Előd
5 °C
12 °C

Budapest

A BKK-vezérnek nem tetszik a lángoló plüssmetró

tegnap, 13:02 Módosítva: 2016-10-21 19:42:35
661

Ez így nem egy jópofa játék, az emberi élettel nem szabad viccelni.

– mondta lapunknak Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója a lapunk által tegnap ismertetett lángoló plüssmetró ajándékfigurára.

Mint arról beszámoltunk, a BKK volt kreatív vezetője egy piactesztelő kérdőívet tett ki az internetre, amin megszavaztatta, hogy az általa tervezett BKV-s plüssjárművek közül melyik tetszene az embereknek. A plüssbuszok és plüssvillamosok között szerepel egy plüssmetró is, aminek az oldalára lángokat ragasztottak. 

Tovább

A kormány 5,7 milliárdot költ Budapestre

tegnap, 07:05 Módosítva: 2016-10-21 13:08:28
143

Egy pénteki kormányhatározat szerint a kormány idén 1,9 milliárd forintot, jövőre pedig 3,8 milliárd forintot költ Budapest városarculatát építő nemzetközi városmarketing-kampányra. A kampány rövid távú lesz és intenzív, ezért kerülhet ilyen sokba. 

Megkérdeztük Tarlós István főpolgármestert, aki nem értette, hogy a kormány miért nem a főváros saját, erre a célra létrehozott Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.-jét bízta meg a városmarketinggel. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes már 2015-ben kifejtette lapunknak egy interjúban, miről kellene szólnia egy ilyen kampánynak. 

Tovább

Újra kellene tervezni az olimpia miatt a közlekedést

október 19., 16:52 Módosítva: 2016-10-20 10:14:15
213
Az olimpiai helyszínek módosítása miatt felül kell vizsgálni a tervezett közlekedési fejlesztéseket is a Magyar Közlekedési Klub szerint. A lényeg egész röviden: mégis szükség lehet a kikukázott újpalotai gyorsvillamosra, viszont megmenekülhet a csepeli HÉV.

A Magyar Közlekedési Klub (MKK) abból indul ki, hogy szeptember végén a fővárosi közgyűlés módosította az olimpiai mestertervet. A döntés értelmében a két legnagyobb olimpiai esemény, a nyitó- és záróünnepség megrendezése a Közvágóhíd közelében újonnan építendő Olimpiai Atlétikai Stadionból a Puskás Ferenc Stadionba kerülne át, így előbbi kapacitása 50 000 férőhelyre csökken. A közlekedési tervek viszont nem követik le a változásokat.

A gyorsvillamos látványterve (forrás: xvmedia)
A gyorsvillamos látványterve (forrás: xvmedia)

Az új Olimpiai Stadion csökkentett kapacitását a közlekedési szervezet szerint már a csepeli HÉV is ki tudná szolgálni, nem kellene (a jelenlegi tervek szerint) villamosra lecserélni. Ha a mostani HÉV-pályát meghagynák a tervezett gyalogos felületek alá építve, akkor az utasok a megállóból rövidebb úton elérnék a stadiont, mint a Közvágóhídhoz tervezett villamosvégállomásból. 

Tovább

Tarlós megmogyorózta a BKV-vezért

október 19., 15:58 Módosítva: 2016-10-20 10:14:21
294
Fel kell készülni a 3-as metró leállítására, a főpolgármester politikai felhatalmazást adott rá a BKV vezérigazgatójának.

Tarlós István főpolgármester információink szerint kemény hangú levelet írt Bolla Tibornak, a BKV vezérigazgatójának, amiben nyomatékosan felhívta a figyelmét arra, hogy ha a 3-as metró utasbiztonságával kapcsolatos bármi jellegű szakmai vagy szakértői kétség, baleset- vagy életveszélyjelzés befut, haladéktalanul intézkedjen a járatok leállításáról.

Bolla Tibor a BKV vezérigazgatója és Tarlós István főpolgármester
Bolla Tibor a BKV vezérigazgatója és Tarlós István főpolgármester
Fotó: Kallos Bea / MTI

A főpolgármester emellett felszólította az igazgatót az utasbiztonsági ellenőrzések sűrítésére, az ellenőrzés kontrolljára. Közölte továbbá, hogy a járatok leállításához minden politikai támogatást megkap a városvezetéstől.

Tovább

Elkaszálták a metrópótlóbusz-tendert

október 19., 12:10 Módosítva: 2016-10-19 16:03:30
974
A Közbeszerzési Döntőbizottság szerdai határozatával megsemmisítette a BKK metrópótlóbusz-tenderét. A BKK azt fontolgatja, hogy bírósághoz fordul, Tarlós pedig azt, hogy a főváros mégis inkább buszt vásárol a kormány által erőltetett kiszervezés helyett.

Megjelent a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) határozata, amelyben megsemmisíti a BKK 150 busszal történő metrópótló szolgáltatásra kiírt pályázatát, és 40 millió forint bírsággal sújtja a BKK-t a pályázat hiányosságai miatt. A vizsgálatot Seszták Miklós fejlesztési miniszter kezdeményezte az egyik résztvevő, a Volánbusz nevében, a BKK szerint jogtalanul.

A határozat szerint a BKK két hibát vétett a pályázat kiírásakor:

 1. Nem írta bele, hogy mikortól kezdődik meg majd a kért szolgáltatás.
 2. Nem írta bele, milyen feltételek szükségesek (a KDB itt azt hozta fel, hogy nincs benne, kell-e a 150 buszhoz személyzetet, sofőrt biztosítania annak, aki megnyeri a metrópótlást).
Tovább

Megint füstölt egy 3-as metró szerelvény

október 16., 22:44 Módosítva: 2016-10-17 09:11:23
2

Füst szivárgott az M3-as metró egyik szerelvénye alól vasárnap késő este az Ecseri úti megállóban. A fővárosi hivatásos tűzoltók a kiérkezéskor már nem tapasztaltak füstölést, de az áramtalanítás után átvizsgálják a szerelvényt - közölte a katasztrófavédelem. Az eset során nem sérült meg senki, az utasok elhagyták az állomást.

A BKK Info szerint az M3-as metró Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal lehet utazni.

mtro
Fotó: Olvasónk, Balázs
Tovább

3-as metró: Tarlós Orbán beavatkozásában bízik

október 14., 13:52 Módosítva: 2016-10-14 17:40:33
68
A 3-as metró felújításának ellehetetlenülése, kritikus utasbiztonság, elkeserítő árvízvédelmi helyzet, Népszabadság, helikopterleszállók, ezek voltak a témái az eheti Tarlósinfónak.

Nem úri passzió a 3-as metró felújítása

Azzal kapcsolatban, hogy kivennék a megállók rekonstrukcióját a 3-as metró felújítására kiírt tenderből, Tarlós István elmondta, hogy nem úri passzióról van szó, hanem arról, hogy a beadott árajánlatok olyan drasztikusan drágák, hogy az veszélyezteti az egész projekt finanszírozhatóságát.

unnamed
Fotó: Tenczer Gábor

Az elmondottak szerint a főváros először megvárja, mit mond a Közbeszerzési Döntőbizottság a tenderekről. Ha szabályosnak találja őket, akkor a BKV vezetése dönthet majd arról, hogy új pályázatokat írnak ki a megállók "kiglancolása nélkül", azaz Tarlós szavaival élve újracsomagolják a pályázatokat. Ez a főpolgármester szerint minimum egy hónapos, de akár nagyobb csúszást is eredményezhet.

Tovább

1653 fát ültet ősszel Budapesten a Főkert

október 14., 11:51 Módosítva: 2016-10-14 13:58:04
137

A Főkert Nonprofit Zrt. idén ősszel rekordszámú, majdnem 1700 fa közterületi kiültetésével járul hozzá a főváros levegőjének tisztaságához - közölte a társaság. 

Azt írják, a fák jelentősége a városi légkörben kiemelten fontos, ugyanis a CO2 feldolgozó képességüknek köszönhetően csökkentik az üvegházhatást. A fák lekötik a szennyező anyagokat, javítják a klímát, gyökérzetük elnyeli a járművek okozta rázkódások egy részét, és jelentős esztétikai értékkel is bírnak. Ezek fényében még érthetetlenebb, hogy miért kell sorozatosan kivágni Budapesten a nagy lombú, rengeteg oxigént termelő, sok madár élőhelyéül szolgáló, egészséges fákat.

Csütörtökön írtuk meg, hogy kivágták a pesti Duna-part egyik legnagyobb fáját, és a Dráva utcában is kivágtak hip-hopp 28 fát egy felújítás miatt, de szinte naponta érkeznek a hírek a különféle fakivágásokról (ez volt az egyik legfelháborítóbb) az emberek nagy szomorúságára.  Magyarázatot mindig tudnak adni, (igaz, a Dráva utcaira még mindig nem kaptunk még csak magyarázatot sem, csak annyit tudunk, hogy ezt a Főváros intézte), de az logikus, hogy még évtizedekbe telik, amíg ezek a most ültetett fák elég oxigént tudnak kibocsátani, és elég zajt ki tudnak majd szűrni.

Hova és mit ültetnek?

Idén a korábbi évek őszi faültetéseinek számát jóval meghaladóan 1653 db fát ültet el a Főkert, ezzel több mint 120 darab faültetésre vonatkozó lakossági kérést teljesít és 145 helyszínen pótolja a a hiányzó fákat.

Budapest 20 kerületének 62 utcájában ültetnek most fákat, összesen 18 várostűrő fafaj alkalmazásával. 1127 jelenleg üres fahelyet ültetnek be.

75 darab magas kőrist ültetnek a II. kerületi Hűvösvölgyi útra, több mint 50 darab juharfát a Hungária körút X. kerületi szakaszára és 70 darab facsemete kerül a XIV. kerületi Nagy Lajos király útjára is. A IV. kerületi Fóti útra 77 darab gömbakácot ültetnek ki, 50 darab gömbkőrist a Kőbányai út VIII. és X. kerületi szakaszára.

Teljesen megújul a Városligeti fasor, ahová 170 db vadgesztenyefa kerül, továbbá a Gyömrői út és a Ferihegyi gyorsforgalmi út is, amik 130 új fával lesznek gazdagabbak.

A Főkert ősszel az Andrássy út kiszáradt fáit is pótolja 29 magas kőris ültetésével.

Itt nézheti meg az összes ültetendő fa listáját. Klikk.

Vigyázzunk rájuk!

Kérik a lakosságot, hogy óvják, védjék a frissen kiültetett fákat! Ne törjék ki a facsemetéket parkoló autóikkal, illetve ne engedjék, hogy a kutyák kikaparják vagy illemhelyként használják az újonnan beültetett fahelyeket. 

A Főkert szerint a forgalmas utak mellett élő embert semmi sem képes olyan hathatósan védeni a zaj ellen, mint a növényzet. "Elengedhetetlen, hogy rendszeresen gondoskodjunk a faállomány megújításáról a folyamatosan kipusztuló egyedek cseréjével, illetve a már meglévő üres fahelyek beültetésével."

Tovább

Hipp-hopp kivágtak 28 Dráva utcai akácfát

október 13., 15:50 Módosítva: 2016-10-13 17:26:14
30

A budapesti Dráva utcai fakivágást a helyi lakosok vették észre. A vastag akácfákat először csak lombtalanították. Mint a helyiek által megkérdezett munkások mondták, 

nem vágják ki őket, ellenkezőleg, frissítik, és tavaszra kihajtanak szépen.

Másnapra megdöbbenten konstatálták a helyiek, hogy az összes fát kivágták. Kérdésre a munkások csak annyit mondtak,

nem tehetnek róla, ez van kiadva. Azt kellett mondani. Ma meg, ha kérdezik, azt, hogy ültetnek helyükre újakat.

Megkerestük a XIII. kerületi önkormányzatot, hogy tulajdonképpen miért kellett kivágni ezeket a fákat, ahol elmondták, hogy a Dráva utca felújításának megrendelője a fővárosi önkormányzat. A főváros 28 darab fa kivágására kért engedélyt, ennek pótlására 28 darab fa helyben történő ültetésére kötelezte a kerület. 

Tovább

A 3-as metró megállóinak felújítása nem fakultatív feladat

október 13., 15:26 Módosítva: 2016-10-13 21:27:48
9

Szerdán írtuk meg, hogy mivel a beadott ajánlatok alapján többe kerül a 3-as metró felújítása, mint amekkora keret van rá, kihagyják a megállókat a rekonstrukcióból, felére csökkentve a költségeket. A beruházás lefelezése azonban veszélyezteti az uniós és a kormányzati forrásokat, így akár bebukhat az egész projekt is.

A megállók felújításának elmaradása felháborította a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét, akik közleményben kérték a kormányt és a fővárost, hogy tegyenek eleget ígéretüknek, mivel ha a megállókat nem újítják fel, akkor nem történik meg a vonal akadálymentesítése sem, így a mozgássérült emberek további évtizedekre kiszorulnak a Budapest legforgalmasabb metróvonalának használatából.

Tovább

3-as metró: bukhat a teljes felújítás

október 12., 14:11 Módosítva: 2016-10-12 23:40:44
877
Számos értetlenkedést szült az a gordiuszi csomót átvágó döntés, hogy mivel a beadott ajánlatok alapján többe kerül a 3-as metró felújítása, mint amekkora keret van rá, kihagyják a megállókat a rekonstrukcióból, felére csökkentve a költségeket. Szakmai szervezetek szerint nehéz lesz megoldani. A minisztérium a fővárosra mutogat, a fővárosnál a közbeszerzések körül sündörgő háttéremberekre gyanakodnak.
 • Kiderült: 30 százalékkal drágább ajánlatok jöttek a metrófelújításra.
 • A kormány fenyegetőzik, hogy nem ad több pénzt.
 • A nemzeti fejlesztési minisztérium szerint eleve rosszul írták ki a tendereket.
 • A friss közbeszerzési cég főnökét Tarlós egyszer már majdnem kirúgta.
 • A háttérembereknek is köze lehet a dráguláshoz.
 • A beruházás lefelezése veszélyezteti az uniós és a kormányzati forrásokat, akár bebukhat az egész projekt.

Ha kiemelik a metrófelújításból az utaskomfort-növelő, akadálymentesítő elemeket, Brüsszel nem fogja támogatni a 3-as metró felújítását, és a kormányzati támogatás is bizonytalanná válhat. (A legutóbbi állás szerint uniós ígéret van a teljes, 137,5 milliárd forintos költség 60 százalékos támogatására.) Így reagáltak megkérdezett szakemberek arra a városházi ötletre, hogy a felmerült többletköltségek miatt lefeleznék a beruházást: csak a síneket és kocsikat újítanák fel, az állomásokat nem. 

Az ügyben kerestük Tarlós István főpolgármestert is, aki viszont csak a pénteki tájékoztatóján hajlandó nyilatkozni.

Tovább

Metróért Egyesület: Nem kapunk levegőt

október 12., 09:58 Módosítva: 2016-10-12 14:21:34
292

Nem kapunk levegőt, mondta lapunknak Bíró Endre, a Metróért Egyesület vezetője arra a hírre, hogy a Városháza várhatóan úgy dönt: a vártnál magasabb költségek miatt csak a 3-as metró sínjeit, kocsijait újítják fel, az állomásokat nem.

Bíró hozzátette, hogy nem tudják igazán értelmezni a hírt. Olyan nincs, hogy az áramellátást vagy a szigetelést vagy a szellőzést az alagútban felújítják, a megállókban pedig nem. A burkolatcserét persze el lehet hagyni az állomásokon, de az nagyon kis költségmegtakarítást okoz.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Nemzet szerint nem fogják felújítani a 3-as metró megállóit, mert Tarlós István meg akarja felezni a felújítás 140 milliár­dos költségét. A botrányos műszaki állapotban levő 3-as metróra készülő felújított szerelvények új síneken, korszerű biztonsági berendezésekkel járhatnak majd 2019 végétől Újpest-Központ és a korábban felújított végállomás, Kőbánya-Kispest között, de a 19 lepusztult állomásához nem nyúlnak hozzá.

Tovább

Magyar Nemzet: Nem fogják felújítani a 3-as metró megállóit

október 12., 06:58 Módosítva: 2016-10-12 14:13:21
847
Nem fogják felújítani a 3-as metró megállóit, Tarlós meg akarja felezni a felújítás 140 milliár­dos költségét

írja a szerdai Magyar Nemzet „belső városházi források”-ra hivatkozva. A botrányos műszaki állapotban leledző 3-as metróra készülő felújított szerelvények új síneken, korszerű biztonsági berendezésekkel járhatnak majd 2019 végétől Újpest-központ és a korábban felújított végállomás, Kőbánya-Kispest között, de a 19 lepusztult állomásához nem nyúlnak hozzá.

Tovább

A Kökiről lehet majd a reptérre vonatozni

október 11., 10:34 Módosítva: 2016-10-11 17:18:27
158

Elkészült a ferihegyi vasút megvalósíthatósági tanulmánya a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban – írja a Világgazdaság. A tanulmány szerint a vonat Kőbánya-Kispestről menne Monorra 22 kilométeren keresztül két vágányon, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érintésével. 

Tovább

Ez nagyon nem az a hétvége lesz Budapesten, amikor csak úgy közlekedgethetünk

október 7., 16:30 Módosítva: 2016-10-08 16:45:24
325

Egész hétvégén, de már péntek estétől lezárásokra, forgalomkorlátozásokra és módosított útvonalon közlekedő járatokra érdemes készülni Budapesten, ugyanis futóversenyt rendeznek a fővárosban. 

Tovább

Tudják még fokozni a budai villamoshorrort

október 7., 10:37 Módosítva: 2016-10-07 15:19:44
3

A felújítási munkálatok miatt már egy ideje szörnyen nehéz közlekedni, most hétvégén pedig még jobban megbonyolítják majd – tudtuk meg a XII. kerületi Ittlakunktól.

Az október 8–9-i hétvégén, majd az azt követő vasárnap (október 16.) is változik egyes budai villamosjáratok közlekedése, mert Budagyöngye és Hűvösvölgy között vágánykarbantartási munkákat végeznek.

villamos
Fotó: BKK

A BKK közlése szerint így alakul a közlekedés:

 • Az 59-es villamos a Szent János Kórháztól, az 59A villamos pedig a Széll Kálmán tér M végállomásról eredeti, menetrend szerinti útvonalán a Márton Áron térig közlekedik. Az 59B nem jár.
 • Az 56A és a 61-es villamos sem közlekedik.
 • A 61-es pótlóbusz meghosszabbított útvonalon, Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér M között közlekedik, a Széll Kálmán tér M és a Móricz Zsigmond körtér M között a Krisztina körút–Alkotás utca–Villányi út útvonalon. Így a buszjárat egyszerre pótolja a 17-es, az 56A és az 59B, valamint a 61-es villamost.
 • A 17-es villamos – a Villányi úton és Alkotás utcában zajló peronkorszerűsítési munkák miatt – továbbra is módosított útvonalon, a Krisztina körúton keresztül közlekedik.

A 61-es pótlóbusz részletes útvonala a BKK honlapján érhető el.

Tovább

Egyelőre nyitva maradnak éjjelre az aluljárók

október 7., 10:21 Módosítva: 2016-10-07 12:13:25
1

Nyitva maradnak a Budapest belvárosában található aluljárók éjszakára a Ferenciek terén lévő kivételével - közölte a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság a Magyar Hírlappal.

Mint mondták, ugyan készültek már tervek a lezárásra, de ilyesmi néhány hónapon belül nem várható. A döntéshozók jelenleg a Ferenciek terén lévő aluljáró éjjeli lezárásának tapasztalatait összegzik, majd ezek alapján jöhet szóba később hasonló rendszer bevezetése.

A FÖRI tájékoztatása szerint csak olyan aluljárók lezárásához készítenek terveket, amelyeknek a gyalogosforgalma éjszakánként a felszíni közlekedéssel kiváltható, továbbá, hogy a lezárás nem függ össze a fővárosi hajléktalanrendelettel.

Tovább

Egy II. kerületi udvarban landolt a mentőhelikopter

október 6., 21:37 Módosítva: 2016-10-07 11:31:54
48

Az egyik II. kerületi lakó fotózta le, hogy egy mentőhelikopter landolt csütörtök délután Budaligeten, a Géza fejedelem útja melletti buszmegálló közelében, egy udvarban - írta meg a II. kerületi Ittlakunk. A Facebookjukra azt írták, hogy állítólag eléggé átrendezte a terepet a helikopter.

helikopter
Fotó: V. Anett (Hidegkút, Budaliget, Máriaremete Hírmondója csoport) / Facebook

A pilóta csak annyit mondott, hogy "valaki valahonnan lezuhant".

Megkerestük a mentőket, akik elmondták, hogy kora délután történt az eset, egy 25 év körüli férfihoz riasztották őket magasról eséshez. A helikopter leszállt, de végül nem volt rá szükség, mert mentőautóval vitték kórházba. 

Tovább

Római-parti gát: ingatlanmutyit kiált Jávor Benedek

október 5., 17:54 Módosítva: 2016-10-05 20:21:30
25
Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője a Pest Megyei Kormányhivataltól megtudta, hogy a Római-partra tervezett mobilgátnak nincs környezetvédelmi engedélye, és a projekt egyelőre sem építési tervvel, sem hatósági engedélyekkel nem rendelkezik. A képviselő szerint a gát üzleti csoportoknak hoz majd tízmilliárdos hasznot. Tarlós István főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy a képviselő nem nevez meg ingatlantulajdonosokat, nem tesz feljelentést, csak összevissza vagdalkozik.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője az illetékes magyar szervezetekkel folytatott levelezése nyomán a Népszabadságnak előállt egy magyarázatkísérlettel, miért is kell a Római-parti védmű: szerinte azért kell a közel tízszeres drágulás ellenére a partvonalon futó mobilgátat erőltetni, mert egyedül ez szolgálja a területen érdekelt ingatlanbefektetők érdekeit.

Jávor kérdésére a Pest Megyei Kormányhivatal most megírta, hogy a környezetvédelmi engedélyt még az eredeti, 2014-es elképzeléshez készítették, azóta viszont az új tervekhez nem indult újabb hatósági eljárás, vagyis egyelőre nincs környezetvédelmi engedély. Sőt új építési engedély sem születhetett. Ráadásul a Natura 2000-érintettséget is csak a régi tervek alapján vizsgálták, így az új terv megszületése esetén azt a vizsgálatot is meg kell ismételni. Vagyis a projekt egyelőre sem építési tervvel, sem hatósági engedélyekkel nem rendelkezik, így falsnak tűnik az az érvelés, amely a környezetvédőket hibáztatja az árvízvédelem megoldatlanságáért, írja a lap.

Tovább

Frászt hozta az autósokra a józsefvárosi önkormányzat

október 5., 12:59 Módosítva: 2016-10-05 19:22:28
80
Kijelölték az új fizetős parkolási övezeteket a Józsefvárosban, felállították parkolóautomatákat is, de még le vannak takarva fekete lepellel. Ennek ellenére kedd délután minden második autó szélvédőjére bírságcsekket helyeztek. Csak később derült ki, hogy a Mikulás-csomag figyelmeztetést rejtett, az önkormányzat ezzel tájékoztatott a díjfizetés beindulására.

Olvasónk Józsefvárosban, a Százados negyedben lakik. Mint írja, a múlt hét pénteken, azaz szeptember 30-án a kocsik szélvédőjére tettek valakik egy papírkát, miszerint október 1-től, munkanapokon 8 és 18 óra között fizetős lesz a parkolás. Hétfőn nem történt semmi, a parkolóautomaták, parkolóövezet kezdete táblák le voltak takarva. 

Kedd reggel sem volt ez másképpen, de mikor hazaértem (17 óra körül), minden második autón ott volt a mikuláscsomag, annak ellenére, hogy a táblák és a parkolóautomaták továbbra is le vannak takarva.

– tette hozzá megrökönyödve olvasónk.

Tovább

Demszkyt is beidézné a fővárosi Alstom-bizottság

október 5., 11:50 Módosítva: 2016-10-05 13:15:17
3

Szakemberek meghallgatásával folytatta munkáját az Alstom Metrókocsi Beszerzéseket Vizsgáló Ideiglenes Bizottság, áll a testület közleményében. 

A meghallgatások során arra keresték a választ, kik, hogyan, milyen feltételekkel vettek részt a közbeszerzés kiírásában, illetve az eljárás lefolytatásában. Megvizsgálták, milyen szempontok alapján hirdettek győztest a pályázók közül.

Néhány érdekesség már a vizsgálat elején megállapítható: 

 • A 2006-os viszonyokat tekintve is szokatlan, hogy az Alstommal kötött szerződésben 50 százalék előleget határoztak meg, melynek kifizetését nem az elvégzett munkához, hanem időhöz kötötték.
 • A döntési szempontokból csak egyet, az esztétikait kiragadva – amelynek elbírálása erősen szubjektív módon történt – az Alstom annyival több pontot szerzett, hogy így az általa benyújtott, 5,5 millió euróval (2006-os árfolyamon számolva: kb. 1 485 000 000 Ft-tal) drágább pályázata lett a nyertes.

Novemberben a pályázatokról döntő bizottságok elnökeit, majd Demszky Gábort, Budapest volt főpolgármesterét, illetve Aba Botondot, a BKV volt vezérigazgatóját szeretné a bizottság megkérdezni.

Tovább

Első körben megúszták a kilakoltatást a József nádor téri nők

október 3., 16:06 Módosítva: 2016-10-03 18:43:46
80
Iványi Gábor - fővárosi önkormányzat: 1 - 0. Nem sikerült kilakoltatni a József nádor téri női szállóból az ott lakókat. A tervezett akció jelentékeny szociális védelmi erőt mozgatott meg.

A Népszava szombati cikkéből értesültek sokan, hogy Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője hétfőn tíz órára kéri a szimpatizánsokat és a médiát,  menjenek el a József nádor térre, és nézzék meg, a Nemzeti Együttműködés Rendszere hogyan bánik az elesettekkel és a szegényeket segítőkkel .

Ekkorra ígérték a fővárosi önkormányzat részéről, hogy embereikkel birtokba vennék az ingatlant, akár a rendőrség segítségével is. A kis szálló előtere ennek megfelelően megtelt a szociális aktivistákkal, szimpatizánsokkal, újságírókkal, sőt feltűntek ligetvédők, valamint több harcias szocialista politikus is. A levegőben lehetett érezni, hogy itt nagy balhé lesz, ha kijön a rendőrség.

Tovább

Tarlós: Van, amivel nem lehet szórakozni

október 3., 08:55 Módosítva: 2016-10-12 14:13:22
147

„A 3-as metróval ne játsszunk, mert ebből nagyon komoly baj lehet!” – idézte az MTI Tarlós István főpolgármestert, aki az ATV Start című műsorának a vendége volt hétfőn reggel. A 3-as metró naponta Debrecen teljes lakosságának csaknem háromszorosát szállítja, többet mint a MÁV. „A metrófelújítás folyamatait lassítani több, mint felelőtlenség” – tette hozzá a főpolgármester.

Tovább

Most kéne kicserélni a Széll Kálmán téri fákat

szeptember 30., 12:20 Módosítva: 2016-09-30 18:44:39
14

Júliusban mi is megírtuk, hogy a felújított Széll Kálmán téren nem sikerült a faültetés, a fák fele már elpusztult. Akkor a BKK nekünk is azt nyilatkozta, mint most a Borsnak, hogy azért pusztultak el a fák, mert az eredeti talaj csak csekély mértékben vízáteresztő, így az ültetőgödrökön kívüli talaj nehezen engedi elszivárogni a csapadékot és a különböző rétegvizeket - tehát a fák elrohadnak. 

Akkor azt nyilatkozták, hogy az elpusztult példányokat "az őszi időszakban, amely alkalmas a faültetésre, olyan fajtákra cseréli majd a kivitelező költségmenetesen, a térre vállalt garancia keretében, amelyek ellenállóbbak a helyi adottságoknak".

Tovább

Tiltott befolyásolással vádolja a BKK Sesztákot

szeptember 30., 08:56 Módosítva: 2016-10-02 15:47:10
93
Aki azt hitte, hogy a 3-as metró felújításának idejére kiírt tízmilliárdos metróbuszpótló-tender már elérte az abszurditás határát, tévedett. Van lejjebb. Most a fejlesztési miniszter állami érdekre hivatkozva leállíttatta a pályázatot, a BKK viszont befolyásolási kísérlettel és versenykorlátozással vádolja a minisztert.

A 3-as metró felújítása idejére tervezett buszos pótlásra 150 új busz hadrendbe állítására van szükség. A BKV először buszvásárlással akarta megoldani a problémát, de ezt a kormány megakadályozta, azzal az indokkal, hogy ha a főváros az egész pótlást kiszervezi egy külön cégnek, az jó lesz a magyar busziparnak. A kormányzati szándék sokáig homályos volt, de csütörtökre kitisztult minden.

A buszpótlási szolgáltatásra kiírt tenderen ugyanis - több más buszos cég mellett - indult a Volánbusz is. Úgy tudjuk, a Volánbusz 150-180 buszt vásárolna a Mabi Busz Kft.-től, ezekkel látná el a feladatot. Csakhogy a Volánbusznak, állami cég lévén, a jog szerint szintén pályázatot kell kiírnia a buszok beszerzésére. A buszvásárlási pályázat lezongorázásához viszont kevés volt az a határidő, amit a BKK a szolgáltatási tenderen biztosított, ezért a Volánbuszt eleve leírták a pályázat többi résztvevői.

Tovább

Közműcégek tartják ostrom alatt a Karácsony Sándor utcát

szeptember 30., 07:10 Módosítva: 2016-10-02 15:47:10
68

Kézikönyvben lehetne tanítani, hogy nem szabad közműfelújítást szervezni és végezni közterületen a VIII. kerületi Karácsony Sándor utca példája alapján. A lakók kiakadtak. Olvasónk, János, a következőképpen háborgott lapunknak:

„A VIII.kerületi Teleki tér és Kálvária tér között, a Karácsony Sándor utcában több,mint fél éve fel van túrva az utca! Tavasszal kezdték, a forgalmat és a 99-es buszt is elterelték hetekig a Lujza utcába. Akkor az a szöveg volt kiírva, hogy nyár elejére elkészül a csatornázási felújítás. Így is volt, majd miután átadták, 1-2 hét múlva újra feltúrták és kezdték elölről! Majd nyár végére másodszor is befejezték-erre pár napja háromszor is feltúrták, ismét káosz van! A buszokat most nem terelték el, de a megállóikat folyamatosan átrakosgatják, ideiglenes megállókat tákolnak össze kavicsos, göröngyös borítással, a járda szintjénél lejjebbre téve. Itt valami nagyon bűzlik!″

Tovább

Mountainbike pálya lehet a Hármashatár-hegyen

szeptember 28., 07:10 Módosítva: 2016-10-03 15:04:49
158
Reggel kilenc órától ülésezik a fővárosi közgyűlés, olyan fontos dolgokról döntenek, mint az újabb fizetős parkolók és P+R parkolók, faültetőgép-vásárlás, olimpiai helyszínek, szemétmegállapodás. Kövesse velünk a szavazást, és ha nem tetszik a döntés, szavazza le a képviselőket!

9.30: Durván személyeskedő vitával indult az ülés

Horváth Csaba MSZP-s képviselő javaslatán (a közgyűlés tartson vitanakot a Mahir hirdetőoszlopai ügyében) Tarlós István úgy felhúzta magát, hogy 20 percig oktatta a szocialista politikust, mit tett rosszul főpolgármester-helyettes korában. Közölte: a szocialista képviselő csúsztat, összevissza hazudozik, és önkényesen értelmez, és az egészet nem hozta volna szóba, ha nem peckeskedik itt neki. Horváth erre tömören annyit mondott: 2010 óta

a bunkóság főpolgármesteri kategória lett.

Tarlós ezt azzal intézte el, hogy Horváth ostobaságokat beszél.

Ki micsoda, szavazzon!

 • 2485
  Tarlós bunkó
 • 2391
  Mindkettő az, amit mondanak rá
 • 1025
  Horváth ostoba
 • 374
  Mindketten intelligens politikusok

Mountain bike pálya a Hármashatár-hegyen?

Újból a közgyűlés elé kerül a 2024-re tervezett olimpia. Az önkormányzat már döntött a koncepcionális helyszíneket, víziókat tartalmazó, úgynevezett master planról, most a második szakaszban a javaslat időközben felmerült módosításairól, illetve a helyszínhasználati és földhasználati garanciákról kell döntenie. A helyszínmódosításokat az optimálisabb utóhasznosítás miatt kezdeményezték. Ilyen módosítás lenne például, hogy új önálló versenyhelyszínként bekerülne a Bozsik Stadion (foci) és a Hármashatár-hegy (mountain bike), a Dunai Evezősközpont vagy a Tüskecsarnok (öttusa, vívás).

Elfogadták

Szavazzon ön is!

Az olimpia új helyszíneit és garanciákat

 • 3020
  Nem fogadom el
 • 1321
  Elfogadom
Tovább

Elhagyott hátizsák miatt kis időre lezárták a Teréz körutat

szeptember 27., 08:01 Módosítva: 2016-09-27 14:41:17
407

Kedden reggel körülbelül egy órára lezárták a Teréz körút mindkét oldalát az Aradi utcánál és a Zichy Jenő utcánál, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebookon. Eleinte csak annyit lehetett tudni, hogy „hatósági intézkedés” volt, sok rendőrt és tűzszerészt riasztottak a helyszínre. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság kérdésünkre azt válaszolta, hogy fél nyolc körül egy elhagyott hátizsákot találtak. Robbanóanyagot, robbantásra alkalmas eszközt nem találtak benne a tűzszerészek.

UPDATE: a rend azóta helyreállt.

IMG 0098
Fotó: Olvasónk, Katalin / Index

A 4-es és a 6-os villamos a Jászai Mari tér és a Blaha Lujza tér között nem járt, pótlóbuszt sem tudtak indítani.

Munkatársunk szerint az Aradi utca sarkán lévő bisztró előtti területet rendőségi szalagokkal elkerítették. A forgalmat az Aradi utcába terelték.

Tovább

Liget-projekt: szerződést kötöttek a tervpályázat nyertesével

szeptember 26., 18:51 Módosítva: 2016-09-26 20:10:46
108

Szerződést kötött a Városliget Zrt. a Városliget parkrehabilitációs tervpályázatának nyertesével, a Garten Studio Kft-vel, írja az MTI. „A győztes tájépítészeti terv megvalósítására, a Városliget parki funkcióinak megújítására, a meglévő zöldfelület és növényállomány védelmére, területének és biológiai aktivitásának növelésére 15 milliárd forintot költ a Városliget Zrt. az évtized végéig” – írta a beruházás lebonyolítója, a Városliget Zrt.

Tovább

Felfüggesztették a metrópótlóbusz-tendert

szeptember 26., 17:14 Módosítva: 2016-10-12 14:13:22
776

Információink szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette a 3-as metró felújítása idejére kiírt metrópótlóbusz-tendert. A lépést megelőzően Seszták Miklós állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter támadta meg a pályázati eljárást a KDB-nél, a szervezet ennek hatására cselekedhetett.

A háttérben az húzódhat meg, hogy a miniszter által támogatott Volánbusz magyar (Mabi Bus által gyártott) buszokkal indult a tenderen, de BKK által meghatározott határidős feltételek (például buszgyártói szállítási kötelezettségvállalás) ellehetetlenítették a szolgáltatásért folyó, egyébként hatalmas érdekharcban.

Így most előállt az a gyönyörűen paradox helyzet, hogy 

a kormány által a BKK-ra erőltetett szolgáltatási pályázatot a kormány egyik képviselője fúrja meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A BKK-nak ugyanis nem volt kötelező a szolgáltatási tender kiírása. A fővárosi anyagilag is sokkal jobban járt volna, ha a kiszervezés helyett a BKV vesz 150 új buszt. A vásárlásra kiírt pályázat rég lezajlott, a pénz megvolt, jó áron lengyel buszokat kapott volna a cég. Sőt már a szerződést is megkötötték, amikor a kormány nyomására leállították az egészet. Így a BKV-s buszvásárlás helyett nyáron a főváros a buszpótlás teljes kiszervezése mellett döntött, erre írtak ki egy újabb pályázatot.

Tovább