Bertalan
14 °C
27 °C

Budapest

Vitézy: Ordas hazugság, hogy nem terveztek járatritkítást

tegnap, 13:54 Módosítva: 2016-08-23 21:48:24
214

Lapunk hétfői, a BKK járatritkítási terveiről szóló cikkeit követően többen is megszólaltak a közösségi oldalakon. Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója azt írta oldalán, hogy a BKK magyarázkodása, miszerint nincs járatritkítás:

Jól hangzik, csak egy baj van: ez egy ordas hazugság. 

Vitézy szerint ha az ember kinyitja a BKK menetrendi oldalát, azt látja az 50-es villamosnál, Dél-Pest egyik legfontosabb gerincvonalán, hogy minden időszakban, csúcsidőben, napközben, hétvégén is ritkul a járatkövetés. Bár a közlemény próbálja összemosni az iskolai szünet végével a menetrendi változásokat, mindennek semmi köze a tanítási szünet végéhez - a menetrendekben könnyen összevethetők a régi és új iskolai és tanszüneti menetrendek is, és az, hogy a ritkítás ettől független. Az új, kiritkított menetrendet például az 50-esen már titokban be is vezették - ennyit arról, hogy szó sincs ilyesmiről.

Tovább

Beköpött a taxiablakon a hiéna

augusztus 22., 18:24 Módosítva: 2016-08-23 11:17:14
463

Harminc éve taxizok, volt már efféle konfliktusom, de az elmúlt egy-két évben már azt hittem, megszűnt ez az erőszakos hozzáállás, mondta lapunknak felháborodva Kapus Ferenc, a City Taxi taxisa, akit a belvárosi Bajcsy-Zsilinszky úton egy taxiállomáson inzultált egy kopasz, nagydarab taxishiéna hétfőn délután.

Mint mondta, a droszt végén állt, eleinte nem is volt előtte más taxi, csak később érkezett egy kocsi. Jött három külföldi utas, akik hozzá ültek be, és már éppen indult volna, amikor egy nagydarab, kopasz férfi megjelent, és habzó szájjal felelősségre vonta, hova viszi az utasait. Többször beijesztett, mintha beütne a lehúzott ablakon, közben azt üvöltötte, hogy szétrúgja a fejét, ha legközelebb ezen az állomáson látja. Hogy nyomatékosítsa szavait, a dermedt utasok előtt beköpött az autóba.

A taxis beszólt a központba, hogy mi történt, de kevés taxi volt a környéken. A rendőrséget nem akarta kihívni, mert mire kijöttek volna, a férfi eltűnik, ezért inkább úgy döntött, ha felzaklatva is, de elviszi az utasokat az úti céljukhoz.

Mint mondta, felháborító, hogy a taxisokat nem tudják megvédeni ezektől a bűnözőktől, akik nyilvánvalóan az egyre több külföldi utas lehúzására szaporodtak el az utóbbi időkben. A taxis nem érti, hogy miért nincs hatósági ellenőrzés, hiszen ezek a hiénák szinte tálcán kínálják magukat.

A napokban arról írtunk, hogy a BKK tehetetlen a pofátlan taxishiénák ellen, sokuknak ugyanis taxidroszt-engedélye sincs, ezért nem tudnak fellépni ellenük. Volt, aki egy egyest ragasztva a kilométerdíj elé, 1280 forintos kilométerdíjjal fuvarozott, de se a BKK, se a Készenléti Rendőrség nem tudott mit tenni ellene.

Tovább

A BKK tagadja a járatritkítást, nekünk viszont papírunk van róla

augusztus 22., 16:22 Módosítva: 2016-08-23 00:16:27
250

A BKK nem készített elő és nem vezet be szeptembertől járatritkítási csomagot, áll a BKK közleményében, amelyet lapunknak is megküldött. A tervezett járatritkításról lapunk hétfő reggel számolt be ebben a cikkében.

A járatritkítás előkészítésére vonatkozóan lapunk birtokában olyan BKK-s belső anyagok vannak, amik szerint a fonódó villamosok, valamint az általuk érintett 13 villamosjárat és két buszjárat esetében összességében 3%-os csökkentést tervezett a cég. A csökkenés főleg a 17-es, a 41-es, a 47-es, a 49-es, az 56A vonalakra, valamint a 9-es, 109-es buszvonalakra vonatkozik, a 61-es viszont sűrűbben járna.

A 4-es metró által érintett 12 buszjárat esetében pedig összességében 5%-os csökkentési terv. Itt leginkább a 33-as valamint a 214-es járaton ritkulna a teljesítmény, a többi járaton 1-2%-os a csökkenés.

Az tehát biztos, hogy a BKK tervezett járatritkítást, azt viszont lapunk üdvözli, hogy (a közlemény állítása szerint) nem vezeti be.
Tovább

Elöntötte a víz Kőbányát

augusztus 22., 11:40 Módosítva: 2016-08-22 15:08:10
18

Lezárták a X. kerületben a Maglódi utat a Jászberényi út és a Kocka utca között, mert víz öntötte el az útpályát - közölte a BKK a Facebook-oldalán. A 28-as villamos helyett a Sörgyár és a Kada utca/Maglódi út között pótlóbusz közlekedik.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy öt autó elakadt az esőzés miatt összegyűlt vízben a Maglódi úton, a Gitár utca közelében. A tűzoltók megkezdték az autók mentését.

A víz elöntötte az aluljárót az Élessaroknál is, ezért egy ideig nem jártak a 3-as és a 62A-s villamosok sem a Kőbánya alsó vasútállomás és az Örs vezér tere között.

Ha van képe az elárasztott Kőbányáról, kérjük, küldje el az ugyelet@index.inda.hu mailcímre, köszönjük!

Tovább

Megkeseríti a budaiak életét a BKK

augusztus 22., 10:52 Módosítva: 2016-08-23 00:16:27
315

Vasárnap megnyitják a Szabadság hidat, így újra a teljes vonalon közlekedik a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as és a 49-es, az 56-os és az 56A villamos.

De hogy ne örüljünk annyira, a BKK nekilát 20 villamosmegálló akadálymentesítésének az Alkotás utcán, a Budaörsi úton és a Villányi úton, így a 17-es, az 59-es, az 59A-s és a 61-es villamosoknak megváltozik a közlekedési rendje.

Tovább

Újból itt a BKV mumusa, a járatritkítás

augusztus 22., 07:44 Módosítva: 2016-08-22 16:15:13
1521
Az érintett budapesti vonalakon mintegy 3-5%-os járatritkítást vezethet be a BKK, a spórolás mintegy 100 millió forintot jelenthet, értesült lapunk belső forrásokból. Ritkulhat a 47-49-es és az 56A villamos, a fonódó villamos, a 109-es, a 33-as, a 110-es, 112-es, az 5-ös, a 7-es, 8E busz, és több troli.

Információink szerint a BKK az elmúlt hónapokban komoly járatritkítási csomagot készített elő, a máskor szokásos társadalmi egyeztetés nélkül. A járatritkítást szeptember 1-től, spórolási célból kellene bevezetni. Mintegy 60 járat lehet érintett, körülbelül évi 100 millió forint takarítható meg vele.

Íme a legfontosabb érintett járatok:  

Tovább

Büntetlenül hiénázni csak a legpofátlanabb módon lehet

augusztus 19., 18:28 Módosítva: 2016-08-20 17:08:14
2280

A napokban bejárta az internetet annak a taxinak a képe, amin az élelmes taxishiéna egy szigszalag segítségével 280 forintos kilométerdíjból 1280 forintosra módosította a kocsija ajtaján szereplő díjszabást, extraprofittal meglovagolva a Sziget fesztivál alatt fellendülő konjunktúrát.

Ha már látszott az engedélyszám a fotón, rákérdeztünk a BKK-nál, hogy lehet ilyen szembeötlő csalással taxizni Budapesten. A válasz elképesztő:

 • A taxit ellenőrizték egy hete, de kiderült, 2014. április 18-a óta lejárt taxiállomás-használati engedélye
 • Mivel nincs engedélye, a BKK nem tudja felelősségre vonni (igaz, küldtek intézkedési javaslatot a közlekedési hatóságnak)
 • Sőt! Bár a BKK-val járőröztek a Készenléti Rendőrség munkatársai is, és ők se tettek keresztbe egy fűszálat se.

A tanulság: ha hiénázni akarsz, csináld a legpofátlanabb módon, és akkor megúszod a büntetést.

Budapest ki van éhezve egy gyalogoshídra

augusztus 19., 11:03 Módosítva: 2016-08-23 21:45:39
1117
A Duna szinte összes fővárosi szakaszára született már terv gyalogoshíd építésére, de egyik se valósult meg végül. Pedig az emberek igénylik, ezt régebben a hétvégére lezárt Lánchíd, most pedig az ideiglenesen sétálóvá alakított Szabadság híd sikere is mutatja. Hol számíthatunk a jövőben gyalogoshídra?

Bár már augusztus 10. körül visszaengedték volna a közúti forgalmat a Szabadság hídra, a BKK a kényszerűségből forgalomcsökkentett híd népszerűségét látva az augusztus végi megnyitás mellett döntött. A gépjárművek elől lezárt hídon egymást érték a spontán szerveződött piknikek, performanszok, táncelőadások. Még Facebook-csoport is alakult arra, hogy a Szabadság hidat ezentúl nyáron tegyék sétálóhíddá. Látszik tehát, hogy szükség van egy gyalogoshídra Budapesten.

Ezt az igényt már többen is felismerték, és az elmúlt 25 évben számos terv született arra, hogy a Duna különböző partszakaszait egyszerűbb vagy grandiózusabb gyaloghíddal kössék össze. Demszky Gábor exfőpolgármester szintén érezte, hogy tennie kellene valamit, és mivel gyaloghidat nem tudott építeni (másmilyet se), hát lezárta és sétálóvá alakíttatta nyári hétvégéken a Lánchidat. Az ötlete bevált, az üres hídon szívesen sétálgattak az emberek. A Demszkyt követő Tarlós István idején aztán elkopott ez a szokás.

Tovább

Éjszaka is közlekedő metrók? Ezt javasolja Vitézy londoni példa alapján

augusztus 17., 20:06 Módosítva: 2016-08-18 07:25:44
1296

A hétvégétől minden pénteken és szombaton egész éjszaka járnak a vonatok több metróvonalon – persze nem Budapesten, hanem Londonban, azonban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) volt vezetője a brit példa alapján a gyakorlat átvételét javasolja.

Tovább

Magvába holt terv maradt a Cédrus kilátó

augusztus 17., 00:41 Módosítva: 2016-08-17 10:36:26
78
Az egyik legnagyobb magyar építőipari cég néhány éve grandiózus kilátótorony tervezésére adott megbízást egy tervezőirodának. A Cédrus fantázianévre hallgató 130 méter magas építmény felhúzására megvolt a hitelkeret, a megtérülési számítás, de végül elfogytak a megfelelő helyszínek.

Kell egy torony.

– fogalmazódott meg az egyik nagy magyar építőipari cég vezetőjének fejében, amikor megtudta, hogy egy amerikai nemzeti park szélén felállított kilátó fél év alatt behozta az árát. A magát megnevezni nem kívánó, ismert nagyvállalkozó egy régebbi nyilatkozatában lapunknak elmondta: már korábban is foglalkoztatta a gondolat, hogy egy jelképszerű magas építményt építsen Pesten, de akkor még óriáskerékben gondolkodott. Körbenézett a világ nagyvárosaiban és azt tapasztalta, hogy a kilátótorony a legnagyobb üzlet, ezért, mint mondta, toronyra váltottak.

Tovább

Óriásgödör nyílt Zuglóban

augusztus 15., 09:32 Módosítva: 2016-08-16 06:39:29
19

Nem közlekedik a 69-es villamos a főváros XIV. kerületében, Zuglóban, miután vízcsőtörés miatt mintegy 12 négyzetméteres területen beszakadt az útburkolat a Nagy Lajos király útja és az Erzsébet királyné útja kereszteződésében - írta az MTI helyszíni tapasztalatok alapján.

Tovább

A második kerület nem akarja érteni, mi a baj ezzel a képpel

augusztus 13., 07:56 Módosítva: 2016-08-14 09:38:11
175

Múlt szombaton Pasaréten volt dolgom, és a kocsival a Gábor Áron utca és a Pasaréti út kereszteződésében beálltam egy erősen parkolónak tűnő, a felhajtást rámpával megkönnyített helyre. Erre:

A Google Street View képén a baloldali (Mercedes) terepjáró áll ott, ahol én hagytam az autót. Másfél órával később még pont elcsíptem a kerületi közterületeseket, amint a szélvédőn hagyott bírságcédulát fotózzák.

Ez itt járda

– mondta az ellenőr, én meg bután néztem, hiszen én a kocsikon túli, a képen alig látszó két méter széles szakaszt gondoltam járdának, a rámpás helyeken nyilvánvalóan senkit nem akadályoznak az autók. A másik rámpás helyen álló kocsit ugyanúgy tízezerre büntették, mint engem. Egy ott lakó járókelő szerint a tutira menő ellenőrök naponta többször is arra kanyarodnak, és hetente akár több tucatnyi kocsit is megbüntetnek.

A büntetést befizettük, mert rosszul tudtam a szabályt: felhajtó megléte semmit sem jelent, a kresz szerint a járdára csak akkor lehet felállni, ha felfestés vagy tábla azt külön megengedi.

Utólag végiggondolva az, hogy ezen a két helyen legalizálják a parkolást, feltehetőleg azért nem merül fel, mert a ki- és beálló autók lassítanák a forgalmat a kereszteződésben. De mivel a téma most konkrétan az utcán hevert, gondoltam, megkérdezem a második kerület polgármesteri hivatalától, hogy ha már hetente százezreket kaszálnak itt,

 • nem akarják-e a bevételből parkolást megkönnyítő rámpát megszüntetni,
 • sőt, esetleg felszedni az aszfaltot és meghosszabbítani a füves sávot,
 • vagy ha ez túl drága, kitenni egy parkolni tilos táblát,
 • netán az amúgy is ott lévő virágdézsákat átrakni, hogy fizikailag se lehessen oda parkolni,

merthogy azért ennek így, rámpástul-aszfaltosul elég erős lehúzásszaga van.

Hát, nem akarják.

Válaszában a hivatal ismertette a vonatkozó kresz-szabályt, majd azt írták, hogy "a kérdéses szakasz mibenléte eléggé egyértelmű".

Szerintem viszont az "eléggé egyértelmű", hogy erre a két, rámpával ellátott helyre a sofőrök nem a szabálysértés biztos tudatában, hanem jóhiszeműen állnak be, ahogy az is "eléggé egyértelmű", hogy egy tisztességes kerületi hatóság ilyenkor nem szétteszi a kezét és a bevételt számolja, hanem megszünteti a helyzetet.

Az átalakításról szóló felvetésre ugyanis a problémaérzékeny hivatal hamisítatlan polgári, egyszersmind szolgáltatói hangnemben azt közölte, hogy azt "nem tudják értelmezni", mert a szabálysértési bírságokból származó bevételek nem hozzájuk, hanem a központi költségvetésbe folynak be.

Még 18 napig tarthat a buli a Szabadság hídon

augusztus 11., 16:02 Módosítva: 2016-08-12 08:15:31
49

A BKK vezetése szerda délután döntött a Szabadság híd esetleges előrehozott megnyitásáról: mégis a legelső tervek szerint, augusztus 28-án indulhat el rajta a gépkocsiforgalom, amikor a villamosok is újra forgalomba állnak a felújított pályán.

A BKK már korábban vizsgálta, hogy a hidat korábban megnyitják az autók előtt, Tarlós István lapunknak augusztus 10. környéki dátumot jelölt meg, de végül lemondtak róla, mert a lezárt hidat nagyon megszerették az emberek.

Az elmúlt hetekben számos piknik, szabadidős rendezvény helyszíne volt a Bartók Béla úti pályafelújítás miatt lezárt híd, amire június 16 óta csak gyalogosok és kerékpárosok mehettek fel.

A BKK tájékoztatása szerint augusztus végétől egy ideiglenes forgalomtechnikai állapot lép életbe a Bartók Béla úton, a végleges kialakításról még nem született meg a döntés. Az ideiglenes forgalomtechnikai állapotban még befejező munkák zajlanak majd a Bartók Béla úton, ezen felül a Szent Gellért tér térségében közműfektetési munkák is várhatóak.

AFelújítás miatt pótbuszok járnak a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között. hétvégén részlegesen leáll a 3-as metró

augusztus 6., 08:33 Módosítva: 2016-08-06 12:18:10
5

Egész hétvégén metrópótló buszok járnak a 3-as metró Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszán, felújítási munkák miatt – közölte a BKK. A Nagyvárad tértől Újpest-Központ felé a metróközlekedés zavartalan marad.

Tovább

Drámai autó-villamos karambol Budapesten

augusztus 5., 18:07 Módosítva: 2016-08-06 11:32:33
959

Két ember meghalt, amikor összeütközött egy személyautó és egy villamos Budapesten a XIV. kerületben az Erzsébet királyné útján péntek délután.

Tovább

Népszavazás az óbudai Bud Spencer parkról

augusztus 5., 16:16 Módosítva: 2016-08-06 00:12:45
586

A Kétfarkú Kutya Párt a napokban felvetette, hogy Kaszásdűlőn, egy eddig névtelen közterületet a nemrégiben elhunyt olasz színészről, Carlo Pedersoli művészneve után Bud Spencerről nevezzenek el, írja Óbuda hivatalos honlapja. A kezdeményezés ötletére nyitott az önkormányzat vezetése is, ezért a helyi lakossághoz fordul azzal a kérdéssel, hogy:

Támogatják-e, hogy a Búza utca – Köles utca – Szérűskert utca – Zab utca közötti füves terület egy részét Bud Spencerről nevezzék el?

Háromféleképpen mondhat véleményt a lakosság:

 1. a Pethe Ferenc téri termelői piacon augusztus 18-án és 25-én a „Közel az emberekhez” feliratú standon jelezhetik támogatásukat vagy ellenvetésüket,
 2. véleményt nyilváníthatnak online szavazás segítségével is a obuda.hu weboldalon keresztül, a cikk alján
 3. elküldhetik javaslatukat a kozelazemberekhez@obuda.hu email címre.
13886445 520889568122342 1351819455895811269 n
Fotó: Bud Spencer / Facebook

A közterület-elnevezéssel kapcsolatos szavazás augusztus 28-án éjfélig tart. A beérkezett szavazatokat összegezve Bús Balázs polgármester Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata szeptemberi képviselő-testületi ülésre beterjeszti a javaslatot, amit jóváhagyás után a közterület-elnevezések tekintetében illetékes fővárosi közgyűlésnek kell megszavaznia.

Tovább

Felpörgött a harc a Hármashatár-hegy tetején

július 31., 11:56 Módosítva: 2016-08-01 10:11:14
288
A Pilisi Parkerdő Zrt. a napokban adta át a Hármashatár-hegyi új kilátót, és mellette a főváros egyetlen, most felújított turistaházát. A hírnek minden természetjáró örülhetne, ha nem árnyékolná be azt a kivételes adottságú hegytetőért folytatott csata a 2012-ben erővel kilakoltatott Pilótacentrum és a Pilisi Parkerdő között. A harc váltakozó sikerrel folyik a bíróságokon, a helyzet mára pedig odáig durvult, hogy a Pilótacentrum feljelentette a Parkerdőt.

Alig egy hétre rá adta be feljelentését Csiga Sándor, a Pilótacentrum vezetője többek között intellektuális okirathamisítás, közokirattal visszaélés, hűtlen kezelés és hatóság megtévesztésének gyanúja miatt, amikor július közepén a Parkerdő nagy csinnadrattával átadta a Hármashatár-hegyen épült turistaházat és kilátót. (Az intellektuális okirathamisítás azt jelenti, hogy valaki közreműködik abban, hogy valótlan adat kerüljön közokiratba.)

 
A régi és az új vendéglátóhelyek a Hármashatár-hegyen Fotó: Pilótacentrum/ Fekete István/Index

A csatát 2012-ben a Pilisi Parkerdő nyerte meg, a repülősöket kirakták, a területen megkezdte a fejlesztést. Csiga Sándor, a Pilótacentrum vezetője azonban nem adta fel. Mint mondta, fellépésükre a Földhivatal végül törölte a Parkerdő tévesen bejegyzett tulajdonjogát a területről, azóta nyerésre áll.

A Parkerdő ugyanis a tulajdonjog törlése után nekiment saját tulajdonosának, a magyar államnak a törlés miatt, ám a pert jogerősen elvesztette, sőt a felülvizsgálati kérelmét is elutasították. Az elmúlt tíz évben tulajdonosként tett intézkedéseinek jogszerűsége ezzel alapjaiban megkérdőjeleződött, közöttük például a repülősök kipaterolása, és a 120 millió forintos turistaház-fejlesztés is.

Tovább

Gyerekek és idősek is megsérültek a Thököly úti buszbalesetben

július 29., 14:15 Módosítva: 2016-07-30 15:25:39
28

Öt ember megsérült, amikor egy 133E jelzésű busz és egy személyautó ütközött a fővárosban pénteken délután - közölte az MTI.  A baleset a Thököly út és a Szabó József utca kereszteződésében történt, mindkét jármű utasai között vannak sérültek.

A Hirado.hu szerint gyermekek és idősek is vannak a sérültek között, négy mentőautó érkezett a baleset helyszínére.

A Blikk képeket is közölt a balesetről.

Tovább

Ilyen lesz az új park a Millenáris mellett

július 29., 08:57 Módosítva: 2016-07-29 16:50:37
246

Elkészültek az új pihenőpark látványtervei, és a héten megkezdődnek a mélygarázs építését előkészítő munkák is - számolt be a Millenáris Park bővítésének legújabb fejleményeiről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.

A miniszter, aki a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője, elmondta, hogy új szakaszába lép a budai Millenáris Park bővítése, elkészültek a közel 2,5 hektáros pihenőpark látványtervei, és megindult az engedélyezési eljárás.

Több mint háromszáz lombos fával, dús zöld növényzettel, padokkal, játszótérrel és jelentős vízfelülettel készül az új közösségi tér. A parkban két kávézó is nyílik, amik illeszkednek a megújult Széll Kálmán tér környékének és a Lövőház utcának önálló városképi egységet alkotó jellegéhez - közölte a miniszter.

Zöld

Jelentős eredménynek tekintik, hogy a lebontott minisztériumi irodamonstrum és az egykori Ganz-gyár területének rekultivációjával egy igazi rozsdaövezetet parkosítanak. Az aktív zöldfelület javítani fogja a levegő minőségét a nagy forgalmú Margit körút térségében. A park növényzetét esővízzel öntözik majd, a Jedlik Ányos Terv részeként e-töltőállomásokat alakítanak ki a mélygarázsban, aminek energiaszükségletét napelemek segítségével biztosítják, és a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszert is minél nagyobb részben megújuló energiával táplálják.

A Millenáris is megújul

A beruházásnak része a mára eléggé "lelakott" régi Millenáris Park megújítása is. A térburkolatokat, ahol szükséges, kicserélik, és minőségi kertészeti elemekkel gazdagítják a Fény utca és a Marczibányi tér közé eső területet is, ami az új parkrésszel átjárható, egységes egészet alkot majd. Ennek érdekében a Fény utca érintett szakaszának műforgalmát a föld alatt vezetik el a Kis Rókus utca felé.

A Mammut épületének korábban takart, és esztétikailag ennek megfelelően kialakított oldalhomlokzatának városképi jelentőségűvé vált oromfala mellé, a parkkal összhangban lévő, de önállóan megtervezett és felépített létesítmény - tájépítészeti elemeket is tartalmazó, több emelet magas "zöldfal-installáció" - épül, ami a régióban egyedülálló lesz. A zöld térfal tervein még dolgoznak az építészek - mondta el az MTI-nek Varga Mihály.

A garázs

Az 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázs elsősorban a Millenáris Park rendezvényeinek parkolási igényeit fogja kiszolgálni, de minden autós számára nyitva áll majd. A mélygarázs építésének előkészületei a héten folytatódnak az egykori irodaépületek még megmaradt földfelszín alatti részeinek elbontásával és a mélygarázs-munkagödör részleges kialakításával, ezért az ideiglenes parkoló egy részét lezárják. Ezzel az ütemmel novemberre végeznek, és ezután kezdődhetnek a mélyépítési munkák.

A megújult Millenáris Parkot várhatóan 2017 második felében vehetik birtokba.

Tarlós: Van egy olyan térkép, hogyan állhatna Budapest 6-8 kerületből

július 29., 07:32 Módosítva: 2016-07-30 00:27:50
229

Különböző intenzitással ugyan, de továbbra is folyik a gondolkodás a főváros kerületi beosztásának módosításáról - ismerte el Tarlós István a Népszabadság pénteki számában azt, hogy nem került le a napirendről a budapesti önkormányzati rendszer átalakítása. A főpolgármester óvatos megfogalmazása szerint "tudomása van" arról, hogy létezik egy konkrét térkép, melynek készítői azt mutatták be, hogyan lehetne a kerületek számát a mostani 23-ról nyolcra vagy akár hatra csökkenteni.

Tovább

Felborult egy autó Újlipótvárosban

július 27., 15:38 Módosítva: 2016-07-27 15:40:25
1

Összeütközött két autó szerda délután Budapest XIII. kerületében, a Hegedűs Gyula utca és a Gogol utca kereszteződésében, majd az ütközés következtében az egyik felborult - közölte a katasztrófavédelem. A balesethez percek alatt kiérkeztek a tűzoltók, akik áramtalanították az autókat, és megkezdték a műszaki mentést. A munkálatok idejére a Hegedűs Gyula utca érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. Egy ember megsérült, őt a mentők ellátják.

Füstölt az egyik metrószerelvény teteje

július 23., 15:23 Módosítva: 2016-07-23 20:41:42
237

Az egyik szerelvény teteje füstölt a metró 3-as vonalán, a Nagyvárad téri állomáson, az Újpest központ felé tartó oldalon - közölte a katasztrófavédelem. A szerelvényt és az állomást is kiürítették, a fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkezésére azonban megszűnt a füstölés. Az egységek hőkamerával vizsgálják át a szerelvényt.

Ki fizeti a 3-as metrót?

július 22., 07:09 Módosítva: 2016-07-22 11:27:40
126
A napokban sorjáztak az állítások és cáfolatok arra, hogy az unió támogatja-e a 3-as metró 140 milliárd forintos felújítását, ha igen, akkor mennyivel, ha pedig nem, akkor ki fizet helyette és miből. Utánanéztünk, hogy áll a helyzet.

A legfontosabb elhangzott állítások:

Nem lesz a metrófelújításra uniós forrás. Ha a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel, a kormány kész garanciát nyújtani.

– mondta Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az EU örömmel vesz részt a projekt részfinanszírozásában, 60 százalékosnál kevesebb uniós támogatásra nem számítanak.

– jelentette ki Tarlós István főpolgármester.

Kiderült, a kormány még be se nyújtotta a finanszírozási igényt a 3-as metróra az Európai Bizottságnál, de még be fogják nyújtani. Jelenleg a 2014-es közlekedési programmegállapodás van Brüsszelben, amiben alig volt fővárosi fejlesztési igény. Mint ismeretes, 2014-től datálódik a Tarlós-Lázár háborúnak nevezett politikai konfliktus a főváros és a kormány között, ugyanis Lázár volt az, aki lehúzta a listáról a fővárosi projekteket.

Tovább

Nem zakatolnak túl gyorsan a HÉV-ek az államhoz

július 22., 07:09 Módosítva: 2016-07-22 11:06:52
11

A napokban állt forgalomba a HÉV szentendrei vonalán a BKV által felújított, az ironikus szuperhév nevet elnyert HÉV-szerelvény. A felújítás megállt az egy szem prototípusnál, pedig az utasok szemmel láthatóan jobban érzik magukat a felújított, áttervezett utasterű, wifivel, konnektorokkal, ledes világítással ellátott kocsikon.

Ahogy a BKV kiszámolta, a teljes, 91 darabos HÉV-flotta felújítása kijönne 60 milliárd forintból, de nem kezdenek neki, mert a legutolsó megállapodás szerint az állam átveszi a HÉV-vonalakat a fővárostól. Az államnak pedig egyelőre egy darab HÉV-vel kapcsolatos fejlesztési terve van: a csepeli HÉV lecserélése villamosra.

Csakhogy a fél éve megindult átadás-átvétel információink szerint nem megy zökkenőmentesen, hiába nyilatkozta azt Rogán Antal egy januári interjúban, hogy az átadással kapcsolatban már csak részletkérdéseket kell lezárni, köztük pénzügyieket. Pont a pénzügyi kérdéseken nem tudtak eddig túllépni, pedig közeleg a november 30-i határidő a tárgyalások lezárására.

Tovább

Három helyett hat kocsival jár a HÉV

július 21., 20:21 Módosítva: 2016-07-21 21:33:52
1

A hétvégén, a Forma-1-es Magyar Nagydíj ideje alatt három- helyett hatkocsis szerelvényeket indít a gödöllői (H8-as) HÉV-vonalon a Budapesti Közlekedési Központ. A gödöllői HÉV pénteken a délutáni csúcsidőszakban, szombaton és vasárnap reggel 7 és este 20 óra között a kényelmesebb utazás miatt három helyett hatkocsis szerelvényekkel közlekedik.

A Hungaroring, ami Mogyoród mellett található, Budapestről tömegközlekedéssel a Gödöllő felé tartó H8-as HÉV-vel közelíthető meg, az Örs vezér teréről. A HÉV-ek közül a Hungaroring kizárólag a Gödöllőig közlekedő H8-assal érhető el, a Cinkotára vagy Csömörre tartó H9-essel nem.

Közölték: a Forma-1-es futam helyszíne a H8-as HÉV Szilasliget megállóhelyétől gyalog, Mogyoród állomásról pedig közvetlen buszjárattal is megközelíthető. A versenypálya 3-as, 4-es, 5-ös és 6-os kapuján át elérhető szektorokhoz Szilasliget, míg az 1-es, a 2-es, a 7-es, illetve a 8-as kapun át elérhetőkhöz Mogyoród állomáson célszerű a HÉV-ről leszállni. A távolság gyalog az állomásoktól körülbelül 2,5 kilométer, ami 35-40 perc alatt megtehető.

A mogyoródi Hungaroring versenypályán pénteken, szombaton és vasárnap rendezik meg a Forma-1-es Magyar Nagydíjat.

A mentősök is készülnek

Az Országos Mentőszolgálat is készül a versenyre, 150 szakemberrel, 21 mentőkocsival, két mentőhelikopterrel, két speciális kimentő csapattal és hat orvosi gyorsbeavatkozó egységgel lesznek jelen a helyszínen. A versenyen egy belgyógyászati és traumatológiai ellátásra egyaránt alkalmas ambulancia is működni fog, a versenypálya két pontjára pedig nagy teljesítményű mentőmotorokat telepítenek.

Egyirányú utakkal nehezítik a közlekedést Budapesten

július 21., 16:50 Módosítva: 2016-07-21 18:18:11
0

Ideiglenesen déli irányban egyirányúsítják Budapesten a pesti alsó rakpartot szerdától várhatóan 2017 tavaszáig a Margit hídtól északi irányban - közölte az MTI.

A Dráva utca Népfürdő utca és Kárpát utca közötti szakaszának felújítása, a Pesti alsó rakpart Dráva utcai felhajtójának átépítése, valamint csatornázási munkák miatt rendelik el a forgalmi rend módosítását.

A Margit híd és a rakpart északi vége között az északi irányú forgalmat a Jászai Mari téren keresztül az Újpesti rakpart-Bessenyei utca-Kárpát utca-Révész utca útvonalra terelik. A Dráva utca felől a rakpart közvetlenül nem, csak a Kárpát utca-Révész utca útvonalon át lesz elérhető. Újlipótvárosból a Margit hidat csak a Pannónia utca-Szent István körút útvonalon, az alsó rakpartot déli irányban pedig csak a Szent István parki lehajtón keresztül lehet majd megközelíteni.

A rakpart forgalmi rendjének változása a tehergépjárművek és az autóbuszok forgalmára is kihatással lesz, mivel északi irányban a Jászai Mari tér felső rakparti részén, a Margit híd alatt 3,5 méteres magasságkorlátozás van érvényben. Ezért az ezen magasságot meghaladó, a Pesti alsó rakparton dél felől érkező járműveknek kerülő úton kell közlekedniük.

A változás érinti a BKK 15-ös és 115-ös buszjáratát is, ami a Népfürdő utca forgalmának változása miatt mindkét irányban módosított útvonalon közlekedik, az északi irányba haladó buszok nem érintik a Dráva utca megállóját, helyette a 79-es troli Kárpát utca megállóhelyén lehet a buszra fel-, vagy arról leszállni.

A Petőfi hídnál is

A BKK azt is közölte, hogy közműfelújítás miatt hétfőn lezárják a Petőfi híd budai hídfőjének északi lehajtóját, ezért várhatóan augusztus 7-éig a híd felől nem lesz elérhető sem a budai felső, sem a budai alsó rakpart.

Aki észak felé tart, annak ebben az időszakban Pesten a Közraktár utca-Pesti alsó rakpart, Budán az Irinyi József utca-Budafoki út-Szent Gellért rakpart útvonal használata ajánlott. A budai rakpartok felől pedig az Irinyi József utca-Október huszonharmadika utca útvonalat a Műegyetem rakparton, a Bertalan Lajos utcán és a Budafoki úton haladva lehet legkönnyebben megközelíteni - közölték.

Az északi fel- és lehajtó lezárása miatt módosul a 153-as autóbusz útvonala: nem érinti az Egyetemváros-A38 hajóállomás és a Petőfi híd, budai hídfő megállóhelyet. A megváltozott vonalszakaszon a buszra a 33-as és a 133A megállóiban lehet felszállni.

Tovább

Hétfőtől figyeljen, ha a Petőfi hídon megy át

július 21., 11:34 Módosítva: 2016-07-21 12:55:24
0

Közműfelújítás miatt hétfőn lezárják a Petőfi híd budai hídfőjének északi lehajtóját, ezért várhatóan augusztus 7-éig a híd felől nem lesz elérhető sem a budai felső, sem a budai alsó rakpart - közölte a BKK csütörtökön az MTI-vel.

Aki észak felé tart, annak Pesten a Közraktár utca-Pesti alsó rakpart, Budán az Irinyi József utca-Budafoki út-Szent Gellért rakpart útvonal használata ajánlott. A budai rakpartok felől pedig az Irinyi József utca-Október huszonharmadika utca útvonalat a Műegyetem rakparton, a Bertalan Lajos utcán és a Budafoki úton haladva lehet legkönnyebben megközelíteni.

Augusztus 3-ától várhatóan 14-éig egyirányúsítják a Petőfi híd déli fel- és lehajtóját a rakpartok irányába. A rakpart felől ebben az időszakban a Petőfi híd a Bertalan Lajos utca-Stoczek utca-Egry József utca-Karinthy Frigyes út-Irinyi József utca vagy a Magyar tudósok körútja-Warga László út-Bogdánfy út útvonalon közelíthető meg. A Buda felé közlekedőknek a Rákóczi híd használatát javasolják.

Tovább

Mégis pusztulnak az átültetett fák

július 21., 10:51 Módosítva: 2016-07-22 11:48:36
581

A napokban arról kérdeztük a Főkertet, hogy a 2007 májusában az épülő 4-es metró Köztársaság (most II. János Pál pápa) téri megállójánál nagy csinnadrattával átültetett tizenegy fából mennyi maradt. Kíváncsiak voltunk a gépi átültetés hatékonyságára, Tarlós István főpolgármester ugyanis bejelentette, hogy a főváros beruház egy ilyen gépezetre. A Főkert szakembere a helyszínen mutatta meg a fákat, amik a cég állítása szerint mind megmaradtak.

Cikkünk után után érkezett egy levél Visnyovszky Andrástól, aki az átültetés idején a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztályán dolgozott, és részt vett az átültetés megszervezésében. A következőt írta benne:

Az igazság az, hogy az átültetett 11 db fából csak 3 db maradt meg. A Főkert tehát hazudik.

Ezért újra megkértük a Főkertet, mutassa meg a tizenegy megmaradt fát a János Pál pápa téren, le szeretnénk egyenként fotózni, mert vannak, akik kételkednek benne, hogy tényleg mind túlélték az elmúlt éveket.

Tovább

Új Széll Kálmán tér: bezárt vécé, kiégett fények, csikk és szemét

július 18., 10:21 Módosítva: 2016-07-19 00:32:24
2808

Eltelt egy hónap azóta, hogy Tarlós István főpolgármester átadta az 5,3 milliárd forintért felújított Széll Kálmán teret. Nemrég írtuk meg, hogy az új téren nem a legjobban sikerült a faültetés, mert sorban száradnak ki a fák. A cikk után még sok olvasónk írt ezt vagy azt kifogásolva a téren, ezért úgy határoztunk, hogy az egy hónap próbaidő leteltével leellenőrizzük, mi működik és mi nem a főváros egyik legfontosabb főterén.

Kezdjük a legszembeötlőbbel: a tér közepén elhelyezett szökőkút-vízjáték telitalálat, főleg kánikula idején. Amíg a téren voltunk, végig kisgatyás/pelenkás/fürdőruhás gyerekek ugrándoztak benne felhőtlen boldogan.

Tovább

Eldöntheti, mi legyen a Gellértheggyel

július 15., 16:13 Módosítva: 2016-07-16 17:19:10
1161

Nyílt, kreatív ötletpályázatot hirdetett a Miniszterelnökség a Gellérthegy megújítására - tudatta az MTI.  A 40 millió forintos összdíjazású ötletpályázat célja "olyan alternatíva kidolgozása a Gellérthegy revitalizációjára, ami építészeti, tájépítészeti, közlekedési, képzőművészeti eszközök használatával új tartalommal tölti meg a helyszínt, az épített és természeti környezet értékeinek megőrzése, a világörökségi cím, a műemléki védelem és a szellemi, szakrális tartalom figyelembe vétele mellett" - írja az ismertető. 

A széles körű alkotói szabadságot biztosító ötletpályázat fő célja, hogy kitalálják, hogyan hasznosítsáák a Citadellát. A pályázóktól olyan megoldásokat várnak, amik "megvalósítható, fenntartható módon válaszolnak a Gellérthegy jelenlegi rendezetlen körülményeire, hogy a helyszín vonzó környezetalakítással, releváns területhasználattal képes legyen nemcsak a turisták, hanem a város lakóinak igényeit is kielégíteni" - írják.

A pályaművek postára adásának határideje október 3. A legnagyobb elérhető díjösszeg 8 millió forint; minden pályázó csupán egy munkával vehet részt.

A teljes pályázati anyag ezen honlapon ingyenes regisztrációt követően minden érdeklődő számára elérhető.

Ön szerint mi legyen a Gellérthegyen?

 • 4704
  Maradjon így
 • 4653
  Vágják ki az összes fát, és épüljön modern gigaberuházás sok betonnal
 • 3459
  Egy kedves, emberközeli pályázatot valósítsanak meg
 • 1012
  Döntsék le a Szabadságszobrot, legyen ott más szobor
 • 597
  Nem tudom

A Citadella és környékének újragondolása nem először merült fel. 2008-ban írtunk arról, hogy  Makovecz-Imre Kossuth-díjas építész látványtervet készített egy Gellérthegyen megépítendő magyar panteonról.

A Falanszter Blog összeszedte, hogy milyen elképesztő tervek készültek már, többek közt piramist is akartak ide építeni.

Korábban több kiváló építész álmodott már hasonló létesítményt a hegyre. A kiegyezést követően először Széchenyi István fia, Ödön épített volna a Citadella helyére egy panteont az ezredéves évfordulóra. Egy pályázatra Feszl Frigyes is beadott tervet, ami hasonló volt a Hősök terén felállított oszlopos szoborcsoporthoz.

1902-03-ban, az akkor még egyetemi hallgató Medgyasszay István tervezett emlékcsarnokot a Gellérthegy tetejére. A terv központi eleme egy, a hegytetőn elhelyezkedő, monumentális, több csarnokból álló, kupolás épület volt, mely alakjával a Szent Koronát idézte.

A Koronakilátó megvalósítására nemrég mozgalmat is indítottak. 

(Borítókép: szarvas / Index)

Tovább