Budapest

A Főmterv tervezi a 3-as metró felújítását

2014. augusztus 11., 08:57 Módosítva: 2014.08.11 13:30
19

Elsimult a francia adóhatósággal az a kis bürökratikus probléma , ami miatt a kihirdetés több, mint egy hónapot késett: megérkezett Párizsból a tenderen vesztes cég nullás adóigazolása. A BKK péntek délutáni igazgatósági ülésén végre kimondhatták, hogy a győztes a Főmterv. A tervezőcég 1,85 milliárd forintért 2015 végéig elkészíti a kiviteli terveket, a felújítás majd 2016-ban kezdődik, ha minden jól megy.

Nem úgy, mint a tervezői pályázatnál, ami először eredménytelen lett, mert az indulók drágábban vállalták a munkát, mint azt a főváros és a BKK várta. Nem is kevéssel, 1,2 milliárd forinttal kellett megemelni a keretet (az unió 635 millió forint támogatást biztosít). A pluszpénzt június végén nyögte ki a fővárosi közgyűlés, de a pályázat eredményének a kihirdetése a fent említett okok miatt csúszott.

Tovább

Aknavetőgránátot találtak a Nagy Lajos király útján

2014. augusztus 8., 16:42 Módosítva: 2014.08.08 18:37
8

Találtak egy második világháborús aknavetőgránátot a XIV. kerületi Nagy Lajos király útján, a 3-as, 62-es villamospálya átépítése közben péntek délután, a környéket egy időre lezárták - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede. A Nagy Lajos király útja 174. előtt került elő a 82 milliméter átmérőjű, kilőtt szovjet gránát. Mivel nem volt benne gyújtószerkezet, elszállítják a Magyar Honvédség központi gyűjtőjébe, ahol később megsemmisítik.

Néhány percre, amíg a tűzszerészek megállapították, hogy szállítható-e a gránát, 100 méteres szakaszon lezárták az utat mind a gépjármű, mind pedig a gyalogosforgalom elől.

Kisiklott egy villamos Újpesten

2014. augusztus 8., 16:03 Módosítva: 2014.08.08 22:20
16

A 12-es villamos helyett teljes vonalon, a 14-es villamos helyett pedig a Káposztásmegyer, Megyeri út és Angyalföld kocsiszín között pótlóbuszok közlekednek egy villamos kisiklása miatt - jelentette a BKK délután három óra körül. 

50 futballpályányi buszgarázst ad el a BKV

2014. augusztus 8., 13:04 Módosítva: 2016.09.27 19:24
162

Felhívást tett közzé a BKV a tulajdonában álló négy buszos telephely értékesítésére. Ezek szerint eladó vagy bérbeadó a cinkotai, a dél-pesti, az óbudai és a kelenföld autóbusz-telephely.

Mint a felhívásban olvasható, mind a négy telephely jelenleg autóbuszgarázsként funkcionál. A telephelyek bekerítettek, azokon iroda és műhely épületek, szerelőcsarnokok, szociális épületek, autómosó berendezés, üzemanyagtöltő berendezés, valamint jelentős nagyságú, az autóbuszok tárolására szolgáló burkolt területek találhatók.

A Kelenföldi Buszgarázs
A Kelenföldi Buszgarázs
Fotó: Nagy Attila / Index

A négy telephely összesen 35 hektárnyi területet ad ki, ami hozzávetőleg megegyezik 50 futballpálya nagyságával.

A VEKE a Facebook-oldalán így kommentálja a történteket:

„A BKV sorban veszíti el autóbuszos piacait, és most már a hozzá tartozó önkormányzati vagyont is. Mindez szöges ellentétben történik az eredetileg elhatározott szakmai megoldással, miszerint az újonnan belépő buszos vállalkozásoknak a BKV telephelyeinek átvételével, azok felújításával együtt kellett volna vállalkozniuk. Ehhez képest a BKK enged új telephelyeket nyitni, miközben a közvagyont hagyják lerohadni, sőt, akár áron alul meg is szabadulnának tőle. A »hasznosítási javaslatokat« várják, hogy aztán aszerint írhassák ki a közbeszerzést.”

Így mentették ki a Dunába ugró srácot

2014. augusztus 7., 22:28 Módosítva: 2014.08.09 13:13
161

Ahogy csütörtök este hírt adtunk róla, egy fiatalember a Szabadság hídról ruhástól a Dunába pottyant, majd a rendőrségnek sikerült kimentenie. Egy olvasónk, Nagy Bajnok Tamás videóra vette a mentést, és elküldte nekünk. Érdemes HD-ban nézni:

Az eset 18:58-kor történt - írta a videó mellé olvasónk, aki a ruhában tempózó fiatalembert a Szabadság híd utáni második mólónál vette észre. Az ember próbált kiúszni a Dunából, de csak a CET előtti fűzfákban tudott megkapaszkodni. A vízi rendőrség megérkezett, és kimentették.

A videó készítője szerint a Szabadság hídon több embertől jegyzőkönyvet vettek fel közvetlenül ezután, ezért úgy véli, onnan esett vagy ugrott be a vízbe.

A 3-as metróról egyeztet Seszták és Tarlós

2014. augusztus 6., 16:01 Módosítva: 2014.08.07 07:38
2

Megkezdte az M3-as metró felújításáról szóló egyeztetéseket Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Tarlós István Budapest főpolgármestere szerdán Budapesten - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya az MTI-vel.

A miniszter és a főpolgármester egyetértett abban, hogy a naponta több mint félmillió utast szállító vonal rekonstrukciója a tartósan biztonságos működéshez elengedhetetlenül szükséges - írja az NFM közleménye, hozzátéve: a helyreállítás mielőbbi megindítása érdekében áttekintették az infrastruktúra és a járművek javítására, cseréjére vonatkozó lehetséges általános javaslatokat. 

A kormány július 30-i ülésén döntött arról, hogy a metróvonal indokolt felújításához engedélyezi a hitelfelvételt a főváros számára, amelyet kész állami garanciával segíteni - emlékeztetett az NFM.

Spontán strand lett a metrómegállóból

2014. augusztus 6., 14:05 Módosítva: 2014.08.07 12:33
12666

Melegebb napokon rendszeresen fürdőznek a gyerekek a 4-es metró II. János Pál Pápa téri megállójának „medencéjében”. „Egészen kicsi gyerekeket is hoznak a szüleik pancsolni benne” – írta egy olvasónk. A városiak leleménye nem ismer határokat, a medencéhez még csúszdát is kínál a metróállomás lejárójának ferde teteje.

Tovább

Méregdrága Siemens buszok zizegnek majd a Várban

2014. augusztus 6., 08:19 Módosítva: 2014.08.06 16:08
280

A Bécsben már jól ismert Siemens-Rampini típusú elektromos buszok jöhetnek Budapestre is, ha a BKK igazgatósága jóváhagyja pénteki ülésén a busztender végeredményét. Az itthon a Rábával is kiegészülő gyártó azért esélyes a győzelemre, mert övé az egyetlen érvényes ajánlat a pályázaton. Ha ősszel megkötik a szerződést, jövő tavaszra hét darab elektromos busz érkezhet a vári vonalakra, valamint további 14, ha a szerződést meghosszabbítják.

A BKK jóváhagyása után még a kormánynak is döntenie kell arról, hogy ad-e pénzt a buszokra az uniós keretből, a közlekedési cégnek ugyanis nincs forrása a darabonként 185 millió forintos midibuszokra. Mivel a miniszterelnökség a tervek szerint a Várba költözik, lehet abban bízni, hogy a kormány is pozitívan áll a beszerzéshez. A Várban jelenleg közlekedő régi buszok állapota ugyanis tarthatatlan. Ráadásul a 415-ös Ikarusok évente 30-35 tonna szén-dioxidot bocsátanak ki. 

Egy elektromos busz ára a dízelbuszok háromszorosa a piacon. Az üzemeltetés ugyan olcsóbb, és környezetbarátabb is, de összességében a dízel még mindig jobb gazdasági alternatíva. Kivéve, ha a beszerzést presztízsszempontok vezérlik. A Vár jelenleg is kiemelt turisztikai körzet, de a miniszterelnökség odaköltözésével és a Várkertbazár megnyitásával még inkább azzá válik.

Tovább

Beszakadt az út egy kamion alatt a józsefvárosi Golgota térnél

2014. augusztus 4., 17:34 Módosítva: 2014.08.04 20:46
3

Beszakadt az úttest egy szigetelőanyagot szállító kamion alatt Budapest VIII. kerületében, a Golgota tér Vajda Péter utca felőli oldalán, közölte hétfő délután a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Katasztrófavédelem szóvivője azt mondta az Indexnek, kicsivel délután kettő óra előtt érkezett hozzájuk a riasztás. Miután kiérkeztek a helyszínre, a tűzoltóautó darujával kiemelték az árokból a kamiont. Ezután átadták a helyszínt a csatornázási művek szakembernek és a rendőrség munkatársainak.

A rendőrök estére körülbójázták a beszakadt úttestet.

Tarlós méltó ellenfelet kap

2014. augusztus 4., 16:54 Módosítva: 2014.08.05 15:53
170

Az Együtt-PM, az MSZP és a DK hétfőn megint összeült az őszi budapesti választásokról beszélni, négy órán át egyeztettek, és utána Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke bejelentette, elkészült a baloldali pártok megállapodástervezete.  24 órán belül döntenek a tervezetről a pártok vezetői testületei, a részleteket szerdán hozzák nyilvánosságra. Szigetvári szerint a tervezet rendezi a kerületi kérdéseket és a főpolgármester-jelölt személyének kérdését. Utóbbiról annyit mondott: jó esély van arra, hogy Tarlós István főpolgármester méltó ellenfelet kap. Szigetvári szerint a tervezet végleges, azon változtatgatni tovább már nem lehet, a pártoknak igent vagy nemet kell mondaniuk rá.

múlt hét végére befagyott ellenzéki tárgyalásokat az Index forrásai szerint két engedménnyel sikerült kilendíteni a holtpontról. Az egyik, hogy az Együtt-PM elengedte a 18. kerületet, ahol tehát az MSZP állít polgármester-jelöltet, Szaniszló Sándor személyében. A másik pedig, hogy a DK az Együtt kompenzálására belement abba, hogy Gyurcsány Ferenc művészbarátja, a színész-rendező Balázsovits Lajos helyett egy Bajnai-közeli figura legyen a közös főpolgármester-jelölt.

Falus Ferenc a kihívó

Ennek értelmében Falus Ferenc, a korábbi országos tisztifőorvos lett Tarlós István kihívója. Falus korábban az MSZP tagja volt, később a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület alapítói között volt. Az Együtt-PM eredetileg a II. kerületi polgármesteri címért indította volna. A Népszabadság értesülését Falus indításáról ellenzéki források az Indexnek is megerősítették. Az egyik párt egy vezető politikus úgy fogalmazott, Falus Ferencet mindhárman magukénak tudják érezni: még a DK is, hiszen Falus Gyurcsány Ferenc közeli, bizalmi emberének számított a kormányzása alatt. Egy másik politikus név nélkül úgy fogalmazott, Falus Ferenc meg tudja szólítani a baloldali világot, és jobban felépíthető jelölt, mint Balázsovits.

Úgy tudjuk, a főpolgármester-helyettesek kérdése nem került elő.

4-4-1

A három pártban kilenc körzetről gondolják úgy, hogy elég biztosan nyerhető. Ezekről végül 4-4-1 arányban állapodtak meg, az egyezkedés ezen részével az Együtt-PM járt a legrosszabbul.

  • Az MSZP által vezetett három kerületben újráznának polgármestereik: a XIII. kerületben Tóth József, a XIX. kerületben Gajda Péter, a XX. kerületben Szabados Ákos. Negyedik nyerhető körzetük Újpest, azaz a IV. kerület lett, itt Trippon Norbert indul.
  • A DK állít polgármesterjelöltet a VII., a X., a XV. és a XXI. kerületekben. Hetedik kerületi jelöltjükről holnap döntenek, egyelőre három név is a pakliban van, a másik két párt számára mindegyik elfogadható. Kőbányán Élő Norberté a jelöltség, a XV. kerületben pedig a négy éve a helyi MSZP-vel összebalhézó Hajdu László volt polgármester térhet vissza. 2010-ben a baloldal azért bukta a kerületet, mert Hajdu civilként elindult a szocialisták ellen. Csepelt pedig Horváth Gyula helyi DK-elnök, volt MSZP-s alpolgármester hódíthatja vissza Németh Szilárdtól.
  • Rajtuk kívül még a XI. kerletben reaktivált Molnár Gyulának is lehetnek esélyei.
  • Az Együtt-PM egyetlen igazán jó kerülete végül a XIV., tehát Zugló lett, ahol Karácsony Gergely a jelölt.
  • A tárgyalások során nagy vita volt arról, hogyan osszák el a zuglói önkormányzati képviselőjelölti helyeket a pártok, az MSZP ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy ők adják a jelöltek többségét. Végül 8-4-2-1 arányban sikerült a pártoknak megállapodniuk, ahol az utolsó szám az LMP-vel szakító Várnai Lászlót jelenti. Várnait a három párt ugyan nem tudja támogatni, de nem is állítanak ellenjelöltet vele szemben. Egyik forrásunk szerint azért döntöttek így, mert Várnai máskülönben kilátásba helyezte, hogy egy civil szervezet támogatásával elindul a kerületben polgármesterjelöltként, ami jelentősen ronthatta volna Karácsony esélyeit. Ennek a cikknek a megjelenése után blogján Várnai László azonban úgy reagált, vele senki nem egyezett meg, a CivilZugló Egyesület pedig három egyéni önkormányzati képviselői helyet és egy alpolgármesteri pozíciót kér az együttműködésért. Várnai elképzelése szerint tehát a 15 körzetet 5-4-3-3 arányban kellene elosztaniuk.
  • A 13. kerületben végül engedményt tettek a szocialisták. Eredetileg azzal a nem éppen gáláns ajánlattal álltak elő, hogy 15-0-0 arányban osszák fel az önkormányzati képviselői helyeket, ebből végül 9-3-3 lett.
  • Az Együtt-PM azzal vigasztalja magát, hogy bár egyetlen szinte biztosan nyerhető körzetük van csak, de akad három hely, ahol esetleg még befuthat a jelöltjük. Ezek a IX. kerület (Gegessy Ferenc volt SZDSZ-es polgármester a jelölt), a VI. kerület (itt Kiss Róbertet indítják) és a III. kerület, ahol a PM-es Béres András lehet a jelölt.
    A Belvárosban Juhász Péter Együtt-társelnök már inkább csak a tisztes helytállásban bízhat.

A megállapodástervezet szerint tehát a három ellenzéki párt nem közös jelölteket állít, hanem koordinált jelöltállításban egyeznek meg. 15 kerületben sikerült megoldani, hogy egyetlen baloldali polgármesterjelölt legyen csak, és a három párt ezekben a kerületekben nagyjából egyenlő arányban ad jelöltet, miközben az MSZP-nek, az Együttnek és a DK-nak is önálló kompenzációs listája lesz.

Újra végig jár a 4-es, 6-os

2014. augusztus 1., 15:59 Módosítva: 2014.08.01 18:22
1

Újra a teljes vonalon járnak a 4-es és 6-os villamosok – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) péntek délután a Facebook-oldalán.

Az Országos Mentőszolgálat korábbi tájékoztatása szerint a villamos halálra gázolt egy idős nőt a Margit híd budai hídfőjénél.

Az utasokat a Széll Kálmán tér és a Jászai Mari tér között pótlóbuszok szállították.

Így mentett életet egy BKV-sofőr

2014. augusztus 1., 13:33 Módosítva: 2014.08.01 17:43
735

Múlt csütörtökön éppen indultam volna a 277-es járattal a Bosnyák tér irányából az Örs vezér tér felé, de még megvártam, hogy egy bácsi elérje a buszt és felszálljon. Közvetlenül indulás után a tükörből arra lettem figyelmes, hogy nagyon rosszul van az úr. Azonnal kiszálltam a vezetőfülkéből, és az ilyenkor fontos kérdéseket feltettem neki: cukorbeteg-e, magas-e a vérnyomása, szed-e valamilyen gyógyszert, mit érez?

- mesélte a buszsofőr egy bkv.hu-n megjelent interjúban.

Az idős férfi azonban annyira rosszul volt, hogy már nem tudott válaszolni, majd látszott, hogy eszméletét veszti és elkezdett összecsuklani. A többi utas segített lefektetni a padlóra, majd a sofőr ajtót nyitott és  megkérdezte a téren állókat, hogy van-e egészségügyis a közelben, de sajnos nem volt. Közben úgynevezett hármas érzékeléssel megállapította, hogy nem mozog a bácsi mellkasa, nem fúj ki levegőt, valamint a pulzusát sem érezte, így mellkasi kompresszióval és egy utas segítségével befúvással tartották fenn a keringést a mentők kiérkezéséig, akiket már újraélesztéshez hívtak.

A mentők hamar kiértek, 4-5 perc telhetett el. Ahogy megérkeztek, átvették az urat, akit defibrillátor segítségével újraélesztettek. A mentők a végén megköszönték a sofőr szakszerű segítségét.

Nem szeretnék hétköznapi hőssé válni, a mentősöké volt a nagy szerep, mi csak megpróbáltuk a mentők kiérkezéséig mesterségesen biztosítani a keringést.

- mondta a buszsofőr.

Megnyitották a Kodály Köröndi megállót

2014. július 30., 16:02 Módosítva: 2014.07.30 20:07
2

Szerda délután fél négytől újra megállnak a buszok és a metró a Kodály Köröndön. Az elmúlt két hétben a kigyulladt Andrássy úti ház miatt zárta le a rendőrség az állomás környékét. A 105-ös és a 979-es buszt érintette a lezárás, szerdától újra mindkét irányban megállnak a téren, közölte a BKK.

Illés: Tarlós ne csonkolja a fákat!

2014. július 30., 15:02 Módosítva: 2014.07.31 00:06
80

Ha végignéz az ember a III. kerületi Zaránd utcán, gyönyörű fasort lát, de ha ugyanott a Rozgonyi Piroska utca felé fordul, meredező facsonkok szegélyezik az utat, indokolta Illés Zoltán, volt fideszes környezetvédelmi államtitkár a helyszínre összehívott sajtótájékoztatót lapunknak.

Hozzátette: a fákat a fővárosi önkormányzat cége, a Főkert csonkolja barbár módon. Ehhez a fővárosi főjegyző engedélye kellene, de ha van is ilyen engedély, Illés szerint vegetációs időszakban akkor is szakmaiatlannak számít a vágás.

Illés úgy véli, hogy ha beteg egy fa, akkor a lombkorona megfelelő kezelése a jó megoldás, igaz, ez tízszer annyiba kerül, mint a csonkolás. Ezért felszólítja Tarlós István főpolgármestert, hogy szüntessék be a (fővárosban több helyen is tapasztalt) eddigi gyakorlatot, és adjon több pénzt a fák kezelésre.

Illés szerint a Főkertnek az a hivatkozása, hogy lényegében életveszélyelhárítást folytatnak, csak egyszerű falvédő szöveg, semmilyen életveszély nincs. Az, hogy májusban kidőlt egy fa, nem jogalap, az összes fa csonkolására.

Az ügyben keressük a fővárosi önkormányzatot és a Főkertet.

Tovább

Újra Staudt lesz a Jobbik főpolgármester-jelöltje

2014. július 29., 15:19 Módosítva: 2014.07.29 19:10
27

Információink szerint a Jobbik elnöksége hétfői ülésén eldőlt, hogy a párt 2010 után ismét Staudt Gábort indítja a főpolgármesteri posztért. Staudt mellett felmerült még Volner János, a Jobbik alelnökének, Szilágyi György, a párt budapesti elnökének, Gyöngyössy Márton országgyűlési képviselőnek és Hegedűs Lórántnénak a neve is. A párt gőzerővel dolgozik az új Budapest-programon.

Staudt 2010-ben 7,27%-kal a 4. helyet csípte el a főpolgármester-jelöltek között, a harmadik Jávor Benedek (9,89%), a második Horváth Csaba (29,4%), és a győztes Tarlós István (53,3%) mögött. A 2010-es választás előtt készült Staudt-interjúnkat itt olvashatja.

Hihetetlen, miért áll a 3-as metró felújítása

2014. július 29., 09:23 Módosítva: 2014.07.29 23:58
473

A 3-as metró felújításának pozitív híreitől ott búcsúztunk el, amikor a Fővárosi Közgyűlés további 1,2 milliárd forintot szavazott meg a 635 milliós uniós forrás mellé a terveztetésre. A tervezésre kiírt pályázaton ugyanis kiderült, hogy az indulók drágábban vállalták a munkát, mint azt a főváros és a BKK várta. Az összeg végül előállt, a pályázatot tárgyalásos úton lezárták, a BKK július 2-án meghozta a döntést: a Főmterv végzi el a tervezést 1,835 milliárd forintért. A másik induló, a (francia) Systra – MHV-Cosinus ennél drágább ajánlatot tett.

Mi köze ehhez a Miniszterelnökségnek?

 Mivel a terveztetés részben uniós forrásból lesz finanszírozva, az eljárás Miniszterelnökség Közbeszerzés Felügyeleti Főosztálya (ME KFF) általi minőségbiztosítása szükséges. Ez a minőségbiztosítás jogszabály alapján kötelező, az uniós források szabályszerű felhasználása miatt.

Az eredményt azonban nem hirdethették ki, a Miniszterelnökség Közbeszerzés Felügyeleti Főosztálya közbeszólt, és hiánypótlással többek között olyan papírokat követelt, mint a Systra franciaországi adóhatósága által kiállított közhiteles „nullás” adóigazolás. Azaz hogy a vesztes csoport francia tagja nem tartozik otthon az adóhatóságnak. Az adatnak az eljárás során valóban meg kell lennie, de az, hogy az eljárás lezárta után a vesztes cégtől követelik, az egyes vélemények szerint enyhén szólva túlzó bürokratizmus.

Megkérdeztük a BKK-t, ahol elmondták, hogy a hiánypótlások teljesítését követően a Miniszterelnökség a lefolytatott közbeszerzési eljárás szabályosságáról tanúsítványt állít ki, ennek birtokában köthető meg a nyertes tervezővel a vállalkozási szerződés. Erre várhatóan augusztus elején kerül sor, a tervezés ezt követően indulhat meg.

Tehát a tervezés legalább egy hónapot csúszik. Úgy, hogy közben minden szereplő – az aktuálisan bekövetkező metrófüstölésnél – buzgón bizonygatja, hogy teljes mellszélességgel támogatja a felújítást. A rekonstrukció egyébként leghamarabb a tervezés befejezése után, 2015 második felében kezdődhet meg.

Kerestük a Miniszterelnökséget is az ügyben, de nem kaptunk választ.

Frissítés:

Nem sokkal a cikk élesítése után megjött a válasz, ami szerint a kormány elkötelezett a 3-as metró felújítása mellett, ezért döntött arról, hogy a beruházáshoz bankgaranciát biztosít a főváros részére. A részletekről már a szerdai kormányülésen tárgyal a kabinet. A megoldás csak a hatályos eljárásrendi szabályok betartásával található meg.

A fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárságon hozzátették: július 15-én javaslatot tettek a BKK-nak, hogy válasszanak: kérjenek a franciáktól hiánypótlást, vagy ha nem tartják szükségesnek azt, hirdessenek eredményt, mindkét lépést elfogadják. A BKK maga döntött a hiánypótlás kérése mellett.

Kirúgják a biciklisgázoló buszsofőrt

2014. július 25., 09:59 Módosítva: 2014.07.26 10:10
3140

Mától nem vezethet az a buszsofőr, aki a Thököly úton egy buszsávval közös kerékpársávban leszorított egy biciklist, és továbbhajtott. A biciklis eltalálta a korlátot a jobb mellkasával, eltörte hét bordáját, azok átszúrták a tüdejét, légmelle lett, és levált a tüdeje egy része. Öt napot töltött az intenzíven, és aztán három hetet a kórházban. Legalább még egy hónap, mire képes lesz ismét dolgozni, de az orvosok szerint teljesen meg fog gyógyulni. A kerékpáros videóra vette az esetet. 

A videóból egyértelműen látható, hogy a busz több százméteren át követi a kerékpárost, majd lényegében tiszta fogalmi helyzetben, ahol bőven volt helye az előzésre, az orrával a járdára löki fel a biciklist. Ezt követően lassítás nélkül továbbhajt.

Úgy tudjuk, hogy a sofőr az eset után azt állította, nem vette észre a kerékpárost. Az utasok azonban látták, mi történt, és miután szóvá tették, a vezető a következő megállótól ment vissza a helyszínre.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy személyes véleménye szerint a buszsofőrnek nincs helye a BKV-nál. Észre kellett volna vennie, hogy elütött egy biciklist és nem szabadott volna továbbhajtania. (A rendőrségnek és magának a sofőrnek is egy utas jelezte, mi történt. A busz a következő megállónál állt félre.) A rendőrség cserbenhagyásos gázolás miatt eljárást folytat a sofőr ellen.

Mint megtudtuk, a sofőrt csak azért mától tiltják el a volántól, mert az esetet eddig csak egy sima kerékpárosbalesetként kezelték a BKV-nál. A videó nyilvánosságra kerülése után jöttek rá, hogy másról lehet szó. A BKV munkáltatói eljárást indított a buszsofőr ellen. 

Vitézy hozzátette, hogy szerinte a baleset ellenére sincs probléma a buszsávval közös kerékpársáv forgalmi megoldással. Sok helyen van ilyen Budapesten, és a nyugat-európai nagyvárosokban is. Ha minimálisan be van tartva az együttélés szabályrendszere, akkor nem lehet gond. Nem veszélyesebb mint bármilyen hasonló forgalmi helyzet, ahol egymásra oda kell figyelni a közlekedőknek.

Ki viszi a hármashatárhegyi repteret?

2014. július 25., 07:28 Módosítva: 2014.07.25 13:02
225

Anyósomék kutyát szoktak sétáltatni a hármashatárhegyi reptéren, a dobermann még kilátszik a fűből, a foxi már nem

– érzékeltette az idő múlását egy helyi kapcsolatokkal rendelkező kolléga.

A legkisebb, de legjobb adottságú fővárosi sportcélú sportrepülőtérnek 81 év működés után idén májusban vonta be a repülési engedélyét a légügyi hatóság. Azóta csak a madarak szálldosnak a füves pálya felett. Az engedély bevonásának az volt az oka, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., az ingatlan tulajdonosa szerződést bontott a reptér üzemeltetőjével, a Műegyetem Sportrepülő Egyesülettel, ami ezt a felmondást nem fogadta el. A hatóság szerint az ingatlanvita veszélyezteti a biztonságos üzemeltetést, ezért nem lehet repülni.

A Műegyetem Sportrepülő Egyesület húsz éve üzemelteti a hármashatárhegyi repteret egy vagyonkezelési szerződés alapján, de a terület már 1933 óta leszállóhelynek számít. Komlós Vilmos repülőtérvezető szerint az értékes telek kell valakinek, ezért akarja az állam kiszorítani őket az ingatlanról. Az ellentétről röviden annyit, hogy 2013-ban derült égből villámcsapásként érkezett az egyesület részére egy levél az MNV-től, hogy nem fizettek, menjenek, amerre látnak. Ezt az egyesület bíróságon megtámadta, mivel kimaradt a vagyonkezelési szerződésben meghatározott egyeztetési fázis, jelenleg is folyik a per.

Az állam is mozgósított. Először idén március közepén a természetvédelmi hatóság emberei vizsgálták a környéket, majd kimondták, hogy az egyesület engedélytől eltérő tevékenységet, hulladékgazdálkodást végez, sőt megkárosította a természetet. Ezt arra alapozták, hogy az egyesület – többek között építési törmelékkel – feltölti a reptér gödreit. Az egyesület szerint erre korábban engedélyt kaptak. Azután érkezett a légügyi hatóság engedélymegvonása.

Az MNV korábbi közleményeiből két konkrétum körvonalazódik. Az egyik az, hogy az egyesület nem számolt el évi négymillió forinttal, amit a szerződés értelmében a terület állagmegóvására kellett fordítania, ezért a felmondás. A másik pedig egy homályos cél: a területet az MNV szeretné visszaadni a kirándulóknak. 

Komlós Vilmos szerint a kerítés nélküli területen eddig is szabadon mozoghattak a kirándulók. A hiányolt elszámolásokat pedig idén év elején beadták az MNV-nek, de azóta sem kaptak választ rá.

A jelenlegi patthelyzetet az kavarta fel szerdán, hogy Seszták Miklós fejlesztési miniszter válaszolt Staudt Gábor jobbikos parlamenti képviselő írásbeli kérdésére, amiben a képviselő azt feszegette, mi a célja az államnak a reptérrel, miért veszi el azt a sportrepülőktől. A válaszból az derül ki, hogy az államnak tulajdonképpen semmi célja sincs a területtel. Illetve az, hogy az Ultrakönnyű Repülésért Sportegyesület ideiglenes engedélyt kért 2014-re a reptér üzemeltetésére.

Megkerestük Komáromi Gábort, az Ultrakönnyű Repülésért Sportegyesület elnökét, aki elmondta: az engedélyt azért kérték, hogy legalább ők tudják használni a repteret, de még választ sem kaptak. Csak a pályát, azaz a füvet használnák, mert zsúfoltak a Budapest környéki repterek. Egyelőre nincsenek konkrét hosszabb távú terveik, homály fedi, mi lesz a későbbiekben, fogalmazott Komáromi Gábor.

Nem jár az M2-es metró

2014. július 24., 19:34 Módosítva: 2014.07.25 00:19
32

Az M2-es metró helyett a vonal teljes hosszán autóbuszok járnak – közölte a BKK csütörtök délután.

Frissítés: A metró este nyolc körül újraindult, a BKK közölte: az eset pontos okát még vizsgálják a szakemberek.

A metró leállítására a rádiókommunikációs rendszer meghibásodása miatt, forgalombiztonsági okokból került sor. Az autóbuszok a Déli pályaudvar és az Örs vezér tere között teljes vonalhosszban pótolták az M2-es metrót, közölte a BKK.

A közlemény szerint a metróvonalon több mint 50 pótlóbusz állt forgalomba. A metróról az utasokat forgalombiztonsági okokból minden állomáson leszállították. A metró üzemzavara idején baleset nem történt.

Pom Pom játszótér épül a Naphegyen

2014. július 24., 15:32 Módosítva: 2014.07.24 20:29
142

Szerdán kezdődtek meg az építési munkálatok a Naphegy téren, ahol az I. kerületi önkormányzat újabb mesés, tematikus játszóteret épít, ezúttal Csukás István és Sajdik Ferenc Pom Pom meséi című sorozatának elemeiből.

Az egyker blog szerint lesz itt Radírpók mászóka és Szomorú Szamovár ivókút, Festéktüsszentő Hapci Benő, Madárvédő Golyókapkodó és Gombóc Artúr házikója is, egy padon pedig Picúr és Pom Pom várja majd a gyerekeket. A köralakú játszótér kerítésére 7 mese vázlatát is felrakják, többek között az Órarugó Gerincű Felpattanó történetét.

Nagyításért kattintson!
Nagyításért kattintson!
Fotó: Egyker.blog.hu

A már meglévő játszótér átalakítását a kivitelező úgy vállalta, hogy lehetőség szerint csak részlegesen kelljen lezárni a területet. Az utolsó simítások augusztus második felére várhatóak.

Az önkormányzat a gellérthegyi Vuk játszóteret is kibővíti egy rókalyukkal és Karak odújával.

A távolban felsír egy 4-es metró

2014. július 24., 11:58 Módosítva: 2014.07.24 22:57
353

A kelenföldi végállomásnál, ahol kijönnek a metrók az alagútból és mennek a telephelyre, több mint 45 család kel fel éjfélkor vagy hajnal 4-kor arra, hogy csikorognak a szerelvények, írta olvasónk.

Mint írja, beszélt már a DBR-rel, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi és Vizügyi Felügyelőséggel, de mindenhol azt mondták, hogy türelmet kérnek. 

Sajnos nem mindenkinek telik klímára, hogy csukott ablaknál aludjon, hogy legyen ideje várni, amire talán csinálnak valamit. Mindig más kifogást kapunk. Egyszer az a baj, hogy esett az eső, egyszer az a baj, hogy meleg van, lassan már azért is csikorognak, mert használjuk a metrót.

– teszi hozzá.

A DBR Metró Projekt Igazgatóság a probléma felvetésére hol azt válaszolta olvasónknak, hogy

Tisztában vagyunk a jelenséggel: a járműtelepen a vágányok kis sugarú ívében a vonatkerekek karimája és a sínfej oldala közötti súrlódástól csikorgó hang keletkezik. Egy-egy csikorduláson kívül azonban a vonatok csendben közlekedtek.

Hol azt, hogy

Az elmúlt napok esős időjárása hatására sajnos a kenőréteg lemosódott a sínek oldaláról, és újra tapasztalható a kellemetlen csikorgó hang.

Hol pedig azt, hogy 

Az üzemeltető elrendelte a kritikus szakaszon a sínek napi rendszerességű kézi kenését, az esőre nem érzékeny anyaggal. Foglalkozunk továbbá olyan fix telepítésű sínkenő berendezés elhelyezésével, amely véglegesen megoldhatja a problémát.

Olvasónk szerint ennek ellenére a szerelvény továbbra is csikorog.

Frissítés: birtokvédelmi eljárás is indult  

Egy másik olvasónk, Gábor már birtokvédelmi eljárást indított a csikorgó metrók miatt. Videót is küldött:

Mint írja, 

3 társasház van közvetlenül a járműtelep mellett, egyenként 165 lakással, ezek szinte mindegyikében hallani az említett zajt. A többi környékbeli házról nem tudok, de feltételezem, hasonló a helyzet. Én is végigleveleztem az összes hivatalt, ugyanazt a választ kaptam. A 4-es metró projektigazgatósággal annyit leveleztem, hogy már válaszra sem méltatnak.

BKK: A víz utat talált magának

2014. július 23., 17:58 Módosítva: 2014.07.24 09:15
25

Ahogy arról kedden beszámoltunk, a BKK alaujárói és megállói több helyen nem bírták a brutális esőzést, az utasok áztak a megállókban. Többek között az 1-es villamos új megállói is beáztak a tető illesztési pontjainál (a Szentlélek téri, a Flórián téri és a Lehel úti megállóból is érkezett hozzánk ilyen beszámoló), ami azért is kínos, mert ezeknek a megállóknak éppen a vízbiztosság volt az egyik leginkább hangsúlyozott előnye.

Az új megállókkal már a korábbi heves esőzéseknél is voltak gondok, de azóta ezeket kijavították.

Azonban a víz most utat talált magának a következő hibapontig

– írta megkeresésünkre a BKK. A hiba okáról ennél többet nem árultak el.

Tovább

Folyóvá alakult a villamospálya

2014. július 22., 22:43 Módosítva: 2014.07.23 14:19
379

Pótlóbusz közlekedik az 50-es villamos helyett Villanytelep és Szarvas csárda tér között, mert a heves esőzés miatt víz öntötte el a villamospályát - írja a BKK.

10577213 716163098442181 2074695398182784821 n
Fotó: Bkk

Kérik az utasok türelmét és megértését.

Parkoló autóra dőlt a fa a nyolckerben

2014. július 22., 21:39 Módosítva: 2014.07.23 08:22
4

A VIII. kerületben, a Nagyfuvaros utcában egy parkoló autóra dőlt rá egy fa - számolt be az esetről olvasónk, Heni. A fa az egész napos eső következtében tört el.

fotó 3
Fotó: Olvasónk

Beázik az új aluljáró a Kálvin téren

2014. július 22., 18:53 Módosítva: 2014.07.23 14:00
2869

Az 1-es villamos felújítása után az Árpád hídon a vágányokon összegyűlt vizet az alatta lévő HÉV-megállóra eresztik. "Instant zuhany" - írta olvasónk az alábbi képek kíséretében.

A BKK szerint a perontetők beázását a felújítást végző vállalkozó korábban javította, azonban újabb javítások szükségesek, a helyzetet ők sem tartják elfogadhatónak. A hiba javítására utasították a kivitelezőt, a szükséges javításokat garanciálisan el fogja végezni.

Az Árpád híd vízelvezetési rendszere a villamospályáról a vizet a hídszerkezet alá vezeti, azzal a céllal, hogy a tartószerkezet ne ázzon. Ez a vízelvezető rendszer a villamosfelújítás előtt nem, vagy nem elégségesen működött, emiatt egyrészt a víz megállt a villamospályán, másrészt a híd tartószerkezete ázott. A vízelvezető rendszer felújításával a víz a híd alá kerül koncentráltan, ami a Duna felett nem okoz problémát. A Szentlélek téri hév peronnál a koncentrált esővíz, csak nagy intenzitású csapadék esetén jelentkezik. A kivitelezővel megvizsgáljuk a vízelvezetés áthelyezését, korrekcióját és javítjuk. 

- olvasható kérdésünkre küldött válaszukban. 

Egy másik beázásról is kaptunk ma képet: a Kálvin téren, a két metrót összekötő alagút M4 felőli végén fentről csöpög a víz. "Volt egyszer egy vadnyugatot idéző sebességgel" - jellemezte a kép küldője.

A BKK szerint nem az esőzés miatt volt víz az alagútban. 

Az M4-es metró Kálvin téri állomásához kapcsolódó új aluljárórész gépházában található egy csatornavíz-átemelő szivattyú. Múlt csütörtökön egy, a metróállomással szomszédos – magántulajdonú - ingatlanban dugulás-elhárítás zajlott, melynek során túlnyomás keletkezett a rendszerben, s ennek hatására meghibásodott a metróállomás gépházában található csatornavíz-átemelő szivattyú. A csatornavíz a megnyílt csőkötéseken keresztül szivárogni kezdett. A víz az állomás közbenső födémén keresztül elérte az állomás peronszintjét, illetve a még mélyebben található összekötő folyosót is. A szivárgó csatornavizet kiszivattyúzták a szakemberek, majd elhárították a hibát. Az esemény utóhatásaként volt ma még tapasztalható a legmélyebb ponton - ahogy az a cikkükből is kiderül - minimális csöpögés, melynek takarítása folyamatosan zajlott. Ekkor készülhetett a beküldött fotó is.

Az 1-esnél több helyen gond van

Közben kollégánk a a Flórián téri új 1-es megállóból panaszkodott, hogy csorog a fejére a víz, olvasónk szerint pedig az 1-es villamos vadonatúj, Lehel úti megállójában is minden négyzetméteren csöpögött a víz a tetőből. "Különösen szimpatikus volt a lámpatesteknél és a fölöttük lévő elektromos szerelvényeknél csöpögő víz látványa" - írta. 

A jó öreg Köki

Olvasónk már inkább mezítláb közlekedik a Kőbánya-Kispest vasútállomáson, mégis szépnek tartja, ahogy a lámpatestekből alá hull az eső:

Ön melyik megállóban ázik épp? Küldjön fotót! ugyelet@mail.index.hu.

Elkezdik bontani az Andrássy úti palotát

2014. július 22., 17:50 Módosítva: 2014.07.23 14:19
55

Az elmúlt egy hétben a katasztrófavédelem folyamatos tűzoltói felügyeletet biztosított a palotánál, hogy megszüntessék a tetőtérben a kisebb fellángolásokat, parázslásokat. Keddre biztonságosan átadhatóvá vált a helyszín, így a statikai vizsgálat alapján elrendelt bontást végző szakemberek megkezdhetik a munkát.

A statikai szakvélemény szerint az épület földszintje, első és második emelete nem balesetveszélyes, viszont az épület harmadik emeletéről lógó szerkezeti elemeket, gerendákat, bádoglemezeket el kell távolítani. Ameddig ez nem történik meg, addig csak a bontást végző munkások léphetnek a területre. A munka végeztével a lakók várhatóan visszatérhetnek ingóságaikért az épületbe.

A múlt kedden a 2400 négyzetméter alapterületű épület tetőszerkezetében keletkezett tűz, leégett a ház tetőtere és legfelső, lakatlan harmadik emelete. Az oltásában csütörtök reggelig 200 tűzoltó 50 tűzoltó gépjárművel vett részt.

A tűz valószínűleg összefügg az épületen végzett felújítási munkálatokkal.

A tűzben a lakók közül nem sérült meg senki, de több rendőrt kórházba vittek füstmérgezés, illetve kisebb égési sérülések miatt. Az épületet életveszélyessé nyilvánították, így a lakók nem térhettek vissza otthonukba. Azoknak, akik kérik, az önkormányzat biztosít ideiglenes szállást és anyagi segélyt. 

BVK: Nem úszni tanult a Paskál strandon meghalt kislány

2014. július 22., 12:13 Módosítva: 2014.07.23 00:33
9

Nem úszásoktatáson, hanem strandolni volt a budapesti Paskál strandon az a táborozó gyerekcsoport, amelynek egyik tagja, egy hétéves kislány hétfőn belefulladt a medencébe, erről közleményben tájékoztatta a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) kedden az MTI-t.

Felidézték, hogy hétfőn egy, a BVK-tól független táborozó gyermekcsoport, kísérői felügyelettel tartózkodott a Paskál strandon. A csoport nem szerződés alapján, hanem a helyszínen váltott jegyet és a gyerekek nem úszásoktatás, hanem strandolás céljából fürödtek a medencében, kísérő felügyelete mellett.

Közlésük szerint a kislány mentése a baleset észlelése után azonnal megkezdődött, azonban a másfél órás újraélesztés nem járt sikerrel.

Hangsúlyozták, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. őszinte részvétét fejezi ki a tragédiában elhunyt kisgyermek családja részére.

Bognár Kinga, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-t hétfőn arról tájékoztatta, hogy a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást, ismeretlen tettes ellen.

A táboroztató szervezet megnevezését sem a BVK, sem a rendőrség nem hozta nyilvánosságra.

Jövőre liftekkel ostromolják Buda várát a turisták

2014. július 22., 10:51 Módosítva: 2014.08.27 07:38
101

A Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztési projekt keretében a három liftet építenek a Budai Várba, írja az I. kerületi önkormányzat honlapja. A liftek az Iskola lépcsőnél, a Murad pasa bástyánál és a Gránit lépcsőnél teszik majd könnyebb és kényelmesebbé a Várba való feljutást. A tervek szerint a liftek az év végére készülnek el.

Hamarosan megjelenik a Budai Várban kialakítandó liftek kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás. Az erről szóló hirdetményt a Budavári Önkormányzat, mint a Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése projekt kedvezményezettje adta fel az Elektronikus Hirdetménykezelő Rendszerbe.

Akadálymentesítés, a Vár járműforgalmának a csökkentése és a Várnegyed elérhetőségének javítása - ez a három fontos célkitűzés jellemzi a Budavári Önkormányzat közlekedésfejlesztési projektjét. E célkitűzések megvalósítását segítik majd a liftek az Iskola lépcsőnél, a Murad pasa bástyánál és a Gránit lépcsőnél.

Az Iskola lépcsőhöz tervezett lift az Ibolya utcához, a Hess András térhez szállítja majd fel az utasokat. A Gránit lépcsőhöz tervezett lift a 

jelenlegi Fedett lépcső mellett a Lovas útról a Tóth Árpád sétányra, a Szentháromság utcához hozza majd az utasokat. A urad pasa bástyájánál tervezett lift pedig a Lovas útról az Anjou sétányra szállítja az utasokat.

Ha minden a tervek szerint alakul, az év végére már használatba vehetik a lifteket a budavári lakosok és az ide érkező turisták egyaránt.

Tarlós nem akar gúzsba kötve táncolni

2014. július 22., 08:18 Módosítva: 2014.07.22 10:39

Tarlós István szerint a főpolgármesteri hatáskörökről szóló szabályozás alakulása a döntő - Budapest főpolgármestere, a Fidesz főpolgármester-jelöltje erről a TV2 Mokka című műsorában beszélt kedd reggel az MTI szerint.

Tarlós István a hétfői alkotmánybírósági döntésre reagálva elmondta, őt jobban érdekli, hogyan alakulnak a főpolgármesteri hatáskörök az önkormányzati törvényben.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn kimondta, egy részletszabály kivételével alkotmányosak a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának alapvető szabályai; alaptörvénybe ütköző a közgyűlés megválasztásával kapcsolatban a kompenzációs listás mandátumszerzés súlyozott számításának módja, ezért a rendelkezést megsemmisítette az Ab.

Tarlós István a reggeli műsorban úgy fogalmazott: "nem magában véve ez az alkotmánybírósági döntés befolyásolja az én belső értékítéletemet a dologról." Az kétségtelenül furcsa, hogy a második körös súlyozott szavazásnál egy húszezer lakosú kerület polgármesterének a szavazata számít, a több mint háromszázezer szavazattal rendelkező főpolgármesteré pedig személyektől függetlenül nem - mondta.

Tarlós István hangsúlyozta: nem ez, hanem "az a döntő, hogy a főpolgármesternek meglegyenek azok a minimális jogosítványai, hogy ne gúzsba kötve táncolva kelljen" a várost vezetni, függetlenül attól, hogy jobboldalinak vagy baloldalinak mondott emberről van szó.

A főpolgármester a 3-as metró felújításával kapcsolatban azt mondta, azzal szemben, hogy húsz évig nem történt semmi az ügyben, évek óta a felújítás előkészítésén dolgoznak.

Gyakran ferdén dugják be a jegyet

2014. július 17., 17:35 Módosítva: 2014.07.18 09:59
407

Gyakran előfordul, hogy ügyfeleink a jegyet egy kicsit ferdén dugják a készülékbe, ezért a jegy sarka megakad a gép belsejében lévő lágy falú jegyvezető sávban

– írta a BKV sajtóosztálya, jelezve, hogy így a jegy nem éri el a szükséges érzékelési pontot a gépben. Hozzátették, hogy a 4-es metró jegykezelőit speciális, nagyon érzékeny szenzorral látták el, amely azonban a mindennapos használatban koszolódik, elhasználódik, ezért a hatékonysága idővel csökken.

A BKV-t azért kerestük meg, mert egy olvasónk többszöri próbálkozásra sem tudta kezelni az új típusú jegyét kedden, és szerinte ez nem az első eset volt, hogy ilyen problémákba ütközött. A hőpapíros tömbjegyét a 4-ből 3 zölden világító jegykezelő automata sem kezelte le többszöri próbálkozásra sem, de sietett, ezért így is felszállt a 4-es metróra Kelenföld vasútállomáson. Végül büntetés lett a vége, hiába mondta el a történteket az ellenőröknek, akik elmentek vele megvizsgálni az automatákat, de nem hitték el, hogy neki nem működtek rendesen.

Tovább