Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Budapest

Tüntetés a Városháza előtt a Római-partért

tegnap, 18:55 Módosítva: 2017-03-28 00:40:47
154
Mintegy 300 résztvevővel tüntetés kezdődött a budapesti városháza előtt azárt, hogy ne a Duna-part fövenyén, hanem 100 méterrel beljebb, a Nánási úton építsék meg a Római-parti gátat. Az ügyben hamarosan dönt a fővárosi közgyűlés.

Konzultációt, elérhető terveket, dokumentációkat követeltek transzparenseiken a tüntetők. Helyszíni tudósítónk szerint sok a ligetvédős kitűzős résztvevő, és a Greenpeace aktivistái is aktívak.

Az összegyűltek között aláírásokat gyűjtenek egy petícióhoz, aminek az a lényege, hogy ne a közvetlenül Duna-parton, hanem egy utcával beljebb, a Nánási úton legyen megépítve az árvízvédelmi gát-mobilgát. (A tüntetésről beszámoló videónkat hamarosan láthatják.)

Hétfőn a Maradjanak a FÁK a Rómain egyesület közleményt adott ki, ami szerint a fővárosi közgyűlés április elején dönt a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének évtizedek óta húzódó megoldásáról. A döntés tétje, hogy a védelmet a főváros törekvései szerint a római-parti mobilfal, vagy a civilek által preferált, a Nánási út - Királyok útján építendő gát szolgálja-e a jövőben. 

Tovább

Aba Botond nem tud arról, hogy bárkit korrumpáltak volna

tegnap, 14:21 Módosítva: 2017-03-27 19:21:07
149

Nem tud arról Aba Botond, hogy bárkit korrumpáltak volna a 4-es metró beruházása során. A BKV volt vezérigazgatója kész vagyonosodási vizsgálatot indítani maga és a családtagjai ellen.

A metrókorrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport hétfői ülésén Aba Botond - aki 1993 és 2006 vége között volt a BKV vezérigazgatója - azt mondta: nem tud olyanról, hogy bárki kért vagy elfogadott volna pénzt. "Nekem kivitelező, mérnökszervezetek nem ígértek, nem adtak; én nem kértem és nem is fogadtam el semmilyen korrupciós pénzt" - fogalmazott.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester, a munkacsoport vezetője az ülésen kezdetén azt mondta: számításai szerint Aba Botond vezérigazgatói időszakában a kifogásolt szabálytalan szerződések összege meghaladja a 141 milliárd forintot, és az OLAF-jelentés szerint 54 milliárd forint összegű kifizetés esetében merül fel korrupciógyanú.

Tovább

A Kúria kimondta: 139 ezer aláírás kellett az olimpiás népszavazáshoz

tegnap, 11:14 Módosítva: 2017-03-27 11:23:07
8

A Kúria megerősítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely szerint az olimpiai rendezésről szóló népszavazási kezdeményezéshez legalább 139 196 érvényes aláírást kellett összegyűjteni. A Fővárosi Választási Bizottság korábban 151 239 szükséges aláírásról beszélt. 

A Momentum Mozgalom  február 17-én ennél sokkal többet,  266 151 aláírást adott le. A kérdés igazából az volt, minek a 10 százalékát vegyék alapul akkor, amikor meghatározzák, hány ellenőrzött és érvényes aláírás kell egy helyi népszavazás kiírásához.

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) március 7-ei határozatában azt mondta ki: legalább  151 239 érvényes aláírásra van szükség ehhez. Ez ellen  két magánszemély fellebbezett,. A fellebbezéseket március 13-án a Nemzeti Választási Bizottság bírálta el. Ők azt állapították meg, 139 196 érvényes aláírás is elegendő egy népszavazás kiírásához.

Tovább

Tarlós: A közterület-felügyeletet nem pénzbehajtásra találták ki

tegnap, 09:10 Módosítva: 2017-03-27 16:58:19
212

Tarlós István szerint változtatni kell a közterület-felügyeletek szellemiségén, mert ezt a szervezetet nem pénzbehajtásra találták ki. A főpolgármester az autósok bírságolása miatt módosítást kezdeményez az ügyben.

A főpolgármester hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: problémás, hogy a közterület-felügyelők a térfigyelő kamerák felvételei alapján büntetnek. Szerinte ezzel következetesen és visszatérő módon követnek el szabálytalanságot. A közterület-felügyelő akkor büntethetne szabályosan, ha nem egy szobában ülve csak a kamera felvételére támaszkodva szabna ki büntetést, hanem a helyszínen intézkedne. 

Megpróbálok beavatkozni amennyiben igaz az, hogy Budapest egy város, és minden kerületben én vagyok a főpolgármester.

Tovább

Baleset miatt nem jár a 4-es 6-os villamos

március 24., 15:48 Módosítva: 2017-03-24 16:01:11
1

Baleset miatt nem közlekedik a 4-es és a 6-os villamos a Széll Kálmán tér és a Jászai Mari tér között - olvasható a BKK Facebook oldalán.

Munkatársunk szerint mindkét irányban üresek a szerelvények, baleseti helyszínelők fotóznak.

A szakaszon jelenleg pótlóbusz közlekedik.

Tovább

Megint leállították az orosz metrót

március 24., 10:45 Módosítva: 2017-03-25 09:53:27
3460

Pénteken is kiállították a forgalomból a felújított orosz metrószerelvényeket, mert az alagútban minden ok nélkül satufékezett, aztán meg nem nyíltak ki az ajtók – tudta meg a Hvg.hu. Az esetet Tarlós István sajtótájékoztatóján elismerte. 

A felújított metrószerelvénnyel hétfői átadása óta mindennap volt valami probléma. Előbb az ajtózáró technika mutatott rendellenes működést, ezen elvileg csütörtökön futtattak végig szoftverfrissítést, utána délután vissza is állt a forgalomba a szerelvény.

Az Index Metró fórumán így írja le a történteket egy utas: „Pénteken 9 óra után pár perccel a Kökin tömeg volt már az indulási peronon is, mert a pandát (így hívják a felújított metrót) késve fordították vissza. Aztán a Határ útnál az alagút legelején állt kb. 5 percet, aztán a peronnál még 2-3-at, mielőtt tovább indult. A Pöttyös utcánál végül elrúgta a labdát, majdnem teljesen beállt a peronra, talán 3 méter hiányzott, de ott leállt, és 10 percig nem mozdult, a benti és kinti utasok a zárt ajtókon keresztül néztek farkasszemet.” 

Tarlós István szerint a 3-as metró felújított szerelvényei esetében is igaz az, hogy az ilyen bonyolult felújításoknál és üzembe helyezéseknél a kezdeti kisebb hibák elkerülhetetlenek – mondta pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte, a hétfőn forgalomba állított felújított orosz metrószerelvényben először egy visszajelző lámpa hibásan jelzett – nem az ajtókkal volt a hiba –, péntek reggel pedig satufékezett a szerelvény.

„Egy-két ilyen hiba még nem zárható ki az első hetekben, de aztán ezek majd megszűnnek” – mondta.

Tovább

Megint nem járt a felújított orosz metró

március 23., 10:15 Módosítva: 2017-03-23 17:29:31
1763

Hiába várták sokan a felújított orosz metrót a 3-as vonalán, megint csalódniuk kellett. A szerelvény nem állt ki, ugyanúgy, mint szerdán reggel.  

Információink szerint az orosz mérnökök kérték a mai szünnapot, ugyanis szoftver frissítenének a járművön. Azt nem tudni, hogy csütörtöki nap folyamán később felbukkan-e még az alagútban a felújított orosz metró, amit értesüléseink szerint szakmai körökben már kezdenek Moszkvicsnak becézni.

A BKK csütörtök délután azt közölte, hogy  a Metrowagonmash szakemberei a vártnál hamarabb elvégezték a szükséges rendszer-frissítést, így 16:30-kor Kőbánya-Kispest végállomáson újra forgalomba állt.

Tovább

Nem a Rómain hiányzik legjobban a gát

március 23., 09:05 Módosítva: 2017-03-23 11:27:16
9

Kétség kívül ki van téve az árvízveszélynek a Római-part, de nem ez a budapesti árvízvédelem leggyengébb pontja, sőt, Újpestről és Angyalföldről sokkal jobban hiányzik egy új gát - ezt írja tanulmányában a Fővárosi Csatornázási Művek. A 2015-ben írt tanulmányt szemléző Népszava szerint a fővárosi cég érvelése szembe megy Tarlós István főpolgármesterével, aki azt szereti hangoztatni, hogy már csak a Rómaira tervezett mobilgát hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a budapesti árvízvédelmi rendszer. 

Tovább

Hatályon kívül helyeztetnék az ítéletet a BKV-s és a Budapest Airportos vesztegetési ügyben

március 23., 07:14 Módosítva: 2017-03-23 09:11:41
1

Túl enyhe ítéletek születtek, ezért hatályon kívül helyeztetné a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azt a tavaly őszi, elsőfokú ítéletet, amelyben a Budapest Airportot (BA) és a BKV-t is érintő vesztegetési ügyben többeket szabadságvesztéssel sújtottak, írja a Magyar Idők. 

A lap értesülését Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője megerősítette. A tárgyalás másodfokon április 19-én folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol már a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség képviseli a vádat. 

Tovább

Felújított orosz metró: melegben gond lesz

március 22., 07:14 Módosítva: 2017-03-22 22:28:08
944
Hétfőn Tarlós István főpolgármester elindította az első felújított orosz metrószerelvényt a 3-as vonalon. Ezzel kapcsolatban kértük olvasóinkat, írják le első benyomásaikat. A végeredmény elég vegyes.

Az biztos, hogy mindenki örömmel fogadta a felújított metrókocsikat. Ez nem csoda, mert senki sem szeret olyan 40 éves szerelvényeken utazni, amik bármikor elkezdhetnek füstölni. Nézzük először tehát a pozitívumokat:

Zaj:

  • Ahhoz képest, hogy miből van, csendes.
  • Tetszett, hogy halkabb lett menet közben.
  • Szerintem nagyon csendes, ha a pálya is fel lesz újítva, akkor még kényelmesebb lesz.

Külcsín:

  • Újnak hat - jó messziről.
  • Tetszik, szép, szerintem sokkal hangulatosabb, mint az Alstom.
  • Szerintem hatalmas előrelépés a régi szerelvények helyett.
Tovább

Máris lerobbant a felújított orosz metró

március 21., 17:12 Módosítva: 2017-03-22 07:31:19
5860

Kedd délután négy óra körül a 3-as metróvonal Gyöngyösi utcai megállójánál leszállították az utasokat a felújított orosz metróról, mert a rendszer ajtóhibát jelzett. A BKV közleménye szerint az ajtók megfelelően működtek, azonban a jármű vezetője a visszajelzésnél bizonytalanságot tapasztalt. Mint írták, az utasok biztonsága nem volt veszélyben, de a hiba okának megállapítása érdekében a szerelvényt ideiglenesen kivonták a forgalomból.

Az első felújított orosz metrószerelvényt hétfőn indította útnak a főpolgármester, beszámolónkat az eseményről itt olvashatja. A vonat hat kört ment hétfőn.

DSC 3841
Fotó: Bődey János / Index

A 2-es vonal sem úszta meg. Délután három körül az egyik Alstom szerelvény lerobbant a Déli pályaudvarnál. Az utasokat itt is leszállították, a szerelvényt eltolták, a forgalom 16 óra körül állt helyre. A felújított szerelvénynek az ajtók záródására figyelmeztető utastájékoztató rendszere már eddig is kihívásokkal küzdött:

Tovább

Idén még jobb lesz a gyerekeknek az Állatkertben

március 21., 15:00 Módosítva: 2017-03-21 16:49:44
4

Úgy tűnik idén is érdemes lesz ellátogatni a Fővárosi Állatkertbe, ugyanis a jelenleg zajló fejlesztések eredményeként megnyílik a Mesevár és a Mesepark, működni fog az "energia játszótér", emellett pedig számos állatfaj gazdagodott új egyeddel - írja az MTI.

Persányi Miklós főigazgató elmondta, az Állatkert területe a bővítések eredményeként 11 hektárról 19 hektárra nőtt, melynek egyelőre nagyjából a fele látogatható. A fennmaradó területen különböző háttérszolgáltatások kapnak helyet, a kiszolgáló zónában elkészültek az új gazdasági és takarmányozási épületek, egy új állatkórház, valamint az informatikai szerverközpont.

Tovább

Tovább szecskázzák a BKK-t

március 21., 13:29 Módosítva: 2017-03-21 18:34:49
242
Közel 700 BKK-s alkalmazottat átszerveznek májusban egy új cégbe, a Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zrt.-be, 23 embert pedig kirúgnak a cégtől. Az új cég vezetője se nem budapesti, se nem közlekedési szakember. A BKK több mint kétezer fős létszáma másfél év alatt 330 fő körülire olvadt.

Május 1-jén a BKK közel 700 munkavállalója kerülhet munkáltatói jogutódlással a Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zrt.-hez (BKÜ), tájékoztatta lapunkat a BKK. A cég további 23 emberétől megválik (infokommunikációs, közösségi közlekedési, kereskedelmi, és gazdasági területekről), mint mondják, a létszám-racionalizálás jegyében.

A BKÜ-höz kerülnek át a BKK-tól a jegyellenőrök, ügyfélszolgálatosok. Egyelőre nem tudni, mi szükség volt az új cég létrehozására. A cég vezetője Gyimesi László, jogász, az elmúlt évekig szegedi fideszes önkormányzati képviselő lesz. Azaz se alapos fővárosi helyismerete, se közlekedési szakismerete nincs.

Tovább

Drámai hangú levelet írtak a BKV-s szakszervezetek Tarlósnak

március 21., 10:47 Módosítva: 2017-03-21 15:23:21
145

Drámai hangú levélben vezette le két nagy BKV-s szakszervezet, a BKSZSZ és a VTDSZSZ, hogy mi várható, ha a BKV-sok nem kapnak az állami közlekedési cégek dolgozóinak adotthoz hasonló nagyságú béremelést.

A lényeg: a dolgozók elmennek, és nem lesz elég munkaerő a fővárosi tömegközlekedés fenntartásához.
  • A levél szerint 2016-ban a BKV 9600 munkavállalójának 10%-a hagyta ott a BKV-t (ennek bő harmadát tették ki a nyugdíjba vonulók). Hiányszakmák alakultak ki.
  • Hiányszakma lett a mérnök (26 távozott 2016-ban), a szakmunkás (248 ment el), és a járművezető (452 lépett ki). 
  • 2017-ben több mint ezer dolgozót kellene felvennie a cégnek. Csakhogy a pótlás már 2016-ban sem volt elég sikeres a folyamatos toborzás, álláshirdetések ellenére sem. Egyetlen dolog segíthet: a béremelés.

A szakszervezetek szerint ha nem lesznek versenyképesek a bérek a BKV-nál, akkor a létszámhiány miatt kevesebb jármű tud majd kiállni, de fennakadás lehet a karbantartásban, forgalomirányításban is.

Közölték, hogy elfogyott a türelem, és nagy a felháborodás, hogy az állami közlekedési cégeknél dolgozók megkapták a 30%-os béremelést, az önkormányzati cégeket pedig a kormány magára hagyta. 

A szakszervezetek végül leszögezték: tudják, hogy a BKV-nak és a fővárosnak sincs pénze a béremelésre, ezért arra kérik Tarlós Istvánt, hogy tájékoztassa a helyzetről Orbán Viktor miniszterelnököt, és harcolja ki nála a béremelés fedezetét.

Tovább

Elindult az első felújított orosz metrókocsi Budapesten

március 20., 14:28 Módosítva: 2017-03-21 11:36:53
886
Tarlós István főpolgármester hétfő délelőtt útnak indította az első felújított orosz metrószerelvényt a 3-as metró vonalán. Mi is elmentünk, kipróbáltuk.

Figyelj már, ez tök ugyanolyan, mint a régi, csak le van festve!

– kommentálta első blikkre egy tévés kolléganő a felújított metrókocsikat a BKV Kőér utcai telephelyén, ahol a főpolgármester hétfő délelőtt útnak indította az első régi-új orosz szerelvényt.

Az első hatkocsis szerelvény 2017 januárjában kapta meg a típusengedélyt a magyar hatóságoktól, mára pedig lefutotta a próbaköreit. Nem dobják egyből a mély vízbe: hétfőn csak hat kört megy délután, aztán visszamegy a remízbe. Két héten belül a következő két szerelvény is forgalomba áll. 

Tovább

Tarlós: Két héten belül utazhatunk a felújított metróval

március 17., 07:00 Módosítva: 2017-03-18 15:25:18
554
A főpolgármester nem beszéli le a családját a metrózásról, de aggódik kicsit. Béremelésekre több mint 30 milliárdot kér a kormánytól, egyenlő elbánást akar. De mit gondol a biciklisek háborgásáról? Mi lesz a Római-parton? Interjúnk Tarlós Istvánnal.

A napokban ismét előkerült, hogy indul-e 2019-ben a főpolgármesteri posztért. Most mi a szándéka?

Az elmondott szavaimat vállalom, de kérem, senki ne fogalmazza át. Egyébként két és fél évvel a választás előtt ez a kérdés vagy értelmetlen, vagy provokatív. Bizonyos kéréseim biztos lennének ahhoz, hogy ezen komolyan gondolkodjak még egyszer.

Mik volnának ezek a kérések?

Ennyi idővel korábban nem akarom részletezni. Elégedjen meg ennyivel.

Egyáltalán érdemes lesz indulni a főpolgármesteri pozícióért? Az utóbbi években folyamatosan csökken a főpolgármesteri hatáskör, és közigazgatás-átalakítási tervekről is lehetett hallani, aminek a vége könnyen az lehet, hogy egy kiüresedett, reprezentációs pozíció lesz a főpolgármesteré. 

Bár ez nem igaz, hiszen például vétójogot kaptam, és erős felhatalmazást személyi ügyekben, de látja, ez az egyik, és nem is lényegtelen oka annak, hogy ma még kategorikus választ nehéz adni egy ilyen kérdésre. Részemről csak akkor lenne értelme komolyan gondolkodni, ha értelmezhető mozgástér maradna. Ez nyilván annak is függvénye, hogy a parlamenti választás milyen eredménnyel zárul, milyen szándékok és milyen lehetőségek lesznek kétharmados törvények megváltoztatására, és milyen irányban.

Tovább

Megint teszteli a beléptetőkapukat a BKK

március 16., 18:32 Módosítva: 2017-03-17 00:40:25
3620

Újabb beléptetőkapus tesztet kezd a BKK, miután elfogadták az elektronikus jegyrendszer bevezetésének új ütemtervét, közölte a társaság az MTI-vel. Ennek részeként július 31-ig a Deák Ferenc téri metróállomáson tesztkapu-rendszert építenek ki.

Tovább

Dzsuvasétány a Gellért-hegy oldalában

március 16., 10:50 Módosítva: 2017-03-16 16:25:15
463
Egy túravezető ismerősöm hívott fel, aki külföldi barátját akarta elkápráztatni a Gellért-hegy sziklás oldalán végighaladó turistaúton a páratlan budapesti panorámával. Azt kérte, nézzük meg, mi folyik ott, mert neki lesült a bőr a képéről a látványtól. Elmentünk megnézni, mi fán terem a szemét.

BKV: Nem csukta rá a trolisofőr az ajtót a babakocsis anyukára

március 14., 15:35 Módosítva: 2017-03-15 21:47:09
570

A BKV Zrt. hivatalosan reagált arra a történetre, amit a Borsnak mesélt el egy anyuka, aki azt állította, hogy a 75-ös troli sofőrje rácsukta az ajtót először a babakocsira, amiben öthónapos gyermeke ült, majd az orra előtt rá, amikor le akart volna szállni. A nő - így elválasztva gyermekétől - csak egy megálló múlva tudott leszállni, és visszaszaladni a babakocsihoz, amit egy ismeretlen segítője őrzött addig.

A BKV szerint azonban egyáltalán nem úgy történt az eset, ahogy azt a nő elmondta. Mint írják, a kamerafelvételek alapján

  • a gyerek a babakocsiban nem idegenekkel maradt a megállóban, hanem egy fiatalabb hölggyel, aki már a felszállás előtt is vele volt, tehát az anyával és a gyermekkel együtt utazott
Tovább

Vége az ajtónyomkodásnak a metrókon

március 14., 15:05 Módosítva: 2017-03-15 13:39:08
2359

A BKK közleménye szerint

szerdától újra automatikusan nyílnak az ajtók a 2-es és a 4-es metrókon.
Tovább

Tarlós nem indul 2019-ben, illetve mégis, vagyis mégsem

március 14., 07:29 Módosítva: 2017-03-14 10:24:39
262

Tarlós István a hétvégén arról beszélt az ATV Heti Napló című műsorában, hogy pillanatnyilag nem sok kedve van harmadszor is elindulni a főpolgármesteri posztért, és ha valaki tanácsot kérne tőle, merjen-e jelentős tétekbe fogadni az indulására, annak azt javasolná: ne tegyen túl sok pénzt erre.

Tovább

Valóra vált minden anya rémálma a 75-ös trolin

március 13., 10:04 Módosítva: 2017-03-14 09:52:09
10024

Egy 22 éves anyuka állítása szerint a 75-ös troli vezetője nem várta meg, amíg ő is leszáll a troliról, elindult úgy, hogy az öt hónapos gyereke a babakocsiban egy ismeretlen nővel maradt az utcán.

Vivien a Borsnak mesélte el, hogy a Hősök terén akart leszállni a troliról a kisfiával, de mivel a babakocsit egyedül nem tudta leemelni a troliról, egy nő segített ebben neki. 

A sofőr kinyitotta az ajtót, a hölgy fogta alul, én pedig fölül a babakocsit, így próbáltunk leszállni. A következő pillanatban azonban a vezető rácsapta az ajtót a babakocsiban fekvő gyerekemre, csak azután nyitotta ki újra, hogy az egész busz hangos kiabálásba kezdett. Amikor a segítségem leért Benett-tel, legnagyobb megdöbbenésemre az orrom előtt újra bezárult az ajtó.

Tovább

Tarlós István nem indul újra a főpolgármesterségért

március 12., 19:20 Módosítva: 2017-03-13 11:27:22
700

Tarlós István arról beszélt az  ATV-nek adott interjúban, hogy nem sok kedve van  harmadszor is elindulni a főpolgármesterségért.

A Heti Napló című műsorban Tarlós azt mondta: már 2014-ben sem kapaszkodott ezért a székért.

Most pillanatnyilag nincs olyan elhatározásom, hogy olyan nagyon pályázni akarnék (a főpolgármesterségre), még kevésbé kilincselnék vagy pedáloznék ezért.

Szavai szerint ha valaki most azt kérdezné tőle, merjen-e jelentős tétekbe fogadni arra, hogy harmadszor is indul ezért a pozícióért, annak azt javasolná: ne tegyen túl sok pénzt erre.    

Tovább

BKV: Semmi szükség a felmondások letétbe helyezésére

március 11., 17:46 Módosítva: 2017-03-13 16:38:48
57

A BKV-nál lesz béremelés, csak ennek mértékéről nem született megállapodás, ezért semmi szükség a felmondólevelek letétbe helyezésére, reagált a közlekedési társaság az Egységes Közlekedési Szakszervezet bejelentésére. 

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleményben jelentette be, hogy százszámra  helyezik letétbe a felmondásukat a BKV-sok. A Napi.hu azt írja: a BKV vezetése erre reagálva írta azt, hogy " semmi értelme az ilyen jellegű feszültségkeltésnek, nyomásgyakorlásnak." 

Tovább

Pályázatot írtak ki az 5-ös metróra

március 10., 09:31 Módosítva: 2017-03-10 20:53:15
134

Leporolnák az 5-ös metró terveit, pályázatot írt ki a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. a beruházásra, megvalósíthatósági tanulmányt várnak a legelső, néhány megállónyi szakaszra - tudta meg a Blikk. Valójában arról van szó, hogy a csepeli HÉV-et hoznák be a föld alatt a Kálvin térig.

A metró, vagy ahogy más tervekben nevezik, gyorsvasút, érintené a csepeli szigetcsúcsot, a Nemzeti Színház környékét és a Kálvin térnél át lehetne szállni róla a 3-as és a 4-es metróra.

A későbbiekben a vonalat tovább lehetne vezetni az Astoria felé, megállna többek között a Liszt Ferenc térnél, a Nyugatinál vagy a Lehel térnél a Szent István park érintésével a Margitszigeten, majd utána csatlakozna be a Békásmegyeri HÉV-be. Az első, most meghirdetett szakasz akár 100 milliár­d forintból is kihozható a 3-as metró vonalán alkalmazott fapados, egyszerű állomásokkal - írja a Blikk.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke szerint a teljes 5-ös metróról egyelőre korai beszélni, annyira drága és hosszas beruházás, de ha épül valami Dél-Pesten, Csepelen, akkor azt érdemes úgy csinálni, hogy később, ha lesz rá fedezet és szándék, része lehessen egy sokkal nagyobb közlekedési hálózatnak.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) munkatársa szerint ez arról szól, hogy miként lehet a budapesti hálózatba integrálni a cse­pe­li és a ráckevei HÉV-et, és az is a tanulmányból derül majd ki, hogy mennyibe kerülne mindez. Az építkezés az engedélyek megszerzése után legkorábban 2019-ben kezdőd­het el.

Hogyan legyél bunkó sofőr, büntetlenül

március 9., 07:19 Módosítva: 2017-03-09 14:54:52
437

Egy olvasónk nem tudta elviselni, hogy egy autóst - aki a februárban a sínekre parkolva több száz ember közlekedését akadályozta majdnem negyed óráig - büntetlenül elengednek. Ezért hivatalos levélben a közteresekhez fordult. Elképesztő választ kapott.

Ott voltam, végignéztem. A lopóautóval együtt került elő. A közteresek elengedték. Ezek szerint simán lehet forgalommal szembe, közforgalmat akadályozva receptet íratni.

– írta lapunknak olvasónk.

Az esetről az Index is beszámolt: a Frankel Leó utcában a villamossínekre parkoló férfi csak receptért ugrott be egy helyi orvoshoz, aki nem mellesleg a tömeggel együtt tapsolta meg a több száz ember közlekedését megakasztó sofőrt.

Tovább

Kábellopás? Mintha elvágták volna

március 8., 15:53 Módosítva: 2017-03-09 11:44:57
158
Biztos feltűnt a sokat békávézóknak, hogy az utóbbi három évben egyre ritkábban áll a villamos vagy a HÉV kábellopás miatt. A BKV festékes védelmet, távfelügyeletet vezetett be a veszélyeztetett vonalakon, egy törvényi szigorítás pedig a lopott vezeték eladását nehezíti meg. Az eredmény: a 2012-es 172-ről 2016-ban 2-re csökkent a kábellopások száma a BKV-nál.

Míg 2012-2013-ban hetente fordult elő, hogy valamelyik villamos- vagy HÉV-vonal órákat állt a reggeli csúcsban kábellopás miatt, megszívatva a munkába utazók ezreit, addig 2016-ban már egy esetben sem volt menetrend-kimaradás emiatt. 

Az elmúlt négy évben a kábellopások száma a BKV-nál ugyanis az évi 172-ről 2 darabra csökkent, az ebből fakadó kár pedig 268 millió forintról 2,3 millió forintra. A maradék kettő esetben sem sportból loptak amatőr indulók vagy profi csapatok, hanem kábelszerelő vagy felújításon dolgozó alvállalkozás szeretett volna vágni magának egy kicsit a közösből éjszaka, de mindkét esetben lebuktak.

Tovább

Ha nem lesz béremelés, forgalomlassításba kezdenek a BKV-sok

március 8., 10:48 Módosítva: 2017-03-08 21:20:39
748

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet nyomásgyakorló akciókba kezd, ha a BKV vezetése nem áll elő érdemi béremelési ajánlattal, közölte a szakszervezet. Mint írják, a szervezet hónapok óta nem kap választ a 15+5 százalékos idei béremelési követelésükre. A szervezet 3 év alatt 30 százalékos béremelést szeretne elérni, és most megelégelték az időhúzást.

Tovább

Parázs hangulat a római-parti mobilgátról tartott fórumon

március 7., 07:11 Módosítva: 2017-03-07 16:48:01
798
Régóta ígérgetett lakossági fórumot tartottak meg hétfőn este a békásmegyeri közösségi házban: bemutatták az óbudaiaknak a római-parti mobilgát új terveit, sőt elkészült az alternatív, Nánási úti nyomvonal és a part menti nyomvonal összehasonlító elemzése. Ennek megfelelően az érdeklődők olyan sokan voltak, hogy nem fértek be az előadóterembe, többtucatnyian az ajtókban és a folyosókon hallgatták a beszédeket.

A fórumot dr. Nagy László, a BME docense kezdte, akinek a csapata az egyetemen a főváros megbízásából elkészítette a Nánási úti alternatív gátnyomvonal többszempontú vizsgálatát és költségbecslését, sőt összehasonlítását a főváros által szorgalmazott part menti nyomvonallal.

Mielőtt továbbmennénk, érdemes tudni, hogy a part menti nyomvonalat a fővárosi önkormányzat már régóta szorgalmazza. Már kiviteli tervek is készültek az ide építendő mobilgátra. Ám mivel az utóbbi években levonuló rekordárvizek miatt megemelték a jogszabályban meghatározott kötelező gátmagasságot (mértékadó árvízszintet), ezért újra kellett tervezni az egészet. Azt is tudni érdemes, hogy számos civil és zöld szervezetnek a hátán feláll a szőr a part menti mobilgáttól, mert attól tartanak, hogy 1500 fa életébe kerül, és teljesen megváltoztatja a szeretett Római-part arculatát.

Tovább

Ötmilliárdos új piaccsarnok Békásmegyeren

március 6., 15:43 Módosítva: 2017-03-07 08:30:41
74
Parképítés, piacfejlesztés, forgalomcsillapítás, fásítás - ezek lesznek az óbudai önkormányzat idei legnagyobb feladatai, derült ki Bús Balázs polgármester sajtótájékoztatóján.

A legnagyobb beruházás a békásmegyeri piac fejlesztése lesz. Egy csarnok épül mélygarázzsal, 4,8 milliárd forint állami támogatással. A kivitelezői pályázatokat hamarosan kiírják, a jelenlegi piac az építés két éve alatt ideiglenes helyen, egy közeli parkolóban lesz.

Az új piac látványterve (forrás: óbudai önkormányzat)
Az új piac látványterve (forrás: óbudai önkormányzat)

380 millió forint támogatást kapott a Mészkő park fejlesztése. A projekt civil javaslatra, közösségi tervezéssel indult. Az lesz benne, amit a helyiek mit akartak: amfiteátrum, pihenőkert, játszótér, kutyajátszótér. A kivitelezői pályázatot itt is hamarosan kiírják.

Elindult a Flórián tér közösségi tervezése is, 2000 helyi lakos véleménye futott be arról, mit szeretnének látni. Ezt kiegészítette egy örökségvédelmi felmérés. A kettőből áll össze majd a terv, de a forrás nagy része még hiányzik.

Tovább