Koppány
10 °C
16 °C

Budapest

Folyamatosan küzdenek a talajvízzel a 3-as metróban

5 órája Módosítva: 2015-10-08 14:14:42
434
Hiába a síncsere, ha nem újítják fel a rögzítéseket, elengedhetnek; folyamatosan szivattyúzni kell a talajvizet, titoktartási szerződést íratnak alá a munkásokkal, állítja levelében a 3-as metró egyik karbantartója. Két mérnök azonban védelmébe veszi a vonalat, mondván, a mélyvezetésű szakasz a legbiztonságosabb, hiszen a hidegháborúra készült. Levélszüret.

A 3-as metró egyik, neve elhallgatását kérő karbantartójától kaptunk egy levelet, amelyben leírja, hogy hozzá is eljutottak a 3-as metróval kapcsolatos legújabb hírek, bár az utóbbi időben annyi a munkája, hogy meghalni sincs ideje. A levél szerint folyamatosan megy a toldozgatás-foltozgatás a vonalon. Megoldanak egy problémát, egyből lesz helyette kettő vagy három.

Hiába cserélik ki a sínszálakat, ha a rögzítő elemek is tönkrementek (és ezekre nem terjed ki a felújítás), és folyamatosan küzdenek a talajvízzel, ami az elégtelen szigetelésnek köszönhetően már régóta probléma. Hiába a síncsere, ha elenged egy rögzítés a metró ugyan úgy kisiklik. A szerelvények karbantartása is folyamatos, de megfelelő alkatrészek híján ez is csak egy szélmalomharc. 

Idősebb mérnök kollégáimtól tudom, hogy anno az egész vonalat feszített tempóban építették és részben ennek köszönhető, hogy bizonyos szakaszokon elkezdett süllyedni az alagút. 

- írja a levélíró.

Tudomása szerint a legkritikusabb szakaszok a Corvin negyednél és a Nyugati pályaudvarnál vannak. Valamikor ugyanis a Nagykörút vonalában folyt a Duna egyik ága és itt nagyon rossz minőségű talaj van. De hasonló a helyzet a Forgách utcánál is ahol a vonal a Rákos-patakot keresztezi, itt a híd kezdett el süllyedni, mivel itt a vonal felülről keresztezi a patakot. Süllyedési problémák vannak még a Határ útnál is, ahol a vonal az Illatos árkot keresztezi. Igaz ez a patak itt egy zárt csatornában fut, de ez a csatorna szakasz már elég rossz állapotban van, így a patak vize bejut a metró alagútjába. A szivattyúk állandóan dolgoznak az éjszakai műszak alatt meg feszített tempójú karbantartás zajlik. Szó szerint az első szerelvény indulására mindent „el kell tüntetni”.

Tovább

Ennyit számít, hogy van használható BKV-automata

tegnap, 15:17 Módosítva: 2015-10-08 07:10:23
530
Alig másfél év alatt megszokták és megkedvelték az utazók a Budapesten felállított háromszáz tömegközlekedési jegyértékesítő automatát, a jegyárbevétel mintegy fele az automatákból származik - közölte a berendezéseket gyártó Scheidt&Bachmann szerdán az MTI-vel.

A német cég közleménye szerint  az előzetes tervekhez képest mintegy húsz százalékkal több tranzakciót bonyolítanak az automaták. Ma már a teljes jegyárbevétel mintegy felét ezek a berendezések "termelik", volt olyan nap, amikor az automaták csaknem negyedmilliárd forintnyi bevételt értek el.

Fotó: BKK - Budapesti Közlekedési Központ

Hraboczki Márton, a Scheidt&Bachmann Hungary ügyvezető igazgatója szerint az automaták sikerének egyik oka a bankkártyás fizetési lehetőség: a bevételt tekintve a forgalom mintegy 45 százalékát a kártyás fizetések adják, azok átlagos értéke jóval magasabb, mint a készpénzeseké, ugyanis csupán minden negyedik tranzakció kártyás fizetés.

Tovább

35 év után megújult a Nyugati tér

tegnap, 13:37 Módosítva: 2015-10-07 22:27:36
1172

Budapest ismét egy kulturált, élhetőbb és zöldebb köztérrel lett gazdagabb

- mondta Tarlós István a Nyugati tér átadásán az MTI beszámolja szerint. A főpolgármester szerint a tér arculata az 1980-as évek eleje óta lényegesen nem változott, szerkezete elavulttá és esztétikailag is kifogásolhatóvá vált. Az utóbbi évtizedekben kizárólag csak karbantartó jellegű felújítások voltak ott, így vitathatatlanul időszerűvé vált a tér újjáépítése.

Tovább

BKV: Nem életveszélyes a 3-as metró

október 6., 11:19 Módosítva: 2015-10-06 14:58:37
63

Bő egy nappal a Népszabadság cikkének megjelenése után a BKV Zrt. a következő közleményt adta ki:

A BKV Zrt. cáfolja az egyes sajtóorgánumokban megjelent híreket, melyek szerint a 3-as metró alagútja életveszélyes.

Az M3-as metró tekintetében statikai problémák nem merültek fel, az alagút nem süllyed. A FŐMTERV által leszállított engedélyezési tervekben födém megerősítés nem szerepel, a tervezői vizsgálatok alapján a műszaki állapot ezt nem indokolja.

Tovább

Demján újragondolná az egész Liget-projektet

október 6., 08:09 Módosítva: 2015-10-06 16:05:37
60

Lázár János korábban már több alkalommal pedzegette, hogy a Podmaniczky utca környékét is be lehetne vonni valamilyen formában - például egy zöld sáv kialakításával - a Liget-projektbe. A Népszabadságnak kiszivárogtatott tervezet szerint ez nem csak a Múzeumnegyed körüli bizonytalankodás egyik tipikus megnyilvánulása, hanem egy igen konkrét terv. A terv azonban nem valamelyik kormányzati vagy önkormányzati szereplőtől, hanem a WestEndet is megépítő ingatlanfejlesztő milliárdos Demján Sándortól származik, és persze egy nagyvolumenű ingatlanberuházással karöltve valósulna meg.

Tovább

3-as metró: süllyed az alagút, porlad a beton

október 5., 08:50 Módosítva: 2015-10-06 11:15:31
2038

Két hónappal a hármas metró kocsijainak felújításáról szóló szerződés aláírása után még mindig nem kezdődtek meg a munkálatok, miközben az elmúlt két hétben is kétszer álltak le a szerelvények: hol az olajos sár gyullad be, hol a vezetékek füstölnek, írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy a felújításra kiírt tendert megnyerő orosz Metrovagonmas nevű cég kérésére egyetlen egy szerelvényt sem vontak ki a forgalomból a vonalon.

A cikk szerint az orosz cég először azért nem kezdte el a munkát, mivel az egyik vesztes pályázó cég megtámadta a tendereredményt, így a végső eredményig nem akartak feleslegesen dolgozni. De az is lassította a folyamatot, hogy az egyik hitelező pénzintézet nem írta alá a szerződést. Az első felújított szerelvény üzembe helyezése egyébként 2017-re várható.

A cikk kiemeli az alagutak problémáit. Az állapotfelmérés eredményét például tavaly azonnal titkosították. A lap szerint az alagutak jelentős kockázatokat hordoznak. A beszivárgó víz miatt a sínek alatt porlad a beton, a Határ út és a Kálvin tér között pedig „súlyos statikai problémák merültek fel”. Az is elképzelhető, hogy az Üllői út alatt meg kell bontani az alagutat felülről. 

Az első Főmterv-becslések 160 milliárdról szóltak, ezt meghúzták 120 milliárdra úgy, hogy például kihúzták az akadálymentesítést. A lap szerint a főváros még mindig abban bízik, hogy a felújítást részben uniós forrásból tudják majd fedezni, de erre nem sok esély látszik. 

Utánajártunk, lesz-e Budapesten új Vidámpark

október 4., 11:29 Módosítva: 2015-10-05 00:45:35
160
Két éve zárt be a városligeti Vidámpark, két év alatt senki sem jelentkezett a fővárosi önkormányzatnál építési szándékkal. Az egyetlen vidámparkos dinasztia sarja szerint nincsenek meg a feltételek egy új fővárosi Vidámpark építéséhez. "Hánytatógépeket és óriásvibrátorokat" manapság legfeljebb a nagy budapesti parkolókban láthat néha a nagyérdemű.

Két éve, 2013 október 1-jén zárt be a városligeti Vidámpark, mert a fővárosi önkormányzat nem kívánta tovább finanszírozni a veszteségeit. Láng Zsolt, a fővárosi önkormányzat tulajdonosi és gazdasági bizottságának elnöke az Indexnek elmondta, még csak nem is hallott arról, hogy az elmúlt két évben bárki jelentkezett volna befektetői tervekkel.

Sikeresebb az utód, mint az előd

A játékok egy kisebb részét most az Állatkert üzemelti, Holnemvolt Park néven. Mint Persányi Miklós, az Állatkert igazgatója elmondta, ők maguk is meglepődtek, milyen sokan jöttek az 500 forintos belépővel és zsetonos rendszerrel üzemelő utódparkba: míg a Vidámpark az utolsó években évi 200 ezer látogatót tudott felmutatni, a Holnemvolt Parkba háromszor annyian, 600 ezren érkeztek. A Holnemvolt Park 2014-es bevételeit eredetileg nem egészen 40 millió forintra becsülték, de a tényleges bevétel több mint 220 millió forint lett

Tovább

3 hónapot csúszik a Széll Kálmán tér befejezése

október 2., 12:59 Módosítva: 2015-10-03 14:08:31
131

A Széll Kálmán tér felújítása három hónapot csúszik a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt - erről és emellett a fővárosi fejlesztésekről, a Mahir Cityposter szerződésről és a leendő Moszkva térről, valamint a dugódíjról beszélt Tarlós István szokásos kétheti sajtótájékoztatóján.

A Széll Kálmán tér felújításának három hónapos csúszását Tarlós István a közbeszerzési eljárás elhúzódásával magyarázta. Nem a munka húzódott el, hanem az közbeszerzési eredményt támadták meg, ezért a csúszás.

Eredetileg két nyáron és egy télen keresztül ment volna a munka, most az a változás, hogy egy nyáron és két télen át dolgoznak majd.

– közölte. A BKK nem mondott le a kötbérrről. A felújítás a tervek szerint december 13-án érne véget, ehhez képest várhatóan február végéig még számolni kell a dugókkal a téren.

Dugódíjügyben és a BKV támogatásával kapcsolatban a kormány még nem válaszolt a főváros két hete elküldött javaslataira. Amit eddig tudni lehet: elképzelések szerint a megyei matricához hasonlóan Budapesten is lenne egy 5000 forintos éves matrica, valamint lenne egy belső zóna is, ahol további dugódíjat kellene fizetni. A zóna határát, a díj nagyságát még nem tudni. Ahhoz, hogy dönteni lehessen a dugódíjról, először az azt tiltó törvényt kellene annullálni. 

Tovább

Ezen a hétvégén ne keresse a 4-es 6-os villamost

október 2., 09:41 Módosítva: 2015-10-02 16:21:28
31

Október első hétvégéjén a Széll Kálmán tér és a Blaha Lujza tér között pótlóbuszok járnak majd a 4-es és a 6-os villamosok helyett. A felsővezeték átépítési munkák miatt lesz erre szükség, a 4-6-os pótlóbusz jelzésű buszok a villamosokkal megegyező útvonalon haladnak majd. Részleteket a BKK oldalán talál.

De ugyanez elmondható a H5-ös HÉV-ről is: szombat-vasárnap pótlóbuszok járnak a Batthyány tér és Békásmegyer között, itt építkezés az ok.

Ehhez képest az M4-es metró leállása egész minimális: vasárnap üzemkezdéstől 10 óráig Kelenföld vasútállomás és Keleti pályaudvar között nem jár majd, itt buszra várhatunk helyette a felszínen.

De változást hoz a Budai Várban megrendezésre kerülő Budavári Pálinka- és kolbászfesztivál is. Mától vasárnapig, azaz október 2–4. között a 16-os, a 16A és a 116-os autóbusz módosított menetrend szerint közlekedik, 216-os jelöléssel pedig rendkívüli járat indul.

Az egyéb, októbertől érvényben lévő menetrendi változásokról itt olvashat.

Schmidt Mária Pro Urbe díjas lett

szeptember 30., 12:12 Módosítva: 2015-09-30 13:29:25
5

Döntött a fővárosi közgyűlés az idei Pro Urbe Budapest díjak odaítéléséről.

Eszerint megkapja a jelentős elismerést Derce Tamás, volt újpesti polgármester, Jónyer István asztaliteniszező,Keserű Ilona festőművész, Ókovács Szilveszter Operaház igazgatója, Schmidt Mária, a Terror Háza vezetője, valamint Süllei László, a Mátyás-templom plébánosa.

Simicska kidobott cége perrel fenyegeti a fővárost

szeptember 30., 10:20 Módosítva: 2015-09-30 21:59:33
8
Megszavazta a fővárosi közgyűlés, hogy egyoldalúan szerződést bont Simicska Lajos reklámcégével, a Mahir Cityposter Kft.-vel, és elbontatja a budapesti közterületekről mind a 761 hirdetőoszlopát. Az ok: a cég nem teljesítette kötelezettségeit, és amúgy is hátrányos volt a fővárosra nézve. A Mahir jelezte, perelni fog.

Ki, miért nem vett észre eddig semmit a 2006 őszén megkötött Mahir-szerződéssel kapcsolatban - erről szólt a vita elsősorban a fővárosi közgyűlés képviselői között. Azt senki sem vonta kétségbe, hogy mint arról lapunk beszámolt, a kontraktus előnytelen volt a fővárosi önkormányzatra nézve.

Tarlós István főpolgármester kiemelte, hogy a fővárosi közgyűlés 2006 márciusában döntött az ügyben, és három nappal az önkormányzati választások előtt, szeptember 26-án kötötték meg a szerződést. Ő ekkor még óbudai polgármester volt, ezért elmondása szerint nem tudhatott róla. Az előnytelen szerződést a szocialisták szavazták meg, mondta, akiknek egyik akkori képviselője ma is a közgyűlés tagja.

Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője (volt szocialista frakcióvezető) magára vette az inget, és válaszolt Tarlósnak. Közölte, az előterjesztés szerint nem a szerződéssel volt baj, hanem a teljesítés okozza a problémát: azt kifogásolják, hogy a cég nem teljesítette a szerződésben foglaltakat.

A képviselő szerint a rossz teljesítésről az elmúlt öt évben kellett, hogy tudomása legyen a főpolgármesternek. Kiemelte az előterjesztésből azt a részt, miszerint tekintettel a Mahir tulajdonosi szerkezetére, a gazdaság egyéb szektorainak szereplőivel való üzleti kapcsolataira, nem zárható ki, hogy a Mahir a piaci árnál kedvezőbben biztosított reklámfelületet az érdekeltségi körébe tartozó hirdetőknek, pl állami, a főpolgármester politikai közösségéhez kapcsolható cégeknek. Ezért a képviselőnő feljelentést tesz a rendőrségen.

Tarlós Hollywoodban érzi magát

"Úgy érzem magam, mint Hollywoodban", jelentette ki a főpolgármester, mielőtt a kamerák kereszttüzében bevonult a fővárosi közgyűlés termébe (vörös szőnyegen amúgy).

A közgyűlési terem előtti szőnyegen Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója is tett egy érdekes kijelentést a kamerák előtt, miszerint: nem rendelték be szerda reggelre az automata 4-es metróra a metróvezetőket (a hétfői leállás miatt), de ha be is rendelték, akkor az az utasok biztonsága érdekében történt.

Ellenzéki részről, Székely Sándor képviselőtől még elhangzott, hogy óvatosan az oszlopok lebontásával, ugyanis azok több mint száz éve a város ikonikus elemei, hozzátartoznak a városképhez.

A szerződés felbontásáról szóló előterjesztést 22 igennel, egy tartózkodással szavazták meg a képviselők, a szocialisták, és a DK nem szavazott.

Tovább

Visszaülnek a vezetők a 4-es metróra?

szeptember 29., 19:19 Módosítva: 2015-09-30 07:14:23
337

Metrós forrásokból származó értesüléseink szerint a BKV berendelte a metróvezetőket szerda üzemkezdetre Kelenföldre, a 4-es metróra. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a vezetők visszaülnek-e a hétfő este üzemzavart szenvedő automata Alstom-szerelvényekre, vagy csak a biztonság kedvéért hívták be őket. Az intézkedés mindenesetre azt jelzi, hogy a BKV vezetése komolyan veszi a hétfő este bekövetkezett hibát.

A BKV lapunk kérdésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesülést.  A cég egyelőre még nem tudta megmondani, hogy mi okozta két automata Alstom szerelvény 10 és 18 perces állását, mert még tart a vizsgálat. Metrós forrásokból úgy értesültünk, egyre valószínűbb, hogy a leállást az okozta, hogy 3 vonat elvesztette a pozícióérzékelését. Ilyenkor a szerelvény leáll.

Mint megtudtuk, ilyen jellegű pozícióvesztés előfordult már akkor is, amikor vezető vagy járműfelügyelő volt a vonaton, de akkor csak néhány percig tartott, és rögtön helyre tudták hozni. Hétfőn azt telt időbe, amíg az állomásról az ügyeletes vezető bement az alagúton keresztül a vezetőfülkéig.

Rejtély, miért állt meg az automata 4-es metró hétfőn

szeptember 29., 16:53 Módosítva: 2015-09-30 08:30:43
198
Szombaton indult el az első automata vezérlésű, vezető nélküli metró a 4-es vonalán, hétfő délután pedig 20 percre már be is ragadt egy szerelvény az Újbuda központ–Bikás park állomások között az alagútba. A BKV egyelőre vizsgálja a blama okát, ami nem számít biztonságkritikusnak.

Hétfőn délután úgy beragadt egy automata Alstom szerelvény az Újbuda központ és a Bikás park állomások között az alagútba, hogy távvezérléssel újra se tudták indítani. Információink szerint egy metróvezetőnek kellett bemenni a menekülőjárdán a vezetőfülkéhez a Bikás park megállótól, hogy életet leheljen a járműbe. Az újraindítás mintegy 20 percig tartott, addig utasok százai figyelték tanácstalanul az eseményeket.

A megállásnak információink szerint két oka lehetett. Egyfelől lehet, hogy a jármű hibásodott meg, és az automatika leállította két megálló között. (Természetesen ezért a többi szerelvénynek is vesztegelni kellett egy darabig a vonalon.) 

Tovább

Megzavarodott a robotpilóta a 4-es metrón

szeptember 28., 18:36 Módosítva: 2015-09-29 13:32:42
2091

Több olvasónk is írt, hogy hétfő 18 óra után megálltak a szombaton automata vezérlésre kapcsolt 4-es metró szerelvényei. (Azaz szombattól már nincs a járművön az automata vezérlést felügyelő járműfelügyelő.)

Megkérdeztük a BKV fődiszpécserét, aki elmondta, hogy a kommunikációvezérelt metrón egyelőre folyik a hiba elhárítása, hamarosan újraindul a forgalom.

Olvasóink bejelentkezései:

  • Újbuda-központ es Bikás-park között:

Az M4-es metró vezető nélküli próbafutása után, élesben le is állt, most 18:10-kor. 5 perc után tájékoztattak minket, azt mondják, hogy 10 perc után indulunk. 

  • Újbuda-központ:

15 perce all a metró. 2 percenkent mondják be, hogy műszaki okok miatt a vonat áll, menetidő megnövekedett. A hangulat még nyugodt.

  • Kálvin tér:

A négyesmetrón valami zavar van az erőben. Mindkét irányban perceket töltenek a megállókban a szerelvények, közben időnként bevartyognak valamit az állomás hangosbemondójába, hogy zzzzzzzzbrzssss hiba miatt brzzzzssss türelmüket kérjük a vonat tovább indulásáig. Valami mást is szövegel, de senki nem érti. A Kálvinon már 7 perce állunk, az ellenkező irányba sem megy semmi.

Tovább

Beszakadt az aszfalt a VIII. kerületben

szeptember 25., 17:20 Módosítva: 2015-09-26 16:13:28
185

Beszakadt az aszfalt Budapest VIII. kerületében, a Bérkocsis utca és a Bacsó Péter utca kereszteződésénél. A helyszínre riasztott VIII. kerületi tűzoltók szerint az utat több méter mélyen alámosta a víz, írja a katasztrófavédelem.

Fotó: Olvasónk / Lilla

A rendőrség lezárta az érintett útszakaszt, kérik, hogy kerüljék el az érintett útszakaszt. Az úttest kezelőjét értesítették az esetről. A képet küldő olvasónk, Lilla szerint nagyon szexi, hogy két rendőr vigyáz a kis lyukra.

1i11a.tumblr pont tegnap posztolt egy képet a készülődő lyukról, akkor még csak így nézett ki:

http://1i11a.tumblr.com/post/129779868553/örömmel-jelentem-be-hogy-felfedeztem-a-következő

Szombattól szabad kezet kap a robotpilóta a 4-es metrón

szeptember 25., 12:21 Módosítva: 2015-09-25 21:22:00
246

Szeptember 26-ától, szombattól már a teljes vonalon és a teljes üzemidőben járműfelügyelő nélkül, azaz a végleges üzem szerint közlekednek a szerelvények, áll a BKK közleményében.

A 4-es metró vonalán 2014 márciusa óta zajlik az utasforgalmi próbaüzem. A szerelvények eddig is teljesen automata üzemmódban közlekedtek, de mostanáig voltak járműfelügyelők a vonatokon annak érdekében, hogy probléma esetén beavatkozzanak.

A következő időszakban lesznek még olyan tesztek, melyeket utasforgalom nélkül kell elvégezniük a szakembereknek, így szeptember 27-én, október 4-én és október 11-én, azaz három egymást követő hétvégén üzemkezdettől délelőtt 10 óráig a forgalmat pótlóbuszok biztosítják majd.

Fotó: BKK

Tekintettel azonban arra, hogy nem történt az utasforgalmi próbaüzem során biztonságkritikus hiba és a rendelkezésre állás is folyamatosan eléri február óta a hatóság által előírt, rendkívül szigorú szintet, a járműfelügyelők mostantól az állomások forgalmi ügyeletén teljesítenek majd szolgálatot és onnan avatkoznak be, ha arra esetleg szükség van. 

Felújítják az Árpád híd margitszigeti lehajtóját

szeptember 24., 23:28 Módosítva: 2015-09-25 07:51:50
2

Felújítja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az Árpád híd margitszigeti egyenes lehajtó hídjának útpályáját és járdáját. A közleményük szerint a lehajtót a Margitsziget felől az Árpád híd irányába egyirányúsítják, ezért a Buda felől érkezők Pesten, a Népfürdő utcai lehajtónál visszafordulva, az északi lehajtón tudják megközelíteni a Margitszigetet.

A felújítás várhatóan 2016. május 31-éig tart. A szombati első járatindulástól október 11-éig a 226-os autóbusz a Nyugati pályaudvar felé módosított útvonalon közlekedik, ideiglenesen a 26-os busznak a zenélőkútnál lévő megállójában áll meg, írja az MTI.

Nem jár a hétvégén a csepeli HÉV

szeptember 23., 16:58 Módosítva: 2015-09-23 18:43:07
15

Karbantartási munkák miatt a hétvégén nem közlekedik a csepeli (H7-es) HÉV - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel. A H7-es jelzéssel közlekedő pótlóbusszal mindkét nap a HÉV üzemidejében lehet utazni.

Átépítés miatt három októberi hétvégén is rövidített útvonalon közlekedik majd a szentendrei (5-ös) HÉV, csak Békásmegyer és Szentendre között szállít utasokat, Békásmegyer és a Batthyány tér között pótlóbuszokat indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Tovább

Durva dugók jöhetnek: hétfőtől lezárások az M1-M7 bevezető szakaszán

szeptember 23., 09:58 Módosítva: 2015-09-24 01:27:09
532

”A Budát sújtó lezárások, építkezések, útfejújítások hamarosan újabb fronttal bővülnek: hétfőtől az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszán még komolyabb dugók lehetnek reggelente, mert le fogják zárni a város irányába vezető belső sávot. Pedig már idáig is kemény volt a helyzet arrafelé is.

Az Egér úti csomópont előtt most egy út feletti kijelzőt fognak építeni. A sok rosszban a viszonylag jó hír, hogy ez önmagában keményebb fennakadást várhatóan csak egy hétig fog okozni. Legalábbis erre lehet számítani abból, hogy a BKK közlése szerint az építés két ütemben zajlik majd: október 6-tól 14-ig már csak a leállósáv lesz lezárva minden nap 10 és 20 óra között. Ekkor a szélső sávban már csak időszakos lezárások várhatók. Addig viszont nem kevés türelemre lehet szükség.

Tovább

Utcát ennyiszer még nem bontottak fel

szeptember 23., 08:27 Módosítva: 2015-09-23 14:48:08
796

Ezúttal az éves garanciális javításokat kezdte meg a kivitelező a Várkert bazár előtti Lánchíd utcában, tudtuk meg az I. kerületi önkormányzattól. Az egy éves garanciális bejárást követően elkészült egy hibakataszter, amely a teljes beruházásra vonatozik, ez már érinti az útpályát, kerékpárutat is, ezeknek a hibáknak a javítása zajlik most.

A város egyik legkisebb forgalmú (augusztus 31-ig hétvégén forgalom elől lezárt) utcáját titkos kór rághatja, az átadása eltelt egy évben legalább ötször felbontották, javítgatták. Ezekben az esetekben az önkormányzat szerint 

a sürgős garanciális hibák illetve a műszaki átadás során rögzített hibák javítása történt meg. 

A Várkert bazár előtti terület, és maga a Várkert bazár a kormány egyik presztízsberuházása volt az elmúlt években. Orbán Viktor idei évértékelő beszédében a kormány szimbólumává nemesedett: eszerint a rom, gaz és szégyen helyett helyreállt az, ami évtizedekig csak pusztult és romosodott.

Csakhogy a helyreállítás nem sikerült teljes körűen, újabb és újabb helyreállítás követte:

Ezért volt óriásdugó ma Budán

szeptember 22., 17:09 Módosítva: 2015-09-23 15:24:07
84

A tegnapi napon még "csak" rettenetes, ma már egyenesen tragikus volt a helyzet az M1-M7 bevezetőn.

– írta felháborodott olvasónk délelőtt.

Egy másik olvasónk szerint reggel az M1 bevezetőjén Törökbálintnál állt a sor vége, a Biatorbágy-Óbuda menetidő 2 óra 15 perc volt. "Biztos hogy a komplett nyugat-magyarországi agglomerációs fogalomnak 1 sávra kell szűkülnie?" – tette fel a kérdést.

Ma reggel a Biatorbágy–Budapest, Váci út távolságot 2 óra 26 perc alatt sikerült megtennem, írta egy harmadik olvasó. Az ok: a Budaörsi úton a felüljáró előtt minden előzetes figyelmeztetés/tájékoztatás nélkül lezártak az eddig járható három sávból egy sávot, látszólag teljesen értelmetlenül, mert a területen érdemi munkavégzés nem folyt. Olvasónk sem a BKK honlapján, sem egyéb portálokon nem talált érdemi információt a korlátozás időtartamáról.

Megkerestük a BKK-t, hogy mi volt a gigadugó oka. Ezért:

A tervek szerint a kivitelező az aszfaltozást reggel 4 óráig befejezte volna, majd az aszfalt kihűlését követően, 6 óra körül megnyitották volna a frissen aszfaltozott sávot is.  Sajnálatos módon éjszaka elromlott a kivitelező aszfaltozó gépe, ezért több, mint 3 órával csúszott a munka, így 7:45 körül fejezték be az aszfaltozást (addig 2 sáv volt a munkaterület mellett járható) utána 10 óráig hűlt az aszfalt. Ekkor már 3 sáv volt járható a munkaterület (legbelső sáv) mellett, csak sajnos a szélső sávot (a volt buszsávot) kevesen használták. 

10 óra óta mind a 4 sáv járható. Ezzel egy időben, a reggeli órákban, az elkerülő Egér úton, a Bazsalikom utca térségében baleset és műszaki hibás tehergépjármű akadályozta a forgalmat, így ott is csak egy sávon haladhatott a forgalom.

Lepasszolhatja a HÉV-eket a főváros

szeptember 18., 16:00 Módosítva: 2015-09-19 11:53:15
85
A kormányzathoz fordul a fővárosi önkormányzat az agglomerációs településeket ellátó BKV-járatok (főleg a HÉV-ek) finanszírozása miatt. Tarlós István főpolgármester szerint az agglomerációs járatok üzemeltetését nem írja elő jogszabály a fővárosnak, ezért vagy központi árkiegészítést kapnak rá a kormánytól, vagy visszaveszi az állam a működtetésüket.

A BKK és a BKV 26 agglomerációs település 350 ezer lakosát szállítja járatain, ami évente 12 milliárd forintba kerül (összesen 16 milliárdba, amit részben ellensúlyoz a 4 milliárdos jegybevétel). A közlekedési cég a főváros álláspontja szerint úgy nyújtja ezt a szolgáltatást, hogy semmilyen törvény nem kötelezi rá.

Tarlós István ezért azt tervezi: benyújtja a számlát az államnak. Levélben fordult a kormányzathoz, hogy segítsen forrást találni erre a problémára. Tarlós szerint két megoldás lehet: vagy kap a BKV központi kiegészítést vagy az állam visszaveheti az agglomerációs járatok üzemeltetését.

Tovább

Lángol egy BKV-busz a Helsinki úton

szeptember 15., 14:53 Módosítva: 2015-09-15 19:15:13
1198

Kigyulladt egy BKV-busz a csepeli átjárónál, óriási lángokkal ég, írja olvasónk, János. Keressük a BKV-t az ügyben.

Fotó: Olvasói fotó

Idén februárban égett ki csúnyán egy busz a Nagyajtai utcában, majd két napja a XII. kerületi Költő utcában égett porig egy másik.

Fotó: Olvasónk / Balázs

Frissítés:

A buszt eloltották, tart a helyszínelés, írta olvasónk, Balázs.

Ősszel már járnak az új török midibuszok a budai Várban

szeptember 15., 13:53 Módosítva: 2015-09-15 18:01:58
106

Az év végéig forgalomba állnak a tervek szerint - a tesztidőszakot követően - az új alacsonypadlós, légkondicionált Karsan ATAK midibuszok a budai Várban.

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a járművek keddi, budapesti bemutatóján bejelentette: a fővárosba két új, török gyártmányú midibusz érkezett meg, ezeket további tizennégy követi majd októberben. Felidézte, hogy sok volt a probléma az elavult midibuszokkal, és 2013-ban született az a döntés, hogy újak kellenek, írta az MTI.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budavári Önkormányzat 2013-ban indított közbeszerzési eljárást 16 midibusz beszerzésére. A beszerzés költsége 909 millió forint, amelyet a budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó program keretében, teljes egészében európai uniós támogatásból finanszíroznak. "Ha a szükséges források rendelkezésre állnak majd, akkor további 24 midibuszt tudnak lehívni a török szállítótól" - közölte Szeneczey Balázs.

A régi kényelmetlen, megbízhatatlan volt

Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere a beszerzés szükségességét azzal indokolta, hogy a lecserélendő járművek talán ma az országban futó legrosszabb műszaki állapotban lévő buszok. Ezek a járművek kényelmetlenek, megbízhatatlanok - mondta. Közölte, az ősz végétől az új midibuszok már forgalomba állhatnak a budai Várban. 

Tovább

Tűz volt a 3-as metró egyik állomásán

szeptember 15., 12:27 Módosítva: 2015-09-15 14:25:30
4

Olajos sár gyulladt ki a 3-as metró Ecseri úti megállójában kedden - közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Azt mondta, a BKV munkatársai a mintegy fél négyzetméteren keletkezett tüzet eloltották, a tűzoltók pedig átvizsgálták az állomást, amelyet arra az időre lezártak. Az eset során nem sérült meg senki.

A lezárás ideje alatt a szerelvényeket egy szakaszon buszokkal pótolták - közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán.

Törvényes volt a metrókocsitender

szeptember 11., 15:34 Módosítva: 2015-09-11 17:01:35
3

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) pénteki határozatával hivatalosan megerősítette: mindenben jogszerűen járt el a BKV az M3 járművek korszerűsítéssel egybekötött felújítására kiírt tenderben. A KDB jóváhagyta a BKV eljárást lezáró döntését, a jogorvoslati eljárást kezdeményező ajánlattevő, Skinest Rail AS kérelmének valamennyi elemét teljes terjedelmében elutasította, áll a BKV közleményében.

Mint ismert, az érvénytelen ajánlatot benyújtó Skinest Rail AS a BKV eljárást lezáró döntésével kapcsolatban korábban jogorvoslati eljárást kezdeményezett. A vonal teljes járműparkjának megújítása nem halasztható, a stabilan fenntartható üzemének biztosítása érdekében, ennek fontosságát, közérdekűségét elismerve, a jogorvoslati eljárás során a KDB engedélyezte a nyertes pályázóval a szerződéskötést, mely alapján 2015. augusztus 7-én Bolla Tibor a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Andrejev Andrej Anatoljevics a  Metrovagonmas vezérigazgatója aláírták az M3 metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújításáról és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáráról szóló szerződést. 

A Metrovagonmassal kötött szerződés alapján a  járművek korszerűsítéssel egybekötött felújítása  a BKV 2006–2012 között vásárolt Alstom kocsik árának kevesebb mint 75 százalékát teszi ki. A 219,2 millió euró (310,1 forintos tervezési árfolyamon 67,97 milliárd Ft) vállalkozói díj a 222 motorkocsi korszerűsítéssel egybekötött felújításán túl tartalmazza még a kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállítását is (tartalék alkatrészkészlet, speciális szerszámok, beállító és tesztelő készülékek, alagúti emeléshez szükséges speciális eszközök és szerszámok, a járművezetői oktató szimulátor, az üzemeltetés oktatása, az oktatáshoz, hatósági eljárásokhoz, karbantartáshoz, javításhoz, hibakereséshez és üzemeltetéshez szükséges dokumentációk).

Ezeken a helyeken nem lehet majd közlekedni vasárnap Budapesten

szeptember 11., 15:31 Módosítva: 2015-09-11 19:44:24
6

Szeptember 13-án (vasárnap) reggel 8 és délután 14 óra között rendezik a Wizz Air Budapest félmaratoni futóversenyt Budapesten, több fő közlekedési útvonal – egyebek közt a Városliget, a Belváros, a Budai és a Pesti alsó rakpart, a Lánchíd és a Szabadság híd – lezárásával. A sportesemény ideje alatt számos közösségi közlekedési járat – a 2-es, a 4-es, a 6-os, a 47-es és a 49-es villamos, a 70-es, a 73-as, 75-ös, a 76-os, a 78-as és a 83-as trolibusz, továbbá a 9-es, a 15-ös, a 16-os, a 17-es, a 20E, a 30-as, a 30A, a 86-os, a 105-ös és a 230-as autóbusz – rövidített vagy módosított útvonalon viszi az utasokat. A BKK kéri, hogy indulás előtt tájékozódjanak a közlekedési változásokról a BKK honlapján, a BKK Info oldalán vagy a BKK Info mobilalkalmazás használatával.

A futóverseny a Városligetből rajtol, aminek gyorsabb, kényelmesebb megközelítése érdekében reggel 7 és délelőtt 10 óra között a megszokottnál sűrűbben, 3 percenként közlekedik az M1-es metró.

A verseny útvonala: Olof Palme sétány–Hősök tere–Andrássy út–Bajcsy Zsilinszky út–József Attila utca–Széchenyi István tér–Apáczai Csere János utca–Petőfi tér–Március 15. tér–Pesti alsó rakpart–Salkaházi Sára rakpart–Sóház utca–Fővám tér–Szabadság híd–Szent Gellért tér–Műegyetem rakpart–Nina és Valdemar Langlet rakpart–Raoul Wallenberg rakpart–Friedrich Born rakpart–Sztehlo Gábor rakpart–Bem rakpart–Fő utca–Clark Ádám tér–Lánchíd–Széchenyi István tér–Eötvös tér–Jane Haining rakpart–id. Antall József rakpart–Carl Lutz rakpart–Carl Lutz rakpart–Szent István park–Újpesti rakpart–Jászai Mari tér–Széchenyi rakpart–Markó utca–Honvéd utca–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Nyugati téri felüljáró–Váci út–Ferdinánd híd melletti szervízút–Ferdinánd híd melletti szervízút–Lehel út–Dózsa György út–Hősök tere–Olof Palme sétány.

Akár meg is bírságolhatják a felújított margitszigeti futókörön biciklizőket

szeptember 7., 14:46 Módosítva: 2015-09-07 20:30:42
379
Közel egy évet csúszott az eredeti tervekhez képest a margitszigeti futókör átadása, de az elkészült új pályát dicsérik a futók, már ki vannak táblázva a kutak és a vécék, és a korábban beázó részek is jól bírták a Budapestre lecsapott nagy vihart. A csúszás mellett a költségek folyamatosan nőttek, és a térfigyelő rendszert csak decemberre üzemelik be. Szórólapokkal is próbálják leszoktatni a futópályáról a sétálókat és kerékpárosokat, de figyelmeztetés után akár helyszíni bírságot is kiszabhatnak majd a későbbiekben.

Egészen rossz érzés volt utána a betonra átmenni,

- - -

Tök jó, hogy jobban láthatóan jelzik a távolságot, a kutak helyét, és azt is, ha van vécé a közelben

– véget ért egy korszak, amit többen csendben tűrtek, mások nem keveset bosszankodtak, miközben a buszok előtt sasszéztak a betonon, megint mások pedig egy időre már inkább el is kerülték kedvenc futókörüket a Guardian szerint is a világ egyik legjobb szigetének tartott Margitszigeten, aminek felújítása meglehetősen elhúzódott, és még múlt héten is végeztek rajta egy-két utolsó simítást.

A felújítás minden szakasza tartogatott újabb bosszúságot, le kellett menni a földútra, a macskakőre, még olyan is volt, aki inkább átmászott a kerítésen a még építés alatt álló részre, miközben a vállalkozókedvűbbek kiváló terepfutópályát találhattak maguknak a budai oldalon folyó munkálatok alatt.

Tovább

Tarlós: Ha szükséges, befejezzük a Verseny utcát

szeptember 6., 19:40 Módosítva: 2015-09-07 08:54:44
229

Ha szükséges, befejezik a Verseny utcai tranzitzónát, mondta lapunk kérdésére Tarlós István főpolgármester. Azután érdeklődtünk nála, hogy Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap délután azt mondta, hogy fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak. (Ezért a menekültek újabb feltorlódása várható Budapesten.)

A főváros ugyanis közleményt adott ki szombat hajnalban arról, hogy miután a menekültek elhagyták a Keleti pályaudvar tranzitzónáját, felfüggesztik a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását.

Tovább

Nem jár az 1-es villamos a Groupama Arénához

szeptember 4., 19:18 Módosítva: 2015-09-05 10:11:38
11

Több ezer szurkoló vonul a Hungária körúton, mivel nem jár a Puskás és a Közvágóhíd között az 1-es villamos . A Groupama Arénában ma este rendezik a magyar–román Eb-selejtező futballmérkőzést.

A Groupama Arénánál különféle szélsőséges csoportok a rendőrökkel csaptak össze, amiről itt olvashat bővebben.