Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Budapest

Levegő Munkacsoport: A közlekedés is beleszámít a szmogba

8 órája Módosítva: 2017-02-19 12:31:10
124

A dízeljárművek kipufogógáza is jelentősen rontja a levegő minőségét, reagált Egy fűnyíró kiakaszthatja a szmogmérő állomást, a forgalom viszont alig hat rá című cikkünkre a Levegő Munkacsoport.

A környezetvédő szervezet egyeztetett az Országos Meteorológiai Intézet cikkünkben meginterjúvolt szakértőkkel, és arra jutottak, egyáltalán nem szabad lebecsülni a közlekedés hatását a levegőminőségre még a téli időszakban sem. Ennek egyik oka, hogy minél közelebb van valaki egy szennyezőforráshoz, általában annál nagyobb szennyezés éri, hiszen a légszennyező anyagok a kibocsátási helytől távolodva rohamosan hígulnak.

Tehát a nagyobb forgalmú utak mentén a közlekedési eredetű légszennyezés az átlagosnál jóval erősebben éri az embereket. Ebbe a szennyezésbe pedig beletartozik a dízeljárművek kipufogógáza, amely az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint bizonyítottan rákkeltő, és egyes összetevőire nem lehet meghatározni egészségügyi határértéket, mert még egy molekulájuk is súlyos megbetegedést idézhet elő, írták lapunknak.

Tovább

Miért araszolnak a budapesti villamosok?

tegnap, 07:20 Módosítva: 2017-02-19 07:52:51
550
Aki gyakran utazik villamossal Budapesten, sokat bosszankodhat azon, hogy villamosa érthetetlen hosszan áll a megállóban, a pályán meg vánszorog, mint egy csiga. A Közlekedési Klub blogjában kísérletet tett az okok összeszedésére.

Három fő problémát találtak:

  1. Rengeteget kell állni a lámpáknál, mert nem a villamosokra szabott a lámpaprogram, tele vannak a pályák sebességkorlátozásokkal
  2. Alacsony a megengedett sebességhatár
  3. Sok a felesleges megálló, sokszor párhuzamos buszközlekedés mellett

Példa a Nagykörút

A táblázatban különböző német városok hálózatait hasonlították össze a budapestivel:

Forrás: MKK-blog
Forrás: MKK-blog

Szembetűnő a lemaradás: míg a legtöbb városban 20 km/h felett van a teljes hálózat átlagsebessége, addig Budapesten ezt mindössze az 1-es vonal átlaga haladja meg. Mindezt úgy, hogy az elmúlt 10 évben rengeteg pályafelújítás történt a városban, a legnagyobb sebességkorlátozásokat megszüntették. A blog szerint a bajt az elavult szabályozástechnika és az autókra hangolt közlekedési lámparendszer okozza.

Tovább

Március 15-ig marad az őrület az Árpád hídnál

február 17., 16:11 Módosítva: 2017-02-17 16:14:31
3

A vizes vb miatt amúgy is katasztrofális közlekedés Észak-Pesten, ahonnan feljutni az Árpád hídra felér egy tortúrával. A péntek délutáni helyzet szerint annak, aki a Népfürdő utcától a Dagálynál akart felkanyarodni a hídra annak az aluljárónál kell beállnia a sor végére, onnantól sorsa isten kezében van. 

És ha még ez sem elég, további rossz hírrel szolgálhatunk azoknak, akik a Váci út és a Róbert Károly kereszteződésénél szeretnének rákanyarodni a körútra, hétfőtől ugyanis ott is útszűkületre kell számítani, és ez „várhatóan március 15-ig" így is marad.  

Tovább

Tarlós: Ha kell, én ki fogom mondani, mi legyen az olimpiával

február 17., 15:30 Módosítva: 2017-02-18 14:48:44
2268

Az aláírások számát ismeri, de nem ismeri még a kormány álláspontját az olimpiáról és a népszavazásról, így reagált Tarlós István azokra a hírekre, miszerint a Fidesz rátolja a felelősséget, lefújja-e a budapesti olimpiát. Ezért először kontrollálja, valóban így vélekedik Orbán Viktor, és Borkai Zsolt a MOB részéről. 

Ha tényleg így van, és mindenki visszalép, és mindenki rá néz, akkor ő ki fogja mondani, amit kell, és szerdán beviszi a fővárosi közgyűlés elé az olimpia visszavonásáról szóló javaslatot, jelentette ki lapunknak.

Tarlós este egyeztetett Orbánnal

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere péntek este hosszabb megbeszélést folytatott a budapesti olimpiai pályázat további sorsáról az Országházban. Közös közleményükben arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően - még szerda este, de legkésőbb a csütörtöki nap folyamán - Orbán Viktor és Tarlós István újból találkoznak, és megvitatják a további szükséges teendőket.

Mint arról beszámoltunk, a főpolgármester már délelőtti sajtótájékoztatóján megpendítette, hogy súlyosan el fog gondolkozni, ha összegyűlik a megfelelő számú aláírás az olimpiáról tartandó népszavazásra. Sőt, elgondolkozik azon is, hogy vissza kell vonni a pályázatot.

Ezután derült ki, hogy a szükségesnél jóval több aláírás gyűlt össze, és a fideszes vezetők ennek hatására elkezdték a fővárosra mutogatást. Tarlós elmondta, furcsának tartja, hogy ennyi ember ilyen gyorsan meggondolta magát. De hajlik rá, hogy elfogadja a nép akaratát.

Tovább

Hétfőtől nehezebb lesz közlekedni az Árpád hídnál

február 17., 15:12 Módosítva: 2017-02-18 14:25:09
78

A 3-as metró felújítási munkálatai miatt hétfőtől korlátozzák a forgalmat az Árpád híd pesti hídfőjénél a Váci út és a Róbert Károly körút csomópontjában - áll a BKV közleményében.

A munkavégzés idején egy-egy sávot lezárnak. Erre azért van szükség, mert az M3-as metróvonal felújításának előkészítése során ideiglenes forgalomtechnikai, burkolatbontási és út alatti átfúrási munkálatokat végeznek. 

Tovább

Tarlós: Ha lesz népszavazás, vagy ha lesz elég aláírás, lehet, vissza kell vonni az olimpiai pályázatot

február 17., 11:20 Módosítva: 2017-02-17 16:22:15
2163

Ha tényleg lesz népszavazás, vagy összegyűlik elég aláírás, akkor személy szerint elgondolkodik, nem kéne-e visszavonni a pályázatot, jelentette ki sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. Hozzátette, hogy a most népszavazást követelőknek korábban kellett volna megkezdeniük az aláírásgyűjtést. 

De Tarlós szerint fel se merült, hogy akik ma népszavazást akarnak, azok korábban is akartak volna referendumot. Néhány éve az országos politika mellszélességgel állt az olimpia mellett, de most az ellenzék kihátrált valamiért. Ez a főpolgármester szerint árulás az ellenzéki pártok részéről.

A grundokon anno ilyet nem lehetett megtenni, aki ezzel próbálkozott, elvették az uzsonnáját, és repült a sapkája a fa tetejére.

– tette hozzá.

D MTZ20160122015
Fotó: Máthé Zoltán

A főpolgármester felidézte, hogy az előző városvezetés idején, 2004-ben egy értekezletet hívott össze Demszky Gábor főpolgármester, amin a kerületi vezetőkkel együtt ezerrel támogatták az olimpiát, sőt támogató levél küldtek a kormánynak.

Horváth Csaba: Tarlós hazudik

Horváth Csaba szerint "Tarlós István hazudik", amikor azt állítja, az ellenzéki politikusok többsége "kihátrált" a 2024-es olimpia magyarországi megrendezése mögül. Az MSZP-s fővárosi képviselő erről kérdésre pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, a korábban a főpolgármester által elmondottakra reagálva. Horváth Csaba hangsúlyozta: jegyzőkönyv tanúskodik arról, hogy bár az olimpia elvi támogatását felvállalta az ellenzék, "kérdőjelként" vetette fel egyebek mellett az egészségügy és a szociális ellátórendszer helyzetét.

Tarlós István azon kijelentésére, hogy kellő számú, népszavazásra irányuló aláírás összegyűlése esetén "erősen el fog gondolkodni", nem kellene-e visszavonni a pályázatot, a szocialista politikus úgy reagált: gyáva, de hatásos lépés lenne a visszakozás. A főpolgármester nyíltan beismerte, hogy ráébredt a problémákra, és nem mer szembenézni a budapestiek véleményével - vélekedett Horváth Csaba, aki a vasárnapi boltzár ügyében kialakult helyzethez hasonlította a jelenlegit.

Azzal kapcsolatban, hogy ő maga is kritikus hangot ütött meg régebben az olimpiával kapcsolatban, Tarlós elmondta: az még 2014, azaz az Agenda 2020, a takarékos olimpia elvének megjelenése előtt volt. Azután megváltozott a véleménye, és onnantól megrendezhetőnek tartja a budapesti olimpiát.

A főpolgármester egyértelműsítő kérdésünkre válaszolva közölte: „Abban az esetben, ha hivatalosan és bőven meglesznek az aláírások, és súlyosan elgondolkozott a dolgon, akkor javasolni fogja a fővárosi közgyűlésnek, hogy döntsön a benyújtott olimpiai pályázat visszavonásáról. Akár.”

Tovább

Lebontják a Normafa kísértetszállóját

február 16., 14:13 Módosítva: 2017-02-17 09:24:08
818

A XII. kerületi önkormányzat egy előzetes szakértői eljárással elindította az elhagyatott Olimpia Szálló kisajátítását a napokban, tudtuk meg Váczi János alpolgármestertől. Az önkormányzatnak azért van szüksége az ingatlanra, mert a Normafa-koncepció, amire 7 milliárd forintot biztosított a kormány, parkkal számol a szálló helyén, mellette az Eötvös út-Konkoly-Thege út találkozásánál pedig parkolókat építenek. Itt lenne nem messze a Normafa kapuja, ide futna fel a meghosszabbított fogaskerekű, nem messze tőle információs központ lesz.

Mint Váczi elmondta, az elmúlt években a Normafa zöldterületeit tették rendbe, játszóterek épültek. Most több épület rekonstrukciója folyik: a Hild villát, a Fácán vendéglőt és az egykori lóvasút-végállomást is felújítják. A Normafa kapu ezek után következne, az Eötvös út 48. alatt álló Rajk villa központi információs épületté alakításával és a parkolók áthelyezésével. (Az épületet azért nevezték sokáig Rajk villának, mert az ÁVH itt kínozta meg brutálisan a Rajk-per vádlottait.)

Egyes ingatlanok kisajátítása közérdekből történhet. Az előzetes szakértői eljárást követően az önkormányzat kisajátítási kérelmet nyújt be a hatóságnak, ez esetben a Budapest Főváros Kormányhivatalának, ami (szakértőt meghallgatva) határozatban dönt arról, hogy milyen ellentételezés illeti az ingatlan tulajdonosát (felajánlott csereingatlan, pénzbeli kártalanítás). A kisajátítási határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.

Ha ez meglesz, akkor lehet szó majd sípályáról Váczi szerint. Ez a pálya a hajdani sípálya részleges (Harangvölgy nélküli) visszaállítása lesz, tárcsás felvonóval, műhavas hóágyúkkal. Hozzátette, ha az ideihez hasonló telünk lesz, akkor akár 8-10 héten keresztül is lehet majd síelni a Normafán.

Tovább

A XII. kerületben lehet a Tolsztoj tér

február 15., 18:06 Módosítva: 2017-02-15 21:56:01
9

Lev Tolsztoj orosz író nevét veheti fel a XII. kerületben a Németvölgyi út és a Bürök utca kereszteződésénél újonnan kialakítandó tér, az előterjesztés szerint a kerületi kezdeményezésről jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A téren tervezik felállítani Grigorij Potockij moszkvai szobrászművész Lev Tolsztojt ábrázoló mellszobrát, amelyet az alkotó a Jóság Alapítvány közreműködésével ajándékozott a XII. kerületi önkormányzatnak.

Mint írták, a Lev Nyikolajevics Tolsztojnak (1828-1910), a Háború és béke, az Anna Karenina, a Feltámadás és számtalan remekmű, regény, elbeszélés, novella, dráma, mese, elmélkedés, valamint jó néhány tankönyv írójának emléket állító műalkotást és az új teret márciusban avatnák fel.

Szijjártó Péter külügyminiszter még Vlagyimir Putyin orosz elnök február eleji látogatása előtt mondta, hogy a magyar kormány a megbeszéléseken vállalja, hogy Tolsztojról nevez el közterületet Budapesten.

Tovább

Nem lesz sípálya a Csillaghegyi strandon

február 15., 14:41 Módosítva: 2017-02-15 23:11:00
389
Nem akadt jelentkező a Csillaghegyi strand területére tervezett sípálya és focipálya megépítésére-működtetésére, ezért a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. lemondott a sípálya ötletéről. Focipálya azonban lesz valószínűleg, sőt ördögszauna is épül.

Nemhogy fát, egy bokrot se kell kivágni a Csillaghegyi strandon, mondta lapunknak Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. (BGYH) igazgatója. A cég ugyanis elvetette azt az ötletet, hogy sípályát építtet a strand elhagyatott sarkában. Ennek az oka nagyon egyszerű: nem jelentkezett senki a megpályáztatott feladatra.

Ide tervezték a sípályát
Ide tervezték a sípályát

Mint arról beszámoltunk, nagy port kavart, – főleg a várható fakivágások miatt –, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő BGYH közbeszerzést írt ki a Csillaghegyi Strandfürdő területén létrehozandó sípálya, valamint futballpálya építésére és üzemeltetésére, hasznosítására. A koncesszió teljes becsült értéke 685,9 millió forint volt.

Tovább

Autós akadálypályává alakítják Újlipótvárost

február 14., 14:58 Módosítva: 2017-02-15 12:16:23
273

Közlekedési szempontból Budapest egyik legveszélyesebb része Újlipótváros. Tavaly augusztus végén például a Tátra utca és a Radnóti utca kereszteződésében összeütközött két autó, az egyik elsodort egy járdán sétáló édesanyát a két gyerekével. Mindhárman súlyosan megsérültek. 

A XIII. kerület közleménye szerint idén a forgalomcsillapítás a legfontosabb feladat, és ezért több fejlesztés indul a városrészben a Budapest Közút Zrt. közreműködésével.

Tempo 30-as övezeteket alakítanak ki, ahol legfeljebb harminccal lehet majd menni.

Átépítik az egyenrangú csomópontokat, a közepüket kiemelik, hogy fékezésre kényszerítsék az autósokat. (A Radnóti-Tátra kereszteződésében ez már decemberben elkészült.)

A következő tanév kezdetére K+R (Kiss and Ride) zónát alakítanak ki a Hegedűs Géza Általános Iskolánál. Ez egy olyan terület lesz, ahol csak rövid ideig lehet parkolni: nagyjából annyi ideig, amíg a gyerek beér az iskolába.

Négy zebrát építenek: 

  • a Pannónia utca-Ipoly utca
  • a Cserhalom utca-Mura utca
  • a Kassák Lajos utca-Dévai utca
  • és a Kassák Lajos utca-Bulcsú utca kereszteződésénél.

A Népfürdő utca-Viza utca csomópontjánál lámpás átkelő készül gyalogosoknak és kerékpárosoknak. Átépítenek több járdát az Országbíró, a Hegedűs Gyula, a Tátra, a Madarász Viktor és a Kassák Lajos utcában. 

A kerület idén több mint 321 millió forintot költhet útfenntartásra.

Az újlipótvárosi közlekedési problémákkal cikksorozatban foglalkozott a Totalcar. 

Tovább

Tarlós: Jót tesz a hangulatomnak, hogy újrajelölnének

február 14., 12:59 Módosítva: 2017-02-14 15:53:40
11
DMOHA20170126002
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Váratlan volt, de emberileg jól esik a kerületi polgármesterek támogatása, mondta lapunknak Tarlós István főpolgármester arra a sajtóhírre, hogy több fővárosi fideszes polgármester kijelentette, hogy támogatnák, ha 2019-ben újraindulna.

Közölte, ha a támogatási szándék mellé hozzáteszi a legutóbbi fővárosi közvélemény-kutatási adatokat, akkor az még jobbat tesz a hangulatának. Arról viszont nem kívánt nyilatkozni, hogy elképzelhetőnek tartja-e az újrázást, mert mint mondta, a kérdés nem időszerű.

Amennyiben Tarlós István 2019-ben újrázna a főpolgármesteri címért, a Fidesz–KDNP kerületi polgármestereinek jelentős részére biztosan számíthatna, írta a magyaridok.hu. A Magyar Időknek Kocsis Máté (Józsefváros), Wintermantel Zsolt (Újpest), Bús Balázs (Óbuda), Borbély Lénárd (Csepel), Bácskai János (Ferencváros), Vattamány Zsolt (Erzsébetváros) is hasonlóan nyilatkozott. 

Tovább

Az összes Solaris-Skoda trolit kivonták a forgalomból

február 13., 12:23 Módosítva: 2017-02-13 19:18:21
35

A BKK bejelentése szerint ideiglenesen kivonták a forgalomból a Budapesten közlekedő összes Solaris-Skoda trolibuszt, miután néhányszor előfordult, hogy a sofőr közreműködése nélkül, magától kinyílt az ajtajuk.

A közlekedési társaság közleménye szerint a szoftverhiba miatt nem történt személyi sérülés, de utasbiztonsági okokból úgy döntöttek, hogy a teljes flottát, mind a 36 járművet kivonják a forgalomból. A trolik javítását a gyártó garanciálisan végzi el. A trolibuszok helyett többségében autóbuszok járnak majd.

A 36 új, részben csuklós trolit 2015 augusztusában adták át, és főként a belvárosi, illetve a zuglói vonalakon álltak forgalomba.

Tovább

Tarlós felfüggeszti a 4-es metró gyanús szerződéseinek kifizetését

február 13., 06:35 Módosítva: 2017-02-14 10:36:15
8

Budapest felfüggeszti a 4-es metró beruházására 2010 előtt kötött szerződéseik alapján minden gyanúba keveredett cég felé az utalást, írta Tarlós István főpolgármesterre hivatkozva a hétfői Magyar Nemzet.

A napilap ismertetése szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap egy rádióműsorban arról beszélt, hogy a 406 milliárd forintos végösszegű projektből eddig 380 milliárd forintot fizettek ki, az idén még 20 milliárd forintot kellene folyósítani a központi büdzséből Budapestnek. Ennek a kifizetését azonban felfüggesztik, ugyanis amíg nincs pont az OLAF-vizsgálat végén, és amíg nem tisztázódik a felelősség, addig az államháztartási törvény szerint Magyarország az adófizetők pénzét nem adhatja oda.

Tarlós István a Magyar Nemzetnek azt mondta: azonnal kiadta a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt.-nek, hogy készítsenek pontos kimutatást arról, hogy mekkora az az összeg, amit még nem utaltak ki. Ahogy megkapom a dokumentumot, azonnal intézkedem: egy fillért se utaljanak ki a gyanús szerződéseket kötött cégek részére - szögezte le a főpolgármester a lapnak.

Borítókép: Tarlós István a 4-es metró átadásán (2014.) Fotó: Bődey János / Index

Tovább

Kisiklott az 1-es villamos

február 9., 13:26 Módosítva: 2017-02-09 20:27:39
286

Baleset miatt nem jár az 1-es villamos. Erős János, a BKK fődiszpécsere az MTI-nek elmondta: a Puskás Ferenc Stadion közelében siklott ki egy utasokat nem szállító próbajárat. Nem sérült meg senki.

A Népliget és Zugló vasútállomás megállóhelyek között a villamos vonalán pótlóbuszok közlekednek – írja Facebook-oldalán a BKK.

Tovább

Nemzetközi elfogatóparancs van érvényben a 4-es metró egyik érintettje ellen

február 9., 09:41 Módosítva: 2017-02-14 10:36:15
409

Belföldi, majd nemzetközi és európai elfogatóparancsot is kiadtak a 4-es metró projekt egyik szereplője ellen, válaszolta Szabó Tímea kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész. A Magyar Nemzet azt írja: a szökésben lévő gyanúsított Gulyás László, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetője, akit a lap "Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasának" nevez.

Frissítés, 17.44: Nem Gulyás Lászlót körözik a hatóságok.

Szabó Tímea független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azzal a kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez, hogy az elmúlt hat évben miért nem történt érdemi előrelépés a 4-es metró beruházással kapcsolatos nyomozásban.

Megszólalt Demszky is

Demszky Gábor egykori főpolgármester az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy amikor a négyes metró projekt indult, Gulyás László volt az egyetlen a környezetükben, aki korábban metrót épített, ő volt az első igazgatója a DBR metróprojektnek. "Soha semmilyen szabálytalanságot nem tapasztaltam a munkájában, ő egy tiszta, kitűnő, kiváló szakember, és nem hiszem, hogy ő bujkál."

Azt mondta, ő sem bujkál, csak nem érték el a hatóságok, a Fővárosi Bizottság meghallgatására azért nem ment el, mert tíz nappal később kapta meg a levelet. Demszky egyébként tűzbe tenné a kezét Gulyásért.

Tovább

Minden 10. mozgássérült parkolókártya hamis

február 9., 06:56 Módosítva: 2017-02-09 11:31:51
287

A budapesti közterület-felügyelők január 27-29. között több mint háromszáz esetben ellenőrizték a mozgáskorlátozottaknak fenntartott belvárosi parkolóhelyeken állókat, válaszolta a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság lapunknak. Az ellenőrzések 10 százalékában kellett intézkedniük. Összesen 1,4 millió forint bírságot szedtek össze, és hat esetben feljelentést tettek a szabálytalan autós ellen.

Budapesten egyáltalán nem ritka, hogy egyes autósok visszaélnek a mozgáskorlátozottak igazolványaival. A tavalyi évben a közterület-felügyelők 1199 esetben intézkedtek ellenük.

A legutóbbi akció első üteme az V., a VI., és a VII. kerület kijelölt mozgáskorlátozott parkolóhelyeire koncentrálódott. Később az akciósorozatot kiterjesztik a belvárosi területeken kívül a főbb főútvonalak díjfizető övezeteire is.

Tovább

Nem jár a 4-6-os villamos az Oktogon és a Jászai Mari tér közt

február 8., 15:51 Módosítva: 2017-02-08 16:53:27
2

A 4-es és a 6-os villamos helyett pótlóbusz közlekedik az Oktogon és a Jászai Mari tér között baleset miatt - közölte a BKK. Kollégánk szerint a Jászai Mari térnél történt a baleset. A Facebookon egy arra járó azt írja, a Nyugatinál, 9-es busz megállójában áll egy lerobbant autó áll, ezért a pótlóbusz az úton áll meg, jó kis káosz van a környéken.

Tovább

Tarlós elképzelhetőnek tartja a Szabadság híd lezárását nyáron

február 7., 14:25 Módosítva: 2017-02-08 07:31:42
1612

A főpolgármester közleményben jelezte: a tavalyi évhez hasonlóan mérlegeli annak lehetőségét, hogy a Szabadság hidat nyáron – hétvégenként – lezárják a járműforgalom elől.

Tovább

Kampány indult, hogy idén nyáron is köztér legyen a Szabadság hídból

február 6., 14:05 Módosítva: 2017-02-07 09:09:55
1661

Tavaly nyáron csodálatos dolog történt Budapesten, miután villamos sínek felújítása miatt lezárták a Szabadság hidat: az emberek elkezdték használni a város központjában hirtelen felszabadult teret, spontán bulik, koncertek, ingyenes jóga, tánc és grill partik lepték el az autóutat és a járdát.

A fővárosi közterek megújításával foglalkozó VALYO – Város és Folyó Egyesület most kampányt indított, hogy idén nyáron minden hétvégén zárják le az autós forgalom elől a hidat és köztérként nyissák meg minden budapestinek.

Tovább

Gyalogos-kerékpáros híd épül Budapesten

február 3., 15:52 Módosítva: 2017-02-04 16:48:40
61

Gyalogos-kerékpáros hidat épít az Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó- és Nyíltvízi Világbajnokság tervezett építményeinek részeként Budapest a Rákos-patak fölé - közölte a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel.  A beruházás keretében a Népfürdő utcánál építenek hidat, hogy biztosítsa a rendezvény megfelelő megközelítését. A híd építése jövő hétfőn kezdődik és június 30-ig tart. A 308 millió forintba kerülő beruházásban 26 méter hosszú és 6,3 méter széles hidat építenek.

Tarlós felolvasott egy csomó dátumot az OLAF-jelentésből

február 3., 11:14 Módosítva: 2017-02-03 12:13:47
4

Tarlós István a 4-es metró korrupciós ügyeiről szóló OLAF-jelentés vékony sárga dossziéjával jelent meg pénteki sajtótájékoztatóján, de hamar kiderült a megjelent újságírók számára, hogy orruk tőle fokhagymás marad továbbra is.

A főpolgármester elmondta, hogy bár személy szerint nyilvánosságra hozná a jelentést, hogy véget vessenek a ködösítésnek, de mind a miniszterelnökség, mind az adatvédelmi ombudsman, sőt maga az OLAF sem tanácsolja ezt.

A zárójelentés információi ugyanis bírósági eljárásokat is veszélyeztethetnek, valamint a brit nyomozást is zavarhatják. Ráadásul a hírbe hozott személyek és cégek indíthatnak peres eljárásokat.

Tarlós érthetetlennek tartja, hogy az OLAF miért nem hozza nyilvánosságra maga a jelentést: megengedi ugyan, de fenyegetőzve figyelmeztet a következményekre.

A főpolgármester ennek megfelelően neveket, szerződéseket nem említett, felolvasott viszont mintegy negyven szerződéskötési dátumot 2013 december és 1012 március között. Ezzel arra akart rámutatni, az érintett szerződések egy kivételével még az előző városvezetés idején köttettek. 

Legfrissebb hírek szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője péntek fél 12-kor bejelenti, hogy a kormány nyilvánosságra hozza a dokumentumot.

Tovább

Sorra robbannak le a BKV drága elektromos buszai

február 3., 07:24 Módosítva: 2017-02-03 16:23:48
1403
A hideg megérkezése óta tele van a közösségi média a BKV lerobbanó elektromos buszaival. Az új, darabonként 175 millió forintért vásárolt Modulók naponta 5-6 alkalommal hibásodnak meg. A BKK GPS-es buszkövető oldala szerint csütörtökön az előírt 16 darabból csak hat működött.

A Mabi-Bus Kft. által gyártott Modulo elektromos buszok első öt járműve tavaly április végén állt forgalomba. A BKV 20 darabot vásárolt belőlük, egyenként mintegy 175 millió forintért. Az időközben megérkezett 20 buszból a szerződés szerint mindig forgalomban kellene lenni 16 darabnak.

BKK Futár, február 2. 16 óra 50 perc
BKK Futár, február 2. 16 óra 50 perc

Csütörtök délután a BKK Futár GPS-es követőoldala szerint a 16 buszból mindössze hat közlekedett.

Tovább

Tarlós: Felelős főpolgármester nem ellenezheti az olimpiát

február 1., 20:06 Módosítva: 2017-02-02 06:51:51
218
Felelős budapesti főpolgármester nem ellenezheti az olimpiát - mondta Tarlós István a Magyar Katolikus Rádióban szerda este. Úgy fogalmazott, nem hivatott eldönteni, hogy az ország nyerne-e az olimpiarendezéssel, Budapestnek azonban mindenképpen jót tenne.

Az MTI szerint a főpolgármester hangsúlyozta, a vidéki lobbi nagyon erős, de ha megrendezik az olimpiát, az állami döntéshozók kényszerhelyzetbe kerülnek, és több pénz marad Budapesten. Olyan beruházások lennének a fővárosban, amelyek egyébként nem, vagy csak sokkal később valósulnának meg.

Mint mondta, az olimpia megrendezéséről tartandó népszavazás ellen elvileg semmilyen kifogása nincs, ugyanakkor a kezdeményezés időpontját nehezen tartja indokolhatónak. A másfél évvel az olimpiai pályázatról szóló döntés után kezdeményezett népszavazás mögött ugyanis aligha áll valós aggodalom. 

Tovább

Tarlós idén megszabadulhat a lakáshitelétől

február 1., 15:26 Módosítva: 2017-02-01 19:41:01
3

Tarlós Istvánnál a dolgok maradtak a régiben, a főpolgármesternek egy 77 négyzetméteres lakása van a III. kerületben, az is csak felerészben az övé. Kocsija továbbra sincs. Megtakarításait állami értékpapírban és a felesésével közös bankszámlán tartja, most 2 millióval van többje, mint tavaly ilyenkor: összesen 16 millió forint. Még mindig törlesztik a feleségével közösen a lakáshitelt, 450 ezer forint visszafizetése van még hátra.

A józsefvárosi polgármester, Kocsis Máté egy VIII. kerületi, 117 négyzetméteres társasházi lakást birtokol felerészben. Egy Szász Endre festmény tulajdonosa, van 1,4 millió forint készpénze, valamint egy 28 milliós családi kölcsöne.

A budavári polgármester, Nagy Gábor Tamásnak egy XI. kerületi, 69 négyzetméteres lakás van a nevén, valamint egy leányfalui üdülő. Megtakarítása 15 millió forint, kincstárjegyben, az adóssága 5,2 millió forint.

Horváth Csabának van egy 1278 négyzetméteres ingatlana, rajta egy 400 négyzetméteres lakóház. Megtakarítása 156 millió forint, ami eszerint kétmillióval csökkent a tavalyi állapothoz képest.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere még 2015-ben vett a saját kerületében egy 444 négyzetméteres telken álló 115 négyzetméteres házat, pontosabban felerészben lett ennek a tulajdonosa. Azelőtt még egyáltalán semmilyen saját ingatlana sem volt. A vásárlásért adósságba verte magát: 22,56 millió forinttal tartozik egy pénzintézetnek, amiből a vagyonnyilatkozat szerint még nem törlesztett semmit.

Tokody Marcell Gergely jobbikos képviselő Budakeszin álló, 90 négyzetméteres házrésze mellé vett egy VIII. kerületi 23 négyzetméteres társasházi lakást.

Szűkül a sáv az Újpesti rakparton

február 1., 14:32 Módosítva: 2017-02-04 23:07:59
6

A pesti felső rakpart átépítése miatt csütörtöktől várhatóan február végéig sávszűkületre kell számítani az Újpesti rakpart több szakaszán - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.

Pontosabban az Ipoly utca és a Gogol utca között, a Szent István parknál, valamint a Jászai Mari tér és a Katona József utca sarkán. A BKK korábbi közlése szerint a Pesti rakpart fejlesztése projekt keretében a nyári vizes világbajnokságig rendezik a Margit híd és az Árpád híd közötti partszakaszt.

A Kossuth Lajos tér és a Margit híd közötti szakaszt a világbajnokság után újítják meg. A tervezett gyalogos sétány és az északi szakasz új kerékpárútja biztosítja a közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot a világbajnokságnak helyet adó Dagály Fürdő és a belváros között.

Tovább

Ötszáz új parkolót adtak át Kelenföldön

január 31., 13:25 Módosítva: 2017-02-01 00:58:10
101

Átadták a negyedik, utolsó P+R parkolót a 4-es metró kelenföldi végállomásánál, az új helyeket délután egy óra óta lehet ingyen használni.

Tovább

Az ónos eső lefagyasztotta a fonódó villamost?

január 31., 10:39 Módosítva: 2017-01-31 23:30:42
1660

Hosszú sorokban állnak az új CAF villamosok a Bécsi úti végállomáson kedd reggel óta, az egész fonódó vonalon fennakadások vannak. Mint azt BKV-s forrásból megtudtuk, a leállást az okozta, hogy a modern, milliárdos villamosok visszapillantó kamerájának plexiborítására ráfagyott az ónos eső.

Az ok tehát egyszerű: a villamosvezetők nem tudják lekaparni a jeget, de a plexifűtés sem működik valamiért, tudtuk meg a helyszínen. (Állítólag van egy csavaros műszaki megoldás a fűtés bekapcsolására, de az egyelőre nem működik.)

A probléma miatt reggel 7-8 villamos torlódott fel a fonódó villamos Bécsi úti végállomásán. Ezért az egész vonalon ritkán jártak a villamosok. Más vonalakon, így az 1-es és a 3-as vonalon is problémák voltak. Ezeken a járatokon is az új CAF villamosok közlekednek.

A Bécsi úton egyöntetű az utasok és a BKV-sok véleménye: siralmas, hogy jön egy kis ónos eső, és a legmodernebb villamosok lerohadnak. A CAF-okra különböző fórumokon és közösségi oldalakon amúgy is sok a panasz: a kevés ajtó, lassú az utascsere; az ajtózárás és az indulás utána nehézkes, gyengébb a fék, lassabban lehet a villamossal haladni, egy pozitívumot azonban minden oldalról kiemelnek: legalább kényelmes.

Az ügyben keressük a BKK-t és a BKV-t.

Tovább

Betámadják Garancsi 120 méteres budai felhőkarcolóját

január 30., 18:48 Módosítva: 2017-01-31 11:40:38
545
A Kopaszi-gát melletti toronyház tervezett helyen és méretben való megépítése jogsértő, állítja a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA). A szervezet ezért a hazai hatóságokhoz és az UNESCO-hoz fordul, értesült az Index. A fő probléma az, hogy a 120 méteres épület belógna a világörökségként védett dunai panorámába, valamint nem volt megfelelő szakmai egyeztetés.

A pesti felső rakparti sétányról, illetve a hidakról nézve a tervezett toronyház 120 méteres magasságával több mint két kilométeres távolságból is belelóg a Gellért-hegy lábánál Budapest világörökségként védett dunai panorámájába, közölte lapunkkal Korompay Katalin, a BVA vezetője.

Szerinte az épület túlzó léptékével sérti a világörökségi panoráma integritását, jelentősen csökkenti a sziklákkal „a Dunába zuhanó” hegy különlegességét jelentő drámaiságát, világörökségi kivételes, egyetemes értékét.

Független szakértők - Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.
Független szakértők - Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.

A fővárosi közgyűlés december elején módosította a budapesti városrendezési szabályzatot, hogy a Kopaszi-gátnál tervezett óriás-ingatlanfejlesztés a fejlesztő szándékai szerint valósulhasson meg, és megépülhessen a 120 méter magas felhőkarcoló is. A településszerkezeti terv korábban csak Csepel északi részén biztosított ekkora magasságra lehetőséget, a Lágymányosi-öböl melletti területen 65 méter volt a megengedett maximális magasság, azaz csaknem kétszeresére nő az új szabályozás szerint a magassági határ. 

A fővárosi döntésnél fontos érv volt, hogy a magasház nem világörökségi területen épül. Csakhogy Korompay Katalin szerint az épület belelóg a világörökségi panorámába, vagyis a rendeletmódosítás az úgynevezett "városképi együttlátszás" (covisibility) értékszempontja miatt az UNESCO Világörökség Központtal való egyeztetés nélkül nem hagyható jóvá. Ezt ugyanis előírja a Világörökség Egyezmény értelmében kötelezően követendő Operational Guidelines (Gyakorlati Útmutató, UNESCO, World Heritage Commission / Világörökség Bizottság) 172. paragrafusa.

Tovább

Két ember megégett a XI. kerületben

január 29., 14:29 Módosítva: 2017-01-30 08:55:28
1

Két ember súlyosan megégett vasárnap, amikor kigyulladt egy Budapest XI. kerületében lévő lakás  – írja az MTI Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője alapján.

A Ménesi úton gyulladt ki egy régi villaépület földszinti lakása, az onnan kimenekülő férfi és nő égési sérüléseket szenvedett.

A tűzoltók hét lakót kísértek ki az épületből, majd eloltották a lángokat, így a tűz nem terjedt tovább.

A ház lakói kora este visszatérhettek otthonaikba. A földszinti lakásokban nem kapcsolták vissza a közműveket, az itt élőknek meg kellett oldaniuk a lakhatást.

Tovább

Még mindig nem tanácsos autóba ülni Budapesten

január 28., 08:03 Módosítva: 2017-01-29 07:53:55
403

Továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása Budapesten a szálló por szintjének újbóli határozott emelkedése miatt - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradóra.

Míg a szálló por koncentrációja az elmúlt hét legtisztábbnak tekinthető napján, csütörtökön csak Csepel-Királyerdőben haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, addig pénteken további három helyen, a Kosztolányi téren, a Széna téren és Pesthidegkúton is a tájékoztatási küszöbértéket meghaladó értékeket mértek, ami ezeken a helyeken gyakorlatilag a keddi állapothoz hasonló szintet jelenti.

Tovább