Emil, Csanád
8 °C
19 °C

Még 40 parcella gazdára vár Budapest legnagyobb közösségi kertjében

tegnap, 15:07 Módosítva: 2015-05-28 11:31:05
142

Szerdán Finta Sándor, Budapest főépítésze és Kertész Monika, a Kortárs Építészeti Központ kurátora átadta Budapest legnagyobb közösségi kertjét, a Kerthatárt, írja az MTI. A kert a Soroksári és a Határ út sarkán, 2600 négyzetméteren fekszik, és korábban a Magyar Telekom tulajdona volt, de átadtak a nemes célra.

A kertben 100, egyenként 8 négyzetméteres parcellán gazdálkodhatnak a környéken élők, amely alkalmas arra, hogy akár egy egész szezonon keresztül ellásson zöldséggel, gyümölccsel és fűszernövénnyel egy családot. A kertben még 40 parcellára gazdára vár, jelentkezni online itt lehet.

Jó hír, hogy Finta Sándor szerint a közösségi kertek támogatása fontos részét képezi a Budapest 2030 Hosszú Távú Fejlesztési Koncepciónak, tehát várható, hogy a főváros további parlagon heverő területeket is a helyi közösségek kezébe ad.

Mi találtuk ki a BKK-t és a fonódó villamost is

tegnap, 13:03 Módosítva: 2015-05-28 08:25:22
180
A BKV-nak vissza kellene állni a mostani bilikék színről a hagyományos kék-ezüst színezésre, mondta lapunknak adott interjújában a főváros uniós közlekedésfejlesztési tanácsadója, civilben a VEKE (Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület) elnöke. Dorner Lajos beszélt a 3-as metró felújításáról, aminek a 2017-es vizes vébéig be kell fejeződnie, a rozzant HÉV-alagútról, BKK-ról, Vitézy Dávidról.

A korábbi VEKE-s szerepléseken túl az ön neve akkor robbant be a köztudatba, amikor megjelent, hogy Tarlós István tanácsadói listáján szerepel, havi bruttó 800 ezer fizetéssel. Tulajdonképpen milyen posztot tölt be, és hogy került oda?

Nem robbantam én sehova, és messze nem most szerepelek először. Világ életemben rengeteg társadalmi munkát végeztem, a főiskolától kezdve sportszövetségen át a VEKE-ig, ezért méltatlan politikai indíttatású cirkuszba keverni a nevem. A VEKE-vel 2001 óta, lassan 14 éve aktív résztvevői vagyunk a fővárosi közéletnek, ott vagyunk a közgyűléseken, egyáltalán nem újdonság nekem a Városháza folyosóin sem mozogni. Az, hogy státuszban is szerepet vállaljak, a főpolgármester úr ötlete volt, ő próbált engem bevonni a rendszerbe, többször is.

Mikor először?

Már négy évvel ezelőtt is. Tavaly november-decemberben keresett ismét. A főpolgármester úr tudja, hogy az uniós fejlesztési programok a szakterületem, számos testületben voltam-vagyok benne, neki pedig szakemberekre volt szüksége, megkeresett újra. Amúgy az ő 2009 decemberében bemutatott programjához is van valami közöm, hiszen a VEKE javaslatait is beépítette, amelyekben pedig én is sokat dolgoztam. Köszönetet is mondott több civil szervezetnek a program összeállításakor.

Tovább

Találós kérdést tett fel Áder a fővárosi képviselőknek

tegnap, 10:07 Módosítva: 2015-05-27 12:12:07
5

A klímaváltozás hatásairól tartott előadást Áder János köztársasági elnök a fővárosi közgyűlés képviselőinek, majd arra kérte őket, hogy támogassák Al Gore volt amerikai alelnök klímavédelmi kampányát. A képviselők soha nem látott egységben szavaztak a klímavédelemre.

A köztársasági elnök azzal kezdte beszédét, hogy megkérdezte: a malária, a dengue-láz vagy a nyugat-nílusi vírus érkezik Magyarországra a klímaváltozás hatásai miatt? A képviselők bemondták a helyes választ: mindhárom.

Áder János ezután beszélt a Északi-sark jégtakarójának olvadásáról, az elmúlt hetekben  tapasztalható hatalmas esőzésekről, a kaliforniai aszályról, élelmiszer-ellátási gondokról, amiket mind a klímaváltozás okoz. Idézte az ENSZ erről szóló jelentését, ami szerint hamarosan háborúk indulhatnak a vízért.

Magyarországról szólva kiemelte, hogy bár az ország vízben gazdag, a folyóink 90 százaléka a határokon túl ered. Felidézte, hogy az elmúlt 15 évben óriási árvizeket okozott Budapesten a dunai árvíz.

A képviselőket meggyőzte az előadás, mert ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadták a „Javaslat az új globális éghajlatvédelmi megállapodás sikerének előmozdításáról” szóló  előterjesztést. Eszerint az ENSZ 2015. decemberi, párizsi konferenciáján egy új éghajlatvédelmi megállapodást fogadhatnak el, ennek támogatásáról határoztak a képviselők.

A Művészetek Palotája mellett építi fel a kormány az új kongresszusi központot

tegnap, 09:18 Módosítva: 2015-05-27 15:37:41
27

A Népszabadság úgy tudja, hogy a kormány 1,8 milliárd forintot szán az új budapesti kongresszusi központ előkészítésére. Az építészpályázaton a munkát a Finta Stúdió nyerte el márciusban, amely az év végéig végez az előkészítési feladatokkal. 

A 4-5 ezer fős nagyteremmel, 1200-1500 fős szekcióteremmel, 6-8 ezer négyzetméteres kiállítótérrel és több kisebb tárgyalóval rendelkező épületet az állam maga építené fel, és a tulajdonjoga is az államé lesz. Az állam tavaly vásárolta meg a Trigránit-csoporttól a Művészetek Palotája melletti, jelenleg parkolónak használt közel 13 ezer négyzetméteres területet.

A kivitelezői tendert a jogerős engedélyek birtokában és a szükséges források biztosítása után hirdetik meg, közölte a lappal Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos. A Népszabadság szerint egy 2013-as tanulmányban 20-25 milliárd forintra becsülték a bekerülési költséget, amely 8-10 év alatt térülhet meg.

Villám csapott a HÉV-be, nem járt

május 26., 20:50 Módosítva: 2015-05-27 10:20:21
1461

Áramellátási hiba miatt nem jár a szentendrei (H5-ös) HÉV Szentendre és Pomáz között, egy ideig pótlóbuszok vitték az utasokat - közölte az MTI. Egy a szentendrei végállomáson álló HÉV-szerelvény tetején két lyukat találtak a tűzoltók, az első feltételezések szerint villám csaphatott a kocsi tetejébe vagy a felsővezetékbe. A szerelvényen körülbelül ötvenen utaztak, senki nem sérült meg. A vezetékben elment az áram, de a BKV szakemberei megjavították a problémát. 

Örvendezzünk, ünnepeljünk, halleluja!

május 26., 16:58 Módosítva: 2015-05-27 09:19:10
824

A BKK közleményt adott ki arról, hogy már vasárnap óta fennakadás nélkül, teljes vonalon jár a 4-6-os villamos. És ma már kedd van. Ez tényleg hírértékű, hiszen az elmúlt két hónapban pokollá tette a körút életét az, hogy pótlóbuszok jártak a mosolygós, sárga Combinók helyett.

IMG 8023
Fotó: BKK

Ráadásul a márciustól májusig, két hónapon át tartó pályafelújításnak köszönhetően a vonalon gyorsabban közlekednek a villamosok. Visszaállt a közúti forgalom rendje is több Margit körúti csomópontban, továbbá a Szent István körúton és a Teréz körúton.

Egy két csavar azért még van

A Széll Kálmán téren a villamosok a felújítás alatt álló tér Vérmező út menti oldalán, a 18-as villamos korábbi végállomásának helyén állnak meg. A 4-es és a 6-os villamos vonalán – a Széll Kálmán tér felújításával, a budai fonódó villamoshálózat vágányépítésével és a Margit híd dilatációjának garanciális javításával összehangolva – az Aradi utca és a Tátra utca között végzett vágányfelújítást a BKV. Ennek köszönhetően megszűntek a rossz pályaállapotok miatti sebességkorlátozások.

A 4-es és a 6-os villamos most felújított, és vasárnap óta újra átadott szakaszán az Oktogon M, a Nyugati pályaudvar M, a Margit híd, budai hídfő HÉV-megálló és a Mechwart liget megállókban található jegy- és bérletautomaták már május 27-étől, szerdától újra használhatóak lesznek.

Visszaállt a közúti forgalom korábbi rendje a Margit körúton a Keleti Károly utcai, a Rómer Flóris utcai, valamint a Fekete Sas utcai csomópontoknál, valamint a Margit körútra vezető útvonalak közül a Rómer Flóris utcában, a Keleti Károly utcában és a Margit utca - Mecset utcai szerpentinen. Pesten több év után újra lehet balra kanyarodni a Bajcsy-Zsilinszky útról a Szent István körútra. Azonban a Török utcában, a Margit körút Frankel Leó úti kereszteződésében, a Széna téren és a Széll Kálmán téren a budai fonódó villamoshálózat építése és a tér felújítása miatt továbbra is forgalmi változásokra kell számítani.

IMG 7928
Fotó: BKK

Nem teljes az öröm

A Széll Kálmán tér felújítása, valamint a budai fonódó villamoshálózat építése miatt persze továbbra is kell forgalomkorlátozásokra számítani.

Önnek hány hónapnak tűnt a felújítás?

 • 903
  1
 • 1191
  2
 • 750
  5
 • 314
  10
 • 2555
  Egy örökkévalóságnak

Újrarajzolják Budapest hajléktalantérképét

május 26., 13:51 Módosítva: 2015-05-26 19:21:46
335

Miután az első próbálkozást a Kúria jórészt törvénytelennek minősítette, másodszor is nekifutnak a budapesti polgármesterek a hajléktalanok megrendszabályozásának. Szerdán kerül a fővárosi közgyűlés elé az új lista azokról a budapesti közterületekről, ahonnan a kerületek ki akarják szorítani a hajléktalanokat. Zuglóban kirívóan durva törvénysértés volt, hogy 2013-ban a teljes kerületet tiltott zónává tették, itt most minden helyi tiltást eltörölnek. Máshol viszont ragaszkodnak hozzá, hogy templom, közpark, sétány, polgármesteri hivatal közelében márpedig ne legyen hajléktalan.

Tovább

Újra a teljes vonalon jár a négyeshatos

május 24., 10:03 Módosítva: 2015-05-24 22:34:19
1625

Vasárnaptól megszabadulnak a budapestiek a körúti pótlóbuszoktól, újra végigmegy a négyeshatos villamos a teljes vonalán, a Móricz Zsigmond körtértől a Széll Kálmán térig.

A két hónapig tartó felújítás eredményeként jelentősen javult a villamospálya állapota, ezáltal a villamosok menetideje is csökken

- írja a BKK.

A nagykörúti villamospálya-felújítás befejezésével vasárnaptól a Szent István körúton és a Teréz körúton bevezetett forgalmi korlátozások is megszűnnek.

Eltűnik a Margit körúti ideiglenes buszsáv. A Széna téri torkolatban a sávelhúzások kicsit módosulnak, de a csatornafelújítás miatt továbbra is csak irányonként 1-1 sáv lesz járható. A Tölgyfa utcában is megszűnik a buszsáv a Fekete Sas utca és a Margit körút között, a helyén ideiglenesen parkolósáv lesz. A Margit körutat változatlanul egy sávon lehet majd megközelíteni. A BKK azt ajánlja, hogy ha dugó van, menjenek a Fekete Sas utca–Lipthay utca terelőúton.

Egy sávon újra lehet balra kanyarodni vasárnaptól a Bajcsy-Zsilinszky útról a Szent István körútra. A BKK szerint eddig erre azért nem volt lehetőség, mert a balra kanyarodó kocsik a Szent István körúti dugó miatt sokszor nem tudták elhagyni a csomópont területét, és ezzel akadályozták a villamosokat. Most azt találták ki a probléma megoldására, hogy bevonják a jelzőlámpás irányításba a Váci útról a Szent István körút felé jobbra kanyarodó járműveket is, így minden, a Nagykörútra tartó forgalom jelzőlámpával szabályozott lesz. A csomóponti keresztbeállásokat torlódásérzékelő detektor segítségével akadályozzák meg, írják.

Nem romkocsma lett a Parkszínpad romjából

május 23., 15:21 Módosítva: 2015-05-24 09:08:41
753
Június elsején megnyílik a tíz éve romosan és elhanyagoltan álló egykori Budai Parkszínpad. Bár a nevét megtartja, nem szabadtéri színpadként fog működni. A bérlő csendes háttérzenét, finom ételeket, bolhapiacokat, jóga- és fitneszprogramokat tervez a helyre. Megnéztük a helyet, ami fölé színes napvitorlákat feszítettek, és ahol a gyerekek a homokkal felszórt zenekari árokban játszhatnak, amíg a szülők kávéznak vagy fröccsöznek.
 • 1958: Megnyitják a Budai Parkszínpadot
 • 1961: Felavatják az egyedülálló billenő színpadot, ami hatalmas mozivászonná alakítható.
 • 1974: A Luxemburg grófja című Lehár-operett bemutatója
 • 1970-1980: A magyar pop-, rock- és jazzélet központja
 • 1994: Fellép Pap Rita, a Sziámi, a Benkó Dixieland, az Old Boys, a Manhattan, a Republic, a programban szerepel Cigánykarnevál, nótaest, Zoltán Erika, Korda György és Balázs Klári koncertje.  
 • 2005: Bezárják a Budai Parkszínpadot
 • 2008: Az épületet fölveri a gaz, tele van graffitivel, szeméttel. A bejáratnál hajléktalanok alszanak.
 • 2013: Még több gaz, még több graffiti, még több szemét, és még mindig hajléktalanok alszanak a bejáratnál 
Tovább

Ideiglenes szigetelést kap a HÉV-alagút

május 22., 12:02 Módosítva: 2015-05-24 09:48:00
3

Ahogy arról korábban beszámoltunk, pótlóbusz jár a H5-ös HÉV helyett a Margit híd, budai hídfő és a Batthyány tér M+H között, mert az elmúlt napok esőzésének következményeként jelentős mennyiségű víz folyt a HÉV alagútjába. A BKK tájékoztatása szerint a szakemberek hajnal óta dolgoznak az ideiglenes szigetelés megtervezésén, de a beázás nincs hatással az alagút szerkezetére, a vonatforgalomra és az alagútban dolgozókra sem jelent semmilyen veszélyt. A munkabefejezéséről nincs információ.

Tovább

Bréking: Vasárnaptól újra teljes vonalon jár a 4-6-os

május 21., 14:58 Módosítva: 2015-05-21 20:00:12
1294

Valószínűleg budapestiek tízezrei sóhajtanak fel megkönnyebbülten a BKK legújabb közleményét látva:

vasárnaptól újra a teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os villamos, mert befejeződik a márciusban kezdődött felújítás a vonalon. A nagykörúti villamosok ettől a naptól a dél-budai végállomásuktól ismét a Széll Kálmán térig, a felújítás alatt álló tér Vérmező út menti oldalán kialakított ideiglenes végállomásig közlekednek.

Azért persze pénteken és szombaton lesz egy kis fennakadás, ugyanis elbontják az Oktogonnál kialakított ideiglenes végállomást, ezért ezen a két napon a Combinók dél-budai végállomásuktól csak a Blaha Lujza térig viszik az utasokat, ahonnan a Széll Kálmán tér felé a 4-6-os jelzésű pótlóbusszal lehet továbbutazni. De megéri a türelem, mert a közlekedési vállalat nem restelli kifejezni háláját:

a BKK köszönetét fejezi ki a budapestieknek a megértésükért és együttműködésükért, amellyel a felújítási munkákhoz viszonyultak és viszonyulnak, valamint azért, hogy a megváltozott forgalmi helyzetnek megfelelően közlekednek.

Arról, hogy miért kellett egyszerre nekilátni a 4-6-os villamos vágányainak, a fonódó villamoshálózat kiépítésének, és a Széll Kálmán tér átépítésének itt írtunk bővebben.

Nézze meg, hol kell majd fizetni a parkolásért a XIII. és a VIII. kerületben

május 21., 09:22 Módosítva: 2015-05-21 15:09:40
24

Még több helyen kell fizetni a parkolásért a VIII. és a XIII. kerületben, az erről szóló előterjesztést jövő szerdán tárgyalja a fővárosi közgyűlés.

Tovább

Júniusban sztrájkolnak a metró-, HÉV- és trolivezetők

május 19., 14:34 Módosítva: 2015-05-19 18:14:01
54

A június 11-i üzemkezdettől június 12-i üzemzárásig tartó sztrájkot jelentett be négy BKV-s szakszervezet és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége. Ez azt jelenti, hogy ezeken a napokon a metrók, trolik és a HÉV-ek kétharmada közlekedik majd – írta a Népszabadság.

Előtte kétórás figyelmeztető sztrájkot is tartanak a járművezetők, ennek időpontját azonban még nem döntötték el.

Az egyik buszos szakszervezet kedd délután jelezte, szintén gondolkodik a sztrájkon. A buszos ágazatban működő Egységes Közlekedési Szakszervezet azt írta szintén "megelégelte a bértárgyalással kapcsolatos időhúzást", ezért csatlakozik a metró, villamos és troli ágazat képviselői által ma meghirdetett akcióhoz.

A sztrájkot természetesen a pénz miatt hirdették meg az érdekképviseletek. A BKV ugyanis a hétfői bértárgyaláson 2,4 százalékos béremelésre tett javaslatot. Ez pedig messze áll a metróban, a HÉV-en, a trolin dolgozók által elérni kívánt 3,5 százalékos emeléstől és a cafeteriakeret 200 ezer forintra emelésétől.

A sztrájk nem érinti a BKV villamosos üzletágait, az itt dolgozók érdekképviseletei nem jelezték, hogy sztrájkolni fognak. A hajók is remélhetőleg rendben közlekednek majd, a hajóskapitányok nem adtak ki közleményt.

Habár a buszok, metrók és a HÉV-ek bármilyen szintű kiesése nagy zsúfoltságot okoz a járműveken, arra nem kell felkészülni, hogy ezek egyáltalán nem közlekednek. A törvény szerint a sztrájkolóknak a munkabeszüntetés során 66 százalékos szolgáltatást kell nyújtaniuk a város területén, azon kívül 50 százalékosat.

Óriási étvágyuk van a BKV mozgólépcsőinek

május 19., 14:11 Módosítva: 2015-05-20 00:41:40
251

Éves szinten körülbelül 150 utas jelentkezik kárigénnyel mozgólépcsőn bekövetkező balesettel kapcsolatban, írta a BKV kérdésünkre, miután egy olvasónk jelezte, hogy leharapta a cipősarkát a Deák téri mozgólépcső.

Az esetek mindegyikét kivizsgálja a BKV, és a körülmények ismeretében az utasnak a cég partnerbiztosítója kártérítést nyújt. Leggyakrabban a cipőkben és a ruhákban esik kár. A helyszíni vizsgálatot, valamint a kárügy rendezését segíti, ha az utas azonnal jelenti az esetet a forgalmi ügyeleten. 

Az olvasónkat megharapó mozgólépcsőt a BKV szakemberei megvizsgálták az eset bejelentése után, de nem találtak rendellenességet, a jelzett esemény óta pedig nem fordult elő hasonló eset. A mozgólépcső megfelel a beépítéskor érvényben lévő szabványnak, a féléves gyakoriságú műszaki biztonságtechnikai vizsgálatok alapján is a rendeltetésszerű használatra alkalmas, állítja a BKV.

Tovább

50 Volvo-Localót kivon a BKK

május 18., 18:41 Módosítva: 2015-05-19 08:12:39
57
A BKK nem hosszabbította meg az alvállalkozói szerződést több vonalra, így mintegy 50 alacsonypadlós, légkondis Volvo-Localo busszal kevesebb jár majd a fővárosi vonalakon. A BKV még jobbakat ígér helyettük.

Ötven alacsonypadlós, szóló, Euro3-as környezetvédelmi besorolású, 7-8 éves Volvo-Localo busz üzemeltetésére vonatkozó szerződés lejárt május 14-én, írta érdeklődésünkre a BKK. Mivel az új tenderen az eddigi szolgáltató, a VT-Arriva a tervezettnél magasabb árral nyújtotta be ajánlatát, nem kötöttek új szerződést.

volvo
Volvo-Localo
Fotó: bkk.hu
Tovább

Az elektromos busz agyoncsaphatja a fővárosi villamosprogramot

május 18., 07:25 Módosítva: 2015-05-18 17:40:44
934
Még el sem indult a budapesti villamosprogram, már nyomja a féket a kormány: felülvizsgálnák az újpalotai, a Külső Bécsi úti és az Etele téri villamosfejlesztést, és nagyobb hangsúlyt helyeznének az elektromos buszok beszerzésére. Annak ellenére, hogy a kormány nemrég döntött a három fenti villamosberuházás 45 milliárd forintos támogatásáról, a főváros pedig a tervezés megkezdéséről. De vajon kinek van igaza, az elektromosbusz-pártiaknak vagy a villamosbarátoknak? Megvizsgáltuk, mi szól az egyik, mi a másik mellett.

Nemrég dicsekedett el Tarlós István az Index cikkében, hogy a kormány három nagy fővárosi villamosos projektet támogat, a nemzetgazdasági miniszter már kétségbe is vonja Budapest terveit.

Sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznék az elektromos buszok beszerzésére, mint a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére. A megállapodásban szeretnénk látni, hogy a következő években hány elektromos buszt vásárolnak.

– mondta Varga Mihály a napokban egy interjúban arra a kérdésre, hogy lesz-e villamos a Keletitől Újpalotára.

Ez nem sok jót ígér a villamosprogram számára, különösképpen, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is az elektromos buszok szükségességéről beszélt a napokban tartott kormányszóvivői tájékoztatón. A buszos szakmában magától értetődőnek tartják, hogy a minisztereket a hazai buszgyártó lobbi, pontosabban az Evopro vezetésével létrejött csoportosulás nyomja ebbe az irányba. 

Az tehát borítékolható, hogy elindul a vita: elektromos buszokat vegyen a BKK/BKV, vagy hajtsa végre a tervezett villamosprogramot. Most egy rövid időre átlényegülünk Pista nénivé, aki a piacon gusztálgatja a villamospult tartalmát, és beletúr a faládában feltornyozott elektromosbusz-halomba:

Tovább

Így vált a földdel egyenlővé a Ganz-csarnok a Millenáris mellett

május 15., 21:03 Módosítva: 2015-05-16 15:54:33
81

Ma már teljesen üres az a terület, ahol egykor a Ganz-csarnok és a melegpörgető állt a Millenáris és a Mammut 2 mellett. Az alábbi galériában a bontás látványos folyamatát követheti nyomon:

A bontásra a Millenáris Park bővítése miatt került sor a Margit körúti közpark és mélygarázs-fejlesztés második ütemének munkálatai során. A munkák tavaly márciusban a volt ipari minisztériumi épület bontásával kezdődtek. 

A melegpörgető épület bontásával jól haladtak, ererdetileg júliusra ígérték a bontás befejezését, de a monstrum rendkívül szilárd vasbeton alagútját a vártnál könnyebben darabolták a speciális gépek.

A melegpörgető Kis Rókus utca felőli része állt a legtovább, hogy zajvédő falként védelmet nyújtson az utca lakóinak.

A legújabb hír, hogy az elbontott Ganz-csarnok helyén tárolják majd a Széll Kálmán téren folyó munkálatokhoz szükséges építőanyagokat, gépeket és járműveket.

Egy strandot ad Tarlós a BKV megmentéséért

május 14., 20:35 Módosítva: 2015-05-15 12:15:19
11

A 2017-es vizes vb helyszínét, a Dagály fürdőt és strandot adná át az államnak a főváros cserébe a BKV Zrt. 52 milliárd forintnyi adósságának átvállalásáért - tudta meg az Origo.hu.

A cikk szerint legkésőbb június végéig megszabadul a BKV a teljes, 52,3 milliárd forintos adósságállományától, és erről az április végi költségvetési törvénymódosító javaslat rendelkezik. A jogszabály zárószavazása május végén várható.

Az adósságátvállalásért cserébe nem vár ellentételezést a kormány, de az Origo szerint a főváros szimbolikus gesztusként mégis átadná ingyen a 2017-es vizes világbajnokság helyszínét, a Dagály fürdőt és strandot, valamint legalább egy további fővárosi ingatlant.

A Dagály jelentősége egyre nő az Orbán Viktornak is kiemelten fontos vb közeledtével, a fejlesztési beruházásokat pedig megkönnyítené, ha állami tulajdonba kerülne. A Dagályban pénteken teszik le a FINA-világbajnokság helyszínéül szolgáló új uszoda alapkövét.

12 új trolit kap a főváros

május 14., 18:43 Módosítva: 2015-05-15 10:55:19
102

Kisöprik az uniós pénzek trezorját a ciklus lezártának közeledtével, így a fővárosnak jó hír született a legutóbbi kormányülésen: korábbi troliszerződésének opciójából információnk szerint hat szóló és hat csuklós trolibusz árát lehívhatja a az uniós keretből.

Ennek az az oka, hogy az opciós lehetőség gyors vásárlást biztosít, nem kell új pályázatot lebonyolítani. Tavaly ősszel zárult le a fővárosi trolibusz-beszerzési tender, amelyet a Solaris–Škoda konzorcium nyert. A szerződés szerint 14 darab szóló és a 10 darab csuklós új, alacsonypadlós, nyáron légkondicionált, télen fűtött utasterű trolibusz érkezik a fővárosba idén nyáron, melyek 4 km-t felsővezeték nélkül, önjáró üzemmódban is meg tudnak tenni. 

A szerződésben egy 86 darabos opciós lehetőséget is rögzítettek arra az esetre, ha uniós pénz állna a házhoz. Az opció kétszeresen bejött: egyrészt lett pénz, másrészt a buszflotta is egységes marad az új buszokkal. Az első 24 trolit már tesztelik a csehországi Plzenben, a következő hetekben érkezhetnek budapestre. Az opciós 12 darab pedig az év végéig.

Lenyúlta a kormány Tarlós jobbkezét

május 14., 18:26 Módosítva: 2015-05-15 11:03:04
5

Lezárult a Paks II. beruházás új vezérigazgatójának kiválasztása, a miniszterelnök is jóváhagyta Bán Tamás kinevezését, jelentette be a kormányülés után Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezzel a kormány elviszi a fővárosi önkormányzat Tarlós István után következő második legfontosabb emberét, Bán Tamást ugyanis tavaly ősszel nevezte ki a főpolgármester a fővárosi önkormányzat közműcégeit egybefogó Városigazgatás élére.

Tarlós István lapunknak a lépést így kommentálta:

Bán Tamást elhívta a kormány. Megvan az utódja gyakorlatilag, de nem mondom meg ki az.

Az utód személyéről a fővárosi közgyűlés dönt, várhatóan a jövő heti ülésén.

Tovább

Lezárások lesznek a Városliget környékén

május 14., 14:39 Módosítva: 2015-05-14 16:43:09
2

Május 17-én napközben futóversenyt rendeznek a Városligetben és a környékén, olvasható a BKK közleményében. Ezért 10 és 15 óra között több alkalommal 30-60 percre lezárják a közúti forgalom elől a Városligeten átvezető Kós Károly sétányt, a Hősök terén az emlékmű körüli úttestet, valamint az Olof Palme sétányt és a Városligeti körutat. 

Tovább

Sok olaj folyt az útra a Jászai Mari téren

május 14., 14:21 Módosítva: 2015-05-15 07:49:11
10

Száz méteren olaj folyt az útra a XIII. kerületi Jászai Mari térnél - közölte a katasztrófavédelem. A tűzoltók kibójázták, majd lezárták a Pannónia utcától a Jászai Mari térig tartó útszakaszt, és értesítették a közterület-fenntartókat. Kérik, aki arra halad, fokozottan figyeljen. Az alábbi fotónkon már az az állapot látható, amikor homokot szórtak az olajra. 

Egyelőre kocsik járnak be a Széllkapun

május 14., 10:55 Módosítva: 2015-05-14 16:49:44
9
A bontás második üteme a vége felé jár, a beharangozott szép zöld park helyett azonban parkolót és építőanyag-raktárt láthat kibontakozni a Margit körúton korzózó budai polgár a Széllkapu projekt területén. Még legalább egy évig így is marad.

Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a lebontott épületek helyén ideiglenesen egy nyilvános parkoló működik, egy másik része pedig a Széll Kálmán téri munkákhoz szükséges építési anyagok, gépek, és járművek átmeneti elhelyezésére szolgál.

Halmai azt ígéri hogy ez az állapot legkésőbb a park és mélygarázs építésének kezdetéig, azaz terv szerint 2016 II. negyedévéig tart, tehát nem befolyásolja a Millenáris Park bővítésének ütemezését. Az ideiglenes hasznosítás mellett a környék súlyos közlekedési és parkolási gondjainak enyhítése érdekében döntöttek.

Tovább

Feléled vagy eltűnik a Normafa kísértetszállója?

május 13., 10:52 Módosítva: 2015-05-13 17:52:15
147
Még el se dőlt, mi lesz az elhagyatott normafai Olimpia Hotel sorsa, már politikai kampány része lett. Tátongó offshore-erszényeket, azbesztfelhőket vizionálnak köré politikusok, környékbeli lakosok. Rejtélyes tulajdonosi mozgolódások történnek a háttérben.

Az 1990-es évek közepétől elhagyatottan álló, most már inkább kísértethotelre emlékeztető Olimpia Szálló a XII. kerületi önkormányzat nagyívű tervei kapcsán éledt fel Csipkerózsika-álmából. A kerület elfogadott Normafa-rendezési tervében (amiről a hétvégén tartanak helyi népszavazást) a hotel így szerepel:

Kiemelten fontos az egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezése

Már tavaly év végén, az első hírek után mozgolódás támadt a szállót tulajdonló Olimpia Kft. tulajdonosi körében. A Céginfo.hu adatai szerint szeptember 4-én kiszállt a Monaghan Invest Establisment nevű liechtensteini offshore cég, és beszállt az IBUSZ Zrt., valamint az IBUSZ-Investhez köthető Echmea Kft. Egyes vélemények szerint azért volt erre a lépésre szükség, hogy ha elindul a kisajátítás, vagy bármilyen állami-önkormányzati fellépés lesz, akkor ne legyen bősz offshore-lovagozás.

Tovább

Megszépül a Nyugati tér

május 12., 12:29 Módosítva: 2015-05-13 08:11:54
1233

A héten megkezdődik a budapesti Nyugati tér évek óta csúszó felújítása. A munkálatok várhatóan négy hónapig tartanak majd, de a közúti közlekedést nem fogják zavarni, írja az MTI. 

nyugatiuj3-20141008
Fotó: Fővárosi blog

A Nyugati tér teljes körű felújításáról már évek óta beszélnek, 2013 óta többféle elképzelés és látványterv látott napvilágot a tér új arculatáról. A végleges terveket ezeknél valamivel szerényebbre kellett szabni, mivel a VI. kerületi önkormányzat a vártnál kisebb, 295,5 milliós összeget nyert csak a fővárostól. Ezzel együtt ez lesz Terézváros idei legnagyobb léptékű beruházása.

Tovább

Bombát találtak a Széll Kálmán téren

május 11., 16:43 Módosítva: 2015-05-11 21:27:34
330
 • Találtak egy bombát hétfő délután
 • Lezárták a környéket, elterelték a forgalmat
 • Kiderült, hogy a bomba döglött
 • Feloldották a korlátozásokat este 7-kor

Feltételezhetően egy százkilós robbanótestet találtak a fővárosban, a II. kerületi Széll Kálmán téren hétfő délután. Lezárják és kiürítik a környéket - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje az MTI-t.

Bátyi Edina közölte: az építési munkálatok közben, a Széll Kálmán tér 3. előtt előkerült robbanótest miatt 200 méter sugarú körben zárják le és ürítik ki a környéket.

A Széll Kálmán téren amúgy is nagy torlódások alakulnak ki az átépítés miatt, ráadásul jön a délutáni csúcsforgalom is, nem lesz könnyű az arra autózóknak. Ez azt jelenti, hogy a tér egészét lezárják.

Kiürítik a tér felé eső és a térre néző lakásokat a Margit körút 91. és a Széll Kálmán tér 10. között, valamint a Várfok utca 22. és 30. között. Emellett a Vérmező út tér felé eső oldalát lezárják a gyalogosforgalom elől.

A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt közölte, hogy a 2-es metró megállás nélkül halad át a Széll Kálmán téri állomáson. A 4-6-os villamospótló autóbusz a Széna térig terelt útvonalon közlekedik, a Széll Kálmán tér irányába pedig nem érinti a Mechwart liget megállóhelyet. A 149-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér végállomást, továbbá nem közlekedik a 116-os autóbusz.

Tovább

A Bálna 70 százalékát sikerült csak kiadni

május 11., 08:37 Módosítva: 2015-05-11 13:53:28
40

A másfél éve megnyitott Bálna üzlethelyiségeinek eddig 70 százalékát sikerült kiadni, írja a Nol.hu Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes számításaira hivatkozva. A főváros áprilisban folyamatos tendert hirdetett, azt remélik, hamarosan elkel a még üresen álló, 5000 négyzetméter.   

A 2013 novemberében megnyitott kereskedelmi és kulturális központot nem ostromolták a bérlők. A lanyha keresletet látva a fővárosi vagyonkezelő ezért úgy döntött: nem vesződik újabb és újabb pályázatok kiírásával, áprilisban folytatólagos tendert hirdetett a Bálna üres helyiségeire.

Tovább

Ön mit tenne, ha egy ember feküdne a síneken, és jönne a metró?

május 9., 12:28 Módosítva: 2015-05-10 13:41:38
1181

A Metróért Egyesület már tavaly nyáron javasolta, hogy kerüljenek ki "Mit tegyen, ha..."-típusú plakátok a metróállomásokra. Az ötletet a BKK akkor felkarolta, de a vezetőváltás környéki bonyodalmak elsöpörték. Most egy elég nyugtalanító eset miatt a dolog újra aktuálissá vált.

Az Egyesület egy pénteki eseményről szóló posztot osztott meg. A poszt írója szerint párja péntek reggel a Népligetnél várta a metrót, amikor egy nagy puffanást hallott. Oldalra nézett és látta, hogy egy idős ember fekszik a síneken, a távolban pedig már jön a szerelvény.

Tovább

Valami gyanúsat találtak a Margit hídnál

május 8., 15:19 Módosítva: 2015-05-08 16:56:05
3

Olvasónk a helyszínen arról értesült, hogy  Budai Irgalmas Kórház mellett, a fonódó villamoshálózat vonalán (a kórháztól 50 méterre délre) találtak egy bombát délután fél három körül. A katasztrófavédelem nem erősítette meg, hogy valóban bombát találtak-e, mert a tűzszerészek még nem érkeztek ki a helyszínre. A tűzszerészektől délután négy órakor azt az információt kaptuk, hogy nem robbanótestet találtak. 

Ön szerint mit találtak?

 • 62
  Bombát
 • 73
  Mosógépet
 • 153
  Egy megkövesedett kuglófot

Csapda! Elévült pótdíjakat akar behajtani a BKV

május 8., 06:54 Módosítva: 2015-05-08 17:16:44
2792
Csapda! Ez a szó villanjon fel vörösen ön előtt, ha a napokban fizetési felszólítást kap több éves BKV-s pótdíjtartozásával kapcsolatban. A BKV rájátszva arra a jogszabályra, hogy ha az utas 15 napon belül nem vitatja a fizetési meghagyást, akkor az végrehajthatóvá válik, 120 ezer felszólítást küldött postán. A felszólítások jelentős része már elévült pótdíjra vonatkozik.

A BKV egy semmiből előbukkant, négy éves, hiányos jegyzőkönyvű (nem aláírt) büntetést akar behajtani rajtam egy ezer éves diákigazolvány adatai alapján. Az egy dolog, hogy előbb harapnám le a kezem, mint hogy bliccelnék (mindig van bérletem), de ezt már csak úgy jogilag is hogy gondolják? Elévült az egész, ráadásul érvénytelen a jegyzőkönyv.

– sokadik ilyen posztot lehetett olvasni a napokban a közösségi oldalakon.

A BKV ugyanis elkezdte ősrégi pótdíj-követeléseit behajtani, a sokszor csak bediktált álköveteléseket is. Majdnem minden pótdíjkövetelés, amit a BKV küld ki, 2012 előtti, hiszen 2012-től 2015-ig a BKK intézte a követeléseket, ahol leállították az elévült követelésekkel zaklatást, mert többe került az adminisztrációja, mint amennyi hasznot hozott.

Tovább