Budapest

Rosszul járhatnak a budapesti kerületek

2007. január 29., 18:21 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A kerületek a javukra módosított törvény miatt járhatnak rosszul a színházakban pedig 40-50 százalékos drágulás sem kizárt Budapesten.

A jegyzőt okolják a mélygarázs építésének megfúrásáért

2007. január 29., 15:40 Módosítva: 2009.04.02 18:36
Nem sokkal azután, hogy a terézvárosi Nagymező utcai mélygarázs építési engedélyének megfúrása miatt a beruházó kártérítést helyezett kilátásba, az Indexet megkereste a kerület alpolgármestere, aki szerint egy mélygarázs építése elkerülhetetlen, de a kárért nem őket illeti a felelősség.

A VI. kerületi Nagymező utcai mélygarázs építési engedélyének kiadása után csaknem egy évvel a Fővárosi Főügyészség megóvta az építkezést. Az ügyészség törvényességi észrevételét a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal bírálja el, a döntés Forgács Imre hivatalvezető kezében van. A határozat kimenetelétől függetlenül kommunikációs szinten máris megkezdődött a pozícióharc a beruházó és az engedélyt kiadó önkormányzat között.

Mekkora kár?

Múlt pénteken a kivitelező WK Bt. közleményben ismertette, hogy szerinte 1,5 milliárd forintjába kerülne az adófizetőknek, ha az építkezést leállítanák. Ebből 800 millió az ő káruk, 700 millió az út eredeti állapotának visszaállítása.


Klikk a képre!

Cikkünk megjelenése után a kerület alpolgármestere Bajor Zoltán kétségbe vonta a beruházó jóhiszeműségét. Azt ugyanis már tavaly novemberben tudni lehetett, hogy a lakók tiltakozása miatt az ügyészség vizsgálódni kezdett az építési engedély körül, ennek ellenére a WK Bt. - az alpolgármester szerint saját kockázatára - munkálatokba kezdett. Az önkormányzat hiába kérte, ne tegye, mondta Bajor az Indexnek.

A terézvárosi jegyző, Deák Erzsébet az ügyészség vizsgálatának elkezdése után nem vonta vissza a burkolatbontási engedélyt, arra hivatkozva, hogy ez az építkezés nem az az építkezés. A hivatalos közlés szerint ugyanis nem a mélygarázst kezdték el, hanem közműrekonstrukcióba fogtak.

Miért felel a jegyző, és ki felel a jegyzőért?

Verók vitatja az alpolgármester illetékességét
Cikkünk megjelenése után Verók István polgármester az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe. Bajor Zoltán alpolgármesternek a magánvéleménye a jegyző kártérítési felelősségét firtató megjegyzése. Bajor Zoltán az önkormányzati vezetésétől semmilyen felhatalmazást nem kapott ezügyben, ezért nem is képviselheti az önkormányzat álláspontját.

Két hónap leforgása alatt viszont hatalmasat változott a helyzet, és az ügyészség keresztülhúzta az önkormányzat és a építtető számításait. Az ügyészség egyébiránt nem az építkezés miatt nyújtotta be óvását, hanem formai okokra hivatkozva. Az ügyészség szerint az építkezés ugyanis az önkormányzat érdeke, összeférhetetlenség áll fenn, ezért a közigazgatási hivatalhoz kellett volna fordulnia, amely egy másik kerületet jelölt volna ki az építési engedély kiadására. Arra, hogy miként lehetséges, hogy a jegyző erről a szabályozásról nem tudott, vagy figyelmen kívül hagyta, arra az alpolgármester az Indexnek kijelentette: "a jegyző hibája". Ha ezek után a beruházó kártérítést indít, akkor az alpolgármester szerint a Pénzügyminisztériumnak kell fizetnie, mert a jegyzőért nem az önkormányzat, hanem az "állam áll helyt".

A jelenlegi helyzet szerint a járda használhatatlan és a díszburkolatot is feltörték. "Fel vannak tárva a közművek" - mondta az Indexnek az alpolgármester, aki szerint vagy a cégnek vagy nekik kell kicserélniük a közművet. Amennyiben a Terézvárosi Önkormányzat fejezi be rekonstrukciót, az 300 millió forintba kerülhet.

Az önkormányzat az építkezés esetleges megfúrása ellenére sem mondott le a mélygarázs építéséről. Az alpolgármester szerint az eset tanulsága, hogy sokkal többet kell a lakókkal egyeztetni, de mélygarázsra szükségük van. A kerület jegyzőjét nem sikerült szóra bírnunk.

Fiatal jogásznő javíthat a BKV imidzsén

2007. január 29., 12:54 Módosítva: 2009.04.02 18:36
Kiricsi Karola lesz a BKV szóvivője. A fővinformos állását maga mögött hagyó jogász szerint még tárgyalnak.


Kiricsi Karola

Egy magyar szakos, jogász lesz a BKV szóvivője, tudta meg az Index. Kiricsi Karola eddig a Fővinform jogi régióirányítójaként dolgozott, kedden viszont már a BKV munkatársaként mutathatják be.

A huszonéves nő a Fővinformnál hétfőn nem volt elérhető, de aztán sikerült vele beszélnünk. Kiricsi Karola az Indexnek azt mondta, a közlekedési vállalattal még tárgyal, de annak kimenetelétől függetlenül, kedden jelen lesz azon a sajtóreggelin, amelyen a BKV új kommunikációs csapata újságírókkal találkozik.

A BKV eddig nem alkalmazott szóvivőt, Aba Botond januári elmozdítása után az új menedzsment viszont stratégiát változtatott. Aba helyét Antal Attila tölti be, a startégiai igazgató Bosnyák Gyula, az új kommunikációs igazgatót Regőczi Miklósnak hívják.

Ősszocialista választókerületben nyert a fideszes

2007. január 29., 09:39 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Gyurcsány Ferencnek nem bocsátottak meg az óbudai panellakók, mélyponton az SZDSZ.

Uszályon érkeznek a fúrófejek

2007. január 27., 14:49 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Több 10 millió forintos veszteséget okoz naponta, ha nem használják a fúrófejeket.

Több száz milliós kártérítéssel fenyegetőzik a megfúrt mélygarázs kivitelezője

2007. január 26., 17:49 Módosítva: 2009.04.02 18:36
A Nagymező utcai mélygarázs építésének leállítása 1,5 milliárd forintjába kerülne az adófizetőknek, állítja az építési engedélyététől megfosztott beruházó. A cég német tulajdonosa nemzetközi bírósághoz fordulna.

"A Fővárosi Főügyészség óvása eredményeként meghiúsulhat a Nagymező utcai mélygarázs építése, mely súlyos jogi és kártérítési következményeket vonhat maga után" - állítja közleményében a WK Bt., a mélygarázs beruházója. A bt. számítása szerint összesen 1,5 milliárd forint az adófizetőket terhelheti.

Luxushelyreállítás
A WK Bt. vezetője szerint 700 millió forintba kerül, hogy a megbontott burkolatú Nagymező utcát helyreállítsák. Kováts Judit szerint nem is parkosított, szökőkutas helyreállításról van szó, hanem a toldozott-foltozott felújításról. A 700 millió kicsit soknak tűnik annak fényében, hogy a Nagymező utcára merőleges Király utca teljes felújítása (faltól falig) 609 millió forintba került.

Néhány nappal ezelőtt a főváros VI. kerületének polgármestere a környékbelieknek tartott lakossági fórumon jelentette be, hogy a Fővárosi Főügyészség megvétózta az egy éve kiadott építési engedélyt, ami a beruházás teljes leállítását eredményezheti. Az ügyészség azután vizsgálta felül az önkormányzat által kiadott engedélyt, hogy a környékbeliek tiltakozó akciókat szerveztek az építkezés miatt.

A WK. Bt. szerint az építkezés leállítása miatt a káruk 800 millió forint. Kováts Judit, a bt. vezetője az Indexnek részletezte, hogy ez a tervek, az előkészítés, a közműdíjak kifizetéséből, és különféle alvállalkozókkal kötött szerződések meghiúsulásából jön össze.


Nézze meg képeinket!

A feltúrt Nagymező utca helyreállítása 700 millióba kerülne, állítja Kováts Judit. "A beruházó WK Bt. felháborítónak és példanélkülinek tartja, hogy a szükséges jogerős építési engedély, valamint az összes szakhatósági engedély birtokában, a jelenlegi jogbizonytalanság következtében továbbra sem valósulhat meg a környék fejlesztését és felértékelődését célzó beruházás" - olvasható a közleményben. A cégvezető szerint mindezért a német tulajdonos nemzetközi bírósághoz fordul.

Az ügyészség indokai még nem ismeretesek. Kováts Judit azt állítja, hogy az önkormányzattal kötött szerződésben semmilyen záradék nem szerepel. Az önkormányzattól péntek délután nem sikerült választ kapni arra, hogy jogosnak tartják-e a cég követelését.

Vizsgálat indul Aba Botond prémiuma miatt

2007. január 26., 15:59 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Az eddigi titkolózás után most kiderült, 4,5 milliós prémiumot kapott a BKV leváltott vezére.

A közös képviselő legyőzheti az MSZP-t és a Fideszt

2007. január 26., 13:51 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A vasárnapi, óbudai időközi választáson kiderül, megbocsátottak-e Gyurcsánynak a "panelprolik".

Kifizették Aba Botond prémiumának kétharmadát

2007. január 25., 22:02 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A volt BKV-vezérnek menesztése másnapján szavazták meg a mintegy 12-15 millió forintot, amit valószínűleg már elvenni sem lehet tőle.

Saját kórházának osztott ágyakat Havas Szófia?

2007. január 25., 17:50 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Óbuda polgármestere szerint a náluk megszüntetett osztályok ágyai az egészségügyi tanács szocialista elnökének kórházába kerülnek át.

Hatszázalékos béremelés a BKV-nál

MTI
2007. január 25., 17:24 Módosítva: 2009.04.02 18:37

Elfogadták a BKV-nál működő szakszervezetek a vezérigazgató által az első félévre javasolt hatszázalékos bérfejlesztési ajánlatot, közölte a társaság legnagyobb érdekképviseletének alelnöke, Nemes Gábor. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének egyik vezetője elmondta, hogy a valódi bértárgyalásokat júliusban kezdik meg. Hozzátette, hogy a mostani megállapodással személyenként 15 ezer forintos béremelést kapnak havonta a dolgozók a munkáltatói jogkört gyakorlók kivételével.

Beruházási stopra, hitelkorlátozásra készül a főváros

2007. január 25., 15:53 Módosítva: 2009.04.02 18:36

2007 és 2010 között forráshiányos lesz az önkormányzat, ezért rendkívüli intézkedéseket szavaztattak meg fű alatt Demszkyék.

Kicsit megfogyatkozott a papság száma a Dunántúlon

MTI
2007. január 25., 15:50 Módosítva: 2009.04.02 18:37

Szerkezetátalakítást kezdenek el még ebben az évben a szombathelyi egyházmegyében, közölte csütörtökön Veres András szombathelyi megyéspüspök. "Erre több ok vezet bennünket, egyrészt a papság létszáma az utóbbi időben kicsit megfogyatkozott, a meglévő papsággal arányosan elosztva szeretnénk ellátni papi szolgálatunkat, másrészt mi is alkalmazkodni kívánunk az országban végbemenő közigazgatási átalakuláshoz" - mondta. A szerkezetátalakítás egyházközségek összevonását jelenti.

"Ezután, ha az emberek egy körjegyzőség miatt, vagy mert ott van az iskola, az óvoda, egy olyan községbe járnak, ahol eddig nem volt plébánia, az áthelyezést nekünk is végre kell hajtanunk" - mondta. Hozzáfűzte: március végéig minden esperesi kerület elkészíti a maga tervét, ennek alapján kidolgozzák az egyházmegye új struktúráját. Veres András szerint az átalakítás folyamata akár 5-10 évet is igénybe vehet.

Óvást emelt a Főügyészség a Nagymező utcai mélygarázs ellen

MTI
2007. január 24., 19:33 Módosítva: 2009.04.02 18:37

Óvást emelt a budapesti Nagymező utcai mélygarázs építési engedélyét jóváhagyó másodfokú határozat ellen a Fővárosi Főügyészség - közölte Deák Erzsébet, VI. kerületi jegyző.

Deák Erzsébet elmondta: a döntésről írásbeli tájékoztatást még nem kaptak a főügyészségtől. Ha a Fővárosi Közigazgatási Hivatal elfogadja a főügyészség döntését, akkor a beruházó cég nem építheti meg a mélygarázst.

A 350 férőhelyes mélygarázsról szóló szerződés 2001-ben jött létre a beruházó és a VI. kerület között. Az építési engedély idén vált jogerőssé.

Februártól ismét jár a 239-es busz

MTI
2007. január 24., 15:12 Módosítva: 2009.04.02 18:37

Februártól újra indul a 239-es gyors autóbuszjárat, amely a metrópótlások idején közkedveltté vált - határozott a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága. A BKV a Gazdagréti lakótelep és az Astoria közötti útszakaszt javasolt ismét Puskin utcai fordulóval. A bizottság kezdeményezte, hogy inkább a Blaha Lujza téren legyen a buszok fordulója.

Az M1-M7 bevezető szakaszán át a Budaörsi út - Hegyalja útvonalon közlekedő busszal hat perccel hamarabb, illetve átszállás nélkül juthatnak az utasok Gazdagrétről a városközpontba. Az új járat csak a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban közlekedik. Délelőttönként 4-8 percenként, délután 10 percenként követi egymást a hét busz, amelyek közül négyet a 139-es gyorsjárattól csoportosítanak át.

Hillerre várnak az éhségsztrájkoló tanárok

2007. január 23., 18:09 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Van, aki 150 napig nem káromkodik a bezárásra ítélt Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola megmentése érdekében.

Körvillamos Budán?

2007. január 23., 17:12 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A 4-es 6-os villamos a Móricztól a Móriczig járna, Pokorni Zoltán a Fogaskerekűt is elvinné a Moszkva térig.

Hiányzik a közösségi érzés a budapesti lakótelepekről

Index
2007. január 23., 15:15 Módosítva: 2009.04.02 18:37

Azok a 20 és 40 év közti fiatalok, akik fővárosi lakótelepeken élnek, hiányolják lakókörnyezetükből a kommunikációt és egyáltalán a közösségi érzést, derült ki a Studio Metropolitana Kht. és a Political Capital Institute közös tanulmányából, melyet a Főpolgármesteri Hivatal felkérésére készítettek és mutattak be kedden. A kutatás megállapításait a 14 emberrel készített mélyinterjúkra alapozták.

A megkérdezett fiatal családosok elmondásuk szerint szívesebben laknak lakótelepeken, mint a belvárosban, bár néhányan elszigetelve érzik magukat, és hiányolják a nagyobb tereket a lakásokban. A családi házakat már vonzóbbnak találták, sokan említették azonban, hogy nincs kedvük kerti munkát végezni.

A lakótelepek arculatával kapcsolatban kifogásoltak a színek hiányát és az akadálymentesítést. Szívesen vennék azt is, ha a házak szigetelésével és a fűtés szabályozhatóságával csökkenne a rezsi költsége. További ötletként hangzott el, hogy tetőteraszt kéne kialakítani a házakon, amivel növelhető lenne a zöldterületek aránya.

Két évre a rakpartra terelik a 2-es villamost

2007. január 22., 16:17 Módosítva: 2009.04.02 18:36
A nyáron megállhat az élet a Vámház körút környezetében. Kitiltják az autókat, és a pesti alsó rakpartra terelik a 2-es villamost, amíg a Vámház téren a 4-es metró megállóját építik.

Képünk illusztráció

A nyár elejétől az autók helyét a 2-es villamos veszi át a Közraktár és a Havas utca között, adta hírül az Info rádió. Ebben az időszakban az autóforgalmat kitiltják a rakpartról

A 4-es metró Vámház téri megállójának 22 hónapos építése idejére ideiglenes vágányokat helyeznek el az úttesten. A főpolgármesteri hivatal közlekedési ügyosztályán a rádiónak elmondták, a mintegy 500 méteres elterelésre azért van szükség, mert a 4-es metró Fővám téri állomásának építése miatt 22 hónapig le lesz zárva a villamos jelenlegi aluljárója, ilyen hosszú időre pedig nem akarták megszakítani a járat közlekedését.

A tervek szerint a metróépítéssel kapcsolatos közműkiváltási munkák már februárban megkezdődnek. Az első szakszban a Kálvin téren. A nyáron a 47-es villamos a Deák tér helyett már csak a Lónyay utcáig jár, augusztus 21-től 11 hónapra a Szabadság hidat is teljesen lezárják.

Hatszázalékos béremelést ajánlottak a BKV dolgozóinak

MTI
2007. január 19., 11:55 Módosítva: 2009.04.02 18:37

A BKV dolgozóinak az első félévben hatszázalékos béremelést ajánlott pénteken a cég vezérigazgatója. Az ajánlat nem terjed ki a vezetőkre, akik így semmilyen béremelésre nem számíthatnak. A szakszervezetek jövő héten adnak választ. Nemes Gábor, a 8500 dolgozót képviselő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége alelnöke elmondta, hogy az általuk kezdeményezett bértárgyalásokhoz kért alapadatokat pénteken megkapták. A vezérigazgató ajánlata szerint július 1-je után újból tárgyalnának a további béremelésekről, tette hozzá az alelnök.

Tavaly december 20-án, amikor az új vezérigazgatót bemutatták az érdekképviseleteknek, a szakszervezeti vezetők 20 százalékos bérfejlesztési igényt jeleztek neki. A cégnek jelenleg 12800 főállású és további ezer részmunkaidős dolgozója van. A várhatóan 117 milliárd forint körül teljesülő költségvetéséből tavaly 34,8 milliárd forintot költöttek munkaügyi bérköltségre, 51,8 milliárd forintot pedig személyi jellegű ráfordításokra, rögzíti a főváros szakbizottsága elé a héten benyújtott előterjesztés.

Februártól olcsóbbak lesznek a HÉV-bérletek

2007. január 19., 10:45 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Az agglomerációs bérletek ára akkor is jelentősen csökken, ha a települések nem járulnak hozzá a költségekhez.

Továbbra is törvénytelen helyzet Kőbányán

MTI
2007. január 18., 17:21 Módosítva: 2009.04.02 18:37

Továbbra sincs alpolgármestere Kőbányának, miután a testület csütörtöki ülésén sem tudtak megegyezni a képviselők a vezetők személyéről. A X. kerület az egyetlen olyan budapesti önkormányzat, ahol még nem sikerült alpolgármestert választani.

Verbai Lajos (MSZP) polgármester az előző önkormányzati ciklus alpolgármesterére, Szász Csabára (MSZP) tett volna javaslatot, ám ezt a Fidesz és az SZDSZ képviselői nem fogadták el, így át sem vették a szavazólapokat. Az MSZP-nek és a Fidesznek egyaránt 13, míg az SZDSZ-nek két képviselője került a testületbe az október 1-jei választáson. A polgármester a következő képviselő-testületi ülésre, február 15-ére új javaslatot tesz.

Bezárnák az ország legrégebbi kereskedelmi iskoláját

2007. január 18., 16:22 Módosítva: 2009.04.02 18:36
7

A Lengyel Gyula Szakközépiskolában négyszázan tanulnak, 50 tanár sorsa bizonytalan.

Nagymező utcai mélygarázs: kiegyenlítettek a lakók

2007. január 18., 14:40 Módosítva: 2009.04.02 18:36
Nincs béke a Nagymező utcai mélygarázs ügyében. A terézvárosi lakók a bíróságon birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a kerület és a garázs építői ellen, mert szerintük, jóllehet a jelenlegi építési engedélyt vissza kell vonni, a beruházás továbbra is folyik.

A Nagymező utca alatt tervezett mélygarázs építési engedélyének sorsa kérdésessé vált – mondta Hantos Enikő, a helyi lakosság érdekeit képviselő egyesület elnöke. A mélygarázs építése miatt fél éve harcban áll egymással a helyi lakóközösség és a kivitelező valamint a beruházónak engedélyt kiadó önkormányzat.

Birtokvédelmi eljárás

Eddig a lakók a hatóságokkal próbálták leállíttatni az építkezést, amelyre szerdán érkezett el az idő, amikor a kerület jegyzője helyt adott a Fővárosi Főügyészség óvásának, visszavonta saját korábbi határozatát, és megsemmisítette a fakivágási engedélyt. A fák kivágása nélkül a lakók szerint a mélygarázs megépíthetetlen.


Nézze meg képeinket!

Gál László ügyvéd szerint az ügyészség döntése után az önkormányzat az építési engedélyen kénytelen lesz módosítani. "Ez azt is jelentheti, hogy új építési engedélyezési eljárást kell kezdeni" - olvasható a lakók közleményében. A lakók arra számítanak, hogy a jelenlegi építési engedélyt a kerület visszavonja.

Az ügyészségi döntés ellenére a beruházás továbbra is zajlik, ezért a lakók birtokvédelmi eljárást indítottak a kivitelező és az önkormányzat ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A polgármester részvételével január 24-én fórumot tartanak a mélygarázsról. A lakók ettől függetlenül újabb demonstrációt szerveznek január 27-re, szombatra. Megkérdeztük a kerületet is a további lépésekről, de eddig nem reagáltak.

A négyes metróra haraptak a lengyelek

2007. január 18., 07:52 Módosítva: 2009.04.02 18:36
12

Új városközpont épül Zuglóban negyvenmilliárd forintért a kommunista műszakban épült szabadidőközpont helyén. A terveknek áldozatul esik egy frissen felújított uszoda, amit száz méterrel odébb újra felépítenek, és a híres Bosnyák téri piac.

Gyurcsány felülvizsgáltatja a brutális HÉV-áremelést

2007. január 17., 18:54 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A miniszterelnök a megoldást Kóka Jánostól várja, és bírálja a fővárost.

Nem vághatják ki a Nagymező utcai fákat

2007. január 17., 16:18 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A VI. kerületi jegyző visszavonta korábbi határozatát, a fáknak a mélygarázsépítés miatt kellett volna dőlniük.

Félévig a Csepelről kiszuperált buszok járnak Dél-Budán

2007. január 17., 08:45 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A XI. kerületieknek nem kell félni az utastérbe áramló gázoktól, állítólag a csuklósokat felújították.

Nyugati pályaudvar, Közép-Afrika, végállomás

2007. január 17., 08:38 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A nyolc éve beszerelt hipermodern hidraulikus lift soha, egyetlen percig sem működött.

Teljesen átalakítanák a pesti belvárost

2007. január 17., 08:00 Módosítva: 2014.11.17 15:42
1

A Kossuth Lajos utca alatt alagútban közlekednének az autók, a Nyugati téri felüljáró eltűnne. Fővárosi fejlesztések 2017-ig.