Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Budapest

Budapest: kevesebb kocsi, ugyanakkora szmog

tegnap, 14:58 Módosítva: 2017-01-24 10:54:07
1126
Látványosan csökkent a közlekedő gépkocsik száma Budapesten a szmogriadó miatt, a légszennyezettség mértéke azonban egyelőre nem mérséklődött számottevően. A Levegő Munkacsoport szerint elhibázott a szmogrendelet, a VEKE további szigorítást követel. A riadót várhatóan fenntartják csütörtökig.
 • A hétfőn elrendelt szmogriadó miatt a gépkocsik közel harmada ki van tiltva Budapestről.
 • Jelentősen csökkent a forgalom, sok az üres parkoló a belvárosban.
 • A belvárosban csökkent valamennyire a szmog, Csepelen és Kőbányán tovább nőtt.
 • A súlyosan szennyező dízelautók egy része tovább járhat, többen szigorítanák a rendeletet.
 • Bár nagy a 150 ezer forintos bírság, nehézkes az ellenőrzés.
 • A BKK több járművet indított, de forgalomba állnak a régi füstokádó buszok is.
 • A tömegközlekedés egyelőre nem lesz ingyenes.
Tovább

Már a Szentlélek téren is van BKK-s ügyfélközpont

tegnap, 11:40 Módosítva: 2017-01-23 17:46:21
3

Hétfőn újabb BKK-ügyfélközpont nyílt a fővárosban, az óbudai Szentlélek téri HÉV-állomáson hétfőtől vasárnapig 5:30-tól 22 óráig fogadják az utasokat, olvasható a BKK közleményében.

NYD 4316
Fotó: Bkk.hu

Budapesten ez a 13. ügyfélközpont, többek között működik ilyen a Deák téren, a Déli és a Keleti pályaudvaron, a Kelenföldi vasútállomáson, a Kőbánya-Kispest metrómegállónál, a Liszt Ferenc reptér mindkét termináljában és a Móricz Zsigmond körtérnél is. A teljes listát itt nézheti meg.

Az ügyfélközpontokban nem csak jegyeket és bérleteket lehet vásárolni, hanem itt lehet elintézni a MOL Bubival kapcsolatos ügyeket, vagy panaszt tenni akár a BKK-ra, akár a taxisokra.

Tovább

Szmogriadót rendeltek el Budapesten

január 22., 06:35 Módosítva: 2017-01-23 06:39:03
3285

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a budapesti főpolgármester. Hétfő hajnali 6-tól tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Tovább

Tarlós: Ne írják alá az olimpiai népszavazás íveit!

január 20., 11:50 Módosítva: 2017-01-21 08:19:39
5326

Péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Tarlós István arra kérte a budapestieket, hogy ne írják alá a budapesti olimpiáról szóló népszavazás aláíróíveit. Tarlós politikai éleslátását mutatja, hogy a szerinte "nem önzetlen, sanda és alamuszi" kezdeményezés rontja az esélyeket.

Az olimpia Tarlós szerint azért fontos, mert

 • a sportértéke óriási,
 • megérdemlik a magyar sportolók,
 • Budapest jól jár, az bizonyos,
 • Budapest több beruházást valósíthat meg, amelyek az olimpia után is itt maradnak,

ezért aki Budapestet szereti, az nem írja alá az ívet.

Tovább

Nem bezárják, fejlesztik a Péterfyt

január 20., 07:34 Módosítva: 2017-01-20 11:10:20
330

Évtizedek óta nem látott mértékű fejlesztés előtt áll a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház – írja a Magyar Idők. A kórház igazgatója a lapnak azt mondta, hogy

 • a pszichiátriai ellátás fejlesztésére uniós forrásból 400 millió forintot kapnak,
 • 390 milliót költhetnek arra, hogy az összes osztályt is a központi telephelyre költöztethessék,
 • 205 milliót nyertek el az év végi konszolidációs pályázaton
 • így összességében annyi pénzt kaptak rövid időn belül, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa.

A főváros egészségügyének átszervezése kapcsán tavaly nyáron még a Péterfy Sándor utcai kórház bezárása is szóba került, de ez most túlhaladottnak tűnik.

A fővárosi kórházak az elmúlt években elmaradt korszerűsítésére idén rendelkezésre álló 11,1 milliárd forint uniós forrást már szét is osztották a kórházak között. A központi büdzséből a fejlesztésre szánt ez évi 40 milliárd forintos keret felhasználása azonban csak azután kezdődhet meg, hogy a kormány márciusban jóváhagyja az Egészséges Budapestért program következő szakaszát.

A 11,1 milliárdos keretből nyolc kórházat hoznak rendbe, az egyik legelavultabb, a Szent János például egymaga 1,3 milliárdot kap. A másik, 40 milliárdos keretösszegből pedig megkezdenék a három centrumkórház tervezését (ez Észak-Pesten a Honvédkórház, Dél-Pesten a Szent István–Szent László–Országos Kardiológiai Intézet hármasából jön létre, Dél-Budán pedig egy teljesen új intézmény épülne a XI. kerületben), valamint a 13 társkórház és a szintén ide tartozó Pest megyei intézmények, például a kistarcsai Flór Ferenc Kórház megújítását.

A Margit-kórházban új műveseállomás és műtéti blokk épül. A felújítások idejére átmenetileg ismét használatba veszik a néhány éve kiürített Árpád Kórházat, ide költöztetik a rekonstrukció idejére a kistarcsai és a Margit-kórház egy-egy osztályát. Nemcsak korszerűsítések, átszervezések is lesznek: a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban például egy pszichiátriai központot terveznek, a Heim Pál Kórházban pedig gyermekinfektológiát.

Szigorítás vár margitszigeti szórakozóhelyekre

január 20., 07:02 Módosítva: 2017-01-20 14:08:08
16

A főváros módosítani készül a Margitszigetről szóló rendeletet, a témát ki is tűzték a jövő heti, január 25-i közgyűlés napirendjére. Ez is egy olyan ügy, amelyben a városvezetés - elvben - kíváncsi a budapestiek véleményére is, legalábbis a rendeletmódosítási tervezet felbukkant a budapest.hu-nak azon az aloldalán, ahová a társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentumokat fel szokták tölteni. A közzététel időpontja január 11. volt, a vélemények beérkezésére pedig a január 20.-i határidőt tűzték ki. 

Tovább

Ami büdös a BKK-nak, a Volánbusznak még jó lesz

január 20., 07:02 Módosítva: 2017-01-20 12:47:13
246
A BKK tavaly nyáron offshore háttér miatt szerződést bontott a hibridbuszokat üzemeltető alvállalkozóval, ám a buszok most a Volánbusznál tűntek fel. A Volánbusz szerint a nagy hideg miatt kellenek a járművek.

Gödöllő környékére kerültek azok a hibridbuszok, melyek korábban a budapesti 5-ös, 7-es és 9-es vonalakon közlekedtek alig több, mint egy évig - szúrta ki a Közlekedő Tömeg blog

Mint arról beszámoltunk, a BKK tavaly június végén bontott szerződést a T&J Busz Kft-vel, ugyanis a korábbi szolgáltató nem tudta igazolni azt, hogy a tulajdonosi szerkezete megfelelt a közbeszerzésekről szóló törvény előírásainak. Egy felülvizsgálat során fény derült arra ugyanis, hogy  a T&J Busz Projekt Kft. tulajdonosi szerkezetében be nem jelentett változás következett be, és az új tulajdonosról feltételezhető, hogy offshore cég.

A Volánbuszt ugyanakkor nem zavarja, sőt korábban sem zavarta a közbeszerzésről szóló jogszabályi passzus.

A blog szerint a T&J Busz Kft a Volánbusz alvállalkozójaként a BKK-szakítás után is tovább közlekedtethette kínai gyártmányú helyközi buszait, most ezeket cserélték le az ex-budapesti hibridflottára.

Tovább

Teljes útzár van az M5-ösön

január 20., 06:22 Módosítva: 2017-01-20 10:40:38
18

Meghalt az az ember, akit a mentők a IX. kerületi Gyáli úti felüljárónál történt baleset után megpróbáltak újraéleszteni. A hajnali fél 5 körül történt balesetben egy kisteherautóval ütközött össze egy személyautó, közel az Illatos úthoz. A Katasztrófavédelem (BM OKF) tájékoztatása szerint személykocsi utasai közül az újraéleszteni próbált ember meghalt, ketten pedig súlyosan megsérültek. A kisteherautó vezetője nem sérült meg, azonban megfigyelésre őt is kórházba szállították.

A Police-hu tájékoztatása szerint az érintett szakaszon  teljes útlezárás van érvénybenA baleseti helyszínelés és a műszaki mentés idejére az utat teljes szélességében mindkét irányból lezárták a rendőrök. A XIX. kerület irányából érkezőket a Határ út felé, míg a IX. kerület felől közlekedőket az Illatos út irányába terelik.

A BRFK-t megkérdeztük háromnegyed 9-kor, a helyszíni szemle ekkor még mindig zajlott, és az útzár is érvényben volt. Végül 10 óra után oldották fel.

Tovább

Miért csak a pestiek szavazhatnak, ha az olimpia mindenki ügye?

január 19., 18:21 Módosítva: 2017-01-23 13:16:34
3108
Csütörtökön a Momentum Mozgalom elkezdte az utcai aláírásgyűjtést az olimpia pályázat visszavonására irányuló népszavazáshoz. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amit a referendumról most tudni lehet.

Milyen népszavazást írtak ki az olimpia ellen?

Még nem írtak ki népszavazást. Most csak az aláírásgyűjtés kezdődhet el. Ha lesz elég aláírás, akkor lehet népszavazást tartani. A referendum arról szól, hogy Budapest vonja vissza a 2024-es olimpia megrendezésére beadott pályázatát.

Ki és miért nem akarja az olimpiát?

A népszavazást Fekete-Győr András, az eddig ismeretlen Momentum Mozgalom vezetője kezdeményezte. Ők szeretik a sportot, az olimpiát és Magyarországot, ezért szerintük amíg nincs gazdasági és társadalmi fellendülés, az olimpiára szánt, de nem egészen megalapozott számításokon alapuló több mint 770 milliárd forintot inkább az egészségügyre, az oktatásra, a lakhatásra, a megélhetésre és a közlekedésre kellene költeni. Erre utal a szlogenjük is: nem az olimpiára, igen a jövőnkre.

Tovább

2018-ra csúszott a BKK e-jegyrendszerének indulása

január 19., 06:59 Módosítva: 2017-01-19 15:18:55
326
2005-ös befejezés helyett 2018-ban induló fokozatos bevezetés: így áll most a BKK elektronikus jegyrendszere. Két tendert már kiírtak: egyet a régi, piros, mechanikus lyukasztók javítására, a másikat a még fel se állított e-jegyrendszer információbiztonsági kontrolljára.

A metró áteresztő kapuit és az elektromos jegyrendszert várhatóan 2005 végén, 2006 elején állítják rendszerbe, írtuk 2004-ben. Ebben már akkor sokan kételkedtek, de azt senki sem gondolta volna, hogy 12 év múlva sem lesz semmi az egészből. A hosszúra nyúlt projekt eddigi állomásai:

Tovább

Megszólalt a Széll Kálmán téri óra gyártója

január 18., 12:10 Módosítva: 2017-01-18 22:11:42
1042
A cég szerint az órát a BKK baltázta el azzal, hogy nem a fűtött metróépületben helyezték el az óravezérlést. Még azt sem tudták megmondani, ki lesz az üzemeltető.

A napokban több cikk is megjelent a Száll Kálmán téri óra random valóságok idejét mutató működéséről, egy éles szemű bátor srác pedig nagyon frappáns módon korrigálta az óraoszlop elszabadult személyiségét, írja Faceboook-oldalán az óra tervező-gyártó cége, az S39 Hybrid Design Manufacture.

IMG 20170117 075026

A cég a BKK-ra tolja a felelősséget az összevissza járó óra miatt:

„Csapatunk az oszlop teljes elektronikus vezérlését alapos meggondolásból egy beltéri vezérlőszobába tervezte, ami jelenleg két külön épületben a metróépületben (BKV) illetve a kiszolgálóépületben (BKK) találhatóak. Az alapozásban le is lettek fektetve az ehhez szükséges kábelcsövek. Azonban minden igyekezetünk ellenére a BKK az egész beruházási időszak alatt nem tudta tisztázni az óra leendő üzemeltetőjének kilétét (BKK vagy BKV), emiatt nem tudta megjelölni, hogy melyik épületben kaphatna helyet az érzékeny vezérlőegység. Arra kértek minket, hogy amíg az üzemeltető jogi személye nem tisztázódik, a vezérlőt magába az oszlopba helyezzük el ideiglenesen. Az oszlop azonban egy rendkívül hegyes geometriájú test, amiben a LED-kijelzőknek és azok működtetéséhez szükséges betápoknak is alig van hely. A vezérlő már csak cipőkanállal fért be, de mivel a tér átadója halaszthatatlan volt, teljesítettük a BKK kérését, abban a hitben, hogy a korábbi ígéreteknek és megbeszéléseknek megfelelően a vezérlés legkésőbb a próbaüzem után 2016 szeptemberében áthelyezésre kerül az üzemeltető cég felségterületén.”

Tovább

Ezért aztán megérte fizetőssé tenni a P+R parkolót

január 18., 07:00 Módosítva: 2017-01-19 08:26:01
1734

Tavaly ősszel azon értetlenkedtünk, hogy ha működik egy P+R parkoló, gyorsan fizetőssé teszik. Így történt ez a Ferencvárosban, a Pöttyös utcánál a lakótelepen egy 160 férőhelyes P+R-rel is. Ingyenes volt, október 1-től azonban 175 forintot kellett fizetni érte óránként, hogy a helyi lakosok jobban tudjanak parkolni. Meg is lett az eredménye:

A fotókat olvasónk, Bálint készítette hétfőn. Mint írta, a hajdani P+R októbertől szinte minden munkanap tök üres.

Jól látszik, hogy a területen legalább 6 ferencvárosi lakos parkol most az egyébként 160 autó helyett. Köszönjük Ferencváros!

– tette hozzá.

Mint írtuk, a ferencvárosi önkormányzat nem köntörfalazott a rendelet indoklásában: az ingyenes P+R parkolók túl jól működtek, ezért az azokat használó autósokat ki kell szorítani a kerületből.

Ez sikerült. Igaz, hogy a parkolókat most szinte senki sem használja, de az már mellékes.

Tovább

Tarlós: Az OLAF-észrevételek többsége 2005-2009 közöttre vonatkozik

január 17., 21:45 Módosítva: 2017-01-18 11:21:54
17
Mintegy nyolcvan észrevételt tett a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), egy kivételével valamennyi a 2005-2009 közötti időszakra vonatkozik - közölte Budapest főpolgármestere kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Tarlós István elmondta, hogy az OLAF-jelentés nincs a birtokában, de a kedvezményezett jogutódaként vannak hiteles információi, számol be róla az MTI. Eszerint az OLAF csaknem nyolcvan "komolynak mondható észrevételt" tett, amelyeknek egy része - feltételezések szerint - büntetőjogi relevanciával bír - fogalmazott. Az a helyzet, hogy a mintegy nyolcvanból a 2010 utáni időszakot összesen egy érinti - tette hozzá.

Mint kifejtette, az OLAF a 2010 utánról azt a megállapítást tette, hogy elmaradt az ellenőrző mérnökre vonatkozó közbeszerzési eljárás. A BKV két tendert írt ki egymás után, de ezeket "valamilyen okból betámadták", és ennek az lett az eredménye, hogy addig maradt a régi mérnök. "Ez tarthatatlan állapot volt", és ezért közbeszerzésen kívül, kormányhatározat alapján megbízták a Budapest Közutat, hogy nevezzen ki mérnököt - mondta Tarlós István. Az OLAF egyébként azt is megállapította, hogy akik addig az ellenőrző mérnök szerepkörében dolgoztak, súlyos szabálytalanságokat vétettek és összeférhetetlenség is fennállt, amelyet évekig nem szüntettek meg, majd a kinevezéstől kezdve a szabálytalanságok megszűntek - fűzte hozzá.

Tovább

FKF: jogellenesen alkalmazták a kirúgott szakszervezetiseket

január 17., 18:22 Módosítva: 2017-01-17 22:55:05
13
Jogellenes volt a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-nél működő szakszervezet titkárának, valamint a három szakszervezeti koordinátornak a munkaviszonya, ezt szüntették meg egy "szigorúan jogi alapon" meghozott döntéssel - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján a társaság vezérigazgatója.

Csontos István az MTI szerint jelezte: sem a társaság alapító okiratában, sem szervezeti és működési szabályzatában nem szerepel feladataik között "érdekképviseleti tevékenység ellátása", így eleve jogellenes volt, hogy a négy ember főállásban tevékenykedett e területen.

Hangsúlyozta: a vállalatnál a szakszervezet nem szűnt meg, a négy korábbi alkalmazott pedig továbbra is folytathatja érdekképviseleti tevékenységét. A 2012-ben érvénybe lépett munka törvénykönyve szigorú kereteket szab a szakszervezet működésének és a munkaviszonnyal kapcsolatos kereteknek - tette hozzá.

Jogi szakvéleményükből idézve megjegyezte: a négy ember nem végzett ténylegesen munkát a társaság számára, az pedig "eléggé ellentétes" a jogszabállyal, hogy a vállalat által fizetett alkalmazott a munkáltatóval szemben hivatott képviselni a dolgozókat a tulajdonos vagy valamely hatóság előtt.

Tovább

Demszky: Legyen nyilvános 4-es metró korrupciós jelentése

január 16., 15:02 Módosítva: 2017-01-16 21:23:50
2592

„Az OLAF-jelentést, amelyre Lázárék a rágalmakat »alapozzák«, nyilvánossá kell tenni. Nem tartom véletlennek, hogy titkosan kezelik” – írta egy blogbejegyzéshez fűzött nyilvános kommentjében Demszky Gábor volt főpolgármester a Facebookon. Hozzátette, hogy „amíg nem hozzák nyilvánosságra a jelentést, nincs értelme cáfolni a vádakat, mert újabbakat húznak elő, ezt a játékot a végtelenségig lehet folytatni, a Habony-művek eszköztára végtelen és a gátlástalansága miatt vált hírhedtté”.

Tovább

Beszakadt az aszfalt egy busz alatt

január 16., 07:03 Módosítva: 2017-01-16 15:21:54
71

Beszakadt az aszfalt egy menetrend szerint közlekedő busz alatt hétfő reggel a XVIII. kerületi Kisfaludy utca és a Szigeti Kálmán utca kereszteződésében, írja a katasztrófavédelem. Elsődleges információink szerint senki nem sérült meg. 

A balesetet feltehetően egy korábbi csőtörés okozta. A főváros hivatásos tűzoltói műszaki mentő jármű segítségével fogják kiemelni a buszt a kátyúból. A munkálatok idejére a 84E, a 184-es és a 284E autóbuszok terelve közlekedtek, ideiglenesen nem érintették a Szigeti Kálmán utca megállót, de 9 óra után visszaállt a rendes menetrend.  

Tovább

Összevissza jár az új Széll Kálmán téri óra

január 12., 12:00 Módosítva: 2017-01-12 16:08:03
51

Véletlengenerátor hajthatja a Széll Kálmán téri köztéri dizájnórát, amit a tér felújításakor tettek a régi klasszikus óra helyére. Nemcsak hogy késik (vagy siet), de teljesen rendszertelenül teszi ezt.

A járókelő.hu háborgó posztja után mi is kíváncsiak voltunk az egyedi járású időmérőre. Szerdán délelőtt és délután is arrajártunk, és és csináltunk egy-egy kontrollfelvételt. Az eredmény döbbenetes. 

Az óra reggel 10 óra 39 percet sietett. 

Kora délután viszont  már csak 49 percet.

Tovább

Nyár elején indulhat a 3-as metró felújítása

január 12., 08:44 Módosítva: 2017-01-12 12:25:12
447

Májusban-júniusban megkezdődhet a 3-as metróvonal infrastrukturális felújítása - mondta Tarlós István főpolgármester csütörtökön a TV2-nek.

Most már kiviteli tervekre írták ki a tendereket, és így

valós vagy vélt árfelhajtó kockázatokat nem árazhatnak be az ajánlattevők, mint az engedélyezési terveknél

- mutatott rá a főpolgármester.

Tarlós szerint  legutóbb azért nem születhetett döntés,  mert az ajánlattevők nem vették figyelembe, mennyi pénzt szán a főváros és a kormány a felújításra, sőt  34 milliárd forinttal túl is lépték a rendelkezésre álló keretet.

A főpolgármester szerint a 3-as metró életveszélyességéről szóló összes szakvélemény hazugság, ezzel riogatni több mint lelkiismeretlenség.

Tovább

Lezárják a pesti alsó rakpart egy szakaszát

január 10., 15:10 Módosítva: 2017-01-10 17:30:04
3

Kivitelezési munkák miatt nem lehet parkolni január 12-étől a Pesti alsó rakpart Dráva utca és Margit híd közötti szakaszán - közölte kedden a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Megkezdődik 2017. január 12-étől a Pesti rakpart fejlesztése projekt következő üteme a déli szakaszon, a Dráva utca és a Margit híd között. Az eddigi forgalmi rend még nem változik, az autósok észak-dél irányban egy sávon haladhatnak. Parkolni azonban már nem lehet az alsó rakpart ezen szakaszán a munkálatok ideje alatt, várhatóan május végéig - áll a BKK tájékoztatásában.

A BKK közlése szerint a Budapest Főváros Önkormányzatának célja a budapesti rakpartok komplex közterületi megújítása, a Duna-partok élhetőségének javítása. A projekt a 2017. évi FINA vizes világbajnokságra időzítve a Margit híd és az Árpád híd közötti partszakasz rendezését tűzte ki célul, csatlakozva a világbajnokságnak helyszínt adó Dagály Fürdő környezetében megvalósuló sétány kialakításához. A Kossuth Lajos tér és a Margit híd közötti szakaszt a világbajnokság után újítják meg. A tervezett gyalogos sétány és az északi szakasz új kerékpárútja biztosítja a közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot a Dagály Fürdő és a belváros között - írta a BKK.

BKV: Periférikus hibák voltak az M4-nél

január 10., 14:43 Módosítva: 2017-01-10 18:25:55
2

A 4-es metró vonalán ez elmúlt időszakban több hiba is volt, ami a PPE rendszer üzemzavara miatt következett be. A PPE feladata, hogy a peronról a vágányzónába esetlegesen beeső utasok védelmében a vonatot megállítsa, illetve az utasokra veszélyt jelentő nagy feszültséget lekapcsolja, áll a BKV közleményében.

A cég szerint ezek a hibák jellemzően periférikusak, például a számítástechnikai rendszerelemek áramellátásában beálló pillanatnyi kimaradások, amelyre a rendszer a magas szintű biztonság érdekében az utasforgalom leállításával válaszol.

A hibákra jellemző, hogy legfeljebb egy-két perces zavart okoznak, de az utasbiztonságot semmilyen módon nem befolyásolják. Az eseteket jelezték a Siemens felé, amely azonnal megkezdte a hibák okainak feltárását. A problémát  a BKV garanciális hibának tekinti. A Siemens jelenleg is dolgozik a hiba elhárításán.

Tovább

Jogszerűtlen volt az Alstom-metrókocsik beszerzése?

január 9., 13:03 Módosítva: 2017-01-24 10:20:52
248
Az Alstom metrókocsik 2006-os közbeszerzését vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság jelentésében aggályosnak és jogszerűtlennek tartja a beszerzés egyes eljárásait - mondta el a testület elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatón.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester közölte, hogy a vizsgálatok alapján úgy tűnik, mintha a közbeszerzési eljárásnak "nehezen lehetett volna" más nyertese, mint az Alstom, írja az MTI. Hozzátette, a Fővárosi Közgyűlés január végi ülésén javaslatot tesz majd arra, hogy a bizottság jelentését terjesszék a Legfőbb Ügyészség elé.

Tovább

Az összetöpörödés évei

január 9., 12:39 Módosítva: 2017-01-09 22:04:29
203
Ingatlanok, kórházak, gimnáziumok, tűzoltóság, HÉV-ek, buszjáratok, adóbevételek és még egy csomó minden: vagyonának jelentős részétől szabadította meg a fővárost az állam az elmúlt négy-öt évben. A főpolgármester szerint a vak is látja, hogy visszafejlődik az önkormányzati autonómia. Méghozzá egyre gyorsabban: míg korábban egyeztetés előzte meg a bekebelezéseket, legutóbb, az Erzsébet tér elvételénél már csak a kész tényt közölték a városházával.

Az Erzsébet tér állami tulajdonba vételéről szóló törvényt csak egy hétre akasztotta meg a köztársasági elnöki vétó – miszerint nem volt róla egyeztetés –, a főváros egyik legértékesebb köztere már az államé. Nemcsak az egyeztetés hiánya teszi furcsává ezt a törvényt, hanem az indoklás hiánya is: nem tudni, kinek, miért és mire kell a tér.

Tarlós István szerint rendkívül bizonytalan helyzetet teremt, hogy ha valahol megnyomnak egy gombot, és hirtelen nagy értékű köztulajdonú vagyonelemek gazdát cserélnek. A főpolgármester közölte, hogy a Városliget esetében legalább komoly egyeztetés volt, meg tudták menteni a fővárosnak a Széchenyi fürdőt, az állatkertet és a műjégpályát.

Tovább

Megint gond volt a 4-es metróval

január 9., 08:41 Módosítva: 2017-01-09 10:31:41
8

Több olvasónk is jelezte, hogy a 4-es metró nem állt meg Újbuda-Központnál hétfőn reggel. A Budapesti Közlekedési Központ szerint a biztosító-berendezés romlott el.

Frissítés 9:50-kor: ismét megáll a metró az Újbuda-Központ állomásnál.

Tovább

Lefagytak a BKK-jegyautomaták, mármint szó szerint

január 8., 22:28 Módosítva: 2017-01-09 13:07:10
598

Facebookos posztban tette közzé a rossz hírt a fővárosi tömegközlekedést irányító vállalat, a BKK, hogy január 8-án vasárnap

a rendkívüli hideg miatt összesen 78 jegy- és bérletkiadó automata nem üzemel,

ebből 56 nyomtatóhiba miatt. Az automatákban a fűtés nem működik, ezért hétfőn az üzemeltető a lehető legtöbb emberét küldi ki, hogy lefagyott nyomtatókat javítsanak. Egy-egy automata javítása nagyjából fél óra, szóval ha minden jól megy, hétfő estére minden ma lefagyott automata megjavul.

De várjunk, mi lesz, ha holnap megint hideg lesz?

Akárhogy is lesz, a BKK mindenkit arra kér, hogy ha ilyesmit tapasztal (lefagyó automatát, nem hideget), akkor telefonáljon az ügyfélszolgálatra, mert a hasonló hibákat most soron kívül kezelik.

Tovább

Kamera rögzítette, ahogy egy férfi leüt két ellenőrt

január 5., 10:58 Módosítva: 2017-01-06 07:18:39
481

Sikerült elfogni azt a férfit, aki még 2016. november 20-án dél körül ütött le két BKK-ellenőrt az I. kerületi Várkert rakparton lévő villamos megállóban, írja a Police.hu

Tovább

Szmogriadót rendelt el Budapesten Tarlós

január 2., 06:14 Módosítva: 2017-01-02 11:41:17
38

Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, mert a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Tovább

Átalakítanák Budapest tömegközlekedését

január 2., 06:11 Módosítva: 2017-01-02 14:58:26
111

A fővárosi önkormányzat január 13-áig várja azoknak a cégeknek az ajánlatát, amelyektől Budapest tömegközlekedésének és finanszírozásának átalakítására kérnek stratégiát, cselekvési tervet - írja a Magyar Nemzet.

Tovább

Megoldódott az Andrássy úti Sváb-palota évtizedes botránya

2016. december 30., 09:56 Módosítva: 2016-12-30 17:25:16
12

Egy hányatott sorsú ingatlan, a világörökségi területen fekvő Sváb-palota ügye végére került pont - írja a Magyar Hírlap

Tovább

Megint nem ment a 3-as metró

2016. december 23., 15:29 Módosítva: 2016-12-23 16:38:24
434

Az M3-as metró helyett pótlóbusz közlekedett nagyjából másfél órán kersztül az Újpest-Központ és a Deák Ferenc tér között járműhiba miatt. A BKK újra az utasok türelmét kérte a probléma miatt.

Egy olvasónk arra panaszkodott, hogy a pótlást sem sikerült száz százelékig megoldani, negyed óra várakozás után Újpest városkapunál egy kis buszt küldtek ki értük, ami már eleve tele volt emberekkel.

A héten nem ez az első leállás a 3-as metróban, csütörtökön füstölt a metró, akkor a Deák tér és Kőbánya-Kispest között nem járt. 

Tovább

Valami csorog a falon a Fővám téri metrómegállóban

2016. december 23., 13:19 Módosítva: 2016-12-23 23:55:49
194

Szerda este a metróra várakozás közben vettem észre ahogy a falon apró vízcseppek csorognak lefele. 

– írta olvasónk, Milán, majd így folytatta: felnéztem és ekkor vettem észre igazán, hogy milyen szinten eltorzította a vélhetőleg már jó ideje tartó szivárgás az állomás falát.

Az aggasztó jelenséget jól levideódokumentálta, és beküldte szerkesztőségünknek, egy korábbi cikkünk alapján, amiben a Gellért téri megállóban feltörő kis forrásról számoltunk be

Tovább