvezőtlen időjárás azonban még befolyásolhatja a befejezést.

Az átadás után még nem lehet rögtön használni a villamosokat, az utasoknak várni kell 2016 január közepéig. Addig még tesztelik a pályát, a járműveket, és kiképzik a villamosvezetőket, valamint a november 10-én lezárt társadalmi egyeztetés figyelembevételével véglegesítik a vonalhálózatot, a járatlistákat, a menetrendeket. 

A fonódó vonalak közül a 17-esen és a 19-esen vegyesen közlekednek majd rövid CAF villamosok, illetve Tatra T5C5 2 kocsis szerelvények. A CAF villamosok ezáltal Óbudától a Batthyány téren át az Etele térig, illetve szintén Óbudától a Széll Kálmán téren át a Savoya parkig kínálnak majd akadálymentes közlekedési lehetőséget. A villamosok a hajnali és a késő esti órákat kivéve mindkét irányban legalább 15 percenként járnak majd.

A fonódó építésének bonyodalmairól nyári helyszíni riportunkban olvashat.

Tovább

Bontják a Kertemet

november 17., 09:02 Módosítva: 2015-11-17 14:58:51
221

Kiadták az első bontási engedélyeket a Városligetbe tervezett múzeumi negyedhez, írja a Népszabadság. A fővárosi kormányhivatal engedélyezte az Olof Palme sétány 3-5. alatti ingatlanok bontását. A területen hét, az egykori Budapesti Nemzetközi Vásárra felhúzott épület áll.

A Kertem Facebookjára október 4-én feltöltött búcsúfotó
A Kertem Facebookjára október 4-én feltöltött búcsúfotó
Fotó: Kertem / Facebook

A lap szerint a bontási engedélyek ellen benyújtott fellebbezéseknek nincs halasztó hatályuk, pedig két épület még a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. szerint is jó állapotban van. Ennek ellenére ezeket is lebontják, és velük együtt eltűnik a Kertem nevű szórakozóhely is. A helyükön a japán Sou Fujimoto által tervezett Zene Háza épülhet meg, 6 milliárd forintért.

Ahogy azt nemrégiben megírtuk, a múzeumi negyed miatt nemsokára egymás mellett hét-nyolc építési területen folynak majd előbb bontási, majd építési munkák. És bár a Liget-projektért felelős Baán László miniszteri biztos többször is ígéretet tett arra, hogy a beruházók vigyáznak majd a fákra, különösen az értékes fajokra, kiderült, hogy a városligeti fakataszter igencsak hiányos.

Gázolt a szentendrei HÉV

november 17., 08:58 Módosítva: 2015-11-17 14:16:35
13

Elgázolt egy tizenöt éves gyereket a szentendrei HÉV kedden reggel a pomázi Magyar utcánál kedden reggel, írja az MTI. A helyszínelés miatt a szerelvények órákig egy vágányon, ritkábban járnak a baleset miatt, a forgalom azóta helyreállt, olvasható a BKK Facebook-oldalán. 

A katasztrófavédelem szerint a fiú ismeretlen okból került a szerelvény alá, amit a tűzoltóknak meg kellett emelniük, hogy kiszabadítsák. Súlyos állapotban vitték kórházba.

Keddtől használható a 4-es metró új P+R parkolója

november 16., 16:23 Módosítva: 2015-11-17 09:15:15
28

Befejeződött a második P+R parkoló építése a 4-es metróhoz kapcsolódóan a kelenföldi végállomásnál. Az autósok kedd reggel 8 órától használhatják a 485 férőhelyes parkolót, amely az épülő Budaörsi úti csomópont és a metróvégállomás őrmezői kijárata között helyezkedik el, áll a BKK közleményében.

A kelenföldi metróvégállomás térségében négy helyszínen összesen csaknem 1500 új P+R parkolóhely lesz. Az Etele téri oldalon az egyik parkoló (a Volán-pályaudvar mögötti területen, a Somogyi út meghosszabbításában 221 férőhellyel) már szeptember eleje óta használható, a másik a Somogyi út és a Gyergyótölgyes utca sarkán épül, 247 autónak biztosítva majd parkolási lehetőséget, várhatóan decembertől.

A metróvégállomás és aluljárórendszer Őrmező felé eső oldalán szintén két parkolót használhatnak majd az autósok: a most elkészült mellett a MÁV kelenföldi vasútállomáshoz kapcsolódó, használaton kívüli vágányainak helyén is létesül egy körülbelül 500 férőhelyes P+R parkoló két ütemben, 2016 végéig. Valamennyi, az új metróhoz kapcsolódó P+R parkoló "döntő részben európai uniós forrásból" épül meg - írták.

Vasárnapig lezárták a Frankel Leó utca egy szakaszát

november 16., 15:16 Módosítva: 2015-11-16 15:16:16
3

Vasárnap este nyolc óráig a Harcsa és az Üstökös utca közötti szakaszt zárják le útépítés miatt  - közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán hétfőn.

A lezárt szakaszra nem lehet behajtani, csak észak felől, a Kavics utcában lakókat, illetve mindkét irányból a megkülönböztető jelzést használó és az egészségügyi intézményeket kiszolgáló járműveket engedik be - tették hozzá.

Elkészültek a Normafa első fejlesztései

november 16., 14:33 Módosítva: 2015-11-16 17:07:06
2

Bemutatta a Normafa rehabilitációjának első ütemében elkészült fejlesztéseket Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Elmondta: eredeti állapotában állították helyre a hegygerincen végigfutó ösvényt, megújították az Anna-réti játszóteret, új utcabútorokat helyeztek el, és találkozási pontokat alakítottak ki. 

Pokorni Zoltán az Anna-réti játszótérnél az MTI szerint hangsúlyozta: a Normafa különleges hely, amely Budapest közigazgatási határain belül található, mégis természetvédelmi terület. Hozzáfűzte: ez a főváros második leglátogatottabb közparkja, ahová egy szép, napsütötte hétvégi napon akár 10-15 ezren is ellátogatnak, és ez gondot is jelent, mert a környékre évek óta jellemző a túlhasználat.

Kitiltották Budapest utcáiról a világ leghosszabb villamosát

november 14., 15:46 Módosítva: 2015-11-15 07:53:06
632

Kényszerpihenőre küldte a Budapesti Közlekedési Központ z összes, Budapesten közlekedő CAF típusú villamost, amíg ki nem derül, mi okozta a hét elején egy tesztelés alatt álló jármű balesetét - írja a HavariaPress. A hírt a BKK is megerősítette a honlapján. Eszerint:

A CAF Urbos 3 villamos november 9-én bekövetkezett balesetét követő szakértői vizsgálatok kiterjednek a sínfék-rendszer és annak vezérlésének rendeltetésszerű működésére is.

Tovább

Ingyen parkolhatnak a zöldrendszámos autók a II. kerületben

november 12., 18:50 Módosítva: 2015-11-13 07:43:17
103

Mostantól ingyen parkolhatnak a zöld rendszámmal rendelkező elektromos meghajtású autók a főváros II. kerületében - közölte Láng Zsolt polgármester. A döntés a kerület valamennyi fizetőzónájára vonatkozik. A kerület energiatakarékos szemléletére példaként hozta az önkormányzati ingatlanok energetikai korszerűsítését, és azt, hogy takarékosan működtetik a polgármesteri hivatalt: az irodai világítást kompakt technológiával oldják meg, a hagyományos számítógépeket pedig mini desktop gépekre cserélték, amikkel negyedére csökkent az energiafelhasználás.

Breaking! Vasárnaptól javul a közlekedés a Széll Kálmán térnél

november 12., 17:38 Módosítva: 2015-11-13 08:49:14
255

November 15., vasárnap délutántól látványos és érezhető javulás áll be a Széll Kálmán tér közlekedésében, mert számos forgalomkorlátozást feloldanak - kecsegtet legújabb közleményében a BKK. Állítólag a majdani, végleges állapothoz hasonló forgalmi rend szerint, lényegesen gyorsabban lehet majd közlekedni a teret határoló főbb útvonalakon.

Péntektől vasárnapig a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Széll Kálmán téri csomópontban, a tér északi útpályáján, valamint a Krisztina körút Csaba utca és Szilágyi Erzsébet fasor közötti szakaszán elkészül a végleges útburkolat. Az útépítési munkák befejezése november 13-ától (péntektől) 15-éig további útlezárásokkal jár a Szilágyi Erzsébet fasoron, a tér Margit körúti útpályáján, a Krisztina körúton és a Vérmező úton, ezért a BKK kéri, hogy aki teheti, ezen a három napon válasszon másik útvonalat, vagy a szokásosnál még korábban induljon el úti célja felé - írják. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján itt érhetők el a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

November 14-én (szombaton) a tér Margit körutat és a Szilágyi Erzsébet fasort összekötő északi útpályáját aszfaltozzák a Dékán utca és a Szilágyi Erzsébet fasor között. A munka a Szilágyi Erzsébet fasor–Széll Kálmán tér–Krisztina körút nagy csomópontot is érintik. Délelőtt még várhatóan két sávon, majd délután egyes ütemekben már csak egy sávon lehet a Margit körútról a Krisztina körút felé közlekedni. Szombaton a Krisztina körút felől érkezők a térről nem tudnak majd a Dékán utcába balra kanyarodni; számukra a Szilágyi Erzsébet fasor–Káplár utca–Fillér utca–Fény utca kerülőút igénybevétele javasolt.

November 14-én (szombaton) és 15-én (vasárnap) a Vérmező út Széna tér felőli torkolatában közműépítés miatt a három forgalmi sávból kettőt lezárnak, ez várhatóan a Krisztina körút felől a Margit körút felé közlekedőknek jelent majd nehézséget.

Nem érdemes villamosozni Dél-Budán szombattól

november 12., 17:31 Módosítva: 2015-11-13 07:43:16
40

November 14. és 22 között újabb izgalmak jönnek a dél-budai tömegközlekedésben, ugyanis a Bartók Béla úton felújításokat végeznek majd, és emiatt több villamos sem fog járni, helyettük fel lehet ülni a pótlóbuszokra.

Tovább

Beázás miatt bontottak a Nyugati téren

november 12., 11:23 Módosítva: 2015-11-12 12:57:47
4

Beázást észleltek a Nyugati téri aluljáróban lévő üzletekben, ezért kellett felbontani és elkeríteni egy részt a nemrég felújított közterületen, írta megkeresésünkre a terézvárosi önkormányzat. A múlt héten számoltunk be arról, hogy az október 7-én átadott Nyugati téren a kivitelező Colas Alterra Zrt. szalagjával kerítettek el néhány négyzetmétert.

Tovább

Szarral dobálták meg a tilosban parkoló autót

november 12., 11:03 Módosítva: 2015-11-13 08:24:04
2682

A Kutyabarat.hu úgy tudja, hogy az újlipótvárosi kutyások szarral dobálták meg azt a Volvót, amelyik teljes szélességében elállta a Szent István parki kutyafuttató bejáratát. A lapnak egy helyi kutyasétáltató úgy kommentálta az esetet, hogy

méltó büntetés.

lipocia5
Fotó: Kutyabarat.hu

Ugyanakkor az oldal szerint nem figyelmezteti tábla az autósokat arra, hogy tilos a park bejárata elé parkolni.

Török buszokkal pótolhatják a 3-as metrót

november 11., 16:17 Módosítva: 2015-11-12 10:20:25
611

Megint meglepetésversenyző áll nyerésre egy nemrég megjelent BKV-tenderen: a 75 darab (plusz 75 darab opciós lehetőségű) csuklós busz beszerzésére kiírt pályázaton a török Karsan cég busza vezet a cég legkedvezőbb árajánlatával a Scania és a MAN előtt. A BKV másik 75-ös tenderéről, a PKD (helyben összeszerelendő) konstrukcióban beszerzendő buszokról még nincs hír.

Forrás: karsan.com
Forrás: karsan.com

A Karsan már sikeresen pályázott a vári midibuszflotta megújítására: novemberben állnak forgalomba az első buszok a 16-ból. Most a csuklós buszokra kiírt tenderen olyan vetélytársakat szorított háttérbe, mint a Scania, a MAN, a lengyel Solaris, és a magyar Evobus.

Tovább

Nekiesnek a Széll Kálmán téri metróépületnek

november 11., 15:33 Módosítva: 2015-11-12 07:47:13
26

A Széll Kálmán téri felújítás újabb fordulópontjához érkezett, a kivitelezők nekiállnak a metróépület felújításának, közölte a BKK. A közlemény szerint elsőként lebontják a februárban megépített védőtetőt, majd a munka az épület homlokzatának újjáépítésével, és az épület belsőépítészeti munkáival, újraburkolásával folytatódik.

A metró kijárati épületének korábbi, „legyezős” alakja – mint a Széll Kálmán tér egyik jelképe – az átépítés után is megmarad, de már egy teljesen felújított, modern arculatú, üvegfalakkal határolt épület részeként

- írják.

A felújítás miatt három hétvégén (november 14-15-én, 21-22-én és 28-29-én) nem áll meg az M2-es metró a Széll Kálmán téren. A teret a Batthyány térről induló pótlóbuszokkal, és a meghosszabbított útvonalú 22-es buszokkal lehet elérni.

4
Fotó: BKK - Budapesti Közlekedési Központ

Ha élőben is szeretné megnézni, mi történik Buda legnagyobb forgalmi dugóját okozó felújításon, akkor ezen az élő képet sugárzó csatornán bármikor megteheti.

Még nem tudják, mi okozta a hétfői villamosbalesetet, de nagyon rajta vannak az ügyön

november 10., 12:05 Módosítva: 2015-11-14 15:46:40
1

A Közlekedésbiztonsági Szervezet és a rendőrség is vizsgálatot indított a hétfői, egy hosszú CAF-villamost érintő baleset miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI megkeresésére.

Tovább

Ezért van mindig dugó az Árpád fejedelem úton

november 10., 11:15 Módosítva: 2015-11-10 22:06:08
13

Sokan nem értették, miért volt lezárva az Árpád fejedelem útja külső sávja a Komjádi uszodánál, óriási dugókat okozva főleg délután, a városból kifelé haladó forgalomnak. A két hónapja kezdődött, lassan haladó munka látszólag teljesen értelmetlen helyen akadályozta a közlekedőket. Meguntuk a bizonytalankodást, és rákérdeztünk a BKK-nál, mit építenek a helyszínen.

A válasz elsőre még rejtélyesebbé tette az építkezést: eszerint az Árpád fejedelem útja Komjádi Béla utcai csomópontjában a kifelé vezető oldalon a szélső sáv a Budai fonódó villamos projekt keretében átépülő csomópont miatt van lezárva. A projekt befejezési véghatárideje 2015. december 23-a. Ez azért furcsa, mert a fonódó villamos 150 méterrel beljebb épül a Bécsi úton, ráadásul négy hónapig molyolni az Árpád fejedelem útja külső sávján még Magyarországon is soknak tűnik.

Időközben a munkák áthelyeződtek a belső sávra, és kezd kirajzolódni a beruházás értelme:

  1. A csomópontban új, jelzőlámpával biztosított balra- és visszakanyarodó sáv létesül és ezzel egyidejűleg lezárják a közeli, jelzőlámpával nem biztosított visszafordulási lehetőséget (ahol sajnos elég sok volt a baleset).
  2. Áthelyezik az autóbusz-megállóhelyet és a gyalogátkelőhelyet, továbbá módosul a H5-ös HÉV felőli járda is.
  3. Mindezt a fonódó villamos építésére szánt keretből.

Az átépítés teljes áttekintéséhez még egy ábrát is kaptunk. Így néz majd ki tehát az új Komjádi Béla úti csomópont december 23-tól.

Budapesten véget ért a szmogriadó

november 9., 06:23 Módosítva: 2015-11-09 11:35:37
70

Megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, ezzel együtt feloldották a fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedési tilalmát a fővárosban hétfőn hajnalban. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint ugyanakkor ismételten életbe lépett a tájékoztatási fokozat.

A vasárnap délután kezdődött javulásnak köszönhetően Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje már egy mérőponton sem haladta meg a riasztási küszöbértéket. Hat mérőponton azonban még magasabb volt, mint a tájékoztatási küszöbérték, írja az MTI. A szmogriadó tájékoztatási, vagy riasztási fokozatát a szálló por esetében akkor kell elrendelni a fővárosban, ha 3 mérőállomáson az egy időben mért légszennyező anyag szintje, két egymást követő nap átlagában meghaladja a tájékoztatási, vagy riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Tovább

Szörnyek rohangálnak Kőbánya alatt

november 8., 12:18 Módosítva: 2015-11-09 09:40:56
317
A hokimaszkos gyilkos pacsira emeli a kezét, de közben már a nyomomban van Frankenstein szörnye. Szerencsére gyorsabb vagyok, így lehagyok valakit, aki egy Tim Burton filmből lépett elő, hogy aztán egy boszorkányt vegyek üldözőbe. Elmentem futni a kőbányai sörgyár alá. A pincerendszerbe.

Nem először rendeznek itt futóversenyt – tudom meg Kanizsár Istvántól, a BBU Szervező Iroda egyik munkatársától, a Halloween Run egyik főszervezőjétől. A februári versenyen a hétkilométeres körnek csak kisebb része tért be a föld alá, a mostani, 3,5 kilométeres pálya viszont alig, 7-800 méternyit bukkan a felszínre, amúgy a Kőbánya alatti pincerendszerben versenyezünk. És ez a futóverseny fénypontja, a főváros alatt húzódó 33 kilométer hosszú alagútrendszer.

12196000 934003993340901 694935134264690642 n
Fotó: BBU

Koca futó vagyok, heti négy-öt alkalommal futok az Üröm-környéki dombokon, de soha nem jutna eszembe futóversenyre nevezni. A helyszín viszont meghozza a kedvet, mivel a hétköznapokban egyáltalán nem, vagy csak igen nehezen, szervezett városnéző túrák keretein belül megközelíthető helyen van.

Milyen alagútrendszer?

A bánya - merthogy erről van szó eredendően - története a 19. század közepére nyúlik vissza. Az 1834-es árvízben elpusztult pesti épületek újjáépítéséhez innen termelték ki a mészkövet, de a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is innen vitték a puha, könnyen faragható követ, sőt, az Andrássy út palotái is a X. kerület talajából nyerték az őskori Pannon-tenger emlékét őrző építőanyagukat. –Olvasson el minden érdekes részletet korábbi cikkünkben.

Nyilván van, aki véresen komolyan veszi, de ahogy én látom, a Halloween Run inkább buli, mint a másodpercekért vívott küzdelem. Családok melegítenek a futamra, négytől hatvannégy éves korig jelenik meg mindenféle fizikumú ember, van szálkás versenyző, és joviális apuka is. Ha már a fő téma a Halloween, sokan be is öltöztek, vagy kifestették magukat, én pont három apáca mögött rajtolok, de van itt bohóc, tüllszoknyás boszorkány, és a rémtörténetek szokásos szereplői. (És ne jöjjünk kérem az Amerika-majmolással, a Halloween legalább annyira amerikai ünnep, mint amennyire magyar: semennyire. Az ősi kelta halotti kultusz ünnepe, amelyet később az angolszász országok importáltak.)

A szervezők okosan számítottak is arra, hogy széles korcsoport jön majd, ezért ehhez igazították a kategóriákat. Van ovis futam, egy kilométeres alsós futam és a 3.5 valamint a 10.5 kiloméreres Halloween-kör, utóbbira váltóban, többen is nevezhetünk. A nevezési díj a legkisebbeknek ingyenes, a többi előnevezés pedig 500-tól 6000 forintig terjed, korcsoporttól és versenyszámtól függően, ám valamivel többért a helyszínen is be lehet fizetni. A felnőtt, 10.5 kilométeres táv nevezési díja a helyszínen 8000 forint, ami nem kevés, ám tekintve, hogy egyáltalán nem átlagos pályán rendezik, aminek a biztosítása is nagyobb szakértelmet kíván, elfogadhatóvá válik. És persze a fűtött öltöző a Dreher villában, a frissítők, az időmérésre szolgáló chip, szükség esetén orvosi ellátás, valamint egy póló és érem is beletartozik a szolgáltatásba.

A lebonyolítás példás, ötvenesével engednek minket a pályára, és egy combos emelkedővel kezdünk, ám a hangulat már itt is szépen átjön: töklámpások és mécsesek szegélyezik az utat, helyenként pedig olajos hordókban rakott tűz lobog. Ezek kellenek is, a rajt után pár perccel már sötét van. A pincébe úgy három perccel később érünk le, és a járatok közel sem szűkek, sőt, mivel sokáig raktárnak is használták, egy kisebb teherautónak is el kell férniük benne. A 33 kilométer hosszú rendszer alig tizedét futjuk be, sokszor úgy, hogy egy kettéválasztott járatnak elfutunk a végéig, majd a másik sávon vissza. Emiatt nem lehet folyamatos tempót tartani, megterhelő a sok gyorsítás, lassítás.

A pince hőmérséklete 6-8 fok, de mire beérünk, ez nem tűnik fel, sőt, kijönni a viszonylagos, tíz fokos melegbe szinte zavaró. Odabent mindent elkövettek azért, hogy halloweeni legyen a hangulat, a biztonságunkat horrorfilmek negatív hősei felügyelik, a kivetítőn csontváz zenekar játszik, de akasztott emberek mellett is elfutunk. Sok termet és járatot fényeffektusok töltenek ki, és helyenként zene is szól.

A 10.5 kilométer három kör, ami nem hangzik soknak, de 12 méternyi szintkülönbséget is le kell küzdeni. Gyötrelem ez, de a jó fajtából, a célban csatakos, fáradt emberek várnak, de boldogok, eufória látszik az arcukon, hiszen annak ellenére, hogy csak egy első hely kiadó, a föld alatti futás így is szép teljesítmény. Még megiszom két meleg teát, elbúcsúzom a régi-új ismerősöktől, aztán elindulok haza, mert jön a futás legjobb része: amikor egy zuhany után elnyúlok a kanapén.

Végre egy kis forgalomkorlátozás Budán

november 6., 14:47 Módosítva: 2015-11-06 18:44:49
5

Forgalomkorlátozásra kell számítani Budapest I. kerületében, a Szent Gellért rakpart Rudas fürdő előtti szakaszán szombattól december közepéig – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

A korlátozás oka, hogy 

elkezdődik az Erzsébet híd alatt egy rövid szakaszon hiányzó árvízvédelmi fal megépítése.

A munkavégzés idején a Szent Gellért rakparton az északi irányú gépjárműforgalmat a gömbsüvegsor részleges elbontásával az új villamosmegálló előtt a vágányra terelik. A munkaterület mellett, a lezárt útpályán két méter széles gyalogos-kerékpáros folyosót alakítanak ki.

A Szent Gellért rakpart déli irányú, valamint a budai alsó rakpart forgalmát a munkavégzés nem érinti.

A BKK azt kéri, az érintett szakaszon közlekedők fokozottan figyeljenek arra, hogy a villamosvágányra való felhajtásnál a villamosnak van elsőbbsége.

Tavasztól járnak a világ leghosszabb villamosai Budapesten

november 6., 12:34 Módosítva: 2015-11-07 00:07:18
76

Várhatóan jövő tavasztól közlekednek majd Budapesten az 56 méteres CAF-villamosok, amiket ma mutattak be a sajtónak. Az új, spanyol gyártmányú villamos a világon a leghosszabb, és az 1-es vonalon közlekedik majd.

A 86 ülőhelyes, összesen 345 embert szállítani képes szerelvények biztonságos vezetését egyelőre egy szimulátoron tanulják a villamosvezetők.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szerint 34,7 milliárd forint értékben hívtak le eddig új villamosoat, ebből a jövő év végéig 47 érkezik Budapestre.

Havi 2000 forint BKV-s regisztrációs díj óvodásoknak?

november 5., 11:18 Módosítva: 2015-11-05 17:20:14
1848
Birtokunkba került Tarlós István Orbán Viktornak írt levele, amiben elég gyászos lehetőségeket fest fel arra az esetre, ha a kormány nem segít be a fővárosnak a BKV finanszírozásába. A levelet a városháza eddig titkolta, pedig az adatvédelmi hatóság megállapította, hogy tartalma közérdek miatt nyilvános. Szó esik benne az ingyen utazó gyerekek, nyugdíjasok és fogyatékkal élők havi 1000-2000 forintos regisztrációs díjáról, az agglomerációs jegyek, bérletek árának ötszörösére növeléséről.

A levélben (amit Tarlós mellett aláírt a helyettese, és négy kerületi polgármester is) a főpolgármester először az agglomerációs járatok finanszírozásáról ír, aminek az a lényege, hogy a fővárosnak csak határain belül kötelezettsége a járatok biztosítása, azon kívül nem. Mégis megteszi, de ezen tízmilliárd forintot bukik, és ezt már nem tudja kifizetni. Ezért Tarlós szerint az állam vagy átveszi ezeket a járatokat, főleg a HÉV-eket, vagy fizet. Ha egyik sem történik meg, akkor az agglomerációs jegyek, bérletek árát ötszörösre kell növelni, hogy ne alakuljon ki hiány. (A BKV éves agglomerációs pluszköltsége 15,9 milliárd forint, 4,2 milliárd jön vissza bevételből. Ebben már benne van az agglomerációs települések összesen 635 millió forintos befizetése is, amit amúgy 20-szorosára kellene emelni a levél szerint.)

A BKV hiányának másik forrása az ingyen utazók (100 ezer 6 év alatti gyerek, 324 ezer 65 év feletti nyugdíjas, 120 ezer fogyatékkal élő) utaztatása. Ezek az éves utazások 12 százalékát teszik ki. Az államnak kötelessége lenne kifizetni ezeknek az utazások után az árkiegészítést, mégis 9,3 milliárd forinttal kevesebbet kap érte a főváros, mint járna. Ha az állam nem fedezi ezt a költséget, arra az esetre a főváros egy olyan megoldást dolgozott, ami szerint az érintetteknek havi egyszeri 1000-2000 forintos regisztrációs díjat kellene befizetniük.

Tovább

Tud-e nemet mondani a Belváros 66 millió forintra?

november 4., 17:17 Módosítva: 2015-11-05 09:17:48
222

A napokban újabb ingatlanok eladásáról döntött az ötödik kerület képviselő testülete. Az egyik egy Deák téri, 237 nm-es lakás, amit annak bérlője, a dr. Sándor ügyvédi iroda vehet meg. Az irodát vezető Sándor Sz. Zsolt ügyvéd gyakran dolgozik a Belvárosnak.

És az önkormányzat egy váratlan fordulat miatt most pont emiatt a lakás miatt szembesült egy komoly dilemmával.

Az ingatlan forgalmi értéke az önkormányzat által beszerzett 2015-ös becslés szerint 112,5 millió forint (475eft/nm). A sajátos vagyongazdálkodási szemléletet tükröző, az egy évnél régebbi bérlőknek 30 százalékos kedvezményt biztosító helyi rendelet értelmében az ügyvédi irodának 78,8 milliót (332eft/nm) kell csak fizetnie a lakásért.

Forrás: Juhász Péter
Forrás: Juhász Péter

Az ingatlant az önkormányzat 2012-ben is felmérette, amikor a budapesti ingatlanpiac épp gyengélkedett, az árak jóval a mostani alatt voltak: akkor 154 millióra (650 eft/nm) taksálták azzal, hogy egy alapos felújítás után 192 millió (810 eft/nm) lesz a reális érték (a lakást nem újították fel).

Az önkormányzat tegnap az RTL Klubnak azzal indokolta az árkülönbséget, hogy

az ingatlan nem lakásként, hanem helyiségként funkcionál,

és

a lakások amúgy is drágábbak a Belvárosban, mint a helyiségek.

A piaci árakat jól mutatja, hogy a napokban egy 95 nm-es lakás 82 millió forintért (863 eft/nm) cserélt gazdát az épületben.

Minderről Juhász Péter, az Együtt alelnöke, belvárosi önkormányzati képviselő számolt be kedden a Facebook-on, hozzátéve, hogy nem tudja, aláírták-e már a szerződést, de ha igen, feljelenti Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestert.

Egy másik, ugyanebben a körben meghirdetett, szintén a Petőfi Sándor u. 3 alatt található 357 nm-es "helyiséget" a Belvárosi Üzlet Ingatlanhasznosító Kft. vehet meg, 93 millió forintért (260 eft/nm). A 444 utána járt, hogy a Kft mögött a Buddha Bar hotelt üzemeltető cégek ügyvezetői állnak.

Forrás: Juhász Péter
Forrás: Juhász Péter

Az önkormányzat 11 ingatlant ad el, és ezek közül mindegyikesetben Sándor Sz. Zsoltot bízta meg az ügyintézéssel, kivéve azt, amelyiknek ő maga a kijelölt vevője.

Az Indexnek Juhász Péter jelezte, hogy

egy zártkörűen működő részvénytársaság ma 145 millió forintos (612 eft/nm) vételi ajánlatot

juttatott el a képviselő-testülethez és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesterhez a Sándor Sz. Zolt ügyvédi irodája által bérelt 237 nm-es lakásra. A cég vezetője az Index megkeresésére elmondta, hogy a sajtóban olvastak az ügyről, de amúgy is figyelik és igyekeznek megragadni az ingatlanpiaci lehetőségeket.

Vagyis ha az önkormányzat ragaszkodik az eredeti döntéséhez, és az ügyvédnek adja el a lakást a határozatban szereplő összegért, 66 milliós kárt okoz a kerületnek.