Judit, Xénia
17 °C
31 °C

Budapest

Infórádió

Gyerekek és idősek is megsérültek a Thököly úti buszbalesetben

tegnap, 14:15 Módosítva: 2016-07-29 15:48:44
26

Öt ember megsérült, amikor egy 133E jelzésű busz és egy személyautó ütközött a fővárosban pénteken délután - közölte az MTI.  A baleset a Thököly út és a Szabó József utca kereszteződésében történt, mindkét jármű utasai között vannak sérültek.

A Hirado.hu szerint gyermekek és idősek is vannak a sérültek között, négy mentőautó érkezett a baleset helyszínére.

A Blikk képeket is közölt a balesetről.

Tovább

Ilyen lesz az új park a Millenáris mellett

tegnap, 08:57 Módosítva: 2016-07-29 16:50:37
210

Elkészültek az új pihenőpark látványtervei, és a héten megkezdődnek a mélygarázs építését előkészítő munkák is - számolt be a Millenáris Park bővítésének legújabb fejleményeiről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.

A miniszter, aki a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője, elmondta, hogy új szakaszába lép a budai Millenáris Park bővítése, elkészültek a közel 2,5 hektáros pihenőpark látványtervei, és megindult az engedélyezési eljárás.

Több mint háromszáz lombos fával, dús zöld növényzettel, padokkal, játszótérrel és jelentős vízfelülettel készül az új közösségi tér. A parkban két kávézó is nyílik, amik illeszkednek a megújult Széll Kálmán tér környékének és a Lövőház utcának önálló városképi egységet alkotó jellegéhez - közölte a miniszter.

Zöld

Jelentős eredménynek tekintik, hogy a lebontott minisztériumi irodamonstrum és az egykori Ganz-gyár területének rekultivációjával egy igazi rozsdaövezetet parkosítanak. Az aktív zöldfelület javítani fogja a levegő minőségét a nagy forgalmú Margit körút térségében. A park növényzetét esővízzel öntözik majd, a Jedlik Ányos Terv részeként e-töltőállomásokat alakítanak ki a mélygarázsban, aminek energiaszükségletét napelemek segítségével biztosítják, és a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszert is minél nagyobb részben megújuló energiával táplálják.

A Millenáris is megújul

A beruházásnak része a mára eléggé "lelakott" régi Millenáris Park megújítása is. A térburkolatokat, ahol szükséges, kicserélik, és minőségi kertészeti elemekkel gazdagítják a Fény utca és a Marczibányi tér közé eső területet is, ami az új parkrésszel átjárható, egységes egészet alkot majd. Ennek érdekében a Fény utca érintett szakaszának műforgalmát a föld alatt vezetik el a Kis Rókus utca felé.

A Mammut épületének korábban takart, és esztétikailag ennek megfelelően kialakított oldalhomlokzatának városképi jelentőségűvé vált oromfala mellé, a parkkal összhangban lévő, de önállóan megtervezett és felépített létesítmény - tájépítészeti elemeket is tartalmazó, több emelet magas "zöldfal-installáció" - épül, ami a régióban egyedülálló lesz. A zöld térfal tervein még dolgoznak az építészek - mondta el az MTI-nek Varga Mihály.

A garázs

Az 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázs elsősorban a Millenáris Park rendezvényeinek parkolási igényeit fogja kiszolgálni, de minden autós számára nyitva áll majd. A mélygarázs építésének előkészületei a héten folytatódnak az egykori irodaépületek még megmaradt földfelszín alatti részeinek elbontásával és a mélygarázs-munkagödör részleges kialakításával, ezért az ideiglenes parkoló egy részét lezárják. Ezzel az ütemmel novemberre végeznek, és ezután kezdődhetnek a mélyépítési munkák.

A megújult Millenáris Parkot várhatóan 2017 második felében vehetik birtokba.

Tarlós: Van egy olyan térkép, hogyan állhatna Budapest 6-8 kerületből

tegnap, 07:32 Módosítva: 2016-07-30 00:27:50
198

Különböző intenzitással ugyan, de továbbra is folyik a gondolkodás a főváros kerületi beosztásának módosításáról - ismerte el Tarlós István a Népszabadság pénteki számában azt, hogy nem került le a napirendről a budapesti önkormányzati rendszer átalakítása. A főpolgármester óvatos megfogalmazása szerint "tudomása van" arról, hogy létezik egy konkrét térkép, melynek készítői azt mutatták be, hogyan lehetne a kerületek számát a mostani 23-ról nyolcra vagy akár hatra csökkenteni.

Tovább

Felborult egy autó Újlipótvárosban

július 27., 15:38 Módosítva: 2016-07-27 15:40:25
1

Összeütközött két autó szerda délután Budapest XIII. kerületében, a Hegedűs Gyula utca és a Gogol utca kereszteződésében, majd az ütközés következtében az egyik felborult - közölte a katasztrófavédelem. A balesethez percek alatt kiérkeztek a tűzoltók, akik áramtalanították az autókat, és megkezdték a műszaki mentést. A munkálatok idejére a Hegedűs Gyula utca érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. Egy ember megsérült, őt a mentők ellátják.

Füstölt az egyik metrószerelvény teteje

július 23., 15:23 Módosítva: 2016-07-23 20:41:42
237

Az egyik szerelvény teteje füstölt a metró 3-as vonalán, a Nagyvárad téri állomáson, az Újpest központ felé tartó oldalon - közölte a katasztrófavédelem. A szerelvényt és az állomást is kiürítették, a fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkezésére azonban megszűnt a füstölés. Az egységek hőkamerával vizsgálják át a szerelvényt.

Ki fizeti a 3-as metrót?

július 22., 07:09 Módosítva: 2016-07-22 11:27:40
124
A napokban sorjáztak az állítások és cáfolatok arra, hogy az unió támogatja-e a 3-as metró 140 milliárd forintos felújítását, ha igen, akkor mennyivel, ha pedig nem, akkor ki fizet helyette és miből. Utánanéztünk, hogy áll a helyzet.

A legfontosabb elhangzott állítások:

Nem lesz a metrófelújításra uniós forrás. Ha a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel, a kormány kész garanciát nyújtani.

– mondta Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az EU örömmel vesz részt a projekt részfinanszírozásában, 60 százalékosnál kevesebb uniós támogatásra nem számítanak.

– jelentette ki Tarlós István főpolgármester.

Kiderült, a kormány még be se nyújtotta a finanszírozási igényt a 3-as metróra az Európai Bizottságnál, de még be fogják nyújtani. Jelenleg a 2014-es közlekedési programmegállapodás van Brüsszelben, amiben alig volt fővárosi fejlesztési igény. Mint ismeretes, 2014-től datálódik a Tarlós-Lázár háborúnak nevezett politikai konfliktus a főváros és a kormány között, ugyanis Lázár volt az, aki lehúzta a listáról a fővárosi projekteket.

Tovább

Nem zakatolnak túl gyorsan a HÉV-ek az államhoz

július 22., 07:09 Módosítva: 2016-07-22 11:06:52
11

A napokban állt forgalomba a HÉV szentendrei vonalán a BKV által felújított, az ironikus szuperhév nevet elnyert HÉV-szerelvény. A felújítás megállt az egy szem prototípusnál, pedig az utasok szemmel láthatóan jobban érzik magukat a felújított, áttervezett utasterű, wifivel, konnektorokkal, ledes világítással ellátott kocsikon.

Ahogy a BKV kiszámolta, a teljes, 91 darabos HÉV-flotta felújítása kijönne 60 milliárd forintból, de nem kezdenek neki, mert a legutolsó megállapodás szerint az állam átveszi a HÉV-vonalakat a fővárostól. Az államnak pedig egyelőre egy darab HÉV-vel kapcsolatos fejlesztési terve van: a csepeli HÉV lecserélése villamosra.

Csakhogy a fél éve megindult átadás-átvétel információink szerint nem megy zökkenőmentesen, hiába nyilatkozta azt Rogán Antal egy januári interjúban, hogy az átadással kapcsolatban már csak részletkérdéseket kell lezárni, köztük pénzügyieket. Pont a pénzügyi kérdéseken nem tudtak eddig túllépni, pedig közeleg a november 30-i határidő a tárgyalások lezárására.

Tovább

Három helyett hat kocsival jár a HÉV

július 21., 20:21 Módosítva: 2016-07-21 21:33:52
1

A hétvégén, a Forma-1-es Magyar Nagydíj ideje alatt három- helyett hatkocsis szerelvényeket indít a gödöllői (H8-as) HÉV-vonalon a Budapesti Közlekedési Központ. A gödöllői HÉV pénteken a délutáni csúcsidőszakban, szombaton és vasárnap reggel 7 és este 20 óra között a kényelmesebb utazás miatt három helyett hatkocsis szerelvényekkel közlekedik.

A Hungaroring, ami Mogyoród mellett található, Budapestről tömegközlekedéssel a Gödöllő felé tartó H8-as HÉV-vel közelíthető meg, az Örs vezér teréről. A HÉV-ek közül a Hungaroring kizárólag a Gödöllőig közlekedő H8-assal érhető el, a Cinkotára vagy Csömörre tartó H9-essel nem.

Közölték: a Forma-1-es futam helyszíne a H8-as HÉV Szilasliget megállóhelyétől gyalog, Mogyoród állomásról pedig közvetlen buszjárattal is megközelíthető. A versenypálya 3-as, 4-es, 5-ös és 6-os kapuján át elérhető szektorokhoz Szilasliget, míg az 1-es, a 2-es, a 7-es, illetve a 8-as kapun át elérhetőkhöz Mogyoród állomáson célszerű a HÉV-ről leszállni. A távolság gyalog az állomásoktól körülbelül 2,5 kilométer, ami 35-40 perc alatt megtehető.

A mogyoródi Hungaroring versenypályán pénteken, szombaton és vasárnap rendezik meg a Forma-1-es Magyar Nagydíjat.

A mentősök is készülnek

Az Országos Mentőszolgálat is készül a versenyre, 150 szakemberrel, 21 mentőkocsival, két mentőhelikopterrel, két speciális kimentő csapattal és hat orvosi gyorsbeavatkozó egységgel lesznek jelen a helyszínen. A versenyen egy belgyógyászati és traumatológiai ellátásra egyaránt alkalmas ambulancia is működni fog, a versenypálya két pontjára pedig nagy teljesítményű mentőmotorokat telepítenek.

Egyirányú utakkal nehezítik a közlekedést Budapesten

július 21., 16:50 Módosítva: 2016-07-21 18:18:11
0

Ideiglenesen déli irányban egyirányúsítják Budapesten a pesti alsó rakpartot szerdától várhatóan 2017 tavaszáig a Margit hídtól északi irányban - közölte az MTI.

A Dráva utca Népfürdő utca és Kárpát utca közötti szakaszának felújítása, a Pesti alsó rakpart Dráva utcai felhajtójának átépítése, valamint csatornázási munkák miatt rendelik el a forgalmi rend módosítását.

A Margit híd és a rakpart északi vége között az északi irányú forgalmat a Jászai Mari téren keresztül az Újpesti rakpart-Bessenyei utca-Kárpát utca-Révész utca útvonalra terelik. A Dráva utca felől a rakpart közvetlenül nem, csak a Kárpát utca-Révész utca útvonalon át lesz elérhető. Újlipótvárosból a Margit hidat csak a Pannónia utca-Szent István körút útvonalon, az alsó rakpartot déli irányban pedig csak a Szent István parki lehajtón keresztül lehet majd megközelíteni.

A rakpart forgalmi rendjének változása a tehergépjárművek és az autóbuszok forgalmára is kihatással lesz, mivel északi irányban a Jászai Mari tér felső rakparti részén, a Margit híd alatt 3,5 méteres magasságkorlátozás van érvényben. Ezért az ezen magasságot meghaladó, a Pesti alsó rakparton dél felől érkező járműveknek kerülő úton kell közlekedniük.

A változás érinti a BKK 15-ös és 115-ös buszjáratát is, ami a Népfürdő utca forgalmának változása miatt mindkét irányban módosított útvonalon közlekedik, az északi irányba haladó buszok nem érintik a Dráva utca megállóját, helyette a 79-es troli Kárpát utca megállóhelyén lehet a buszra fel-, vagy arról leszállni.

A Petőfi hídnál is

A BKK azt is közölte, hogy közműfelújítás miatt hétfőn lezárják a Petőfi híd budai hídfőjének északi lehajtóját, ezért várhatóan augusztus 7-éig a híd felől nem lesz elérhető sem a budai felső, sem a budai alsó rakpart.

Aki észak felé tart, annak ebben az időszakban Pesten a Közraktár utca-Pesti alsó rakpart, Budán az Irinyi József utca-Budafoki út-Szent Gellért rakpart útvonal használata ajánlott. A budai rakpartok felől pedig az Irinyi József utca-Október huszonharmadika utca útvonalat a Műegyetem rakparton, a Bertalan Lajos utcán és a Budafoki úton haladva lehet legkönnyebben megközelíteni - közölték.

Az északi fel- és lehajtó lezárása miatt módosul a 153-as autóbusz útvonala: nem érinti az Egyetemváros-A38 hajóállomás és a Petőfi híd, budai hídfő megállóhelyet. A megváltozott vonalszakaszon a buszra a 33-as és a 133A megállóiban lehet felszállni.

Tovább

Hétfőtől figyeljen, ha a Petőfi hídon megy át

július 21., 11:34 Módosítva: 2016-07-21 12:55:24
0

Közműfelújítás miatt hétfőn lezárják a Petőfi híd budai hídfőjének északi lehajtóját, ezért várhatóan augusztus 7-éig a híd felől nem lesz elérhető sem a budai felső, sem a budai alsó rakpart - közölte a BKK csütörtökön az MTI-vel.

Aki észak felé tart, annak Pesten a Közraktár utca-Pesti alsó rakpart, Budán az Irinyi József utca-Budafoki út-Szent Gellért rakpart útvonal használata ajánlott. A budai rakpartok felől pedig az Irinyi József utca-Október huszonharmadika utca útvonalat a Műegyetem rakparton, a Bertalan Lajos utcán és a Budafoki úton haladva lehet legkönnyebben megközelíteni.

Augusztus 3-ától várhatóan 14-éig egyirányúsítják a Petőfi híd déli fel- és lehajtóját a rakpartok irányába. A rakpart felől ebben az időszakban a Petőfi híd a Bertalan Lajos utca-Stoczek utca-Egry József utca-Karinthy Frigyes út-Irinyi József utca vagy a Magyar tudósok körútja-Warga László út-Bogdánfy út útvonalon közelíthető meg. A Buda felé közlekedőknek a Rákóczi híd használatát javasolják.

Tovább

Mégis pusztulnak az átültetett fák

július 21., 10:51 Módosítva: 2016-07-22 11:48:36
580

A napokban arról kérdeztük a Főkertet, hogy a 2007 májusában az épülő 4-es metró Köztársaság (most II. János Pál pápa) téri megállójánál nagy csinnadrattával átültetett tizenegy fából mennyi maradt. Kíváncsiak voltunk a gépi átültetés hatékonyságára, Tarlós István főpolgármester ugyanis bejelentette, hogy a főváros beruház egy ilyen gépezetre. A Főkert szakembere a helyszínen mutatta meg a fákat, amik a cég állítása szerint mind megmaradtak.

Cikkünk után után érkezett egy levél Visnyovszky Andrástól, aki az átültetés idején a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztályán dolgozott, és részt vett az átültetés megszervezésében. A következőt írta benne:

Az igazság az, hogy az átültetett 11 db fából csak 3 db maradt meg. A Főkert tehát hazudik.

Ezért újra megkértük a Főkertet, mutassa meg a tizenegy megmaradt fát a János Pál pápa téren, le szeretnénk egyenként fotózni, mert vannak, akik kételkednek benne, hogy tényleg mind túlélték az elmúlt éveket.

Tovább

Új Széll Kálmán tér: bezárt vécé, kiégett fények, csikk és szemét

július 18., 10:21 Módosítva: 2016-07-19 00:32:24
2806

Eltelt egy hónap azóta, hogy Tarlós István főpolgármester átadta az 5,3 milliárd forintért felújított Széll Kálmán teret. Nemrég írtuk meg, hogy az új téren nem a legjobban sikerült a faültetés, mert sorban száradnak ki a fák. A cikk után még sok olvasónk írt ezt vagy azt kifogásolva a téren, ezért úgy határoztunk, hogy az egy hónap próbaidő leteltével leellenőrizzük, mi működik és mi nem a főváros egyik legfontosabb főterén.

Kezdjük a legszembeötlőbbel: a tér közepén elhelyezett szökőkút-vízjáték telitalálat, főleg kánikula idején. Amíg a téren voltunk, végig kisgatyás/pelenkás/fürdőruhás gyerekek ugrándoztak benne felhőtlen boldogan.

Tovább

Eldöntheti, mi legyen a Gellértheggyel

július 15., 16:13 Módosítva: 2016-07-16 17:19:10
1161

Nyílt, kreatív ötletpályázatot hirdetett a Miniszterelnökség a Gellérthegy megújítására - tudatta az MTI.  A 40 millió forintos összdíjazású ötletpályázat célja "olyan alternatíva kidolgozása a Gellérthegy revitalizációjára, ami építészeti, tájépítészeti, közlekedési, képzőművészeti eszközök használatával új tartalommal tölti meg a helyszínt, az épített és természeti környezet értékeinek megőrzése, a világörökségi cím, a műemléki védelem és a szellemi, szakrális tartalom figyelembe vétele mellett" - írja az ismertető. 

A széles körű alkotói szabadságot biztosító ötletpályázat fő célja, hogy kitalálják, hogyan hasznosítsáák a Citadellát. A pályázóktól olyan megoldásokat várnak, amik "megvalósítható, fenntartható módon válaszolnak a Gellérthegy jelenlegi rendezetlen körülményeire, hogy a helyszín vonzó környezetalakítással, releváns területhasználattal képes legyen nemcsak a turisták, hanem a város lakóinak igényeit is kielégíteni" - írják.

A pályaművek postára adásának határideje október 3. A legnagyobb elérhető díjösszeg 8 millió forint; minden pályázó csupán egy munkával vehet részt.

A teljes pályázati anyag ezen honlapon ingyenes regisztrációt követően minden érdeklődő számára elérhető.

Ön szerint mi legyen a Gellérthegyen?

 • 4693
  Maradjon így
 • 4640
  Vágják ki az összes fát, és épüljön modern gigaberuházás sok betonnal
 • 3452
  Egy kedves, emberközeli pályázatot valósítsanak meg
 • 1011
  Döntsék le a Szabadságszobrot, legyen ott más szobor
 • 596
  Nem tudom

A Citadella és környékének újragondolása nem először merült fel. 2008-ban írtunk arról, hogy  Makovecz-Imre Kossuth-díjas építész látványtervet készített egy Gellérthegyen megépítendő magyar panteonról.

A Falanszter Blog összeszedte, hogy milyen elképesztő tervek készültek már, többek közt piramist is akartak ide építeni.

Korábban több kiváló építész álmodott már hasonló létesítményt a hegyre. A kiegyezést követően először Széchenyi István fia, Ödön épített volna a Citadella helyére egy panteont az ezredéves évfordulóra. Egy pályázatra Feszl Frigyes is beadott tervet, ami hasonló volt a Hősök terén felállított oszlopos szoborcsoporthoz.

1902-03-ban, az akkor még egyetemi hallgató Medgyasszay István tervezett emlékcsarnokot a Gellérthegy tetejére. A terv központi eleme egy, a hegytetőn elhelyezkedő, monumentális, több csarnokból álló, kupolás épület volt, mely alakjával a Szent Koronát idézte.

A Koronakilátó megvalósítására nemrég mozgalmat is indítottak. 

(Borítókép: szarvas / Index)

Tovább

Tarlós: Az EU örömmel részt vesz a metrófelújításban

július 15., 14:23 Módosítva: 2016-07-15 20:28:29
2

Az Európai Unió részt vesz a 3-as metró infrastrukturális felújításának részfinanszírozásában - közölte Tarlós István főpolgármester. Azokra sajtóhírekre reagálva, amik szerint az unió nem finanszírozza a beruházást, a főpolgármester azt mondta: az EU csütörtök este kilenckor azt válaszolta, örömmel vesz részt a projekt részfinanszírozásában. 

Tarlós egyeztetett a szakminiszterekkel is arról, hogy mi legyen a helyzet az unió által nyújtott támogatás és a tényleges bekerülési költség közötti résszel. Informális számok alapján most, a szaktárcával egyetértésben 60 százalékosnál kevesebb uniós támogatásra nem számítanak - mondta.

Elmondta, az unió az 3-as metró - szerelvény- és infrastruktúra - felújítását "egy kompakt egységként" kezeli. A szerelvények felújítását hitelből finanszírozzák - jegyezte meg.

A teljes projekt elszámolható költsége várhatóan 205,5 milliárd forint. Ebből az infrastruktúra felújításra eső rész 137,5 milliárd, amire elvileg az EU 85 százalékos támogatást adhat - magyarázta Tarlós István.

Tarlós arról egyeztetett a szakminiszterekkel, hogy a hiányzó rész pótlására van mód a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által biztosítható kamatmentes hitellel. A pesszimista prognózisok szerint is körülbelül 40-50 milliárd forintnyi hitelállományt kell majd visszafizetni, és nem 137,5 milliárdot, mint ahogy azt a Népszabadság állította - mondta el.

Az MSZP úgy reagált a sajtótájékoztatóra, hogy az zavaros magyarázkodásba torkollott, és Tarlós először ismerte be, hogy az EU nem finanszírozza teljesen a metrófelújítást. Szerintük a főpolgármester kamatmentes támogatásról is beszélt, "ilyen állat márpedig nincs."

Tovább

Orbántól kértek segítséget a városnéző buszokat üzemeltető cégek

július 14., 14:39 Módosítva: 2016-07-28 18:15:30
7

Nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a fővárosi városnéző buszokat –ezek a Hop on Hop off feliratú nyitott járművek – üzemeltető négy cégből három, arra kérve a miniszterelnököt, hogy a jövőben ne egyetlen cég monopóliuma legyen a turistabuszok üzemeltetése. - írta csütörtökön a nol.hu.

Tovább

A ligetvédőknek nem elég a faátültetés, teljes visszalépést követelnek

július 14., 12:18 Módosítva: 2016-07-15 07:42:52
765
Sághi Attila, a Liget Zrt. műszaki igazgatója egy interjúban megígérte, hogy nem vágnak ki fákat, inkább áthelyezik azokat. A ligetvédőknek több bajuk is van a nyilatkozattal, az alapvető problémájuk az, hogy nem áll le a Liget-projekt. Pedig van rá példa, hogy az átültetés működik, például a vidámparki részen az állatkert is ezt választotta, nem is tiltakoztak náluk környezetvédők. Igaz, ez akár több százmillióba kerülhet.

Körülbelül 300-400 millió forint többletköltséget okozhat majd a Városliget Zrt.-nek az a szemléletváltás, miszerint az építkezési területen található fákat inkább átültetik, mint kivágják. Az ötlet nem új, pár száz méterrel odébb, a Fővárosi Állat- és Növénykert már eleve úgy futott neki a volt vidámparki területen megkezdett építkezésnek, hogy nincs fakivágás, csak átültetés.

A ligetvédőket viszont nem hatotta meg az új hozzáállás.

„Nem tudjuk, sírjunk vagy nevessünk” – kommentálta Csák Gergely, a ligetvédők szóvivője az Indexnek a bejelentést. Azt mondta, több problémájuk is van Sághi szavaival. Egyrészt szerintük ez egy kommunikációs trükk, ugyanis a Liget Zrt. háromhavonta lenyilatkozza, hogy nem bántják majd a fákat. „A nyilatkozattal csak arról akarják meggyőzni a budapestieket, hogy hiábavaló, felesleges a tiltakozásunk, miközben meg megy a hülyítés, hogy drogos hippik vagyunk” – véli Csák.

Másrészt szakmailag nem tartják megalapozottnak az átültetésről szóló terveket. Csák Gergely azt mondta, délelőtt tartottak egy gyors egyeztetést szakértőkkel, kertészekkel, mérnökökkel, és arra jutottak, hogy az átültetés után nagyjából 1 százalék az esélye, hogy megmaradnak a fák. „Ezek fél év, egy év után meg fognak halni” – mondta. Arra, hogy történt már sikeres átültetés, például a Köztársaság téren, azt mondta, a szakemberek álláspontja ennek ellenére is az, hogy ez itt nem fog működni. Ha közben egy lakótelepnyi betont öntünk a ligetbe, akkor műszakilag kivitelezhetetlen az egész.”

Tovább

Nem ad pénzt Brüsszel a 3-as metróra

július 14., 07:01 Módosítva: 2016-07-14 14:38:14
149

139 milliárd forintos forintos hitel felvételére kényszerül Budapest, mivel Brüsszel nem támogatja az M3 metróvonal felújítását – értesült a Népszabadság. Az EU már korábban jelezte, hogy felújításra korlátozódó beruházásra nem adnak pénzt. A vonalat ugyanis az eredeti tervekkel szemben nem hosszabbítják meg Káposztásmegyerig, de az unió döntését erősítette a teljes akadálymentesítés részlegessé alakítása, illetve a több szempontból is aggályosnak tartott metrókocsitender is erősítette.

Tovább

Bagóért adta a főváros a közterületet a Red Bull Air Race-re

július 14., 06:54 Módosítva: 2016-07-20 16:18:03
648

A fővárosi önkormányzat közterület-hasznosítási bizottsága vonatkozó ülésén úgy döntött, hogy a Red Bull Air Race: Budapest – Légi Show és bemutató ingyenes lakossági kulturális és sportrendezvény 7 584624 forintos közterület-használati díjának 90%-át elengedi a szervezők kérésére. Így a mintegy 100 ezer négyzetméter közterület túlnyomórészt 3 napos használatáért mindössze 752446 forintot kell fizetnie a rendező Hungaroring Sport Zrt.-nek.

Tavaly nem volt ennyire bőkezű a főváros: a közterület-hasznosítási bizottság a díj  10 %-ának megfizetéséről döntött a rendezvényterületek esetében, míg a kereskedelem, vendéglátás, reklámfelületek közterület-használatáról a rendelet szerinti díj 100 %-ának megfizetéséről határozott. Így akkor  3 840 124 forintot fizetett a Hungaroring Sport Zrt.

2010 és 2014 között nem rendeztek Budapesten Red Bull Air Race-t. 

Tovább

A Liget projekt lebonyolítója felcsapott természetvédőnek

július 14., 06:31 Módosítva: 2016-07-14 10:28:54
271

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest Projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat át fogják ültetni – nyilatkozta a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokálnak. Sághi Attila szerint a Liget-projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint. Mivel ezek szerinte javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezték, hogy kivágják őket. De a tiltakozások hatására úgy döntöttek, hogy mostantól a problémás helyen álló egészséges fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül.

Sághi szerint ha a tüntetések mögött valóban a fakivágások elleni tiltakozás állt, akkor „a tiltakozók győztek: úgy lett, ahogy akarták”. Mint mondta, emögött nincs szakmai érv, sokkal többe kerül, és sokkal több idő is”, de ha erre van igény, hajlandóak ennek megfelelni.

A vita szerinte „parttalan, mert a Városliget mindenképpen jól jár: a Liget-projekttel a teljes értékű zöldfelület 57,1 százalékról 61-re nő, míg a zöldfelület 60-ról 65 százalékra”. Teljes értékű zöldfelületnek az minősül, amikor a talaj és a kőzetréteg között nincs mesterséges építmény.

Sághi a biztonsági emberek szerepéről úgy fogalmazott, hogy  a projekttől idegennek és szükségtelennek  tartják ezt a fokú őrzést, de  a tiltakozás minősége ezt kívánta meg . Szavai szerint voltak hibák, de az őrző-védők  alapvetően nem jártak el jogszerűtlenül . Közölte azt is: a biztonsági őrök tömeges jelenléte a napokban megszűnik.

Tovább

Az Air Race miatt lezárják fél Budapestet

július 13., 20:02 Módosítva: 2016-07-16 07:37:08
65

Csütörtöktől vasárnapig Budapesten több, a budai és a pesti rakpart közelében futó fő közlekedési útvonalat is lezárnak, ezért az érintett járatok útvonala is módosul, a hét második felében rendezik ugyanis Budapesten a Red Bull Air Race repülősversenyt - derül ki a BKK közleményéből.

Csütörtökön kora délután és pénteken reggeltől délutánig lezárják a Budai és a Pesti alsó rakpart egy-egy szakaszát, a Lánchidat, valamint a Lánchíd utcát. Hétvégén ehhez képest viszont még több korlátozásra kell számítani, mert  a rakpartok hosszabb szakaszán, valamint Budán a Fő utcán, az Alagútban, Pesten pedig a Széchenyi István téren sem lehet majd autóval közlekedni.

Tovább

BKK: Nem fogja megütni az utasokat a hőguta

július 11., 15:42 Módosítva: 2016-07-11 20:37:01
208

A BKK megrendelésére a BKV 20 vadonatúj, alacsonypadlós, légkondicionált Volvo autóbuszt állít forgalomba a főváros útjain ott, ahol eddig a – napokban kirúgott – T&J Busz Kft. hibridbuszai jártak. Ezért a BKK szerint nem igaz a Blikknek Az utasokat megüti a guta! című cikke, amiben azt állította, hogy eltüntette a legújabb, klímás és környezetkímélő buszokat a budapesti utakról a BKK.

1465922 770603239664833 7112195593046003234 o
Fotó: Nyitrai David / Facebook / BKK - Budapesti Közlekedési Központ

A BKK június végén bontott szerződést a T&J Busz Kft-vel, ugyanis a korábbi szolgáltató nem tudta igazolni azt, hogy a tulajdonosi szerkezete megfelelt a közbeszerzésekről szóló törvény előírásainak. Egy felülvizsgálat során fény derült arra ugyanis, hogy  a T&J Busz Projekt Kft. tulajdonosi szerkezetében be nem jelentett változás következett be, és az új tulajdonosról feltételezhető, hogy offshore cég.

Tovább

A sok víz miatt pusztulnak a fák a Széll Kálmán téren, kicserélik

július 9., 08:26 Módosítva: 2016-07-10 08:33:02
1378

Pusztulnak a frissen átadott Széll Kálmán tér fái. 

Tegnap kilenc haldokló fát számoltam össze, számuk naponta növekszik.

– írta olvasónk, és magunk is rengeteg kipusztult fát találtunk a téren.

Megkerestük a fákért felelős BKK-t, hogy mi a száradás oka, és hogy oldják meg a helyzetet.

Annyit lehet tudni, hogy a faültető cég a fákra 3 éves garanciát vállalt, ezért várhatóan hamarosan kicserélik az elszáradt fákat.

Tovább

Tarlós bekeményít

július 8., 11:41 Módosítva: 2016-07-08 16:59:36
6

A nyári szünet előtt ez az utolsó főpolgármesteri sajtótájékoztató – jelentette be Tarlós István szokásos heti sajtórendezvényén. A következőt az új szezon első közgyűlése után, várhatóan szeptember elején tartják majd.

3-as metró felújítása, pótlóbuszok

A 3-as metró felújításával kapcsolatban Tarlós kijelentette, nem érti, miért volt szükség a több hónapos hercehurcára. Ezzel a pótlóbuszok beszerzése körül kialakult polémiára utalt. A miniszterelnök viszont, mint mondta, végre lépett. Nem igaz, hogy a kormány átvállalja a buszszolgáltatás fedezetét: eleve a kormány akarta, nem a főváros, hogy ezt külön szolgáltatás keretében oldják meg. "Mindig azt mondtuk, hogy Budapest akkor tudja ezt vállalni, ha az állam átvállalja különbséget a legolcsóbb és a kiválasztott buszszolgáltatás ára között, és ez most megtörtént."

Tarlós reméli, hogy találnak magyar buszokat, ugyanakkor nem érti, hogy ha van olyan szolgáltató, amelyik magyar buszokkal akarja a feladatot ellátni, az miért nem indult a BKK őszi tenderén. Az Unió részéről felmerült, hogy megtérülő beruházásként tartsák nyilván a metróberuházást, és ezért ne EU-támogatásból, hanem az Európai Befektetési Bank (EIB) hiteléből, állami garancia mellett valósuljon meg. Nyitott kérdés, hogy a rendelkezésre álló 137,5 milliárdot mire költik, de Tarlós ragaszkodik hozzá, hogy ezt a vissza nem térítendő támogatást Budapest kapja.

A 3-as metró biztos, hogy kész lesz, mert az állapota miatt nem tűr halasztást, de hogy mikor, azzal "érdemes megvárni a valóságot".

Tovább

A 3-as metró állomásait is három szakaszban újítják fel

július 8., 07:11 Módosítva: 2016-07-08 13:17:34
7

Közzétette a 3-as metró vonalszakaszán lévő állomások felújítására kiírt pályázatokat a BKV Zrt. - írta pénteki számában a Világgazdaság és a Magyar Idők. Mindkét lap kiemeli, hogy a teljes infrastruktúra-rekonstrukcióhoz hasonlóan az állomások felújítását is három szakaszra bontották.

Tovább

Elmeszelték a Belvárost Csipak szerződésének felmondása miatt

július 7., 10:55 Módosítva: 2016-07-07 16:43:26
2

Első fokon a Fashion Street üzemeltetőjének adott igazat a bíróság a cég 50 éves szerződésének felbontása miatt indult perben. Az ítélet szerint az üzemeltető, a Csipak Péter milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó Immobilia Zrt. minden szerződéses feltételt betartott, ezért a belvárosi önkormányzat jogtalanul bontotta fel a Deák Ferenc utcára vonatkozó közterület-használati megállapodást – írta a Hvg.hu. 

A szerződést még márciusban bontotta fel az V. kerületi önkormányzat a fideszes alpolgármester, Böröcz László javaslatára. 

Az Immobilia Zrt.-vel 2008-ban − Rogán Antal polgármesterségének ideje alatt − kötött 50 évre szerződést a belvárosi önkormányzat, ám a megállapodás végül csak 8 évet ért meg. Az önkormányzat arra hivatkozva bontotta fel a szerződést, hogy a cég által vállalt vásárok, vendéglátós teraszok színvonala nem ért fel a Fashion Street színvonalához.

Tovább

Pótlóbuszok járnak majd egy szakaszon a HÉV helyett

július 7., 10:51 Módosítva: 2016-07-07 11:59:54
2

Július 19-től július 24-éig, keddtől vasárnapig a H6-os HÉV helyett pótlóbuszok közlekednek Soroksár és Szigetszentmiklós között, tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Tovább

Tarlós nekiment a Habony–Rogán-óriásbiznisznek

július 7., 10:32 Módosítva: 2016-07-07 19:14:04
1049

Tarlós István főpolgármester megtiltotta a főváros központi közbeszerzési cégének, hogy együtt dolgozzon a Habony Árpád és Rogán Antal köréhez tartozó Kosik Ügyvédi Irodával. Tarlós nem látja indokoltnak, hogy a cég bármilyen ügyvédi irodával szerződést kössön – közölte a Fővárosi Önkormányzat. 

Egy  hete írtuk meg, hogy  lázonganak a fővárosi önkormányzat közműcégeinek vezetői, mert a most alapított Fővárosi Közbeszerzési Kft. hátrányos szerződésbe kényszerítené őket. Többen attól tartanak, hogy az egyik legerősebb kormányközeli gazdasági érdekcsoport a kft.-n keresztül ráteheti a kezét az évi 300 milliárdos közbeszerzési keretre.

A Válasz ennek kapcsán úgy értesült, hogy ez a csoport nem más, mint a Habony–Rogán-érdekkör: „Azt a kft.-t, amelybe a főváros összes(!) közbeszerzését kiszervezték, a cégbíróság előtt Habony Árpád és Rogán Antal ügyvédi holdudvara képviseli" – írta a Válasz.hu szerdán. A lap információi szerint Tarlós csütörtökön ennek a cikknek a hatására tiltotta el az ügyvédi irodától a közbeszerzési céget.

Tovább

Füstölt a hármas metró

július 6., 14:17 Módosítva: 2016-07-06 19:38:16
12

Füstölt egy szerelvény a hármas metró Újpest-Városkapu állomásánál szerdán délután, írja a katasztrófavédelem. A forgalmat leállították, négyszáz embernek kellett elhagynia a területet. Az Árpád híd és Újpest között pótlóbuszokkal vitték az utasokat. A tűzoltók áramtalanították a hibás kocsit, majd hőkamerával átvizsgálták a szerelvényt. Senki sem sérült meg. A Népligetnél korábban elromlott műszaki hibás kocsit kivontatták, így a metró forgalma újra megindult.

Tovább

A budapestiek támogatják a Városliget felújítását, de a beépítését nem

július 4., 08:42 Módosítva: 2016-07-04 13:57:59
1027

A budapestiek 81 százaléka támogatná a Városliget mint közpark megújítását, de új épületeket, múzeumokat nem építene oda, derül ki a Medián reprezentatív közvélemény-kutatásából, amely a Greenpeace megbízásából készült.  A felmérésre a Városliget Zrt. egy másik felméréssel válaszolt: eszerint a többség támogatja a liget felújítását és új épületek építését.

A felmérés szerint csak 13 százalék azok aránya, akik a Városliget megújítását az új épületek építésével is elfogadhatónak tartanák. 

A fővárosban élők 86 százaléka ért egyet abban, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet.

Tovább

Teljesen kiégett egy BKV-busz a II. kerületben

július 4., 07:45 Módosítva: 2016-07-04 17:39:23
584

Teljesen kiégett egy BKV-busz a II. kerületi Törökvész út és Pusztaszeri út kereszteződésében hétfő reggel. A buszon nem voltak utasok, amikor kigyulladt, senki sem sérült meg, mondta az MTI-nek Kisdi Máté a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Egy olvasónk azt írta: a tűz miatt óriási füst volt a környéken, ami a közeli házakat is beborította.

Tovább