Judit, Xénia
16 °C
21 °C

Infórádió

A II. kerület polgármesterének nyaralásában nincs semmi etikátlan

tegnap, 19:30 Módosítva: 2015-07-30 10:36:19
323

Kinél nyaral a II. kerület fideszes vezetője? – tette fel a kérdést az RTL Klub szerda esti Híradója, majd egyből meg is válaszolta: a budai kerület első embere családjával Duka László balatoni nyaralójában pihen. Duka egy építőipari cég, a Hajdú és Tsa. Kft. egyik ügyvezetője, a cég 2006, azaz Láng polgármesterré választása óta több mint 600 millió forint értékben nyert közbeszerzéseket a kerületben. 2009-ben gyorsított, meghívásos közbeszerzésen egyetlen érvényes ajánlattevőként nyertek el egy 560 milliós csatornaprojektet – állítja a csatorna.

Duka az RTL-nek tagadta, hogy valaha bármilyen kapcsolatban állt volna a Kft.-vel, azt viszont nem tudta megmagyarázni, hogy akkor miként szerepelhet a neve és a telefonszáma a cég honlapján a vezetők között. Ez a 2014-es dokumentum időközben eltűnt a cég honlapjáról, de a google még őrzi a tárolt változatot.

A cég tulajdonosai nem nyilatkoztak, de amikor a híradósok a Hajdú Kft.-t hívták, a telefonközpontos megerősítette, hogy Duka jelenleg is ott dolgozik. A kerület szerint Láng bérli a házat, és ebben nincs semmi etikátlan. Duka és Láng szerintük 2003 óta ismerik egymást, együtt jártak motorosiskolába. A Hajdú és Tsa. pedig már a 90-es évek óta dolgozik a kerületnek.

Mit is javasolhatnánk így szerda este az olvasóknak? Ha nyaralót bérelnek, alaposan ellenőrizzék le, nem szerepel-e tudtán kívül a tulajdonos az irányításuk alá tartozó szervezetekkel kapcsolatba hozható cégek honlapján, mert ha véletlenül igen, önök is nyaralóbérlési ügybe keveredhetnek!

Arculatváltás jön az ellenőröknél

július 28., 14:37 Módosítva: 2015-07-28 19:23:10
53

A VS.hu birtokába jutott a BKK és a közterület-felügyelet új, közös szabályozása, amelyben részletesen leírják, mi a közteresek hatásköre, illetve hogy hogyan kell eljárniuk és kinézniük az jegyellenőröknek. Azt remélik, ezzel elejét veszik az olyan, felháborodást kiváltó eseteknek, mint például ez a májusi

Tovább

Jövő hétfőtől újra teljes vonalán jár a 2-es villamos

július 28., 12:07 Módosítva: 2015-07-28 13:39:01
8

Erről a BKK tájékoztatta kedd reggel az MTI-t. A villamos Lánchíd alatti alagútjában a 2013-as dunai árvíz okozta károkat hozzák helyre, az eredeti tervek szerint a hét végéig elkészültek volna. A munka végül két nappal tovább fog tartani, a vasárnapi befejezésig a szerelvények a Jászai Mari tértől a Széchenyi István térig, a Közvágóhídtól pedig az Eötvös térig közlekednek. Hétfőtől viszont újra a teljes vonalán jár a turisták kedvenc villamosa. 

Így lesz a választási játszótérből földlerakat

július 27., 12:04 Módosítva: 2015-07-27 17:21:10
81
Háborognak a csepeli Vércse utca lakói, mert a választási kampányban 2014-re beígért park és játszótér helyett sittlerakó és nehézgépparkoló lett a szomszédságukban. Zöld és madárcsicsergés helyett zaj, por és kosz.

Egy csepeli kertvárosi utca lakóinak nevében fordulok önökhöz, annak a reményében, hogy ügyünk végre a nyilvánosság elé kerüljön

– írta lapunknak olvasónk.

Levele szerint a királyerdei Vércse utca sarkán már évek óta félig-meddig elhagyatottan állt egy üzletsor, ahol korábban kisbolt, hentes, állateledel-kereskedés üzemelt. A boltok lassan bezártak, az épület megmaradt. Egyre rosszabb állapotba került, de viszonylag rendezett volt. 

A legutóbbi önkormányzati választások előtt a fideszes városvezetés többször is megígérte a lakóközösségnek, hogy a nagy igényre való tekintettel (sok a kisgyerekes fiatal család) közparkot és játszóteret építenek a sarkon. Nem sokkal a választások előtt le is rombolták az épületet. Csakhogy a parkból nem lett semmi. 

Tovább

Baleset miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

július 24., 19:52 Módosítva: 2015-07-24 20:27:13
2

UPDATE 20:15-kor: A Ferihegyi repülőtérre vezető út újra járható.

Teljes szélességében lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat, miután három személyautó összeütközött,írja az MTI.

A rendőrség annyit írt, eddig tisztázatlan okból összeütközött három személyautó a főváros XVIII. kerületében, a Ferihegyi repülőtérre vezető úton. A balesetben nem sérült meg senki.

A rendőrség teljes szélességében lezárta az érintett útszakaszt a helyszínelés és a műszaki mentés idejére. A forgalmat mindkét irányból a Gyömrői útra terelik.

Hová tűntek a csikkgyűjtők a kukákról?

július 24., 14:22 Módosítva: 2015-07-25 00:28:06
555

Egyre nehezebb Budapest egyes részein olyan utcai szemetest találni, amelyen van külön kis fémtartály a cigarettáknak. Utánajártunk, miért.

Az Exclusive Best Change vezéréhez került a római-parti kísértetüdülő

július 23., 15:13 Módosítva: 2015-07-24 08:46:36
350
A pécsi Techaqua Kft. vásárolta meg információink szerint 145 millió forintért az erősen lepusztult, római-parti volt Postás üdülőt. A Techaqua vezetője egyben az egyik legnagyobb magyar pénzváltó, az Exclusive Best Change igazgatója, Kósa Zoltán, aki elmondta, hogy egyelőre még nem tudják, mit kezdenek a végrehajtói árverésen megszerzett épülettel. Korábbi cikkünk nyomán sokan írtak az üdülő aranykoráról: muszájszigetre vitt csajok, tökön lőtt rádiós, saját postaállomás és a híres-neves postás evezősök.

A napokban számoltunk be róla , hogy nagy a mozgolódás az egykori Postás üdülő környékén, titokzatos munkás bontja a falakat. Utánanéztünk, és kiderült, hogy az ingatlan már nem a korábbi tulajdonosáé, az Offra Kft.-é, mert a NAV március végén elárvereztette. Az épület az online árverésen információink szerint minimáláron, mintegy 145 millió forintért kelt el. A vevő a pécsi Techaqua Kft., amelynek vezetője az Exlusive Change cégcsoport egyik cégének, az Exclusive Best Change Kft. ügyvezetője, Kósa Zoltán.

Megkerestük Kósa Zoltánt, aki kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre nincs konkrét céljuk az ingatlannal. Most feljavítják az állapotát, felmérik, de nem tudni, hogy magánlakások lesznek-e benne vagy a helyén, esetleg vendéglátó funkciót kap, de az is előfordulhat, hogy néhány hónap múlva továbbadnak rajta. „Pénzügyi befektetésként kezelem az ügyet, nem tudjuk mi lesz az épület sorsa, még terv szinten sem.” – jelentette ki Kósa, aki nem cáfolta, nem is erősítette meg információnkat az ingatlan vételáráról.

Előző cikkünk megjelenése után többen is megkerestek, akik ismerték a Postás üdülőt fénykorában. Az ötemeletes, 55 szobás üdülő 1970-ben épült, és 2006-ig üzemelt, amikor a Magyar Posta eladta. Már tervezésekor is nagy vita volt a tervezők és megrendelők között az akkoriban szokatlan elképzelések miatt.

Tovább

Délutánig tart a káosz Budán

július 23., 09:03 Módosítva: 2015-07-23 13:43:50
101

Szerda reggel csőtörés volt az Attila út és az Alagút utca sarkán, ami miatt le kellett zárni az Alagút utcát és a Lánchíd alagútját is. Először úgy tűnt, hogy a munkákkal végezni fognak csütörtök reggelig, de aztán a BKK esti közlése szerint ezt délutánra módosították.

Kollégánk ma hajnali fotója szerint maga lenne a csoda, ha délutánig elkészülne az Alagút utca:

A lezárás hatalmas torlódást okoz a környéken, számos busz terelőúton jár, míg az autósoknak a Margit híd és az Erzsébet tér felé érdemes kerülniük.

Csütörtök reggelig lezárják a Lánchíd alagútját

július 22., 09:24 Módosítva: 2015-07-22 23:57:36
48

Eltört egy 50 centis vízcső az 1. kerületben, az Attila út és az Alagút utca sarkán, ezért lezárták az Alagút utcát és a Lánchíd alagútját is, közölte a katasztrófavédelem.

Olvasónk közlése szerint áll a forgalom az alagútnál és a Lánchídnál, dugóra kell számítani a környéken. 

Frissítés: A BKK 14 órakor kiadott közleménye szerint csütörtök reggel 7 óráig zárva marad az alagút, addig a Lánchíd helyett az Erzsébet vagy a Margit híd használatát javasolják. Addig módosított útvonalon jár a 16-os és a 105-ös busz.

Fotózni fognak minket a BKK-automaták

július 21., 10:52 Módosítva: 2015-07-21 15:10:26
284
40 másodperc után visszahúzzák a visszajárót az automaták, és fotókat is készítenek, hogy az eltömítőket könnyebb legyen azonosítani. Így veszi fel a harcot a BKK a visszajáróbűnözéssel.

A BKK Zrt. hétfőtől szoftverfrissítést végez a héten minden jegyautomatánál, hogy a visszajáró ne kerülhessen illetéktelen kezekbe – írta cikkünk nyomán közleményében a vállalalt.

Az üzemeltetővel közösen kidolgoztak egy megoldást: ha az visszajárót az ügyfél nem tudja elvenni, mert a nyílást eltömítették, akkor 40 másodperc után a készülék a pénzt visszahúzza. Azt remélik, mivel így nem lesz értelme eltömíteni a nyílást, eltűnnek a visszajáróra bazírozó zsebkendős gengszterek az aluljárókból.

Tovább

Kész a város legértelmetlenebb beruházása

július 20., 14:34 Módosítva: 2015-07-21 09:41:21
3293

Az állam (uniós támogatásból) tizenegymilliárd forintot költ a Vár közlekedésének fejlesztésére. A többéves program részeként a napokban fejezték be a Hilton szálló alatt, a budai Vár falának tövében a vadonatúj buszforduló építését (itt korábban egy füves placc volt).

Közvetlenül a buszforduló mellett van a júniusban átadott új, közforgalmú lift is. A koncepció világos:

az érkező buszok itt teszik le az utasokat, akik a lifttel egyből a Vár belső, forgalomtól védett övezetébe juthatnak.

A célpont vonzó, a közvetlen közelben van a Halászbástya, a Mátyás-templom és a Szentháromság tér is. 

A turistabuszok nem jönnének fel a Vár területére, csak a liftig. A vendégek, a turisták innen gyalogosan vagy a lifttel érkeznének a szállóba vagy a Várba. Ezzel a megoldással nagymértékben csökkenthető a Vár busz-forgalma, a Hilton teljes buszforgalma kitiltható lesz.

Az idézet a kerület 2009-es integrált városfejlesztési stratégiájából származik, majd az ötletet egy lakossági közmeghallgatáson is megfuttatták. A Közopos fejlesztésből azonban több körben is kimaradt, és csak 2013-ban került bele. Ellenvetésnek, kritikának sehol semmi nyoma.

Tovább

Életre kelt a római-parti kísértetüdülő

július 19., 21:43 Módosítva: 2015-07-20 13:28:01
2017
A Római-part legkurrensebb vendéglátóhelyei között éktelenkedik a sétánytól pár méterre egy húsz méter magas, teljesen kicsontozott, kerítés nélküli épület, az egykor szép napokat látott Postás üdülő. Néhány napja egy titokzatos kalapácsos ember bontja bent a falakat.

A háznak most is van funkciója (amellett, hogy néhány hajléktalan szállásolta el magát bent): a Római-parton sétálgató párocskák bújnak át a betört földszinti ablakokon, és romantikusan borzonganak a lepusztult lépcsőházban és sivár szobákban.

De már nem sokáig. Ezt onnan tudni, hogy amikor egykori üdülők vagy gondnokok után keresgéltem a Postás Múzeumban, kiderült, hogy egy mérnök nem sokkal előttem kérte ki az épület eredeti alaprajzait, amiket az újjáépítéshez használ majd. Olyan valakit azonban nem találtam, aki szemtanúja lett volna a daliás időknek, és beszámolt volna arról, hogy teltek a napjai az egykori Postás üdülőnek.

A nehézkesen haladó adatgyűjtés közben kétszer látogattunk ki az üdülőromhoz. Második alkalommal egy, a házban meghúzódó hajléktalan szegődött mellénk, házi Vergiliusként. Szinte háborogva számolt be arról, hogy néhány napja megjelent egy ember, betáblázta az épület bejáratait, és piros festékkel rápingálta több helyen:

Belépni tilos! Életveszélyes építési terület!

Ez még semmi, tette hozzá. A munkás szakbarbár módon bekötötte az áramot, és elkezdte kiverni kalapáccsal a felső emeleti szobák közfalait. A férfit sajnos hiába kerestük.

Tovább

Közösségi autómegosztón dolgozik a BKK

július 17., 17:12 Módosítva: 2015-07-21 10:53:21
178

Közösségi autómegosztó rendszeren (carsharing) dolgozik a Budapesti Közlekedési Központ. A  piaci szereplőktől kérdőíven kérnek információkat a szolgáltatás elindításához, aminek célja, hogy a BKK felmérje a még kialakulóban lévő, havidíj alapú autóbérlési szolgáltatás rendszerigényeit a potenciális szolgáltatók bevonásával. Ezután a központ a kitöltőkkel személyes konzultációt kezdeményez, ahol vizsgálja a jövőbeni együttműködés lehetőségeit és feltételeit.

A kérdőíven a BKK arra is rákérdez, hogy a szolgáltatónak van-e elektromos autója, illetve arra is, hogy van-e a flottában fél méretű, 1-2 személyes személyautó.

A rendszer lényege, hogy bérleti díjért cserébe városszerte autókat lehet bérelni, majd a használat után leadni.

Egyre több vezető nélküli járat a 4-es metrón, igyekezzen a felszállással

július 17., 16:54 Módosítva: 2015-07-21 10:53:21
181

Szombattól egyre több M4-es metróvonalon veszi majd át a vezetők helyét az automatika, a BKK ezzel azt szeretné bizonyítani, hogy a rendszerük tökéletesen működik vezető nélkül is. 

Tovább

Tanult a hibából a BKK, légkondis buszokkal készülnek a hőségre

július 17., 13:56 Módosítva: 2015-07-21 10:53:22
769

Július első hetében tízezrek izzadtak a tömegközlekedési járműveken, mivel költségtakarékossági okokból több tucat klímás buszt pihentettek. A BKK csak akkor tért észhez, amikor Tarlós István megkérte őket, hogy a hőségriadóra tekintettel, állítsák vissza a forgalomba a légkondis buszokat.

Úgy látszik, tanult a hibából a BKK, ugyanis az Index kérdésére elmondták, hogy a fullasztóan meleg hétvégén 600-620 klímás jármű közlekedik majd, ami a buszpark 77-80 százaléka lesz.

A BKV lehidalt a Skinest Rail lépésétől

július 17., 13:08 Módosítva: 2015-07-17 23:51:18
773
A BKV nem érti, miért Brüsszelbe szaladt először a metrótenderen kizárt észt cég, és miért nem a BKV-hoz fordult a panaszával. A KDB a jövő héten dönthet, engedélyezi-e a BKV-nak a szerződéskötést a győztes oroszokkal.

A Skinest Rail a magyar Közbeszerzési Döntőbizottsághoz is jogorvoslatért fordult, a BKV pedig megvárja a szerződéssel a bizottság döntését, mondta lapunknak Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója. A KDB kétféleképpen dönthet: elindítja a vizsgálatot és megtiltja a szerzdőskötést a győzets oroszokkal vagy elindítja a vizsgálatot és engedélyezi a szerződéskötést közben. A BKV az utóbbiban reménykedik. A KDB döntését a jövő hétre várja a BKV, és ha pozitív, akkor jövő héten meg is kötik a 69 milliárd forintos szerelvényfelújítási szerződést.

A BKV emellett értetlenül áll a Skinest Rail lépése előtt, hogy a metrókocsi-felújítási tenderből kizárt cég az Európai Bizottságnál is panaszt tett, a cégnek ugyanis az összegezés kiküldésétől számított három napig lehetősége lett volna vitarendezési eljárás kezdeményezésére a BKV-nál, amit nem tett meg. 

A BKV szerint a közbeszerzésekről szóló törvény szerint az érvényes ajánlatokat kell értékelni. Érvényes ajánlatot pedig egyedül a Metrovagonmas nyújtott be, így értelmezhetetlen bármilyen összehasonlítás, hiszen csak érvényes ajánlatot lehet összevetni másik érvényes ajánlattal. A BKV nem teheti meg, hogy a közbeszerzési törvény szerint  érvénytelennek minősülő ajánlatot érvényessé nyilvánítson, még akkor sem, ha annak egyes paraméterei kedvezőnek tűnnek.

Tovább

Este akar BKV-hajóval közlekedni? Ússzon!

július 17., 08:50 Módosítva: 2015-07-17 15:58:28
464

Igyekeznie kell annak az utasnak, aki egy kánikulai napon egy BKV-hajó kellemes szellővel átjárt fedélzeten szeretne hazalibegni, az utolsó járatok ugyanis 19 órakor indulnak el a központi állomásokról kifelé. Emiatt gyakran látni este a kikötőkben csalódottan álldogáló embereket, akiket a hajósok lebeszélnek arról, hogy a Batthyány tértől a Jászai Mari téri végállomásig tartó 5 perces útra még felszálljanak (tényleg nem éri meg), vagy a Jászai Mari téren nehezen lekászálódó utasokat, akik azt hitték, hogy Újpestig hajókázhatnak az utolsó hajóval, de nem lehet, mert vége az útnak.

Megkérdeztük a BKV-t, hogy ha a dunai hajóközlekedés is a tömegközlekedés része, akkor a szemmel látható igény ellenére miért nem lehet használni a hajókat akkor, amikor a legkellemesebb: a nyári estéken? 

Tovább

Nem jár a HÉV szombattól egy hétig a Batthyány és a Szentlélek tér közt

július 16., 22:51 Módosítva: 2015-07-17 08:19:46
22

A Batthyány tér és a Szentlélek tér között szombattól nem jár a H5-ös HÉV. A 2013-as dunai árvízben meggyengült pályát javítják - közölte a BKK.

2015. július 18-ától (szombattól) 31-éig (péntekig) a H5-ös HÉV Szentendréről, illetve Békásmegyerről rövidített útvonalon, csak a Szentlélek térig közlekedik. Batthyány tér és a Szentlélek tér között sűrűn közlekedő pótlóbuszok viszik az utasokat. Aki az M3-as metró Árpád híd állomásához tart, az a Szentlélek téri átszállás kihagyásával teheti meg ezt a 34-es, illetve a 106-os autóbusszal, amelyek a szokásosnál sűrűbben közlekednek. A reggeli és a délutáni csúcsidőben ugyanakkor gyakrabban közlekedik az 1-es villamos is. Augusztus 1-jétől 8-áig a H5-ös HÉV újra a Margit hídig jár majd.

Metrótender: az észtek az unióhoz fordultak

július 16., 16:06 Módosítva: 2015-07-16 19:04:33
1475

A Skinest Rail panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz a BKV által a budapesti M3-as metróvonal szerelvényeinek modernizálására és felújítására kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban, áll a cég lapunknak küldött közleményében. Kérdés, mit tehet az unió?

A panasz a BKV Zrt. által 2015. július 8-án kiadott, az ajánlatok elbírálásról szóló összegzésére vonatkozik, amely érvénytelennek nyilvánította a Skinest ajánlatát, és a Metrovagonmast hirdette ki a tender győztesének. A Skinest rendkívül csalódott a tendereljárás kimenetele miatt, és az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszában azt állítja, hogy ajánlata minden lényeges szempontból kedvezőbb volt a versenytársáénál, és az összes modern műszaki követelménynek megfelelt (pl. aszinkron hajtás, tárcsafék, pneumatikus felfüggesztés, hosszabb élettartam, stb.). 

Tovább

Szombattól fokozódik a budai káosz

július 15., 12:38 Módosítva: 2015-07-15 16:01:40
29

A BKK közleménye szerint szombattól a hónap végéig "sűrűn közlekedő" pótlóbuszok szállítják az utasokat a H5-ös HÉV vonalán a Batthyány tér és a Szentlélek tér között. Ebben az időszakban a két évvel ezelőtti dunai árvíz idején megrongálódott vágányokat állítják helyre. Miközben ütemterv szerint haladnak a Bem rakpart alatti alagút és a Batthyány téri végállomás födém-megerősítési és rekonstrukciós munkálatai is.

A födém megerősítésére a budai fonódó villamoshálózat kiépítése miatt van szükség, ennek részeként a kivitelező oszlopsort épít be a Batthyány téri végállomásra. A munkálatokkal az ígéretek szerint a Sziget Fesztivál kezdetére végeznek, így augusztus 8-tól a teljes vonalon jár majd a HÉV. Augusztus 1-8. között azonban a Margit híd és a Battyhány tér között még pótlóbuszok járnak majd.

Egy hét múlva szerződést köthetnek a metrókocsik felújításáról

július 13., 07:54 Módosítva: 2015-07-13 10:55:45
11

Nincs akadálya annak, hogy a BKV egy hét múlva megköthesse a szerződést a 3-as metró szerelvényeinek teljes felújítására, írta a Magyar Nemzet.

Bárki megtámadhatja a budapesti 3-as metró jármű-felújítási tenderének múlt szerdán kihirdetett eredményét, annak immár nincs halasztó hatálya a szerződéskötésre, mondta Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek.

Tovább

Összeütközött két busz a Margit hídnál

július 12., 21:44 Módosítva: 2015-07-13 00:25:04
31

Összeütközött két busz a Margit híd felhajtónál - tudósított kollégánk este fél tízkor a helyszínről. A 9-es busz várhatóan elment a 86-os vonalán a Széna térig, onnan vissza. Négy busz is állt a helyszínen, de az autók elfértek.  A 11-es vonalán fordult végül vissza a busz.  A BKV annyit közölt az Indexszel, hogy nem BKV-buszok ütköztek, valamelyik alvállalkozójukról lehet szó.

Akkora csőtörés volt, hogy egy napig nem járnak a buszok

július 12., 10:08 Módosítva: 2015-07-12 14:09:01
5

Csőtörés miatt nem járnak a buszok a XXII. kerület, Nagytétényi út egy szakaszán - közölte a BKK fődiszpécsere vasárnap reggel az MTI-vel.

A Nagytétényi út 56. előtt egy nagyteljesítményű vízvezeték eltört és a kiömlő víz járhatatlanná tette az úttestet. A helyreálítási munkálatok idejére, várhatóan hétfőig a 33-as, 114-es és 213-as busz módosított útvonalon közlekedik.

A BKK honlapja szerint a 33-as busz nem érinti a Vegyész utca, Leányka utcai lakótelep, Savoyai Jenő tér, Városház tér, Tóth József utca, Vágóhíd utca, Háros vasútállomás, Háros utca megállókat, ugyanakkor megáll Budafok kocsiszínnél.

A 114-es, 213-as autóbusz útvonalán annyi a változás, hogy nem áll meg a Vágóhíd utcánál.

Nem lesz könnyű BKV-zni a hétvégén a Pride miatt

július 10., 20:11 Módosítva: 2015-07-11 16:00:14
66

Július 11-én (szombaton) rendezik a Budapest Pride-ot, ami miatt már kora délutántól körülbelül este nyolc óráig sok változás lesz a közösségi közlekedésben - közölte a BKK.  Rövidített vagy terelt útvonalon közlekedik az 5-ös, a 9-es, a 15-ös, a 17-es, a 86-os, a 105-ös, a 115-ös és a 178-as autóbusz, a 70-es és a 78-as trolibusz, valamint néhány órára leáll a 16-os busz és a Budavári Sikló is.

Az M1-es metró délután megállás nélkül halad át a Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera állomáson.

A BKK kéri az autósokat, hogy aki a belvárost szeretné megközelíteni, és teheti, inkább szálljon át a közösségi közlekedési járatok valamelyikére, a tömegközlekedőket pedig, hogy lehetőség szerint a kötöttpályás járatokat, elsősorban az M2-es, az M3-as vagy az M4-es metróvonalat vegyék igénybe.

Várhatóan 14:30 és 17:30 között az M1-es metró ugyan teljes útvonalán közlekedik, de a Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera állomásokon megállás nélkül áthalad. Hatósági döntés alapján a Deák Ferenc tér állomás Erzsébet térre vezető kijáratát is lezárhatják.

A menetrendi változásokról bővebben itt olvashat.

És ne feledkezzenek meg arról, hogy a Night Run futóversenyt is hétvégén tartják, az ezzel kapcsolatos lezárásokról itt tájékozódhat.

Elég furcsán nyerték az oroszok a metrótendert

július 10., 13:10 Módosítva: 2015-07-11 01:07:17
3951
Az észt Skinest Rail egyelőre nem kommentálja a BKV metrótenderén született döntést a cég kizárásáról, tudtuk meg a cég egyik igazgatójától. Közben kiderült, hogy az észtek ajánlata nemcsak 9 milliárd forinttal olcsóbb, hanem több jelentős elemben korszerűbb, és öt évvel hosszabb garanciát adtak. Megszereztük az értékelést, ami azt is tartalmazza, miért zárták ki a céget a tender legvégén.

„A következő néhány napon egyelőre nem kommentáljuk a BKV döntését” – válaszolta Szergej Jakovlev, a Skinest Rail egyik igazgatója arra vonatkozó kérdésünkre, hogy fellebbeznek-e a metrótenderen született döntés ellen.

Közben a Metróért Egyesület közleményéből kiderült, hogy az észt ajánlat egyrészt 9 milliárd forinttal olcsóbb volt az oroszok mintegy 69 milliárdos ajánlatánál, másrészt műszakilag még jobb is. Mint megtudtuk, az orosz ajánlatban soros egyenáramú motorokkal szerelnék fel a metrókat, míg az észtek jóval korszerűbb és energiatakarékosabb aszinkronos motorral.

Az orosz ajánlat szerint féktuskók lassítanák a szerelvényt, az észt ajánlat pedig korszerűbb tárcsaféket tartalmaz. Ráadásul az észtek 30 évre emelték a garanciát a kocsiszekrényekre a 25 éves orosz garanciával szemben.

Tovább

Hétvégén lezárják a Margit körutat

július 9., 18:27 Módosítva: 2015-07-09 22:53:01
7

Lezárják hétvégén a Margit körút Frankel Leó és Lipthay utca közötti szakaszát a Margit híd irányába - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Péntek este 8-tól jövő hétfő reggel 6 óráig teljes szélességében lezárják a Margit körút Pest felé vezető útpályáját az említett utcák között, mert elbontják a környéken lévő gyalogos aluljárót.

A Margit hidat a hétvégén kizárólag a Tölgyfa utca, Fekete sas utca, Bem tér, Lipthay utca útvonalon át, a Margit utca felől pedig a Margit körút, Henger utca, Fekete sas utca, Bem tér, Lipthay utca útvonalon lehet megközelíteni.

Az oroszoké a metrófelújítás

július 8., 13:33 Módosítva: 2015-07-08 21:05:16
1236
Az orosz Metrovagonmas nyerte 69 milliárd forintos ajánlatával a BKV metrókocsik felújítására kiírt tenderét. Információink szerint az oroszok végül egyetlen ajánlattevőként maradtak a porondon, mert a BKV kizárta a versenyből az alacsonyabb árral induló észt Skinest Railt.

A fővárosi közgyűlés tavaly nyáron döntött arról, hogy felkéri a BKV-t a 3-as metró szerelvényeinek felújítására vonatkozó tender kiírására, valamint elkezdi az ehhez szükséges hitelfelvétel előkészítését. A tenderen hét cég indult, de a második fordulóba csak öten jutottak be: az Alstom, a spanyol CAF, az orosz Metrovagonmas, az észt Skinest Rail és a cseh Škoda Transportation. Az Alstom ezután kiszállt a versenyből, és hamarosan követte őket a CAF és a Škoda is.

A nagy meglepetést az okozta, amikor kiderült, hogy az észt cég több milliárd forinttal kevesebbet kér a munkáért, mint az oroszok. A BKV kétszer is hosszú hiánypótlási listát küldött ki a két jelentkezőnek.

Mint arról beszámoltunk , az észtek pályázatával több gond is volt, a referenciamunkák ukrán és kazah vasúti motorkocsikra vonatkoznak, sőt étkezőkocsi-felújítást is felhoznak bennük. Az energia-visszatáplálás mértékét tartalmazó energiahatékonysági jegyzőkönyvet sem tudták időben prezentálni. 

Tőlem az ördög is elkezdheti, nem lehet a végtelenségig húzni az időt

– mondta lapunknak a napokban Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: lehet, hogy az optikai kép nem lesz jó, pláne, ha mégis az oroszok győznének az olcsóbb ajánlatot beadó észtek helyett, de nem lehet tovább húzni az időt, mert emberéletekről van szó.

Információink szerint a BKV 222 + 42 opcionális metrókocsi felújítását összesen 85 milliárd forintra becsülte. (A 42 darabos opció arra az esetre kell, ha a 3-as vonalat meghosszabbítanák Káposztásmegyerig.)

Úgy tudjuk, az észt Skinest Rail 72 milliárd forintos ajánlatot adott be, míg az orosz Metrovagonmas 9 milliárddal többet kért a munkáért, de mindkét pályázó benne maradt a 85 milliárdos keretben. Ezek a pályázat adatai, a közvélemény előtt az opció nélküli (222 kocsira vonatkozó) verzió ismert, ahol a 222 kocsi felújítására 62 milliárdot tippelt a BKV, szemben az új kocsik árával, amiknek a beszerzési költségét 92 milliárd forintra tették. Az oroszok ajánlata opció nélkül 69 milliárd forint.

Tovább

Karácsonyra megkapjuk a fonódó villamost?

július 7., 20:21 Módosítva: 2015-07-08 15:53:54
362
Sose készül el a budai fonódó villamos? Csak lézengenek a munkások az építési területen? Beszakad a HÉV-alagút? Elrontották a ívet, nem érnek össze a sínek? Meg fogunk süketülni a csikorgástól? Olyan kérdések, amik a fonódó villamos építésének elkezdése óta izgatják az embereket. Most végigjártuk az építkezést, és kifaggattuk a helyszínen a tervezőt, kivitelezőt, megrendelőt, mire számíthatunk.

Eredetileg csak egy helyzetfelmérést szerettem volna készíteni egy olyan interjúalannyal, aki nagyjából ismeri a fonódó villamos beruházásának „titkait”, de a Batthyány téri találkozóponton egy népes csapat várt, köztük Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója, további BKK-sok, a kivitelező Közgép, Swietelsky és Strabag mérnökei és szakemberei, valamint a tervezés részéről is csatlakoztak hozzánk.

Egymás vállát veregethetjük, hogy becsúszó szereléssel, de megleszünk határidőre: a fővárosiak megkapják a fonódó villamost a karácsonyfa alá.

– érkezett a válasz, amikor feltettem az első kérdést. A projekt véghatárideje ugyanis december 23, amit a belső ütemezés áttervezésével tudnak tartani a jelenlegi állás szerint.

Elkészül-e karácsonyra a fonódó villamos?

  • 1621
    Persze, hiszen megígérték!
  • 6537
    Mármint melyik karácsonyra?
  • 2115
    Naná, ahogy a margitszigeti futókör is

Ez azt jelenti, hogy karácsony előtt megtörténik az átadás-átvétel, elkészül a villamospálya és a közút. Igaz, a villamos még csak próbajáratban közlekedik a jövő év elejétől, de legalább megszűnik a káosz.

Tovább

Hőség? Ugyan, a klímás buszok a garázsban aszalódnak

július 7., 05:43 Módosítva: 2015-07-07 16:45:59
3922
Több tucat klímás busz áll a BKK alvállalkozójának a telephelyén a kánikulában, mert költségtakarékossági okokból visszarakták a helyükre a régi BKV-buszokat.

Információink szerint Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója tárgyalást kezdeményezett a VT-Arriva vezetőségével arról, hogyan lehetne felhasználni a cég költségtakarékosság miatt leállított klímás buszait a fővárosban legalább a kánikula idejére.

Az év elején ugyanis költségtakarékossági okokból olyan döntés született, hogy a VT-Arriva buszainak egy részét (a szolgáltatási szerződésben meghatározott buszokon felüli opciós mennyiséget, 60-70 járművet) a BKK nem veszi idén igénybe, hanem a BKV olcsóbb üzemeltetésű, de régebbi buszai járnak helyettük. 

Tovább

Hamarosan végleges helyére kerül a 4-6-os villamos új végállomása

július 6., 15:08 Módosítva: 2015-07-06 17:51:56
5

Ismét változások lesznek a a Széll Kálmán tér közlekedésében július 7-étől, majd a július 11-12-ei hétvégén is.  Július 7-én estétől közműmunkák miatt változatlan sávkiosztással, de kissé módosult vonalvezetéssel haladhat a Margit körút Dékán utca és a Széna tér közötti szakaszán a közúti forgalom, a gyalogosok pedig több szakaszon is a munkagödrök fölé épített ideiglenes járdafelületeken közlekedhetnek. Július 11-e és 13-a  között pedig előkészítik a 4-es és a 6-os villamos végállomásának végleges helyére történő átköltözését. Ezzel egy időben a villamospálya-javítást végeznek a Nagykörúton a Tátra utca és az Aradi utca között, ezért ebben az időszakban a teljes vonalon pótlóbusz viszi majd az utasokat. A közúti és gyalogos közelekdést érintő részletes változásokat a BKK oldalán olvashatja.