Budapest

Hová tűntek a csikkgyűjtők a kukákról?

2015. július 24., 14:22 Módosítva: 2015.07.25 00:28
555

Egyre nehezebb Budapest egyes részein olyan utcai szemetest találni, amelyen van külön kis fémtartály a cigarettáknak. Utánajártunk, miért.

Az Exclusive Best Change vezéréhez került a római-parti kísértetüdülő

2015. július 23., 15:13 Módosítva: 2015.07.24 08:46
356
A pécsi Techaqua Kft. vásárolta meg információink szerint 145 millió forintért az erősen lepusztult, római-parti volt Postás üdülőt. A Techaqua vezetője egyben az egyik legnagyobb magyar pénzváltó, az Exclusive Best Change igazgatója, Kósa Zoltán, aki elmondta, hogy egyelőre még nem tudják, mit kezdenek a végrehajtói árverésen megszerzett épülettel. Korábbi cikkünk nyomán sokan írtak az üdülő aranykoráról: muszájszigetre vitt csajok, tökön lőtt rádiós, saját postaállomás és a híres-neves postás evezősök.

A napokban számoltunk be róla , hogy nagy a mozgolódás az egykori Postás üdülő környékén, titokzatos munkás bontja a falakat. Utánanéztünk, és kiderült, hogy az ingatlan már nem a korábbi tulajdonosáé, az Offra Kft.-é, mert a NAV március végén elárvereztette. Az épület az online árverésen információink szerint minimáláron, mintegy 145 millió forintért kelt el. A vevő a pécsi Techaqua Kft., amelynek vezetője az Exlusive Change cégcsoport egyik cégének, az Exclusive Best Change Kft. ügyvezetője, Kósa Zoltán.

Megkerestük Kósa Zoltánt, aki kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre nincs konkrét céljuk az ingatlannal. Most feljavítják az állapotát, felmérik, de nem tudni, hogy magánlakások lesznek-e benne vagy a helyén, esetleg vendéglátó funkciót kap, de az is előfordulhat, hogy néhány hónap múlva továbbadnak rajta. „Pénzügyi befektetésként kezelem az ügyet, nem tudjuk mi lesz az épület sorsa, még terv szinten sem.” – jelentette ki Kósa, aki nem cáfolta, nem is erősítette meg információnkat az ingatlan vételáráról.

Előző cikkünk megjelenése után többen is megkerestek, akik ismerték a Postás üdülőt fénykorában. Az ötemeletes, 55 szobás üdülő 1970-ben épült, és 2006-ig üzemelt, amikor a Magyar Posta eladta. Már tervezésekor is nagy vita volt a tervezők és megrendelők között az akkoriban szokatlan elképzelések miatt.

Tovább

Délutánig tart a káosz Budán

2015. július 23., 09:03 Módosítva: 2015.07.23 13:43
101

Szerda reggel csőtörés volt az Attila út és az Alagút utca sarkán, ami miatt le kellett zárni az Alagút utcát és a Lánchíd alagútját is. Először úgy tűnt, hogy a munkákkal végezni fognak csütörtök reggelig, de aztán a BKK esti közlése szerint ezt délutánra módosították.

Kollégánk ma hajnali fotója szerint maga lenne a csoda, ha délutánig elkészülne az Alagút utca:

A lezárás hatalmas torlódást okoz a környéken, számos busz terelőúton jár, míg az autósoknak a Margit híd és az Erzsébet tér felé érdemes kerülniük.

Csütörtök reggelig lezárják a Lánchíd alagútját

2015. július 22., 09:24 Módosítva: 2015.07.22 23:57
48

Eltört egy 50 centis vízcső az 1. kerületben, az Attila út és az Alagút utca sarkán, ezért lezárták az Alagút utcát és a Lánchíd alagútját is, közölte a katasztrófavédelem.

Olvasónk közlése szerint áll a forgalom az alagútnál és a Lánchídnál, dugóra kell számítani a környéken. 

Frissítés: A BKK 14 órakor kiadott közleménye szerint csütörtök reggel 7 óráig zárva marad az alagút, addig a Lánchíd helyett az Erzsébet vagy a Margit híd használatát javasolják. Addig módosított útvonalon jár a 16-os és a 105-ös busz.

Fotózni fognak minket a BKK-automaták

2015. július 21., 10:52 Módosítva: 2015.07.21 15:10
284
40 másodperc után visszahúzzák a visszajárót az automaták, és fotókat is készítenek, hogy az eltömítőket könnyebb legyen azonosítani. Így veszi fel a harcot a BKK a visszajáróbűnözéssel.

A BKK Zrt. hétfőtől szoftverfrissítést végez a héten minden jegyautomatánál, hogy a visszajáró ne kerülhessen illetéktelen kezekbe – írta cikkünk nyomán közleményében a vállalalt.

Az üzemeltetővel közösen kidolgoztak egy megoldást: ha az visszajárót az ügyfél nem tudja elvenni, mert a nyílást eltömítették, akkor 40 másodperc után a készülék a pénzt visszahúzza. Azt remélik, mivel így nem lesz értelme eltömíteni a nyílást, eltűnnek a visszajáróra bazírozó zsebkendős gengszterek az aluljárókból.

Tovább

Kész a város legértelmetlenebb beruházása

2015. július 20., 14:34 Módosítva: 2015.07.21 09:41
3298

Az állam (uniós támogatásból) tizenegymilliárd forintot költ a Vár közlekedésének fejlesztésére. A többéves program részeként a napokban fejezték be a Hilton szálló alatt, a budai Vár falának tövében a vadonatúj buszforduló építését (itt korábban egy füves placc volt).

Közvetlenül a buszforduló mellett van a júniusban átadott új, közforgalmú lift is. A koncepció világos:

az érkező buszok itt teszik le az utasokat, akik a lifttel egyből a Vár belső, forgalomtól védett övezetébe juthatnak.

A célpont vonzó, a közvetlen közelben van a Halászbástya, a Mátyás-templom és a Szentháromság tér is. 

A turistabuszok nem jönnének fel a Vár területére, csak a liftig. A vendégek, a turisták innen gyalogosan vagy a lifttel érkeznének a szállóba vagy a Várba. Ezzel a megoldással nagymértékben csökkenthető a Vár busz-forgalma, a Hilton teljes buszforgalma kitiltható lesz.

Az idézet a kerület 2009-es integrált városfejlesztési stratégiájából származik, majd az ötletet egy lakossági közmeghallgatáson is megfuttatták. A Közopos fejlesztésből azonban több körben is kimaradt, és csak 2013-ban került bele. Ellenvetésnek, kritikának sehol semmi nyoma.

Tovább

Életre kelt a római-parti kísértetüdülő

2015. július 19., 21:43 Módosítva: 2016.04.16 23:23
2063
A Római-part legkurrensebb vendéglátóhelyei között éktelenkedik a sétánytól pár méterre egy húsz méter magas, teljesen kicsontozott, kerítés nélküli épület, az egykor szép napokat látott Postás üdülő. Néhány napja egy titokzatos kalapácsos ember bontja bent a falakat.

A háznak most is van funkciója (amellett, hogy néhány hajléktalan szállásolta el magát bent): a Római-parton sétálgató párocskák bújnak át a betört földszinti ablakokon, és romantikusan borzonganak a lepusztult lépcsőházban és sivár szobákban.

De már nem sokáig. Ezt onnan tudni, hogy amikor egykori üdülők vagy gondnokok után keresgéltem a Postás Múzeumban, kiderült, hogy egy mérnök nem sokkal előttem kérte ki az épület eredeti alaprajzait, amiket az újjáépítéshez használ majd. Olyan valakit azonban nem találtam, aki szemtanúja lett volna a daliás időknek, és beszámolt volna arról, hogy teltek a napjai az egykori Postás üdülőnek.

A nehézkesen haladó adatgyűjtés közben kétszer látogattunk ki az üdülőromhoz. Második alkalommal egy, a házban meghúzódó hajléktalan szegődött mellénk, házi Vergiliusként. Szinte háborogva számolt be arról, hogy néhány napja megjelent egy ember, betáblázta az épület bejáratait, és piros festékkel rápingálta több helyen:

Belépni tilos! Életveszélyes építési terület!

Ez még semmi, tette hozzá. A munkás szakbarbár módon bekötötte az áramot, és elkezdte kiverni kalapáccsal a felső emeleti szobák közfalait. A férfit sajnos hiába kerestük.

Tovább

Közösségi autómegosztón dolgozik a BKK

2015. július 17., 17:12 Módosítva: 2015.07.21 10:53
178

Közösségi autómegosztó rendszeren (carsharing) dolgozik a Budapesti Közlekedési Központ. A  piaci szereplőktől kérdőíven kérnek információkat a szolgáltatás elindításához, aminek célja, hogy a BKK felmérje a még kialakulóban lévő, havidíj alapú autóbérlési szolgáltatás rendszerigényeit a potenciális szolgáltatók bevonásával. Ezután a központ a kitöltőkkel személyes konzultációt kezdeményez, ahol vizsgálja a jövőbeni együttműködés lehetőségeit és feltételeit.

A kérdőíven a BKK arra is rákérdez, hogy a szolgáltatónak van-e elektromos autója, illetve arra is, hogy van-e a flottában fél méretű, 1-2 személyes személyautó.

A rendszer lényege, hogy bérleti díjért cserébe városszerte autókat lehet bérelni, majd a használat után leadni.

Egyre több vezető nélküli járat a 4-es metrón, igyekezzen a felszállással

2015. július 17., 16:54 Módosítva: 2015.07.21 10:53
182

Szombattól egyre több M4-es metróvonalon veszi majd át a vezetők helyét az automatika, a BKK ezzel azt szeretné bizonyítani, hogy a rendszerük tökéletesen működik vezető nélkül is. 

Tovább

Tanult a hibából a BKK, légkondis buszokkal készülnek a hőségre

2015. július 17., 13:56 Módosítva: 2015.07.21 10:53
769

Július első hetében tízezrek izzadtak a tömegközlekedési járműveken, mivel költségtakarékossági okokból több tucat klímás buszt pihentettek. A BKK csak akkor tért észhez, amikor Tarlós István megkérte őket, hogy a hőségriadóra tekintettel, állítsák vissza a forgalomba a légkondis buszokat.

Úgy látszik, tanult a hibából a BKK, ugyanis az Index kérdésére elmondták, hogy a fullasztóan meleg hétvégén 600-620 klímás jármű közlekedik majd, ami a buszpark 77-80 százaléka lesz.

A BKV lehidalt a Skinest Rail lépésétől

2015. július 17., 13:08 Módosítva: 2015.07.17 23:51
771
A BKV nem érti, miért Brüsszelbe szaladt először a metrótenderen kizárt észt cég, és miért nem a BKV-hoz fordult a panaszával. A KDB a jövő héten dönthet, engedélyezi-e a BKV-nak a szerződéskötést a győztes oroszokkal.

A Skinest Rail a magyar Közbeszerzési Döntőbizottsághoz is jogorvoslatért fordult, a BKV pedig megvárja a szerződéssel a bizottság döntését, mondta lapunknak Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója. A KDB kétféleképpen dönthet: elindítja a vizsgálatot és megtiltja a szerzdőskötést a győzets oroszokkal vagy elindítja a vizsgálatot és engedélyezi a szerződéskötést közben. A BKV az utóbbiban reménykedik. A KDB döntését a jövő hétre várja a BKV, és ha pozitív, akkor jövő héten meg is kötik a 69 milliárd forintos szerelvényfelújítási szerződést.

A BKV emellett értetlenül áll a Skinest Rail lépése előtt, hogy a metrókocsi-felújítási tenderből kizárt cég az Európai Bizottságnál is panaszt tett, a cégnek ugyanis az összegezés kiküldésétől számított három napig lehetősége lett volna vitarendezési eljárás kezdeményezésére a BKV-nál, amit nem tett meg. 

A BKV szerint a közbeszerzésekről szóló törvény szerint az érvényes ajánlatokat kell értékelni. Érvényes ajánlatot pedig egyedül a Metrovagonmas nyújtott be, így értelmezhetetlen bármilyen összehasonlítás, hiszen csak érvényes ajánlatot lehet összevetni másik érvényes ajánlattal. A BKV nem teheti meg, hogy a közbeszerzési törvény szerint  érvénytelennek minősülő ajánlatot érvényessé nyilvánítson, még akkor sem, ha annak egyes paraméterei kedvezőnek tűnnek.

Tovább

Este akar BKV-hajóval közlekedni? Ússzon!

2015. július 17., 08:50 Módosítva: 2015.07.17 15:58
464

Igyekeznie kell annak az utasnak, aki egy kánikulai napon egy BKV-hajó kellemes szellővel átjárt fedélzeten szeretne hazalibegni, az utolsó járatok ugyanis 19 órakor indulnak el a központi állomásokról kifelé. Emiatt gyakran látni este a kikötőkben csalódottan álldogáló embereket, akiket a hajósok lebeszélnek arról, hogy a Batthyány tértől a Jászai Mari téri végállomásig tartó 5 perces útra még felszálljanak (tényleg nem éri meg), vagy a Jászai Mari téren nehezen lekászálódó utasokat, akik azt hitték, hogy Újpestig hajókázhatnak az utolsó hajóval, de nem lehet, mert vége az útnak.

Megkérdeztük a BKV-t, hogy ha a dunai hajóközlekedés is a tömegközlekedés része, akkor a szemmel látható igény ellenére miért nem lehet használni a hajókat akkor, amikor a legkellemesebb: a nyári estéken? 

Tovább

Nem jár a HÉV szombattól egy hétig a Batthyány és a Szentlélek tér közt

2015. július 16., 22:51 Módosítva: 2015.07.17 08:19
22

A Batthyány tér és a Szentlélek tér között szombattól nem jár a H5-ös HÉV. A 2013-as dunai árvízben meggyengült pályát javítják - közölte a BKK.

2015. július 18-ától (szombattól) 31-éig (péntekig) a H5-ös HÉV Szentendréről, illetve Békásmegyerről rövidített útvonalon, csak a Szentlélek térig közlekedik. Batthyány tér és a Szentlélek tér között sűrűn közlekedő pótlóbuszok viszik az utasokat. Aki az M3-as metró Árpád híd állomásához tart, az a Szentlélek téri átszállás kihagyásával teheti meg ezt a 34-es, illetve a 106-os autóbusszal, amelyek a szokásosnál sűrűbben közlekednek. A reggeli és a délutáni csúcsidőben ugyanakkor gyakrabban közlekedik az 1-es villamos is. Augusztus 1-jétől 8-áig a H5-ös HÉV újra a Margit hídig jár majd.

Metrótender: az észtek az unióhoz fordultak

2015. július 16., 16:06 Módosítva: 2015.07.16 19:04
1438

A Skinest Rail panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz a BKV által a budapesti M3-as metróvonal szerelvényeinek modernizálására és felújítására kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban, áll a cég lapunknak küldött közleményében. Kérdés, mit tehet az unió?

A panasz a BKV Zrt. által 2015. július 8-án kiadott, az ajánlatok elbírálásról szóló összegzésére vonatkozik, amely érvénytelennek nyilvánította a Skinest ajánlatát, és a Metrovagonmast hirdette ki a tender győztesének. A Skinest rendkívül csalódott a tendereljárás kimenetele miatt, és az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszában azt állítja, hogy ajánlata minden lényeges szempontból kedvezőbb volt a versenytársáénál, és az összes modern műszaki követelménynek megfelelt (pl. aszinkron hajtás, tárcsafék, pneumatikus felfüggesztés, hosszabb élettartam, stb.). 

Tovább

Szombattól fokozódik a budai káosz

2015. július 15., 12:38 Módosítva: 2015.07.15 16:01
29

A BKK közleménye szerint szombattól a hónap végéig "sűrűn közlekedő" pótlóbuszok szállítják az utasokat a H5-ös HÉV vonalán a Batthyány tér és a Szentlélek tér között. Ebben az időszakban a két évvel ezelőtti dunai árvíz idején megrongálódott vágányokat állítják helyre. Miközben ütemterv szerint haladnak a Bem rakpart alatti alagút és a Batthyány téri végállomás födém-megerősítési és rekonstrukciós munkálatai is.

A födém megerősítésére a budai fonódó villamoshálózat kiépítése miatt van szükség, ennek részeként a kivitelező oszlopsort épít be a Batthyány téri végállomásra. A munkálatokkal az ígéretek szerint a Sziget Fesztivál kezdetére végeznek, így augusztus 8-tól a teljes vonalon jár majd a HÉV. Augusztus 1-8. között azonban a Margit híd és a Battyhány tér között még pótlóbuszok járnak majd.

Egy hét múlva szerződést köthetnek a metrókocsik felújításáról

2015. július 13., 07:54 Módosítva: 2015.07.13 10:55
11

Nincs akadálya annak, hogy a BKV egy hét múlva megköthesse a szerződést a 3-as metró szerelvényeinek teljes felújítására, írta a Magyar Nemzet.

Bárki megtámadhatja a budapesti 3-as metró jármű-felújítási tenderének múlt szerdán kihirdetett eredményét, annak immár nincs halasztó hatálya a szerződéskötésre, mondta Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek.

Tovább

Összeütközött két busz a Margit hídnál

2015. július 12., 21:44 Módosítva: 2015.07.13 00:25
31

Összeütközött két busz a Margit híd felhajtónál - tudósított kollégánk este fél tízkor a helyszínről. A 9-es busz várhatóan elment a 86-os vonalán a Széna térig, onnan vissza. Négy busz is állt a helyszínen, de az autók elfértek.  A 11-es vonalán fordult végül vissza a busz.  A BKV annyit közölt az Indexszel, hogy nem BKV-buszok ütköztek, valamelyik alvállalkozójukról lehet szó.

Akkora csőtörés volt, hogy egy napig nem járnak a buszok

2015. július 12., 10:08 Módosítva: 2015.07.12 14:09
5

Csőtörés miatt nem járnak a buszok a XXII. kerület, Nagytétényi út egy szakaszán - közölte a BKK fődiszpécsere vasárnap reggel az MTI-vel.

A Nagytétényi út 56. előtt egy nagyteljesítményű vízvezeték eltört és a kiömlő víz járhatatlanná tette az úttestet. A helyreálítási munkálatok idejére, várhatóan hétfőig a 33-as, 114-es és 213-as busz módosított útvonalon közlekedik.

A BKK honlapja szerint a 33-as busz nem érinti a Vegyész utca, Leányka utcai lakótelep, Savoyai Jenő tér, Városház tér, Tóth József utca, Vágóhíd utca, Háros vasútállomás, Háros utca megállókat, ugyanakkor megáll Budafok kocsiszínnél.

A 114-es, 213-as autóbusz útvonalán annyi a változás, hogy nem áll meg a Vágóhíd utcánál.

Nem lesz könnyű BKV-zni a hétvégén a Pride miatt

2015. július 10., 20:11 Módosítva: 2015.07.11 16:00
65

Július 11-én (szombaton) rendezik a Budapest Pride-ot, ami miatt már kora délutántól körülbelül este nyolc óráig sok változás lesz a közösségi közlekedésben - közölte a BKK.  Rövidített vagy terelt útvonalon közlekedik az 5-ös, a 9-es, a 15-ös, a 17-es, a 86-os, a 105-ös, a 115-ös és a 178-as autóbusz, a 70-es és a 78-as trolibusz, valamint néhány órára leáll a 16-os busz és a Budavári Sikló is.

Az M1-es metró délután megállás nélkül halad át a Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera állomáson.

A BKK kéri az autósokat, hogy aki a belvárost szeretné megközelíteni, és teheti, inkább szálljon át a közösségi közlekedési járatok valamelyikére, a tömegközlekedőket pedig, hogy lehetőség szerint a kötöttpályás járatokat, elsősorban az M2-es, az M3-as vagy az M4-es metróvonalat vegyék igénybe.

Várhatóan 14:30 és 17:30 között az M1-es metró ugyan teljes útvonalán közlekedik, de a Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera állomásokon megállás nélkül áthalad. Hatósági döntés alapján a Deák Ferenc tér állomás Erzsébet térre vezető kijáratát is lezárhatják.

A menetrendi változásokról bővebben itt olvashat.

És ne feledkezzenek meg arról, hogy a Night Run futóversenyt is hétvégén tartják, az ezzel kapcsolatos lezárásokról itt tájékozódhat.

Elég furcsán nyerték az oroszok a metrótendert

2015. július 10., 13:10 Módosítva: 2015.07.11 01:07
4058
Az észt Skinest Rail egyelőre nem kommentálja a BKV metrótenderén született döntést a cég kizárásáról, tudtuk meg a cég egyik igazgatójától. Közben kiderült, hogy az észtek ajánlata nemcsak 9 milliárd forinttal olcsóbb, hanem több jelentős elemben korszerűbb, és öt évvel hosszabb garanciát adtak. Megszereztük az értékelést, ami azt is tartalmazza, miért zárták ki a céget a tender legvégén.

„A következő néhány napon egyelőre nem kommentáljuk a BKV döntését” – válaszolta Szergej Jakovlev, a Skinest Rail egyik igazgatója arra vonatkozó kérdésünkre, hogy fellebbeznek-e a metrótenderen született döntés ellen.

Közben a Metróért Egyesület közleményéből kiderült, hogy az észt ajánlat egyrészt 9 milliárd forinttal olcsóbb volt az oroszok mintegy 69 milliárdos ajánlatánál, másrészt műszakilag még jobb is. Mint megtudtuk, az orosz ajánlatban soros egyenáramú motorokkal szerelnék fel a metrókat, míg az észtek jóval korszerűbb és energiatakarékosabb aszinkronos motorral.

Az orosz ajánlat szerint féktuskók lassítanák a szerelvényt, az észt ajánlat pedig korszerűbb tárcsaféket tartalmaz. Ráadásul az észtek 30 évre emelték a garanciát a kocsiszekrényekre a 25 éves orosz garanciával szemben.

Tovább

Hétvégén lezárják a Margit körutat

2015. július 9., 18:27 Módosítva: 2015.07.09 22:53
7

Lezárják hétvégén a Margit körút Frankel Leó és Lipthay utca közötti szakaszát a Margit híd irányába - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Péntek este 8-tól jövő hétfő reggel 6 óráig teljes szélességében lezárják a Margit körút Pest felé vezető útpályáját az említett utcák között, mert elbontják a környéken lévő gyalogos aluljárót.

A Margit hidat a hétvégén kizárólag a Tölgyfa utca, Fekete sas utca, Bem tér, Lipthay utca útvonalon át, a Margit utca felől pedig a Margit körút, Henger utca, Fekete sas utca, Bem tér, Lipthay utca útvonalon lehet megközelíteni.

Az oroszoké a metrófelújítás

2015. július 8., 13:33 Módosítva: 2015.07.08 21:05
1235
Az orosz Metrovagonmas nyerte 69 milliárd forintos ajánlatával a BKV metrókocsik felújítására kiírt tenderét. Információink szerint az oroszok végül egyetlen ajánlattevőként maradtak a porondon, mert a BKV kizárta a versenyből az alacsonyabb árral induló észt Skinest Railt.

A fővárosi közgyűlés tavaly nyáron döntött arról, hogy felkéri a BKV-t a 3-as metró szerelvényeinek felújítására vonatkozó tender kiírására, valamint elkezdi az ehhez szükséges hitelfelvétel előkészítését. A tenderen hét cég indult, de a második fordulóba csak öten jutottak be: az Alstom, a spanyol CAF, az orosz Metrovagonmas, az észt Skinest Rail és a cseh Škoda Transportation. Az Alstom ezután kiszállt a versenyből, és hamarosan követte őket a CAF és a Škoda is.

A nagy meglepetést az okozta, amikor kiderült, hogy az észt cég több milliárd forinttal kevesebbet kér a munkáért, mint az oroszok. A BKV kétszer is hosszú hiánypótlási listát küldött ki a két jelentkezőnek.

Mint arról beszámoltunk , az észtek pályázatával több gond is volt, a referenciamunkák ukrán és kazah vasúti motorkocsikra vonatkoznak, sőt étkezőkocsi-felújítást is felhoznak bennük. Az energia-visszatáplálás mértékét tartalmazó energiahatékonysági jegyzőkönyvet sem tudták időben prezentálni. 

Tőlem az ördög is elkezdheti, nem lehet a végtelenségig húzni az időt

– mondta lapunknak a napokban Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: lehet, hogy az optikai kép nem lesz jó, pláne, ha mégis az oroszok győznének az olcsóbb ajánlatot beadó észtek helyett, de nem lehet tovább húzni az időt, mert emberéletekről van szó.

Információink szerint a BKV 222 + 42 opcionális metrókocsi felújítását összesen 85 milliárd forintra becsülte. (A 42 darabos opció arra az esetre kell, ha a 3-as vonalat meghosszabbítanák Káposztásmegyerig.)

Úgy tudjuk, az észt Skinest Rail 72 milliárd forintos ajánlatot adott be, míg az orosz Metrovagonmas 9 milliárddal többet kért a munkáért, de mindkét pályázó benne maradt a 85 milliárdos keretben. Ezek a pályázat adatai, a közvélemény előtt az opció nélküli (222 kocsira vonatkozó) verzió ismert, ahol a 222 kocsi felújítására 62 milliárdot tippelt a BKV, szemben az új kocsik árával, amiknek a beszerzési költségét 92 milliárd forintra tették. Az oroszok ajánlata opció nélkül 69 milliárd forint.

Tovább

Karácsonyra megkapjuk a fonódó villamost?

2015. július 7., 20:21 Módosítva: 2015.07.08 15:53
363
Sose készül el a budai fonódó villamos? Csak lézengenek a munkások az építési területen? Beszakad a HÉV-alagút? Elrontották a ívet, nem érnek össze a sínek? Meg fogunk süketülni a csikorgástól? Olyan kérdések, amik a fonódó villamos építésének elkezdése óta izgatják az embereket. Most végigjártuk az építkezést, és kifaggattuk a helyszínen a tervezőt, kivitelezőt, megrendelőt, mire számíthatunk.

Eredetileg csak egy helyzetfelmérést szerettem volna készíteni egy olyan interjúalannyal, aki nagyjából ismeri a fonódó villamos beruházásának „titkait”, de a Batthyány téri találkozóponton egy népes csapat várt, köztük Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója, további BKK-sok, a kivitelező Közgép, Swietelsky és Strabag mérnökei és szakemberei, valamint a tervezés részéről is csatlakoztak hozzánk.

Egymás vállát veregethetjük, hogy becsúszó szereléssel, de megleszünk határidőre: a fővárosiak megkapják a fonódó villamost a karácsonyfa alá.

– érkezett a válasz, amikor feltettem az első kérdést. A projekt véghatárideje ugyanis december 23, amit a belső ütemezés áttervezésével tudnak tartani a jelenlegi állás szerint.

Elkészül-e karácsonyra a fonódó villamos?

Ez azt jelenti, hogy karácsony előtt megtörténik az átadás-átvétel, elkészül a villamospálya és a közút. Igaz, a villamos még csak próbajáratban közlekedik a jövő év elejétől, de legalább megszűnik a káosz.

Tovább

Hőség? Ugyan, a klímás buszok a garázsban aszalódnak

2015. július 7., 05:43 Módosítva: 2015.08.27 16:36
3924
Több tucat klímás busz áll a BKK alvállalkozójának a telephelyén a kánikulában, mert költségtakarékossági okokból visszarakták a helyükre a régi BKV-buszokat.

Információink szerint Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója tárgyalást kezdeményezett a VT-Arriva vezetőségével arról, hogyan lehetne felhasználni a cég költségtakarékosság miatt leállított klímás buszait a fővárosban legalább a kánikula idejére.

Az év elején ugyanis költségtakarékossági okokból olyan döntés született, hogy a VT-Arriva buszainak egy részét (a szolgáltatási szerződésben meghatározott buszokon felüli opciós mennyiséget, 60-70 járművet) a BKK nem veszi idén igénybe, hanem a BKV olcsóbb üzemeltetésű, de régebbi buszai járnak helyettük. 

Tovább

Hamarosan végleges helyére kerül a 4-6-os villamos új végállomása

2015. július 6., 15:08 Módosítva: 2015.07.06 17:51
5

Ismét változások lesznek a a Széll Kálmán tér közlekedésében július 7-étől, majd a július 11-12-ei hétvégén is.  Július 7-én estétől közműmunkák miatt változatlan sávkiosztással, de kissé módosult vonalvezetéssel haladhat a Margit körút Dékán utca és a Széna tér közötti szakaszán a közúti forgalom, a gyalogosok pedig több szakaszon is a munkagödrök fölé épített ideiglenes járdafelületeken közlekedhetnek. Július 11-e és 13-a  között pedig előkészítik a 4-es és a 6-os villamos végállomásának végleges helyére történő átköltözését. Ezzel egy időben a villamospálya-javítást végeznek a Nagykörúton a Tátra utca és az Aradi utca között, ezért ebben az időszakban a teljes vonalon pótlóbusz viszi majd az utasokat. A közúti és gyalogos közelekdést érintő részletes változásokat a BKK oldalán olvashatja.

Újra működnek a jegyautomaták a Délinél

2015. július 5., 10:00 Módosítva: 2015.07.05 15:12
73

Hosszú volt reggel a sor a Déliben, csak a nyolcból csak két automata működött – jelezte Ádám a Facebookon. A problémát cikkünk megjelenése óta a MÁV megoldotta, új jegytekercseket tettek az automatákba. Most mind a nyolc újra üzemel, mellette a 10 pénztár is nyitva van. Reggel Ádám még ezt látta:

Ma déltől lezárják a Lánchidat

2015. július 2., 06:16 Módosítva: 2015.07.04 18:21
126

A Red Bull Air Race programjai miatt csütörtök déltől vasárnap estig forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapesten, a Duna-part Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszán és környékén, írja az MTI.

A Lánchidat többször is teljesen lezárják. Először csütörtök 12:30-tól 15 óráig. Nemcsak az autósok, hanem a gyalogosok sem mehetnek fel ebben az időben a hídra.

A legnagyobb lezárások az I., a II. és az V. kerületben, szombaton és vasárnap lesznek.

A Duna érintett szakaszán teljes hajózási zárlat lesz csütörtökön 12 és 16 óra, pénteken 8 és 18 óra, szombaton 9 és 18.30, valamint vasárnap 11 és 19.30 között. Emiatt a D11-es, a D12-es és a D13-as hajójáratok rövidített útvonalon járnak majd, több megálló kimarad.

A forgalomkorlátozások érintik még a 2-es metró, a 16-os, a 86-os és a 105-ös busz, a 17-es villamospótló busz és a 2-es villamos közlekedését is. Az is elképzelhető, ha sokan lesznek a rendezvényen, akkor  a 18-as, a 19-es és a 41-es villamos menetrendje is változni fog.

Részletes információkat a BKK oldalán, itt talál.

Csütörtöktől vasárnapig lezárások lesznek Budapesten

2015. július 1., 13:37 Módosítva: 2015.07.04 18:21
26

Rendezvény miatt csütörtök déltől vasárnap estig forgalomkorlátozásokra kell számítani a fővárosban a Duna-part Lánchíd és Margit híd közötti szakaszán és környékén, ez érinti a 2-es metró, a hajók, a 2-es villamos és több autóbusz közlekedését is. A Lánchidat időszakosan többször is teljesen lezárják, írja az MTI a BKK tájékoztatása nyomán.

Csütörtökön 12 órától vasárnap várhatóan 19.30-ig a Duna Lánchíd és Margit híd közötti szakaszán tartják a Red Bull Air Race légi bemutató programjait. A rendezvény miatt a legnagyobb forgalomkorlátozásokra az I., a II. és az V. kerületben, szombaton és vasárnap kell számítani. Ezen kívül az előkészületek és az esemény utáni bontás miatt is várhatók útlezárások a belváros több pontján.

  • A Duna érintett szakaszán teljes hajózási zárlat lesz csütörtökön 12 és 16 óra, pénteken 8 és 18 óra, szombaton 9 és 18.30 óra, valamint vasárnap 11 és 19.30 óra között. Emiatt a D11-es és a D12-es hajójáratok csütörtökön megosztva és rövidített útvonalon, pénteken rövidített útvonalon közlekednek. Szombaton és vasárnap a D13-as hajó rövidített útvonalon jár. Mind a négy napon több megálló kimarad a járatok útvonalából.
  • A 2-es metró szombaton 9 óra és 18.30 között, vasárnap pedig 10 óra és 18.30 között szükség esetén sűrítve közlekedik. A Batthyány téri állomást biztonsági okokból szombaton és vasárnap 9 és 18 óra között lezárják, a szerelvények ebben az időszakban csak áthaladnak az állomáson. Emellett lezárhatják a Kossuth Lajos téri állomást is, a résztvevők számától függően.
  • A 16-os és a 105-ös autóbusz a Lánchíd lezárása idején csütörtökön 12.30 és 15 óra között, pénteken 9 óra és 16.45 között, szombaton 9.30 és 17.45 között, vasárnap 11 óra és 18.10 között mind a két irányban módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekedik.
  • A 17-es pótlóbusz és a 86-os autóbusz szombaton 9.30 és 17.45 között, vasárnap pedig 11.30 és 18.30 között a Bem rakpart lezárása miatt Óbuda felé a Jégverem utca és a Batthyány tér között az ideiglenesen kétirányúsított Fő utcán halad.
  • A 2-es villamos szombaton és vasárnap rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Boráros tér között jár. A kimaradó szakaszon 2-es jelzéssel pótlójárat közlekedik a Boráros tér és a Nyugati pályaudvar között, ez a Boráros tér és a Kossuth Lajos tér között a 15-ös és a 115-ös buszjárattal közösen biztosítja a villamos pótlását.
  • Ha a résztvevők száma indokolja, akkor a 19-es és a 41-es villamosok a Clark Ádám tér helyett a Széll Kálmán térig járnak majd. Emellett szombaton és vasárnap 9 és 19 óra között szükség esetén a 18-as, a 19-es és a 41-es villamos sűrítve közlekedik.

Az állam átvállalta a BKV adósságát

2015. július 1., 13:20 Módosítva: 2015.07.01 16:08
36

„Kedden az állam kifizette a BKV adósságállományát, melyet még 2010 előtt az MSZP-SZDSZ-es városvezetés halmozott fel, így lehetőség nyílt a BKV hosszú távú, kiszámítható működésének megteremtésére." − áll a főváros közleményében, és hozzáteszik, 

2015. június 30-ával az állam átvállalta a BKV teljes, még 2010 előtt felhalmozott 52,29 Mrd Ft-os hitelállományát. Az állam nem csak a lejáró hiteleket (34,97 Mrd Ft) térítette meg a hitelező bankoknak, hanem azokat a követeléseket is átvállalta, amelyek kifizetése 2015 első félévében még nem esedékesek (17,32 Mrd Ft).

A 2015. évi költségvetés módosításáról szóló 2015. évi LXXIII. törvény június 19-én lépett hatályba. E törvény értelmében 2015. június 30-án megtörtént a BKV Zrt. konszolidációja. A BKV Zrt. a 2012-2015-ig terjedő időszakban összességében több, mint 60 milliárd Ft-ot takarított meg, üzemi eredménye 2010-től pozitív, 2014-ben pedig már 246 millió forint adózás előtti eredménye is volt a Társaságnak, írja a közlemény.

És akkor a közlemény messze legszebb mondata:

A Főváros és a BKV Zrt. örömmel veszi tudomásul, hogy a Magyar Állam a hitelállomány átvállalásával támogatja a Társaság tevékenységét és mindent megtesz a jövőben is a takarékos és hatékony gazdálkodás, és az utasok magas színvonalon történő kiszolgálása érdekében.

Tarlós: félretájékoztat a kormány BKV-ügyben

2015. június 26., 16:59 Módosítva: 2015.06.26 18:31
1

Teljesen másról beszél a kormány és másról a főváros a BKV finanszírozása kapcsán, és ez félrevezető, mondta megkeresésünkre Tarlós István főpolgármester, akit legutóbb csütörtökön emlegetett Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tarlós közölte, hogy a főváros köszöni, hogy a kormány átvállalja a BKV adósságát, de ezzel nem csökken jelentősen a cég pillanatnyi finanszírozási hiánya. A kormány ugyanis hosszú lejáratú, kedvező kamatozású hiteleket vállalt át, ez a BKV-nak csak évi 2-3 milliárd forint könnyebbséget jelent, az idei finanszírozási hiány pedig ennek a tízszerese. Tarlós szerint ez teljesen félrevezeti az embereket, akik azt hihetik, hogy a főváros most 200 milliárd forinthoz jutott volna, holott erről szó sincs.

A csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón egy újságíró rákérdezett Lázár Jánosnál Tarlós István korábbi kirohanására, szerinte kimondatlanul is mindenki tudja, hogy ki lehet az Orbán Viktor környezetében, aki rendszeresen pontatlanul informálja a miniszterelnököt, és ez rontja a kommunikációt. Lázár elismerte, hogy szerinte rá gondolt a főpolgármester, akit "kiváló barátjának" nevezett. "Mindenről én jutok az eszébe, de nem jó nyomon jár" - mondta Lázár, aki szerint múlt héten a BKV finanszírozásáról nem a saját álláspontját ismertette, hanem a kormány döntését. A végén azért Lázár nem bírta ki, hogy lazán ne szúrjon oda Tarlósnak: "Amikor polgármester voltam, én a városommal foglalkoztam, és nem ellenségkereséssel. De ő dolga, lelke rajta."

Előzőleg kijelentette: a kormány átvállal 52,3 milliárd forintnyi, a BKV korábbi finanszírozását szolgáló hitelt a fővárostól, egyúttal kezességet vállal 60 milliárd forint összegben a 3-as metró felújításának érdekében – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta: döntöttek arról, hogy a következő években a BKV mennyi pénzt kap. Eszerint 2016-ban 40 milliárd forintot, 2017-ben 37 milliárdot, 2018-ban pedig 33 milliárdot. A számok azt jelzik – tette hozzá –, hogy a hitelátvállalás után nincs szükség az évi 3-5 milliárdos hiteltörlesztésre.