Budapest

A 3-as metró újra füstöl

2013. november 20., 14:56 Módosítva: 2016.12.16 20:17
20

Ferenciek tere, metró kigyulladt, állomás kiüritve, forgalom leállt, kaptuk az üzenetet egy olvasónktól.

A hírt a Metróért Egyesület megerősítette.

A BKK először csak ennyit közölt: az M3-as metró helyett a Deák Ferenc tér és a Nagyvárad tér között pótlóbuszok járnak, műszaki okok miatt. Türelmet kértek a forgalom helyreállásáig.

Frissítés:

Olvasónk folytatta sms-tudósítását: A tűzoltóság, katasztrófavédelem kivonult a helyszínre. "Lenn voltam, sérülés nem látszott. Olyan szag volt, mint mikor egy elektromos alkatrész vagy a fék beég." - tette hozzá.

Frissítés 2:

A Metróért Egyesület úgy tudja, hogy a tűzoltók nem találtak súlyos helyzetet. Csak a szokásos füstölés, mondta lapunnak Bíró Endre, az egyesület elnöke.

Frissítés 3:

A BKK fél négy után pár perccel közölte a Facebook-oldalán, hogy a metró újra teljes vonalon jár.

Frissítés 4:

A BKK háromnegyed négy körül elküldött levele szerint 14:40-kor műszaki hiba okozott füstjelenséget egy metrókocsin az M3-as metró Ferenciek tere állomásán. "Az állomást kiürítették, a tűzoltóság haladéktalanul a helyszínre sietett. Mivel csak füstjelenség volt tapasztalható, nem kezelték tűzesetként a történteket" - írták.

Keskeny járdán kell tolongani a Keleti előtt

2013. november 20., 12:07 Módosítva: 2013.11.20 12:07
106

Egyre keskenyebb a járda a Baross téren, a Kelet pályaudvar előtt. A járdát nemcsak a kéregetők az illegális cigiárusok foglalják el, de ahogy olvasónk reggel készített fotóján látható, az átépítések miatt is tovább keskenyítették azt. „Csúcsidőben elég vicces tud lenni, amikor a tömegek egymáson próbálnak átjutni” – írta olvasónk.

Azt, hogy a Baross téren hét éve folyik az építkezés, még Tarlós István főpolgármester is soknak találja – derült ki a vele készített interjúnkból. Tarlós azzal nyugtat, hogy „márciusban, ha nem jön semmi közbe, átadjuk a 4-es metró első szakaszát, azzal egy időben biztos befejeződik a ramazúri a Baross téren is”.

Nem fog ráismerni az új Skála Metróra

2013. november 20., 08:31 Módosítva: 2013.11.20 12:06
285

Mint arról korábban is írtunk, jövő szeptemberre megújul a főváros egyik legelhasználtabb, átláthatatlanul zegzugos tere, a Nyugati tér. Az óra által meghatározott kedvelt találkozóhely körüli tér kiszélesedik, az aluljáróba vezető többszintes lépcső részben eltűnik, részben leegyszerűsödik, plusz némi zöld is megjelenik a téren, de éppen csak annyi, hogy attól az még elsősorban közlekedési csomópont maradhasson. Másodsorban viszont „többfunkciós agora jellegű tér” lesz, tehát lehet majd például épkézláb karácsonyi vásárt és koncerteket tartani rajta.

Az áruház előtti tér a TÉR_KÖZ pályázatra beadott nyertes látványterven
Az áruház előtti tér a TÉR_KÖZ pályázatra beadott nyertes látványterven
Fotó: Város-Teampannon Kft.

A terveket eredetileg a Skála Metró felkérésére a Város-Teampannon Kft. készítette, majd a VI. kerületi önkormányzat ezeknek egy némileg módosított változatát adta be a fővárosi városrehabilitációs TÉR_KÖZ pályázatra, amelyen az igényeltnél alacsonyabb összegű, 295 millió forintos támogatást nyert el. A tervek szerint a tér 2014 szeptemberére készülhet el, a korábbi hírekkel ellentétben az alacsonyabb keret miatt lényeges változtatásokra nem lesz szükség, legfeljebb „olcsóbb lesz a járólap” – tudtuk meg a projekt előkészítésében részt vevő egyik építésztől.

1984

A tér másik domináns szereplőjére, a barna füstüvegével a '80-as évek emlékét máig őrző Skála Metróra is jócskán ráfér egy ráncfelvarrás, amire úgy látszik, már nem kell sokáig várnunk. Habár az épület felső szintjein évek óta tart a fúrás-faragás, ebből a kívülállók számára nem sok derül ki, mivel a nyilvánosság számára csak az alsóbb szinteken működő kínai áruház, a másodikon lévő gyerek-szabadidőközpont, illetve az alagsori szupermarket hozzáférhető.

Az épület és egyben a Port.hu-t és a Fideliót is működtető Libri Könyvkereskedelmi Kft. tulajdonosa, Balogh Ákos azonban nagyra törő terveket dédelget – az épületben a Libri mintakönyvesboltja és egy fitneszcenter is helyet kaphat, de egyben kulturális funkciókat is elláthat a Skála Metró, amelynek elképzelhető, hogy a neve is változni fog. Mindezt a tulajdonost képviselő dr. Szabó Zsófiától tudtuk meg a főváros és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) az épület történetét és sorsát boncolgató háromnapos eseménysorozatának egyik állomásán.

Tovább

Dugó a metróban? Budapesten ilyen is van

2013. november 19., 09:50 Módosítva: 2013.11.19 12:36
54

Baj volt a biztosítóberendezéssel a 3-as vonalon, Kőbánya-Kispest irányában másfél-kétszeres menetidővel kellett számolni 8:25 és 10:22 között. A szerelvények a szokásosnál többet, körülbelül két percet álltak az állomásokon.

Az észak-déli vonalon műszaki okok miatt Kőbánya-Kispest irányában lelassult, torlódott a metróközlekedés, mondta lapunknak Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke. Hozzátette: a Köki felé másfél-kétszeres menetidővel kellett számolni.

Az egyesület délelőtt fél tizenegy körül jelezte a Facebookon, hogy a hibát elhárították, várhatóan normalizálódik majd a metróközlekedés.

Az egyik utas lapunknak azt mondta, hogy a szerelvény minden állomásnál hosszú perceket állt, Újpestről az Arany János utcáig 27 percbe telt az utazás. Az utastájékoztatás szerint a biztosítóberendezések hibásodtak meg.

A Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere azt mondta, hogy a BKK-n kívülálló okok állnak a háttérben, a BKV sajtóirodáját kerestük, de nem sikerült elérnünk őket.

Frissítés:

A vonalon a műszaki hibát időközben elhárították, várhatóan normalizálódik majd a metróközlekedés, közölte a Metróért Egyesület.

Internetes humorokkal nem foglalkozom

2013. november 19., 08:38 Módosítva: 2013.11.19 12:59
901

Nagy értetlenséget váltott ki a nyílt levele Vitézy Dávidnak, a BKK vezérigazgatójának.

Már meg is kell állnunk, nem nyílt levél volt. Vitézy kapott egy iktatott levelet, amit odaadtunk a sajtónak is.

Jó, akkor legyen közleménnyé tett levél.

Közzétett levél. Nem váltott ki nagy értetlenséget.

Rendben. Ez akkor is egy furcsa formája a főnök-beosztott kommunikációnak.

Nem gondolnám, hogy olyan nagyon furcsa lenne. Végtelenül egyszerű a dolog: a fővárosban a forgalomszervezés nem volt kielégítő.

Ma sem az, de azért jobb a helyzet, mint három héttel ezelőtt. Kénytelen voltam a nyilvánossággal is tudatni, hogy közbeléptem, mert fennállt a veszélye annak, hogy Budapest lakossága azt hiszi, hogy a városvezetés nem érzékeli a problémát.

Tovább

Beszakadt egy autó alatt az úttest

2013. november 18., 19:06 Módosítva: 2013.11.18 21:43
263

Alámosta a víz az útburkolatot a VIII. kerületi Karácsony Sándor utcában - értesítette az Indexet Kisdi Máté, a fővárosi katasztrófavédelem szóvivője. Az aszfalton egy nagyjából kétszer hatméteres lyuk keletkezett, amiben teljesen eltűnt egy autó. Az alámosást valószínűleg csőtörés okozta, egy ház pincéjébe is betört a víz. Az épületet a statikusok megvizsgálták, és közölték, nem esett baja. A vízművek már elzárta a vezetékeket.

A tűzoltók a mentéskor még jobban megbontották az aszfaltot az autó körül, majd este fél tíz körül daruval kiemelték a gödörből.

Háromszáz fát ültetnek Budapesten

2013. november 18., 14:47 Módosítva: 2013.11.18 14:49
6

A Főkert idén ősszel 300 fa kiültetésével járul hozzá Budapest levegőjének tisztaságához - közölte a társaság. Összesen 13 kerületben ültetnek fákat, több olyan helyszínen pótolják őket, amik hosszú évek óta üresen állnak.

Beültetnek 14 üres fahelyet az I. kerület, Palotai út mellett, 11 fát a III. kerület Árpád fejedelem útján, 13 fát a IX. kerület Könyves Kálmán körútra. A XIV. kerület Fogarasi út 10 hársfacsemetével bővül, és megújul a Mester utca fasora is, ahova 27 juhar levelű platánt ültetnek ki. 130 juharfát ültetnek a XXI. kerületi Weisz Manfréd útra.

A nagyparkokba is jut a fákból, így a Hajógyári szigeten 19 fát ültetnek, míg a Városliget faállománya 35 egyeddel lesz gazdagabb, és 4 fa kerül a Népligetbe.

A faültetések a napokban kezdődnek, és az 50. hétig tartanak. Kérik a lakosságot, hogy óvják a frissen kiültetett fákat. Ne törjék ki a facsemetéket autóikkal, és ne engedjék, hogy a kutyák kikaparják vagy illemhelyként használják az új fákat.

Alkalmi szökőkút az Alkotás utcában

2013. november 18., 14:00 Módosítva: 2013.11.18 14:17
37

Több méteres magasságra kilövellő, alkalmi szökőkutat csinált az az autós, aki nekihajtott egy tűzcsapnak a fővárosi Alkotás utcában – jelenti a HavariaPress.

A forgalmas XII. kerületi útszakaszon hétfőn kora délután haladt egy személyautó, amikor eddig ismeretlen okokból nekihajtott egy, a járda szélén álló tűzcsapnak. A balesetben a tűzcsap kitört, és a nagy nyomás miatt 6-8 méter magas sugárban tört fel a víz a vezetékből.

A vízművek szakemberei jelenleg próbálják elzárni az érintett vízvezetéket, de a veszélyhelyzet elhárításáig a környék forgalmában torlódásokra kell számítani.

Ön is látta?
 

Döntöttek Vitézyről és a Vígszínházról is

2013. november 14., 20:19 Módosítva: 2013.11.14 22:40
23

A BKV-bérletek árának csökkentése mellett több ügyben is döntött csütörtökön a délelőtt egy időre megbénított Fővárosi Közgyűlés:

  • Nem szavazták meg Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának a Jobbik által kezdeményezett felmentését. A közgyűlésen a Jobbik módosító javaslatát, amelyet a közút-felújítási programhoz adtak be, senki nem támogatta: a Jobbik-frakció nem szavazott, húsz képviselő nemmel szavazott, nyolc pedig tartózkodott.
Tovább

A rendellenes metrókerékhangok normálisak

2013. november 14., 07:43 Módosítva: 2013.11.14 09:44
224

Normális, legalábbis gyakran előforduló technikai jelenségnek tartja a BKV az új Alstom-kocsik rendellenes kerékhangjait, amelyekről nemrég számoltunk be. A fékezési problémák miatt az Alstom kereke laposodik (szögletesedik), ami futás közben rezgést vált ki. A rezgés hónapok óta idegesíti az alagút felett lakókat.

Az új metrók tervezett karbantartási technológiájában a szerelvények kerekeinek esztergálása 90 ezer kilométerenként esedékes. A 22 forgalomban lévő szerelvény közül 5 darab futásteljesítménye már elérte a 90 ezer kilométert, így ezek kerekeinek esztergálását az Alstom szakemberei már elvégezték. További 10 szerelvény 1-1 forgóvázánál a jelentkezett rendellenes zajok megszüntetése érdekében az Alstom egy úgynevezett simító esztergálást végzett el, írta válaszában a BKK.

Tovább

A Hungexpo tárgyalna a hajléktalanok befogadásáról

2013. november 13., 20:03 Módosítva: 2013.11.13 20:03
22

A Hungexpo Zrt. kész az egyeztetésre a Fővárosi Önkormányzat azon javaslatával kapcsolatban, amely szerint ha a téli krízisidőszakban szükséges, akkor a meglévő szálláshelyek mellett a Hungexpo területén adnának helyet hajléktalanoknak – közölte a társaság szerdán.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy minden hajléktalan embert el tudnak helyezni télen, a krízisidőszakban a meglévő szálláshelyek mellett a Hungexpo területén akár tízezres nagyságrendben tudnak kulturált helyet adni a rászorulóknak.

A Hungexpo Zrt. szerdai közleményében arról írt, hogy a pontos igényekről a tárgyalások rövidesen megkezdődnek, az eredményről a nyilvánosságot tájékoztatni fogják. Írtak arról is, hogy a teljes egészében magántulajdonban lévő Hungexpo Zrt. cége a saját szervezésű szakmai és közönségvásárok mellett számos nemzetközi kongresszusnak és konferenciának ad helyet. A téli időszakban mintegy 150 ezer ember látogat ki a rendezvényeikre, amelyek zavartalan lebonyolítására szerződések százaiban vállalt garanciát a zrt. – írták.

Tovább

Utólag is elfogadhatják a rokkantigazolványt

2013. november 13., 14:48 Módosítva: 2013.11.13 15:22
3

Utólag is elfogadhatják a mozgássérült-igazolványok bemutatását a parkolócégek akkor, ha az azt használót azért büntették meg, mert hátlappal tette a szélvédő mögé az igazolványt, derül ki a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésére beterjesztett javaslatokból. 

Tovább

Suttyó parkolás hamis külügyes kártyával

2013. november 13., 13:29 Módosítva: 2018.10.02 11:08
407

Egy harmincmilliós Audi tulajdonosa hamis külügyes kártyát használva foglalt el egy budai parkolót. A luxusszedán miatt a parkolóban rekedt autósok a kormánytisztviselőket szidták, a Külügyminisztérium azonnal kivizsgálta az ügyet.

Egy I. kerületi autós a Tékozló Homár blognak küldött, fényképekkel dokumentált levelében számolt be arról, hogy egy hivatali gépkocsinak látszó Audi blokkolta egy teljes parkoló forgalmát vasárnap.

par01

A parkolóban ragadt autós szerint november 10-én 12 óra körül szeretett volna elindulni „az I. ker. Attila út 2. melletti parkolóból, de egy autós úgy állt be teljesen szabálytanul a parkoló közepére és hagyta ott az autóját, hogy ezáltal 6-7 másik autó vagy fél órán keresztül nem tudott kiparkolni onnan. Az autó vészvillogója nem volt bekapcsolva, telefonszám nem volt rajta, dudálásra, hosszabb idő után sem történt semmi.”

Tovább

Megválasztják Budapest Borát

2013. november 13., 11:21 Módosítva: 2013.11.15 12:00
5

Évente egy-egy fehér- és vörösbor nyerheti el a Budapest Bora címet, amelyre a főváros első alkalommal írt ki nyílt pályázatot.

Tarlós István főpolgármester 2010-ben hirdette meg a Nemzet fővárosa programot, amelynek egyik fontos célja, hogy Budapest minden nemzeti érték mögé odaálljon - mondta az egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

Szentes Tamás szerint ehhez a törekvéshez illeszkedik az első alkalommal meghirdetett Budapest bora pályázat. Az elismerő cím odaítélésének célja, hogy segítse a magyar borvidékeken termelt borok népszerűsítését és megismertetését, a magyar borászatok fejlődését.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: a felhívásra több mint hetven tétel érkezett be; hasonló mennyiségű fehér- és vörösbor. A benevezett borokat szerdán a főváros képviselői szakemberek segítségével három bizottságban értékelik, majd az ezek által kiválasztott egy-egy legjobb tételt közösen újrakóstolva ítélik oda a Budapest Bora elismeréseket.

Szentes Tamás elmondta, hogy a Budapest Bora cím mellett arany-, ezüst- és bronzérmeket is kiadnak, majd Budapest borait egy éven keresztül a főváros hivatalos rendezvényein, protokollvendégeinek is kínálják.

Tovább

Már áll a Vár négyméteres Mária-szobra

2013. november 12., 21:03 Módosítva: 2013.11.12 22:31
106

Már a helyén áll a Mária-anya szobor a megújuló Várkert Bazár felett, a Budai Vár Cortina-falán a Vízhordó-lépcsőnél. A szobor 4 méter magas, írja az ittlakunk.hu

maria-anya szobor maria szobor varkert bazar varfal cortina 5
Fotó: ittlakunk.hu

A műalkotást Mátyássy László szobrászművész az Immaculata Alapítvány felkérésére készítette el. A szobor érdekessége, hogy Mária nem ér hozzá a gyermek Jézushoz, kezeit csak óvó mozdulattal előtte tartja, s ily módon a gyermek lebeg anyja teste előtt, érzékeltetve a misztériumot, a csodát, amelyet a megtestesülés jelent – mondta a szobrászművész.

Tovább

Hajléktalantábor lesz a Hungexpóból

2013. november 12., 16:34 Módosítva: 2013.11.12 16:59
99

Minden hajléktalan embert el tudnak helyezni télen, a krízisidőszakban, a meglévő szálláshelyek mellett a Hungexpo területén akár tízezres nagyságrendben tudnak kulturált helyet adni a rászorulóknak – közölte Tarlós István, Budapest főpolgármestere kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

Elmondta azt is, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó rendeletben nem szándékoznak szerepeltetni a burkolt járdákat, de 29 fővárosi aluljáróban tilos lesz élniük a hajléktalanoknak.

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott azt mondta, ha a krízisidőszakban szükséges lesz, akkor a Hungexpo területén biztosítanak majd helyet, egészségügyi ellátást és tisztálkodási lehetőséget a hajléktalanoknak.

Tovább

Pluszpénzt kapnak a jegyárus buszsofőrök

2013. november 12., 16:26 Módosítva: 2013.11.12 16:26
5

A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elismerte, hogy a buszvezetőknek több pénzt kell adni az elsőajtós felszállási rendszer fenntartása miatt.

A szakszervezet közleménye szerint a BKK levélben értesítette őket arról, hogy az elsőajtós felszállási rendszer és az ezzel járó bevételnövekedés nem végezhető hatékonyan a járművezetők közreműködése nélkül, s ezért a többletmunkáért járó jövedelmet a BKV felé indokolt költségként elismerni.

Alstom tolt Alstomot az alagútban

2013. november 12., 14:39 Módosítva: 2013.11.12 15:01
84

A Metróért Egyesület értesülése szerint ma meghibásodott egy Alstom szerelvény a Széll Kálmán térnél.

Mint Bíró Endre, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, a rendszer vészféket jelzett, nem tudták oldani. Később kiiktatták a fékeket, és egy másik szerelvény eltolta a lerobbant vonatot a Déli kihúzóvágányára.

A hiba elhárításáig metrópótló buszok szállították az utasokat a Deák tér és a Déli pályaudvar között.

Újjáépítik a Százlábú hidat

2013. november 12., 08:47 Módosítva: 2013.11.12 11:32
37

A Budapesti Közlekedési Központ aláírta a kivitelezési szerződést a „Százlábú híd” felújítására. A felüljáró a Kerepesi út forgalmát vezeti át a Keleti pályaudvar bejárati vágányai fölött. A nettó 3,9 milliárd forint értékű beruházásra a KC-2013 Konzorciummal szerződött a BKK, a munkálatok 2014 első negyedévében kezdődhetnek meg.

A híd kiemelt jelentőségű útvonal a fővárosi úthálózatban: a 3. számú főút ki- és bevezető szakaszán helyezkedik el, és fontos összekötő elem a helyi forgalomban is. A híd azért kapta a százlábú becenevet a vasutasoktól, mert az északi pályaszerkezet nem néhány masszív pilléren nyugszik, hanem számos karcsú oszlop tartja. A híd legutóbb 1973-ban épült át, s nyerte el jelenlegi formáját. A közel negyven év alatt mindkét, egyenként 40 tonnás teherbírású szerkezet állapota rendkívül leromlott.

Nagyobb térképre váltás

Tovább

Tarlós és Vitézy odavág a dugóokozóknak

2013. november 11., 14:53 Módosítva: 2013.11.11 19:14
29

Tarlós István és Vitézy Dávid összefogott az engedély nélkül dugókat okozó közműépítő cégek ellen: két napon belül már másodszor rántják le a leplet róluk: közös közleményben!

Jelentős közúti torlódást okoz és a közösségi közlekedési járművek forgalmát is hátráltatja az engedélytől eltérően végzett közműépítési munka a Széll Kálmán térre vezető Szilágyi Erzsébet fasoron és a Krisztina körúton.

Tovább

Újabb metrókocsi állt ki rezgés miatt

2013. november 11., 13:31 Módosítva: 2013.11.11 15:05
213

Laposodik a fékezéskor a kerék, döcög az új Alstom metró. Egyre több kocsi kerekeit kell esztergálásra vinni. Egy metróalagút feletti társasház lakói csillármozgásra, mély robajra panaszkodnak.

A 445-ös Alstomnál 50 km/h felett erős rázkódás tapasztalható, ami mind a személyzet, mind az utasok részéről elviselhetetlen, áll a Metróért Egyesület Facebook-oldalán. Bíró Endre, az egyesület vezetője elmondta, hogy a vonatot hétfőn kivették a forgalomból, a kerekeket valószínűleg esztergálni vitték.  A rázkódást valószínűleg az úgynevezett keréklaposodás okozta.

A fenti jelenség nem új az Alstom-szerelvényekkel kapcsolatban, és már nem is ez az első kerékpár, amit szabályozásra vittek. Bíró Endre elmondta, hogy a kerékpárlaposodás az, amikor egy jármű nem gördülve fékez, hanem „blokkolnak” a kerekek, ilyenkor a két anyag (kerék és a sín) kölcsönhatásaként egy lap keletkezik a kerék futófelületén. Ez minden egyes fordulatkor egy ütést mér a pályára, a lap mértékétől függően hangot és rezonanciát okozva.
Tovább

A BKK beszáll a Sikló projektbe

2013. november 11., 12:31 Módosítva: 2013.11.11 13:35
198

A BKK megveszi a BGYH Zrt.-től a 3 milliós Rác Sikló Kft. 25 százalékát, mert értelmesnek ötletnek tartja a gellérthegyi sikló megépítését, és az elképzelésnek amúgy is közlekedésszakmai kapcsolata van, áll az előterjesztésben, amit csütörtökön tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

A javaslat szerint 2013 októberének végére az összes szükséges engedélyt megszerezték, a beruházást el lehet kezdeni. A finanszírozás a korábbi elképzeléseknek megfelelően a többségi (magán)tulajdonos kezében lesz saját erő és banki hitel felhasználásával.

Korábbi tervek szerint a gellérthegyi sikló egy 300 méter hosszú pályán működik majd. A Hegyalja út és a Rác fürdő közötti alsó állomástól a Citadella sétányig viszi az utasokat. A két, egyenként 40 férőhelyes kabin óránként 540 fő szállítására akalmas, és a nap 24 órájában közlekedik majd.

A fejlesztéshez egy buszparkoló megépítése csatlakozik az Erzsébet híd budai hídfőjének lehajtója, a Krisztina körút és a Hegyalja úti rézsű háromszögében.

A siklóprojekt egy alagúti szakasz megépítését is tartalmazza az Orom utca vonaláig. Innen a vasúti pálya a Gellért-hegy északnyugati oldalával párhuzamosan, 3,5 méter magasan haladva éri el a felső fogadóállomást a Citadella sétánynál. A beruházással egy száz éve dédelgetett terv valósul meg.

Tíz kerület nem kér a hajléktalanokból

2013. november 11., 10:54 Módosítva: 2013.11.11 18:55
479

Csütörtökön tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés az úgynevezett hajléktalanrendeletet, ami meghatározza majd, hol nem létezhetnek életvitelszerűen a hajléktalanok Budapesten.

A Fővárosi Önkormányzat már megszerkesztett egy szép nagy zónatérképet, ami a világörökségi területet és annak védőzónáját tartalmazza, de ehhez csatlakoztak most a kerületek is, akik külön kijelöltek hajléktalanmentes övezeteket a területükön.

Összesen tíz kerület tartotta érdemesnek a 23-ból, hogy külön tiltást adjon ki. Az egyik legtöbb közterületet a II. kerület jelölte ki, Csepel is egy szép nagy zónát határozott meg, legalábbis a felsorolás alapján. A XIII. kerület azonban elegánsan az összes kerületi kezelésű közterületet idesorolta, amivel egyértelműen kiemelkedik a hajléktalanfóbiás városrészek közül.  A Ferencvárosban a padokat is ide sorolták: „utcabútorok (padok), valamint a zöldfelületet körül fogó kőtámfalak és azok külső határától számított 50 méteres terület”.

A XI. kerületben tiltott hely lett a valószínűleg nagy forgalmat bonyolító Fülőke utca, a Susulyka utca és a Pereszke utca.

A főváros térképe innen tölthető le, a kerületek részletes javaslatai pedig innen.

Jó ötletnek tűnt engedély nélkül sávot lezárni

2013. november 9., 13:51 Módosítva: 2013.11.09 14:12
102

Reggeli dugó már hétvégén is! Engedély nélküli forgalomkorlátozás okozott torlódást Budapesten szombat reggel, a BKK és a főváros egy közleményben magyarázkodott. Pár napja Tarlós István pont a fővárosi dugók miatt ekézte a BKK-t vezető Vitézy Dávidot.

Tovább

Átadták a Bálnát

2013. november 8., 17:30 Módosítva: 2015.10.04 11:08
93

Miután évekig üresen állt, végül pénteken sikerült átadni a CET-ről időközben Bálnára átnevezett épületet a közraktárak helyén. Most már van benne néhány bérlő, de a Népszabadság azt írja, hogy eleve csak a kiadható terület harmadára érkezett ajánlat, és nem is lett az összesből szerződés.

Ehhez képest Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt az átadón, hogy most már csak a budapestieken múlik, mihez kezdenek a Bálnával.

Legyen ez Budapest Eiffel-tornya!

– fordult a közönséghez. Háromnapos rendezvénysorozat követi az átadást.

Valószínűleg az lesz a nyitás egyik legnagyobb előnye, hogy végre lekapcsolják a Bálnából három hónapja feltörő kék lézert, ami bevilágított a BME R épületébe, a budai hegyekben több lakásba, és az autósok is panaszkodtak rá. A fényinstalláció mögött az volt az elképzelés, hogy ezzel „a sokáig élettelennek tűnő CET épület‐együttese végre élettel teli bálnaként mutatja meg magát”.

Egyelőre a pincében van egy ócska- és biopiac, már korábban megnyílt a vízilabdakapus Szécsi Zoltán kávézója, és általában a földszintet egész jól kiadták. Viszont a 2. emeletet például csak úgy sikerült megtölteni, hogy átvezényelték a Bálnába az Új Budapest Galériát, és ide költözött a Budapesti Történeti Múzeum is. Péntektől már látogatható is az egyik tárlatuk, a címe Budapesti merítés, és kortárs művészek munkáit mutatja be. Az egyébként várható volt, hogy a piacot könnyű lesz megtölteni, mert a Vásárcsarnokban már régóta nincs elég hely.

Mostmár bárki bemehet a Bálnába, de néhány épületrészen még dolgoznak, például az üveghomlokban lévő ezerfős rendezvénytermet legjobb esetben is csak az év végére fejezik be.

A CET épületét 2012-ben vette át a kivitelezőtől a főváros, és 2013 nyarán nevezték át Bálnára. Végül az Országgyűlés által megítélt pénzből fejezték be, ehhez közbeszerzési pályázat nélkül költöttek el legalább 760 millió forintot. Azért lehetett ezt megcsinálni, mert a Bálna befejezését nemzetbiztonsági beszerzésnek nyilvánították. Az alvállalkozók egymilliárd forintját közben még mindig nem fizette ki senki, ők még szerdán is az épület előtt tüntettek.

Folytatódhat a munka a 4-es metró őrmezei kijáratánál

2013. november 8., 16:57 Módosítva: 2013.11.08 16:57
58

Helyreállították a 4-es metró őrmezei kijáratánál a veszélyessé vált partfalat, így a területen folytatják az építési munkálatokat, mondta Tarlós István főpolgármester, miután a helyszínen tájékozódott.

Tovább

Mégis lehetnek orosz metrókocsik

2013. november 8., 15:38 Módosítva: 2013.11.08 21:03
643

Tarlós István főpolgármester információink szerint augusztusban mentességet kért a közbeszerzési törvény hatálya alól a fejlesztési minisztertől a 3-as metró járműparkjának modernizációjára, de nem kapott. Ezért most nyílt közbeszerzés lesz a metrókocsik felújítására, mondta lapunknak. Neki édesmindegy, ki újítja fel a kocsikat, lényeg, hogy minél hamarabb tegye, tette hozzá.

1567d7a05fbc94de5172a493fc4fd768

Tarlós István augusztusban írt levelet Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek, amiben mentességet kért a 3-as metró járműparkjának modernizációjára (felújítására, illetve újraépítésére). Mint írta, a 3-as metró működése az ország alapvető biztonsági és gazdasági érdekeit érinti.

Tovább

Még maradnak a 2-es metrópótlóbuszok

2013. november 8., 15:37 Módosítva: 2013.11.08 15:37
5

A korábban tapasztalt hibák kijavítása és újbóli tesztelés miatt november harmadik hetében is folytatódnak az új biztosítóberendezés próbái a 2-es metróvonalon, ezért újabb napokon kell buszos pótlásra számítani, tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A metró helyett pótlóbuszok közlekednek november 14-én és 15-én este 8 órától, illetve 16-án és 17-én egész nap. Az M2 jelzésű autóbusz a Deák Ferenc tér, a Kossuth Lajos tér és a Batthyány tér, az M2E jelzésű járat a Ferenciek tere és a Déli pályaudvar érintésével jut el az Örs vezér teréről a Széll Kálmán térre. A járatok ugyanezen az útvonalon közlekednek a másik irányban is.

Orosz metrókocsit vesz a BKV?

2013. november 8., 13:19 Módosítva: 2017.10.19 16:31
151

Metrós körökben egy újabb Alstom Metropolis metrókocsi vásárlás helyett felmerült egy esetleges kedvező konstrukció mellett a következő megoldás a 3-as metróvonalra: felújítás címszó alatt új orosz metrókocsikra cserélnék a 40 éves mostani metrókocsikat, írta Facebook-oldalán a Metróért Egyesület. Tarlós István nem tud arról, hogy orosz kocsikat vásárolnának.

Az egyesület vezetője, Bíró Endre lapunknak megerősítette az állítást, amelyet ő BKV-s metrós körökből szerzett. Hozzátette: úgy tudja, metró üzemigazgatóság szinten komolyan foglalkoznak az üzlettel, már nagyjából le is tárgyalták, csak a vezetői rábólintásra várnak.

Az egyesület szerint ilyenek lesznek az új metrókocsik
Az egyesület szerint ilyenek lesznek az új metrókocsik

A megegyezés lényege, hogy metrófelújítás címszó alatt kiviszik a lestrapált szerelvényeket, cserébe újakat kapnak vissza. (Vagy a felújított kocsiszekrényben új hajtással.) Erre a megoldásra uniós támogatást is lehetne igényelni Bíró szerint.

Keressük az ügyben a BKK-t és a BKV-t.

Tovább

Újra lehet haladni az Erzsébet hídon

2013. november 8., 06:56 Módosítva: 2013.11.08 08:25
30

Péntektől újra két forgalmi sáv járható az Erzsébet híd - Szabad sajtó út - Kossuth Lajos utca tengelyen, amivel jelentősen felgyorsulhat az autós közlekedés Budáról Pest felé – közölte a BKK. Ezzel egyidőben a Hegyalja úton megszűnik az ideiglenes buszsáv utolsó szakasza is, így a Mészáros utcától ismét két sávon lehet majd közlekedni Pest felé.

A Váci utca és Városház utca közötti szakasz aszfaltozását november 3-án fejezték be, ezt követően november 7-ére az Erzsébet híd pesti hídfője is végleges aszfaltburkolatot kapott. A járdákon még dolgoznak, ezért a Duna utca és a Városház utca közötti szakaszon a buszsáv továbbra is le lesz zárva.  Az Erzsébet híd Pest felé vezető oldalán a középső forgalmi sáv továbbra is a szélső buszsávba torkollik, ahol a buszoknak van elsőbbsége.