Budapest

Kiégett egy autó a BAH-csomópontnál

2014. január 26., 15:05 Módosítva: 2014.01.26 19:14
36

Épségben megúszta annak az autónak a gazdája, ami Budapesten, a BAH-csomópontnál gyulladt ki a Budaörsi út városba tartó oldalán. A Citroen Xsara Picasso teljesen kiégett, a rendőrök azonnal lezárták a sávot, a forgalom azóta újraindult.

kigyulladt auto2
Fotó: ittlakunk.hu

Az esetről egy járókelő készített képeket. Mint írta, a helyszínre mentő is érkezett, de végül nem volt tennivalója.

Mosonmagyaróváron egy busz gyulladt ki. Tizenegyen voltak rajta, senki sem sérült meg, írja a Kisalföld.hu.

Kitiltják a hajléktalanokat Kelenföldről

2014. január 26., 08:31 Módosítva: 2014.01.26 08:32
121

Kiegészítheti és részben módosíthatja az életvitelszerű közterületi tartózkodást tiltó rendeletet a Fővárosi Közgyűlés szerdán – írja az MTI.

A testület november 14-én határozta meg azokat a közterületeket, ahol jogellenes az életvitelszerű tartózkodás. A városvezetőség álláspontja szerint a 4-es metró leendő átadása miatt indokolt a felsorolást kiegészíteni a Kelenföld vasútállomásnál lévő (Etele téri) aluljáróval. Az indoklás szerint ez egy olyan közterület és közlekedési csomópont, ahol szükséges „a közrend, a közbiztonság és a közegészség védelme érdekében” jogellenesnek minősíteni az ott élést.

A rendelet-módosításba mérlegelés nélkül két kerületi döntést is be kell építeni. Az újpesti önkormányzat a korlátozás alá eső területek számának emelését kérte, a XIII. kerület pedig enyhítést kért. Utóbbi értelmében a kerületi tulajdonú utakon és azok szélétől számított 50 méteres távolságon belül nem lesz jogellenes a közterületi tartózkodás; az egyebek mellett sportpályákra, közparkokra vonatkozó 200 méteres korlátozást pedig 100 méterre csökkentették.

Elkótyavetyélték a Gomba neonját

2014. január 24., 11:58 Módosítva: 2014.01.27 03:13
81

Szomorú sorsra jutott a Móricz Zsigmond körtér emblematikus épületét, a Gombát nagyjából fél évszázadon át díszítő neonfelirat: a kivitelező bontási hulladékként kezelte, és a korábbi értesülésekkel ellentétben még csak nem is ötezer forintért, hanem teljesen ingyen adta oda egy érdeklődőnek. Eddigi információink szerint ezzel egyébként semmilyen szabályt nem sértett. A hír először a Tumblren bukkant fel, de kérdésünkre a XI. kerület sajtósa, Milassin Levente is megerősítette a neonfelirat elajándékozását.

Az újbudai önkormányzat munkatársának elmondása szerint az 1943-ban átadott, 2008-ban a Fővárostól a XI. kerülethez átkerült épület a '90-es évek vége óta műemléki védelem alatt áll. Ez azonban az építés után 20 évvel felrakott feliratra nem vonatkozott, ezért jogsértés nem történt. A felirat visszahelyezése egyébként a kivitelezési tervben sem szerepelt, és a korábban közzétett látványterveken sem volt nyoma.

Tovább

2016-tól jöhet a dugódíj Budapesten

2014. január 24., 09:15 Módosítva: 2014.10.30 11:46
13

2016-től indulhat a dugódíj bevezetése a fővárosban – nyilatkozta a napi.hu-nak adott interjújában Tarlós István, aki szerint a rendszer bevezetéséhez módosítani kell a jogszabályokat és meg kell határozni a zónákat is.

Tarlós a négyes metró kapcsán arról beszélt, hogy bár általában nem butaság fejleszteni a metróhálózatot, de erről a projektről „sok kérdés vetődött fel″:

Túl sűrűn vannak a megállók, pazarlóan drága állomások épülnek, kis időmegtakarítás érhető el a felszíni közlekedéshez képest... És akkor nem beszéltünk arról, hogy igazán gazdaságos csak a második szakasz üzembe lépésével lenne.

Tovább

Pénteken rászállnak a rendőrök a bulizókra

2014. január 23., 21:42 Módosítva: 2014.01.23 23:42
1934

Fokozott ellenőrzést rendelt el péntek 21 órától szombat hajnali 4 óráig az V., VI., és VII. kerületben a BRFK. "A fokozott ellenőrzés célja a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogellenes cselekmények elkövetésének megelőzése, megakadályozása, az elkövetett szabálysértések, bűncselekmények felderítése." - írják.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ilyenkor a rendőrök indoklás nélkül pakoltathatják ki bárki zsebét, vizsgálhatják át a csomagját, vagy kérhetik el az iratát. A közlemény szerint "a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása."

Tovább

Taxisok tüntettek az Andrássy úton

2014. január 23., 16:37 Módosítva: 2014.01.23 16:47
138

Száz-százötven taxis tüntetett csütörtök déltől: a Hősök terétől indulva hajtottak végig az Andrássy úton, hogy végül a Városházán átadják petíciójukat a főpolgármesteri hivatalban. A petíció lényege: csendes (nem rádiós, hanem GPS-alapú automatikus) címkiadás helyett félcsendeset követelnek.

Annyira lutri a tavaly szeptembertől bevezetett csendes címkiadási rendszer, hogy a taxisok már úgy köszönnek egymásnak, mint a bányászok: Jó szerencsét!

– mondta lapunknak Paszternák András, a tüntetésen résztvevő taxis. Hozzátette, hogy korábban mindig tudták mi a helyzet, mert a rádión ömlött az információ, hol van fuvar.

Tovább

Kezdődik az 1-es villamos továbbépítése

2014. január 23., 12:21 Módosítva: 2014.01.23 12:21
195

Péntek reggel kezdődik a Rákóczi hídon az 1-es villamos vonalának Fehérvári útig tartó meghosszabbítása, a munkálatok miatt kisebb forgalomkorlátozásokra kell számítani - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-t.

Első lépésben csak a készülő villamosvágányok területén lesznek munkák, ezért sávlezárás nem lesz, de a járművek legfeljebb 50 kilométeres sebességgel hajthatnak át a Rákóczi hídon. Éjszakánként anyagszállítás miatt rövid időre, az áruberakodás idejére a belső sávot lezárhatják, ezért arra kérik a járművezetőket, hogy este 10 és reggel 6 óra között fokozottan figyeljenek a sávszűkületre.

A következő hetekben Budán, a Budafoki út környékén megkezdődnek a peron- és liftépítések, amelyek miatt sávelhúzásokon keresztül lehet majd haladni, ami az áthaladó forgalmat - különösen a Szerémi út felé - lassítani fogja. 

Ezzel egy időben a Szerémi úton zajvédő falat bontanak és építenek éjszakánként, illetve hétvégén a Hauszmann Alajos utcától kifelé haladva, ezért a szélső sávban sávlezárásra kell számítani.

A Rákóczi híd építésekor már számoltak az 1-es villamos meghosszabbításával, ezért a hídon már megtalálható a kijelölt vágányzóna; a hídpillér két oldalán lévő területet előkészítik a vasúti pálya lefektetéséhez. A munka során egyebek mellett eltávolítják az aszfaltburkolatot a vágányzóna területén, elektromos kábeleket fektetnek, valamint felsővezetéket és azok tartószerkezeteit és síndilatációt építenek és elkészítik a sínek alépítményét is - zárul a BKK közleménye.

Panorámabudi a Szabadság téren

2014. január 22., 14:29 Módosítva: 2014.01.22 14:29
259

Az a helyes, piros kis fülke a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség számára készülő épület tetején a Budapest legjobb panorámájú mobil toalettje.

– írja a Városszíve blog.

Forrás: Városszíve blog
Forrás: Városszíve blog

A poszt szerzője azon töpreng, milyen lehet majd fentről szemlélni a készülő angyalos-sasos megszállási emlékművet.

FUTÁR-kijelzőket tesznek 38 Volvo buszba

2014. január 22., 10:17 Módosítva: 2014.01.22 10:42
3

A BKK megkezdte a BKV által használtan vásárolt 38 alacsonypadlós Volvo buszba a Futár-kijelzők felszerelését – írják közleményükben. Néhány héten belül ezeken a járműveken is modern kijelzőkön kapunk tájékoztatást a megállóhelyekről, az átszállási kapcsolatokról és a járat útirányáról. Ugyanilyen kijelzőket szerelnek fel hamarosan 40 darab alacsonypadlós Mercedes Citaro autóbuszban is.

Tovább

Horváth: Akinek nincs jogsija, együgyű

2014. január 22., 09:50 Módosítva: 2014.01.22 14:32
990

Meglepő kijelentést tett Horváth Csaba a Klubrádió kedd esti műsorában, írja a Magyar Nemzet.

„Ha valakinek nincs jogosítványa, az meglehetősen egysíkú, egyoldalú, együgyű gondolkodást mutat”

– mondta a komoly főpolgármesteri ambíciókkal rendelkező Horváth. A vezető fővárosi MSZP-s politikus Vitézy Dávidról, a BKK vezetőjéről elmélkedve jutott erre a megállapításra. Vitézynek ugyanis – Horváth tudomása szerint – nincs jogosítványa, és ezért „nem is tudja beleélni magát a fővárosi autósok problémáiba”.

Tovább

Buszrongálókat ért tetten a buszvezető

2014. január 21., 14:56 Módosítva: 2014.01.21 16:13
90

Szombaton éjjel egy fiatalokból álló hatfős társaság egyik tagja megrongálta a Budapesti Közlekedési Központ szolgáltatója, a VT-Arriva egyik, 2013-ban újonnan vásárolt Mercedes-Benz Citaro típusú buszát. A járművezető észrevette a rongálást, ezért a következő megállóban zárt ajtóknál kérdőre vonta a társaságot, és a rendőrséget is értesítette. A rendőrök a helyszínen átvették a csoportot, a busz továbbment, áll a BKK közleményében. Az esetről videofelvétel is készült.

A buszrongálókat feltehetőleg buszrongálásért fogják felelősségre vonni.

Villanypóznát döntött ki egy autós

2014. január 21., 14:17 Módosítva: 2014.01.21 15:51
7

Villanypóznának ütközött egy autós kedd délután Budapesten, a III. kerületi Batthyány úton, a Szentendrei út folytatásán. Félpályás útzárt rendeltek el, a környéken nagy a torlódás. Az autó a Madzsar József utca és a Batthyány út kereszteződésében hajtott neki a villanyoszlopnak, ami az ütközés erejétől kidőlt. A balesetben senki sem sérült meg - közölte az MTI. A fővárosi tűzoltók megkezdték a jármű műszaki mentését. A munkálatok és a rendőrségi helyszínelés ideje alatt az érintett szakaszon csak félpályán folyhat a forgalom.

Szerdán eldőlhet, mi lesz a 3-as metróval

2014. január 21., 09:11 Módosítva: 2014.01.21 09:11
40

Várhatóan két forgatókönyv kerül szerdán a kormány elé a 3-as metró tervezett uniós támogatású felújításáról – közölte a Magyar Nemzettel Tarlós István. A beruházásra összesen százmilliárdot szánnak, de dönteni kell: kilencvenmilliárdért új szerelvényeket szerezzenek be szintén EU-forrásból, vagy a régi kocsikat újítsák fel hatvanmilliárdos hitelből. Egyelőre az sem biztos, hogy az idén kezdődő uniós fejlesztési ciklusban az elsők között indíthatjuk a 3-as metró sürgős rekonstrukcióját.

Tovább

Tovább csúszik a pesti villamostender

2014. január 21., 09:07 Módosítva: 2014.01.21 10:18
134

A Ganz-Skoda Zrt. pénteken megtámadta a BKK második döntését is a 27 milliárd forintos villamostender győzteséről, így a közbeszerzési eljárás tovább húzódik 45 nappal. A pályáztatás ideje így már 431 napnál jár.

 A BKK december 30-án végleges döntést hozott a budapesti alacsonypadlós villamosok beszerzéséről: a cseheket ismét kizárták, többek között mert a vállalatot offshore hátterű cégnek minősítették. A Skodának január 17-éig volt lehetősége újra megtámadni a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB), amit az utolsó napon meg is tett. Az eljárás így húzódik tovább, mint a rétestészta: újabb 45 napot kell várni, míg kiderül, hogy a KDB helyt ad-e a kérelemnek, mint azt tette októberben.

Tovább

Villanyoszlopnak ment a 264-es busz

2014. január 20., 12:18 Módosítva: 2014.01.20 12:18
296

Majdnem középen sikerült eltalálni egy villanyoszlopot a képen látható 264-es busznak, amely éppen Solymárról Hűvösvölgy felé tartott. A képet beküldő olvasónk leírása alapján a baleset Solymár után történt.

A BKK fődiszpécserétől megtudtuk: a BKV helyszínelői jelenleg útban vannak a helyszínre, a baleset oka csak később derülhet ki. A társasághoz 11 óra 30 perckor érkezett a bejelentés, eszerint a baleset a Hidegkúti út és az Örökzöld utca kereszteződésénél történt. Eddigi információink szerint a balesetben senki nem sérült meg.

Lezárták a Szerencs utcát a fővárosban

2014. január 18., 12:02 Módosítva: 2014.01.18 12:04
7

Baleset miatt lezárták a XV. kerületi Szerencs utca egy szakaszát szombaton - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t. Délelőtt 11 órakor két személyautó karambolozott a Szerencs utca és az Eötvös utca kereszteződésében, és az egyik oszlopnak csapódott. A balesethez a fővárosi tűzoltókat riasztották.

A műszaki mentés és a helyszínelés idejére a rendőrség teljes szélességben lezárta a Szerencs utcát az Eötvös utca és a Bocskai utca között. Arra kérik az autósokat, hogy a következő egy-két órában kerüljék el a helyszínt. A rendőrség azt közölte, hogy a mentők a helyszínen egy embert láttak el.

Teljes szélességben lezárták a Szépvölgyi utat

2014. január 18., 08:55 Módosítva: 2014.01.18 08:57

Baleset miatt teljes szélességében lezárták a fővárosban a III. kerületi Szépvölgyi utat szombat reggel, a zárás várhatóan egy-két órán át tart - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A lezárásra azért van szükség, mert nem sokkal korábban villanyoszlopnak ütközött egy pékárut szállító kisteherautó, és jelenleg a műszaki mentést végzik.

Eljött a vicces buszsofőrök alkonya

2014. január 17., 16:31 Módosítva: 2014.01.17 16:57
121

2295 BKV-járművet felszereltek fedélzeti egységekkel, a 263 köztéri menetrendi információs kijelzőből 130 mutatja már, hogy mikor jön a busz, elkészült a központi forgalomirányító és kommunikációs rendszer, egyszóval a FUTÁR 92 százalékos készültségen áll, jelentették be a BKK és a BKV vezetői sajtóbeszélgetésen. Március végére a 92-ből 100 lesz, ígérték. Nyárra már mobilon is megnézhetjük, mikor jön a buszunk, a Combinókat telekamerázzák, sőt még ingyenes WiFi-t is kaphatnak.

A modernizált diszpécserközpont (Fotó - a szerző)
A modernizált diszpécserközpont (Fotó - a szerző)

A rendszer csúszásban van, amit a megjelentek részben azzal magyaráztak, hogy menetközben cserélni kellett a (fogalmatlan) informatikai alvállalkozót, részben pedig azzal, hogy a villamosok felszerelése bonyolult hatósági engedélyeztetéssel jár. Információink szerint volt olyan villamos, ami képtelen volt lefutni az előírt 1000 km-es próbafutást az új berendezésekkel, mert mindig meghibásodott valamilyen (nem informatikai) okból. Most a villamosoknak körülbelül egyötödében van már benn a GPS-es rendszer.

Tovább

Három Andrássy úti ingatlan miatt javasol vádemelést a rendőrség

2014. január 16., 15:27 Módosítva: 2014.01.16 15:27
4

Újabb három terézvárosi ingatlan, az Andrássy út 3., 8. és 52. szám alatti ingatlanok ügyében javasol vádemelést a Budapesti Rendőr-főkapitányság - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-vel. Az ügynek 20 gyanúsítottja van, akikkel szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt javasol vádemelést a nyomozóhatóság.

Az ügyben 2012 augusztus végén már vádjavaslatot tett a rendőrség, akkor azonban az ügyészség pótnyomozást rendelt el. 21 emberrel szemben javasoltak vádemelést. A Magyar Nemzet akkor Verók István volt MSZP-s polgármestert is a gyanúsítottak közé sorolta, a politikus 2012 szeptemberében elhunyt.

Az újabb vádemelési javaslatról szerdán számolt be az M1 Híradó. Versenytárgyalás nélkül, 328 millió forintért adta el a Terézvárosi Önkormányzat 2004-ben az egykori Saxlehner palotát, a benne lévő 40 ingatlant átlagosan 8 millió forintért adták oda egy kft.-nek. Egy utólag készült értékbecslés szerint a kerület több mint félmilliárd forintot veszített az ügyleten. A Híradó szerint hasonló mértékű vagyonvesztést szenvedhetett el a VI. kerületi önkormányzat két másik Andrássy úti ingatlan, a 8. és az 52. számú házak csereügyletén. A 2010-es önkormányzati választások után a rendőrség büntetőeljárást indított az ügyleteket kezdeményező önkormányzati vezetők és képviselők ellen.

A Híradó úgy tudja: a gyanúsítottak között vannak a korábbi képviselő-testület szinte teljes szocialista és szabad demokrata frakciójának tagjai, köztük három volt alpolgármester, valamint két egykori jegyző. Az önkormányzat megpróbálja visszaperelni az elvesztett pénzt - közölték a hírműsorban az önkormányzat jogi képviselőjére hivatkozva.

Helyén az 1. Magyar Kültéri Mozgólépcső

2014. január 16., 15:17 Módosítva: 2014.01.16 17:06
215

Helyére emelték a Várbazárból a Vízhordó lépcsővel párhuzamosan a Várba közlekedő, hat emelet magas szabadtéri mozgólépcső szerkezetét a szakemberek, harsonázza az I. kerületi önkormányzat sajtóosztálya.

A lépcső:

  • 50 méter hosszú
  • 6 emelet magas
  • mozog

Akik valamilyen okból nem tudnak felgyalogolni a felújított Vízhordó lépcsőn, azok az azzal párhuzamos, 50 méter hosszú, tetővel fedett, oldalt nyitott mozgólépcsővel suhanhatnak fel hat emelet magasra a Várba. A mozgólépcső beépítésének előkészítését novemberben kezdték meg, a szerkezet a tervek szerint tavasszal már üzemel.

Tovább

Forgalmat bénítanak a BKV-sofőrök

2014. január 16., 14:36 Módosítva: 2014.01.16 16:06
1082

Bemutatják, hogy ha egyszerre több utas a járművezetőnél vesz jegyet, nagyobb címlettel fizet, és közben még számlát is kér a vásárlásról, akkor egyes vonalakon annyira feltorlódhatnak a járművek, hogy hosszabb időre lebénul a közlekedés.

A buszvezető mostanság:

  • túlterhelt
  • feszült
  • fáradt
  • fél

Ez életveszélyes.

– szögezi le Nemes Gábor szakszervezeti elnök.

Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem volt eddig tömegbaleset a fővárosi közösségi közlekedésben – állítja közleményben Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke, aki szerint egyre túlterheltebb, fáradtabb és feszültebb járművezetőkkel szállíttatja az utasokat BKV. A szakszervezeti vezető az elmúlt hónapokban többször is kifogásolta, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyeztetés nélkül a sofőrökre hárította saját kötelezettségeiből a jegyárusítást- és ellenőrzést úgy, hogy a végrehajtást az ígéretek ellenére a mai napig sem szabályozták egyértelműen. 

Tovább

Ilyen lesz a felújított Vigadó

2014. január 15., 22:19 Módosítva: 2014.01.15 22:19
119

A tervek szerint március 14-én tartják a felújított Pesti Vigadó ünnepélyes megnyitóját, az MTI fotósának pedig most megengedték, hogy körbenézzen.

Korábban beszámoltunk róla, hogy március 14-én Makovecz-kiállítással nyitja meg újra kapuit az intézmény.

Tavaly augusztusban egymilliárd forint azonnali átcsoportosítását rendelte el a kormány a Vigadó rekonstrukciójának befejező, III. üteméhez a rendkívüli kormányzati intézkedések terhére.

A kormány 2011 februárjában 2,23 milliárd forintot biztosított a Pesti Vigadó rekonstrukciójára, akkor úgy tervezték, hogy az év októberére nyílhat meg a Magyar Művészeti Akadémia székházának is számító rendezvényhelyszín. A Vigadó vagyonkezelője akkor azt közölte az MTI-vel, hogy a 2004 óta tartó felújítás során 1,15 milliárd forintot fordítottak az épületre.

2013 februárjában arról számoltunk be, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjait kirakták a Vigadó felújításáért felelős alapítvány vezetőségéből. A lépés érdekessége, hogy ez az alapítvány a Vigadó vagyonkezelője, ők irányítják és fizetik az épület felújítását. A kormány döntésének köszönhetően az elkészült Vigadó lesz az MMA székháza.

Az Országgyűlés 2013 októberében döntött arról, hogy a Pesti Vigadó épülete 2014. március 1-én a köztestület tulajdonába kerül. Balogh Zoltán emberierőforrás-miniszter javaslatára elfogadott törvénymódosítás szerint a Vigadó névhasználatának kizárólagos joga a Magyar Művészeti Akadémiát illeti meg.

CD-tisztító tűnt bombának az Andrássy útonFeloldották az útlezárást az Andárssy úti OTP-nél

2014. január 15., 17:43 Módosítva: 2014.01.15 18:36
1330

Feloldották az útlezárást az Andrássy úton a Káldy Gyula út és Székely Mihály közötti útszakaszon. A lezárást egy gyanús csomag miatt rendelték el a kiérkező rendőrök.

Az Andrássy út 6. alatt lévő OTP-fiók előterében háromnegyed ötkor egy bombagyanús csomagot találtak. A csomagot a fiók biztonsági őre egy közeli szemétkosárba helyezte. A tűzszerészek ezután a helyszínre érkeztek. A sugárutat egy órára száz méteres szakaszon lezárták, nem csak az autók, de a gyalogosok elől is. Az autókat már az Oktogonnál elterelték.

CD-tisztító okozott riadalmat

Hat órakor kiderült, hogy bombának egy CD-tisztító tűnt. 18:20-kor az OTP fiókja már szabadon megközelíthető volt, az ATM-ből pénzt is vettek fel az ügyfelek.

Már jól jár a 105-ös busz

A 105-ös busz módosított útvonalon közlekedett, fél hétkor azonban helyreállt a menetrend..    

Lezárt boltok, üres úttest

Tudósítónk jelentése szerint a fiókban végig bent voltak a dolgozók, őket láthatóan nem engedték ki. A rendőrség által lezárt száz méteres biztonsági szakaszon belül viszont voltak, akik lejöttek kutyát sétáltatni, és gond nélkül kiengedték őket a lezárt területről.

„Az úton már nincs forgalom és az összes üzletet bezárták” – írta a helyszínről öt óra után egy olvasónk. Kálmán szerint az Andrássyra néző házak kijáratait is lezárták. Az Andrássy út 9. alatt lakókat például arra kérték, hogy a házat a Paulay Ede utca felőli kapun át közelítsék meg.


Nagyobb térképre váltás

Hétfőn a CIB bank Lehel úti fiókja előtt robbant bomba. Az akcióban senki sem sérült sérült meg.

Főváros: Elviselhetetlen bűz terjengett

2014. január 15., 16:18 Módosítva: 2014.01.27 12:09
619

A budapesti, közterületi ételosztások ellehetetlenítéséről szóló cikkünk megjelenése után megérkezett a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóságának hétfő óta várt válasza. Teljes terjedelmében közöljük:

A Fővárosi Önkormányzat közleménye a közterületi ételosztásoktól

A Fővárosi Önkormányzat mindenképpen támogatandónak tartja a hátrányos helyzetű emberek megsegítését, így azt is, hogy civil szervezetek, alapítványok, magánszemélyek ételt osszanak rászorulóknak. Több szempontból kell ugyanakkor megvizsgálni, ha ezt a főváros kiemelt, városképileg jelentős, nagy forgalmú közterein akarják megtenni, huzamosabb időn át – például egy éven keresztül, heti rendszerességgel.

2012-ben és 2013-ban számtalan lakossági panasz érkezett a Fővárosi Önkormányzathoz a rendszeres közterületi ételosztásokkal kapcsolatban. Többször kifogásolták a panaszosok az ételosztás helyszínén – különösen a Blaha Lujza téren – tapasztalható állapotokat. Előfordult, hogy az ételosztás helyszínén gyermekével áthaladó anyuka tett bejelentést, akit az ételért sorban állók egyike inzultált, és emiatt biztonsági emberek segítségét kellett kérnie. Mindezeken felül a kiemelt jelentőségű közterületeken az ételosztások kapcsán közegészségügyi, köztisztasági  problémák is felmerültek: az oda kihelyezett mobil illemhelyek környékén  elviselhetetlen bűz terjengett, hiszen többen a szükségüket ezek mellett végezték.

A Fővárosi Önkormányzatnak feladata az is, hogy biztosítsa a jelentős gyalogosforgalmat lebonyolító vagy éppen a turisták által gyakran látogatott, gyakran műemléki környezetben lévő közterületek, közterek rendeltetésszerű használatát. A Főváros természetesen nemes és támogatandó gesztusnak tartja a rászorulóknak történő ételosztást, de a közterületet használók, az ott gyalogosan közlekedők vagy épp a turisták igényeit is figyelembe kell vennie.

Jelenleg a fővárosban kilenc helyszínen működik a hajléktalanok étkeztetését biztosító konyha. Utcai, közterületi étkeztetés pedig három helyszínen történik. Az összesen 3600 férőhelyet biztosítani tudó nappali melegedőkön reggelit is kapnak a rászorulók. A közétkeztetés szervezésével több szervezet is foglakozik, többek között a Menhely Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI). A Fővárosi Önkormányzat az ő bevonásukkal, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának szakmai segítsége mellett, egységes koncepciót készít az ételosztások és egyéb jótékonysági események engedélyezéséhez, hogy a karitatív célok teljesülése mellett a közterületek rendeltetésszerű használatát, tisztaságát és megóvását, valamint a járókelők akadálymentes közlekedését is garantálhassa.

A Füvészkertben már nyílik a téltemető

2014. január 15., 14:04 Módosítva: 2014.01.15 14:33
66

Az egyik legszebb télvégi orchidea a legbüdösebb: a Bulbophyllum echinolabium penetráns rothadóhús-szagot áraszt. Friss virágcsokor a Füvészkert aktuális növényeiből a Budapest rovatban:

A rovat és a Füvészkert megállapodása szerint egy-két havonta megkapjuk az ELTE Botaniukus Kert legfrissebb virágainak fotóit, amiket bemutatunk az olvasóknak. 

Ócskavasnak adják el az óriáskereket

2014. január 13., 22:19 Módosítva: 2014.01.19 16:22
97

Már csak az Ikarus nevű játék és az óriáskerék áll a városligeti Vidámparkban, rajtuk kívül már mindent szétszereltek. A Blikk úgy tudja, az óriáskereket már nem is állítják fel újra, olyan rossz állapotban van. 

A terület az Állatkert kezelésébe került, a megmaradt pár muzeális játékot is ők fogják üzemeltetni. Idén a körhinta, barlangvasút, illetve a dzsungelmesevasút fog működni, illetve különböző állatbemutatók lesznek a területen, mondta el az Állatkert szóvivője, Hanga Zoltán a Blikknek. 

A fővárostól mindehhez 51,2 millió forintot kaptak beruházásokra, 42,5 milliót bérköltségre, 18 milliót pedig dologi kiadásokra – például az állatok takarmányára vagy a játékok karbantartására –, de ez utóbbi 39 millióval kevesebb, mint az Állatkert előzetes kalkulációja. A régi, fa hullámvasút üzemeltetésére így már nem marad keret, a játék karbantartása ugyanis évi 8 millió forintba kerül. 

A Vidámpark játékait tavaly ősszel adta el az önkormányzat összesen 75 millió forintért, ami jóval kevesebb a 100-250 milliónál, mint amire számítottak. Az ötven tételből álló listára egyetlen cég tett ajánlatot.

Halálos baleset volt a Bécsi úton

2014. január 13., 10:49 Módosítva: 2014.01.13 13:11
30

Egy ember meghalt, amikor összeütközött két kisteherautó a fővárosi Bécsi úton, az óbudai temetőnél hétfő délelőtt, közölte a rendőrség az MTI-vel. A balesetről korábban a katasztrófavédelem is beszámolt a Facebookon. Az egyik sofőr vesztette életét, más sérültről nincs információ.

A helyszínelés végéig teljes útzár volt.

Tovább

Autóval ütközött a 4-es villamos

2014. január 11., 11:58 Módosítva: 2014.01.11 13:38
3

Szombaton 10:55-kor a 4-es villamos összeütközött egy autóval a Király utcánál. A BKK diszpécsere szerint nem sérült meg senki, de az Oktogon és a Blaha Lujza tér között pótlóbuszok közlekednek. A helyszínelés után a villamos magától el fog tudni menni, úgyhogy valószínűleg nemsokára újraindulhat a forgalom.

Frissítés: A BKK 11:52-kor bejelentette, hogy a villamosok ismét a teljesn vonalon járnak.

Szerda este egy gyalogost ütött el egy autó a Király utca és a Nagykörút kereszteződésében, de a férfit stabil állapotban szállították kórházba.

Több füstöt hoz Őrmezőnek az új metró

2014. január 10., 17:37 Módosítva: 2014.01.10 17:37
261

Jóval több buszjárat fog keresztülmenni az őrmezői lakótelepen, mint amit a BKK és a Főmterv illetékesei ígértek az október végi lakossági fórumon – állítja Vendégh Zsolt, a Levegő Munkacsoport (LM) tagszervezeteként működő Őrmezei Közakarat Egyesület (ŐKE) alelnöke. Vendégh szerint az őszi tanácskozáson az új buszjáratok megnevezését és útvonaluk bemutatását szándékosan kerülték, ellenben azt ígérték, hogy a Neszmélyi úton és a Péterhegyi úton „jellemzően” nem fognak BKV-buszjáratok közlekedni. Ennek ellenére a BKK a napokban véleményezésre bocsátott tervei szerint előbbin hat, míg utóbbin hét járat megy majd keresztül, jórészt azért, hogy kiszolgálják a 4-es metró kelenföldi végállomását.

Vendégh szerint ez a forgalomszervezési javaslat gyakorlatilag „egy gázburkot képez Őrmező köré”, becslései szerint ha a járatok valóban az itt jelzett útvonalon közlekednének, azzal 15-20 százalékkal növekedne a környék légszennyezettsége. A BKK tájékoztatása szerint viszont „a lakótelep kiszolgálásában közvetlenül nem érintett autóbuszok a lakótelepet határoló utakon közelítik meg az új buszvégállomást, tehát környezeti terhelést nem jelent a lakótelepnek az új buszvégállomás”.

A járatokra lebontott listát átböngészve kiderül, hogy a következő járatok érintenék, vagy szelnék át az őrmezői lakótelepet (a BKK térképe leszűkíthető csak az őrmezői járatokra, de ezek között nem jelenik meg a városrészt határoló Balatoni úton közlekedő 101E és 141E):

  • 87, 87A, 187: az új végállomást az Őrmezői lakótelep érintésével a Neszmélyi út – Péterhegyi út útvonalon, az ott található megállókat is kiszolgálva érik el
  • 101E: a járat Budatétény vasútállomás (Campona) és Kelenföld vasútállomás (Őrmező) között a Balatoni úton közlekedne, ez a lakótelepet határoló utak egyike
  • 141E: gyorsjáratként a Savoya Park és Kelenföld vasútállomás között közlekedik, Budafokon a 141-es busz mai útvonalán, majd a Balatoni út – Háros utca csomópontot elérve a Balatoni úton megy tovább az M4-es metró kelenföldi végállomásáig
  • 150: a Péterhegyi úton egyenesen haladva eléri az M4-es metró Kelenföld vasútállomás (Őrmező) végállomását, majd visszafordul, és a Péterhegyi út – Neszmélyi út – Menyecske utca – Budaörsi út – Nagyszőlős utca útvonalon tovább közlekedik Újbuda-központ végállomásig
  • 153: az Őrmezői lakótelepen át a 4-es metró végállomását érintve közlekedik a Neszmélyi út – Péterhegyi út, majd a Péterhegyi út – Egér út – Csákvár utca – Andor utca – Tétényi út – Bartók Béla út útvonalon
  • 250: a Péterhegyi úton egyenesen halad Kelenföld vasútállomás (Őrmező) végállomásig, vagyis az Őrmezői lakótelep belső területeit nem érinti, az azt határoló Péterhegyi utat viszont igen
  • 253: az Őrmezőt érintő szakaszon a korábbi 150-es és 250-es útvonalán halad a Péterhegyi út – Neszmélyi út – Menyecske utca – Balatoni út útvonalon
Az Őrmezőt érintő buszútvonalak
Az Őrmezőt érintő buszútvonalak
Fotó: BKK

Három járat új: a 253-as, a 101E és a 141E, de ezek közül csak az egyik, a 253-as megy át Őrmező belső kerületein, ez viszont a megszűnő 150E, a módosított útvonalú 150-es, és a lerövidített útvonalú 250-es buszokat fogja pótolni. Őrmező számára az igazi veszteség tehát az, hogy a városrészt eddig elkerülő 87, 87A és 187-es buszok a tervek szerint keresztül mennek majd a Neszmélyi úton, csak úgy, mint a korábban a Budaörsi úton közlekedő 153-as.

Tovább

Újra lehet menni a csepeli uszodába

2014. január 9., 10:49 Módosítva: 2014.01.09 10:49
20

Január 10-én reggel 6-kor újra kinyit a Csepeli Strandfürdő a Hollandi út 14 szám alatt. Az uszodát egy hete be kellett zárni, mert kilyukadt egy 15 centi átmérőjő termálvízvezeték. 

A strand gépészeti rendszerét tíz évvel ezelőt teljesen felújították. Az akkori vezetők a régi fémcsövet alkalmasnak találták a termálvíz vezetésére. A kémia azonban rácáfolt a korábbi vezetők felkészültségére, közölte a csepeli polgármesteri hivatal. Most egy alternatív műanyag vezetéket építettek be, hogy hasonló hiba ne fordulhasson elő. A lejáró bérleteseknek az egyhetes kiesés idejével meghosszabbítják a bérletek lejárati dátumát.