Budapest

Február 18-án lesz népszavazás a bulinegyed nyitvatartásáról

2018. január 4., 06:15 Módosítva: 2018.02.15 20:11
29

Senki sem támadta meg a helyi választási bizottság határozatát, így február 18-án népszavazás dönt majd az erzsébetvárosi szórakozóhelyek nyitvatartásáról, írja a Magyar Nemzet.

Vattamány Zsolt, a VII. kerület fideszes polgármestere azt mondta: egy héten belül minden választópolgárt levélben fog arra buzdítani, hogy nyilvánítson véleményt a népszavazáson, írja lapszemléjében az MTI.

Tovább

Ezer ember készül felmondani a BKV-nál az egyik szakszervezet szerint

2018. január 2., 15:21 Módosítva: 2018.01.04 07:33
1

Megalázónak tartják a dolgozók a BKV 12 százalékos béremelési ajánlatát, csaknem ezer alkalmazott készül felmondani a cégnél – nyilatkozta a HírTV-ben Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Tovább

337 millió forint év végi jutalmat osztottak szét a Főpolgármesteri Hivatalban

2017. december 27., 14:34 Módosítva: 2017.12.28 10:26
5

Több mint 337 millió forintnyi jutalomkeretet oszthatott szét az év végén a Főpolgármesteri Hivatal a saját köztisztviselői között – válaszolta a Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylésére Sárádi Kálmánné. Budapest főjegyzője 1,8 millió forinttal vezeti a jutalmazottak 670 fős listáját, a politikusok az idén is hiányoznak róla.

Tovább

Nem oldja fel a Pillangó utcai baleset miatti sebességkorlátozást a BKV

2017. december 26., 13:13 Módosítva: 2017.12.27 08:11

A BKV egyelőre nem oldja fel a sebességkorlátozást a 2-es metró Pillangó utca és Örs vezér tere közötti szakaszán.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezete (KBSZ) a múlt héten nyilvánosságra hozta a tavaly novemberben két szerelvény összeütközéséről szóló záró biztonsági jelentését. A balesetben ketten súlyosan, tizennégyen pedig könnyebben megsérültek, a két metró jelentősen megrongálódott.

Tovább

Műszaki hibák is okozhatták a tavaly decemberi metróbalesetet

2017. december 20., 19:05 Módosítva: 2017.12.20 20:21

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) megállapítása szerint a sínek csúszóssága és a 2-es metró Alstom Metropolis szerelvényeinek műszaki hiányosságai is hozzájárultak a tavaly decemberi metróbalesethez, aminek során két szerelvény összeütközött a Pillangó utcai állomáson - írja az MTI. A balesetben ketten súlyosan, tizennégyen könnyebben megsérültek.

A szervezet honlapján közzétett végső jelentés szerint a tavaly december eleji kedvezőtlen időjárás miatt a 2-es metró felszíni szakaszán a sínszálak rendkívül csúszóssá váltak, a szerelvények nem rendelkeznek a tapadást javító berendezésekkel, csúszásvédelmi berendezéseik pedig már nem voltak képesek kompenzálni az ilyen mértékű tapadáscsökkenést, ezért a vonat kerekei megcsúsztak.

A két vonat összeütközött, a balesetben ketten súlyosan, tizennégyen pedig könnyebben megsérültek, a két szerelvény jelentősen megrongálódott.

A baleset következtében a KBSZ megállapítása szerint élet- és balesetveszély alakult ki, a tömegszerencsétlenség bekövetkezését az akadályozta meg, hogy az érkező szerelvény már távolról elkezdett fékezni, így a viszonylag alacsony sebességű ütközés energiáját az ütköző- és vonókészülékek nyelték el, a kocsik nem érintkeztek.

A szervezet szerint a balesettel közvetetten összefüggésbe hozható az is, hogy a metró szabályrendszere nem tartalmaz előírásokat a rendkívüli időjárás esetén történő közlekedés lebonyolítására és a vezetők nem rendelkeztek elég kézi vezetési rutinnal.

A KBSZ ezért azt javasolja a BKV-nak, hogy a szerelvény gyártójával közösen dolgozzon ki olyan műszaki megoldást, ami szélsőséges időjárási körülmények között is biztosítja a szerelvény kerekei és a sínszálak közötti tapadást, dolgozza ki a csúszós pályaszakaszon történő közlekedés szabályait, és dolgozzon ki eljárásrendet a járművezetők kézi vezetési rutinjának növelésére és szinten tartására.

Csúszik a Párisi udvar átadása

2017. december 19., 12:49 Módosítva: 2017.12.19 18:42

Előre nem látott műszaki problémák miatt a tervezett 2018 júniusa helyett ősszel adják át a felújítás alatt álló Párisi udvarban épülő ötcsillagos Hyatt Hotelt, jelentette be egy háttérbeszélgetésen Fazekas Tamás szállodaigazgató. Újabb 1400 négyzetméteren kellett a födémet lebontani, ami 700 millió forint többletköltséget jelent, így a beruházás összértéke 13,1 milliárd forintra nőtt.

Az építési munkák miatt lezárt Petőfi Sándor utca december 23-án ugyan újra megnyílik, de ekkortól a Ferenciek terén növelik az építési területet, ami miatt a buszmegálló 10 méterrel hátrébb kerül - a közterület-foglalás vélhetően fél évig tart.

Az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében a földszinti passzázst - ami valójában a hotel lobbija lesz - bárki látogathatja majd, nem csak a hotelben található kávézók és éttermek vendégei.  Erről és az épület történetéről az Urbanistán olvashatnak jóval bővebben

Egy hét, amikor nem kell fizetnünk a parkolásért

2017. december 18., 16:29 Módosítva: 2017.12.18 20:45
10

Ahogy a korábbi években, most sem kell fizetni a pakolásért a két ünnep között.

„A fővárosi közterületi várakozást szabályozó rendelet alapján 2017. december 24-én üzemkezdettől 2018. január 1-én üzemzárásig a várakozási övezetekben lévő közterületeken nem kell várakozási díjat fizetni” - írta közleményében a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala.

KIVÉVE:

Vagyis ez nem pontos, mert az I. kerületben a Budai Vár területe és a Citadella alatti parkoló, a II. kerületben a Budagyöngye üzletközpont előtti parkoló, a III. kerületben a Flórián üzletközpont melletti parkoló, valamint a Margitsziget északi részén kiépített parkoló, ahol a fenti időszakban is a megszokott rend szerint kell fizetni a várakozásért. :(

(Borítókép: Róka László / MTI)

Tarlós véglegesítette az FKF új vezérét

2017. december 18., 16:16 Módosítva: 2017.12.18 18:07

Az idén lemondott Fővárosi Közterületfenntartó Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának utódját véglegesítették. A tavasszal, botrányok után távozó vezér helyett előbb egy volt kémelhárító merült fel, majd  Tarlós István főpolgármester Nagy Lászlót, a cég eddigi műszaki vezérigazgató-helyettesét nevezte ki december végéig.

A Fővárosi önkormányzat hétfőn délutáni közleménye szerint Nagy marad januártól is. Az egymondatos közlemény így szó: Tarlós István főpolgármester Nagy Lászlót 2018. január 1-től határozatlan időre az FKF Zrt. vezérigazgatójává nevezte ki.

Az FKF belső ügyeiről és Tarlós meglátásáról, hogy akárkit nevez ki, azt kicsinálják, az alábbi cikkünkben olvashat.

Foltosabb ez az utca, mint egy kolduskabát

2017. december 15., 17:42 Módosítva: 2017.12.15 21:45
240

A napokban írtunk a rákospalotai Mogyoród útjáról, aminek egy szakasza annyira foltos a sok kátyúzástól, hogy beférne a Guinness Rekordok Könyvébe. Megkerestük a XV. kerületi önkormányzatot, hogy adjon magyarázatot a már műalkotásszámba menő utca állapotáról.

Mint Németh Tibor, a XV. kerületi önkormányzat városüzemeltetési főosztályvezetője elmondta, a Mogyoród útja egy szakaszáról van szó, a Régi Fóti út és a Csobogós u. között, és tulajdonképpen eddig bármelyik évben fel tudták volna újítani. 

Csakhogy az utca alatt húzódna az új, egy egyméter átmérőjű főgyűjtő szennyvízcsatorna, ami részben már korábban (1995 környékén) megépült, és erre kéne továbbvinni. Mivel a továbbépítés fővárosi feladat lenne, a kerület évekig várt arra, hogy folytatódjon a beruházás, ezért nem nyúlt hozzá komolyabban a szakasz aszfaltjához.

Tovább

Teherautóval ütközött villamos a BAH-csomópontnál

2017. december 14., 11:19 Módosítva: 2017.12.14 16:05
2

A Police.hu híre szerint fél 11 körül összeütközött egy villamos és egy teherautó a XI. kerületben, a BAH-csomópontnál, a Budaörsi úton. A balesetben egy ember megsérült.

A rendőrök megkezdték a helyszíni szemlét, a baleset miatt torlódás alakult ki. A BKK a Facebook-oldalára azt írta ki, hogy a 17-es és a 61-es villamos helyett pótlóbusz jár a Móricz Zsigmond körtér és a Széll Kálmán tér között. A villamos terelve a Krisztina körúton át közlekedik.

Frissítés: A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a balesetben a sofőr sérült meg, a villamoson utazóknak nem esett bántódásuk. A villamos újra közlekedik.

Tarlós: Nincs remény teljes konszenzusra a védmű ügyében

2017. december 14., 09:27 Módosítva: 2017.12.14 13:11
8

A kormánypárti Magyar Hírlap kétoldalas interjút közölt Tarlós István főpolgármesterrel, amiben többek közt elmondta, hét év alatt a kormány és a városvezetés együttműködve sokkal többet tett Budapestért, mint amennyit Demszkyék húsz éve alatt tettek összesen, hogy nem lát reményt teljes egyetértésre a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének ügyében, a levédett hullámtérben viszont megfontolandó a helyi adó ötlete, és hogy nem lett volna Karácsony Gergely helyében. 

Tovább

Szilveszterkor negyed 2-ig járnak a metrók

2017. december 11., 16:10 Módosítva: 2017.12.11 18:01
4

A BKK menetrendi adatbázis hétfői frissítésében az látszik, hogy idén szilveszterkor az M2-es, az M3-as és az M4-es metró éjjel negyed 2-ig közlekedik, 10 percenként, áll a Közlekedő Tömeg Egyesület Facebook-bejegyzésében

Az egyesület két hete hívta fel a nyilvánosság figyelmét, hogy a BKK idén szilveszterkor is csak éjjel fél 12-ig közlekedtetné a metrókat annak ellenére, hogy azon az éjszakán már évek óta elviselhetetlen a zsúfoltság a felszíni éjszakai járatokon. Ezért nyílt levélben fordultak a BKK vezérigazgatójához azzal a javaslattal, hogy szilveszter éjszaka is közlekedjenek a metrók.

A döntés nagy segítség a ünneplő tömegnek, de az egyesület továbbra is fenntartja, hogy az év első éjszakáján a metrókat egész éjjel szükséges közlekedtetni. Az idei tapasztalatok alapján jövőre már ezt is meg lehet majd lépni, tették hozzá.

Meghibásodott egy új metrószerelvény

2017. december 8., 15:12 Módosítva: 2017.12.08 16:44

Meghibásodott péntek kora délután egy Alstom metrószerelvény, ezért egy ideig buszokkal pótolták a 2-es metró keleti szakaszát. Az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között jártak a pótlóbuszok egy órán keresztül. A BKK a Facebookján délután 3-kor közölte, hogy újra a teljes vonalon jár a metró, de a pótlóbuszokat is használják, amíg helyreáll a menetrend. 

A BKK Facebookján egy kommentelő azt írta a pótlás ideje alatt: "a Kossuth téren a Déli felé már tele a peron. Szerelvény 10 perce nem járt erre". Ugyanezt jelentették a Batthyány térről is ebben az időszakban.

Az olajfolt a legújabb fakocka

2017. december 8., 13:06 Módosítva: 2017.12.09 14:06
170

Szerdán jött a hír, hogy rozsdásodnak a 3-as metró idén forgalomba állt, Oroszországban felújított kocsijai. Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a metrón talált, rozsdának tűnő jelenség olajfolt volt csak, és azt már le is mosták róla - számolt be a Hvg.hu. A BKV korábban azt közölte, hogy a 444.hu által bemutatott megfolyások nem egyértelműen korrózióra utalnak, azok a járművek mosását követően is kialakulhattak. A főpolgármester azt mondta, lehet poénkodni légkondicionáláson, lehet elbagatellizálni a dolgokat, de ők mégiscsak biztonságossá teszik az ország legforgalmasabb metróvonalát.

Tarlós szerint a metrók rendszeres ajtóhibái esetében is rendre kiderül, hogy fakockát, kavicsot, fémlapot találnak az ajtóvezető sínben.

Tarlós István a metróvonal felújításáról is beszélt, azt mondta, a munka ütemterv szerint halad, a pótlás alapvetően a közvélemény megelégedésével zajlik, és az "annyira vágyott" kaotikus állapotok elmaradtak - tudósított a Hvg.hu.

Vége a bulinak a Margitszigeten

2017. december 6., 16:07 Módosítva: 2017.12.07 10:12
90

A margitszigeti szabadidős létesítmények és a közterületi tevékenységek zavaró hanghatásainak, zajterhelésének tartamát korlátozó zajrendelet megalkotásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés. A testület 25 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett fogadta el a Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes előterjesztését.

A döntés értelmében jövő márciustól kulturális célú létesítmény naponta 10 és 24 óra között, sport vagy más létesítmény 10 és 22 óra között használhatna csak hangosítóberendezést. Sportlétesítmény szabadtéri területén a sporttevékenység megvalósításához 10 és 23 óra között, alkalmi rendezvény esetében 9 és 20 óra között lehetne hangosító eszközt használni. A Margitsziget területén hangosító eszköz használata nélküli, de zajhatással járó tevékenység szabadtéren legfeljebb naponta 10 és 22 óra között lenne végezhető.

A korlátozások megsértése esetén a főjegyző jogosult eljárást indítani, bírságot kiszabni.

Az elfogadott javaslatban azt írták, hogy a Margitsziget Budapest egyik legkedveltebb közparkja, ami évszázadokon át megőrizte természeti adottságait, történelmi, kulturális örökségét, miközben a közösségi használati szempontok közül kiemelkedett, majd hagyományt is teremtve megerősödött, illetve alapvetővé vált a pihenőparki jellege.

Nincs egy éve, hogy jár, de már rozsdásodik a felújított metró

2017. december 6., 12:48 Módosítva: 2020.01.03 08:31
1144

Durván rozsdásodnak az első körben felújított orosz metrószerelvények, írja a 444.

Tovább

Garancsi hirdetési cégét nyomja a főváros?

2017. december 6., 12:04 Módosítva: 2017.12.06 14:34

A fővárosi ellenzék szinte egyhangúan kritizálta azt a fővárosi közgyűlési határozat-tervezetet, ami alapján pályázatot írnak ki a közvilágítási oszlopokon elhelyezendő hirdetések üzemeltetésére. Két fő problémát fogalmaztak meg:

  • az egyik, hogy a tendert az ESMA nevű cégre, Garancsi István, kormányközeli nagyvállalkozó cégére írták ki
  • a másik, hogy az ESMA sokmillió forint közterülethasználati-díjjal tartozik a fővárosnak, így el sem indulhatna a tenderen

Tarlós István a közgyűlési vitában elismerte, hogy az ESMA tartozik, de jelenleg folynak az egyeztetések arról, hogy ezt a tartozást megfizeti. Véleménye szerint az egy jogi kérdés, hogy indokolt-e a kizárás, de a tartozással el kell számolni. 

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közölte, hogy ha a cég korábban jogszabály-ellenesen működött, és ha nem fizeti ki a tartozást, nem indulhat a tenderen.

Közölte: az, hogy referenciaként 1000 elefántfül-hirdetés kihelyezését kérik az indulóktól a korábbi évekből, nem csak a fővárosra vonatkozik, hanem országosan kell érteni, így pedig legalább három cég van, ami ennek a feltételnek. Az ellenzéki kérésre viszont, hogy nevezze meg azt a három céget, Szeneczey nem válaszolt.

A tender kiírásáról szóló határozatot a közgyűlési többség elfogadta.

Tarlós a 3-as metróról: Egyetlen liftet sem fogunk kispórolni

2017. december 6., 11:44 Módosítva: 2017.12.06 16:09
65

A 3-as metró felújításának részfeladatairól szóló közgyűlési határozat tárgyalása közben az ellenzék felvetette a vonal akadálymentesítésének (részbeni) elmaradását. A DK és az MSZP azt javasolta, hogy jelenleg felújítás alatt álló Újpest-központ – Lehel tér szakaszon egyetlen állomás se maradjon ki az akadálymentesítésből, ezért a főváros csoportosítson át kétmilliárd forintot a Dózsa György úti megálló akadálymentesítésére.

A javaslatot a fideszes többség leszavazta. Tarlós István ezt azzal magyarázta, hogy a mozgáskorlátozottak ügyében

van empátia, küzdenek is érte, ott, ahol az ellenzék még az előszobába se jutna be.

A főpolgármester hozzátette, hogy elmennek, ameddig el tudnak menni, és egyetlen liftet nem fognak kispórolni, de fedezetlen kötelezettségvállalást nem tudnak tenni. Azaz, annyi pénzt tudnak költeni erre, amennyi keret van rá (137 milliárd forint). De dolgoznak rajta:

Várjuk meg a végét, villantotta fel a reménysugarat a mozgáskorlátozottaknak a főpolgármester.

Tarlós: Újabb vizsgálat lesz az alternatív római-parti gátról

2017. december 6., 10:23 Módosítva: 2017.12.06 15:15
5

Egy szakmai grémium áll fel, ami március végéig dönthet a római-parti mobilgát nyomvonaláról, jelentette ki Tarlós István főpolgármester a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén.

A grémiumnak tagja lesz az a Koncsos professzor is, aki komoly kifogásokat fogalmazott meg a fővárosi tervek biztonságával kapcsolatban, valamint megfigyelőként részt vesz két ember a tiltakozók közül is. Márciusig elkészül egy újabb, a Mélyépterv által elvégzendő vizsgálat a fővárosi (part menti) tervek alternatívájaként felmerült Nánási úti nyomvonalról.

Addig is elkezdődik a munka a majdani mobilgát két végén található patak védelmének kialakításával. Ezt a részt azért hozták előre, mert ezekről nincsen vita. Az Aranyhegyi-árok és Barát-patak védelme 4 milliárd forintba kerül. A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén arról döntött, hogy ezt a pénzt megelőlegezi a beruházásra. A teljes gátrendszerre 18 milliárd forintos keret van. A két védmű műszaki leírása így néz ki:

Tovább

Annyira nincs munkaerő, hogy már Kispesten is halmozódik a szemét

2017. december 4., 16:48 Módosítva: 2019.01.17 10:35
1226

Csütörtök óta hulladékhegyek emelkednek Kispest több utcájában, az FKF Zrt. ugyanis nem tudta elszállítani a lomtalanításra kirakott szemetet, amit vasárnap kezdett belepni a hó.

Elég undorító, hogy helyenként ember magasságú, nagy kiterjedésű szemétkupacokkal van tele a környék!

– írta olvasónk.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek nem ez az első problémás helyszíne az elmúlt hetekben. Nemrég számoltunk be arról, hogy Pestszentlőrincen is hasonló volt a helyzet.

Akkor a szemetes cég azt válaszolta a tervezett, hogy ütemezett programhoz képest egy nap csúszásban vannak, de a lemaradást folyamatosan pótolják. Problémát a nagy mennyiségű illegális szemétlerakások jelentik a létszámhiányból fakadó korlátozott kapacitások, tették hozzá.

Tovább

Hungarikum: nem fér be a villamos az új remízbe

2017. december 4., 05:12 Módosítva: 2017.12.05 19:13
6178

Néhány hete megjelent az új budafoki kocsiszínben az első villamos, hogy birtokba vegye új pihenőhelyét, írja az Újbuda másképp blog. Csakhogy a blog szerint a beálláskor harsány káromkodásra figyeltek fel a helyiek: kiderült, hogy a közel hatmilliárd forintból megvalósult kocsiszínbe nem férnek be a villamosok. A helyzetre szombaton a budapesti MSZP is felhívta a figyelmet közleményében.

A hétvégén utánakérdeztünk az esetnek, és egy BKV-közeli forrásunk részben megerősítette a történteket. Mint mondta, a remíznél van egy rossz helyen lévő oszlop, emiatt az egyik, a Forgalmi utcával párhuzamos, rövid vágányra nem lehet bemenni. A kivitelező szúrta el, most jöttek rá, az oszlopot át fogják helyezni.

Mint megtudtuk, amúgy sem halad valami fényesen a munka, a BKV gyenge kézzel fogja a kivitelezőt (Strabag Építő Kft.), a Strabag–CAF-együttműködés sem megy a legjobban, és a használatbavételi engedéllyel is vacakolnak. Ennek ellenére valószínűleg januárban indulhat a Tátra villamosok, februárban meg a CAF villamosok üzeme. (2017 közepe-vége helyett.)

Tovább

4-6-ossal kíván a Széll Kálmánra menni? Nem fog menni

2017. december 3., 11:01 Módosítva: 2017.12.03 12:07
4

Update: Ismét a teljes vonalon közlekedik a  4-es, a 6-os és a 17-es villamos - közölte vasárnap a Budapesti Közlekedési Központ a Facebookon.

Vasárnap reggel leállt a villamosközlekedés a Jászai Mari tér és a Széll Kálmán tér között. A BKK vasárnap reggeli tájékoztatása szerint pályahiba miatt állt le a villamosforgalom az említett részen.

„A 4-es és a 6-os villamos helyett továbbra is pótlóbusz közlekedik a Széll Kálmán tér M és a Jászai Mari tér között" - írják a Facebookon.

Amúgy a 17-es villamos helyett a Széll Kálmán tér M és a Margit híd, budai hídfő H között a 4-6-os villamospótló autóbusszal utazhatnak, írja a közlekedési vállalat.

Szobrot állítanának Lech Kaczynskinak

2017. december 1., 11:11 Módosítva: 2017.12.01 12:10
1

Szobrot állítanának a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnöknek Budapest VIII. kerületében, a II. János Pál pápa téren – az erről szóló javaslatról jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés, írja az MTI.

A szoborállítást Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) józsefvárosi polgármester kezdeményezi. Az általa jegyzett előterjesztésben az olvasható: Lech Kaczynski a magyar-lengyel sorstársi közös építkezés egyik kiemelkedő alakja volt, szerepe vitathatatlan a kommunizmus utáni demokratikus Lengyelország létrehozásában, a magyar nemzeti iránti barátsága révén "mi, magyarok is hálával tartozunk munkásságáért". Halála kimondhatatlan veszteséget jelentett az egész európai közösség számára - áll a dokumentumban.

Ha a Fővárosi Közgyűlés hozzájárul egy Kaczynski-emlékmű létrehozásához, akkor a szobor felállításáról a meghívásos pályázaton kiválasztott terv ismeretében hoznak majd döntést.

Metróval mehetünk a Lehel téri piacra az adventi vasárnapokon

2017. december 1., 10:07 Módosítva: 2017.12.01 14:58
35

Sűrűbb és kényelmesebb közösségi közlekedést ígér a BKK az adventi hétvégéken. A legtöbb utas életét valószínűleg az könnyíti meg a legjobban, hogy három adventi vasárnap (3-án, 10-én és 17-én), valamint december 23. és január 2. között Kőbánya-Kispesttől a Lehel térig közlekedik a kék metró.

Tovább

Az állam megveszi a Bálnát

2017. november 30., 15:14 Módosítva: 2017.12.01 07:21
106

A kormány úgy döntött, megveszi a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek - közölte Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központért 11 milliárdot kért a Főváros, a végén már apróhirdetésben árulták a botrányos sorsú komplexumot az Ingatlan.com-on kivett kereskedelmi központ néven. 

Az épület az egyik legértékesebb fővárosi területen fekszik, közvetlenül a Duna-partjánál, de plázaként képzelték el a működtetését, amiről már legelején könnyen meg lehetett mondani, hogy halálra van ítélve.

Az első villamos sínjét dróttal piszkálták a kíváncsi pestiek

2017. november 27., 23:45 Módosítva: 2017.11.28 14:12
533
Kereken 130 éve, 1887. november 28-án nyitották meg az első magyar villamosvonalat a pesti Nagykörúton. Mivel vezetékét a sínbe rejtették, a pestiek egyszerűen nem értették, mitől megy, mi hajtja a villamost. A kíváncsiskodók ellen végül a rendőrségnek kellett fellépni, hogy ne veszélyeztessék magukat és a közlekedést.

Előzmények, a lóvasút: A pesti oldalon 1865-ben, Budán 1867-ben alapították meg az első lóvasút cégeket, 2-2 évre rá, mindkét oldalon elindult a lóvasút, azaz a lóval vontatott vasút. A kötött pályás tömegközlekedés őse gyorsan népszerű lett: 1868-ban évi 2,4 millió utast szállítottak, 1873-ban pedig már 7,5 milliót.

Kezdetben két cég  volt: a Pesti Közúti Vaspálya Társaság és a Budai Közúti Vaspálya Társaság. A két cég 1878-ban egyesült, és Budapesti Közúti Vaspálya Társaság néven indította el 1879-ben az újonnan megépült Margit hídon a lóvasúti forgalmat. A társaságnak monopóliuma volt a lóvasút építésére, előjoguk viszont nem vonatkozott a géppel vontatott vasutakra.

A városi tanács először gőzüzemű vasúttal akarta megtörni a BKVT monopóliumát, méghozzá a bécsi Lindheim & Co. bevonásával. Ám időközben becsatlakozott a tervezésbe egy fővárosi kereskedő is, Balázs Mór személyében, aki messzebbre nézett. Tárgyalni kezdett a Siemens & Halske céggel arról, hogy rendszerük átvételével a városi vasút inkább elektromos hajtású legyen.

Tovább

Autóval ütközött egy metrópótló busz

2017. november 25., 22:26 Módosítva: 2017.11.26 07:46

Összeütközött egy metrópótló busz és egy autó a XIX. kerületben a Lehel utca és Vak Bottyán utca kereszteződésénél. 

A balesetben hárman megsérültek. A környéken torlódásra kell számítani, írja a Police.hu.

Éjszakai metró után lesz éjszakai HÉV is

2017. november 24., 15:39 Módosítva: 2017.11.24 21:22
1587

A MÁV-HÉV Zrt. – alkalmazkodva az M2-es metró pénteki és szombati üzemidő-bővítéséhez – december 1-jétől a péntek-szombati éjszakákon további 1-1 vonatot indít a H5-ös és a H8-as vonalakon Budapestről és a külső végállomásokról egyaránt, áll a cég közleményében. Ezek csatlakoznak az utolsó M2-es metró járataihoz.

D MAR20150811001
Fotó: Marjai János

A H5-ös vonalon az utolsó vonat Szentendre állomásról 23:52-kor indul, amelyhez az utolsó M2-es metró csatlakozik a Batthyány téren a belváros felé. Batthyány tér állomásról 0:51-kor indul, amely az utolsó M2-es metróhoz csatlakozik a belváros felől.

A H8-as vonalon az utolsó vonat Gödöllő állomásról 23:59-kor indul, amelyhez 908-as éjszakai autóbusz csatlakozik az Örs vezér terén a belváros felé. Örs vezér tere állomásról 0:58-kor indul, amely az utolsó M2-es metróhoz csatlakozik a belváros felől. A vonatok a Szilveszterkor is közlekednek.

Fantom harci kutya a Greguss utcában?

2017. november 24., 15:31 Módosítva: 2018.03.29 10:23
44

A TV2 reggeli műsorában arról számolt be, hogy a korábban kutyákra támadó, vad bullterriert ismét póráz és szájkosár nélkül sétáltatja gazdája a Greguss utcában, és ezzel félelmet, rettegést kelt a környék lakóiban – áll a XII. kerületi önkormányzat közleményében. 

A Hegyvidéki Rendészet és az önkormányzat munkatársai azonnal helyszíni szemlét tartottak, ahol kiderült, hogy az ebtartó és kutyája a Greguss utcai lakásból már korábban elköltözött. Ez a tény ellentétes a tévében elhangzott állításokkal.

A fenti kutya tépett szét egy tacskót október végén
A fenti kutya tépett szét egy tacskót október végén
Fotó: Állatmentő Liga

A tévében elhangzottakat az is megkérdőjelezi, hogy az október végi sajnálatos kutyatámadás óta újabb bejelentés nem érkezett sem a XII. kerületi rendőrkapitányságra, sem a Kormányhivatalhoz, sem a Hegyvidéki Rendészethez, sem pedig az önkormányzat Hatósági Irodájára azzal kapcsolatban, hogy látták volna a kutyát póráz és szájkosár, illetve felügyelet nélkül az utcán, vagy pedig a környéken élőket, kutyát sétáltatókat bármilyen fenyegetés, inzultus vagy újabb kutyatámadás érte volna. 

Tovább

Újból nekiment Tarlós Bús Balázsnak

2017. november 22., 07:07 Módosítva: 2017.11.22 15:33
77

Tarlós István főpolgármester a fővárosi közgyűlés múlt hét pénteki ünnepi ülésén ismét nekiment Óbudának, illetve Bús Balázs polgármesternek, mint "érdekes és egyelőre nehezen megmagyarázható kivételnek" a kerületek között. 

Idézet a budapest.hu hivatalos beszámolójából:

Tarlós István külön köszönetet mondott a kerületi polgármestereknek, úgy fogalmazva, hogy "legtöbbjük erősíti a sorsközösséget, együttműködő". "Érdekes és egyelőre nehezen megmagyarázható kivétel ez alól a III. kerület, amely 2010 óta sok támogatást kapott a fővárostól, de valamilyen okból az óbudaiak erről évek óta nem értesülhetnek a helyi újságból" – fejtette ki a főpolgármester, hozzátéve, a kerületben lakók ezután majd a főváros honlapjáról értesülhetnek minderről.

Tovább