Budapest

Füstölt a hármas metró

2013. október 28., 10:49 Módosítva: 2016.12.16 20:17
129

Műszaki hiba miatt nem járt a hármas metró hétfőn negyed 11 és 11 óra között a Deák Ferenc tér és a Lehel tér között – közölte a BKK a Facebook-oldalán. A BKK sajtósa az Index érdeklődésére elmondta: a metrót azért kellett lezárni, mert „egyelőre ismeretlen eredetű füstjelenséget tapasztaltak az egyik metrókocsinál”. Tehát: füstölt a metró.

A helyszínre rengeteg tűzoltót küldtek, a tűzszerészek is jelen voltak, azonban mire kiértek, „nem volt se tűz, se füst, se izzás” – tudtuk meg Kisdi Mátétól, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. Ennek ellenére az állomást biztonsági okokból kiürítették, a feltételezhetően meghibásodott szerelvényt pedig hőkamerával átvizsgálták, de nem találtak rajta hibát. A kérdéses szerelvényt ideiglenesen szerelővágányra állították.

A BKK 11 órakor közölte a Facebookon, hogy a 3-as metró újra teljes vonalon jár.

Be fog állni a Dózsa György út környéke

2013. október 27., 10:08 Módosítva: 2013.10.27 11:41
11

Demonstráció miatt forgalomkorlátozás várható vasárnap a Hősök tere, a Dózsa György út és a Thököly út térségében, figyelmeztet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A tüntetők 10 órától a Hősök terén gyülekeznek, majd 11 órától a Hősök tere–Andrássy út–Rippl-Rónai utca–Lendvay utca–Dózsa György út–Thököly út útvonalon a román nagykövetség elé, a Thököly út 72. számú házhoz vonulnak.

A menet idejére – ha erre szükség lesz – az érintett útszakaszokat teljes egészében lezárják, az arra járó buszok, trolik megvárják a menet elvonulását.

Változásokra kell számítani vasárnap a 20E, a 30-as, a 30A, a 230-as autóbusz és a 75-ös troli forgalmában, valamint  az 5-ös, 7-es, 7A, 7E és 107E autóbusz forgalmában. A részleteket a BKK honlapján, itt találja, és érdemes lehet indulás előtt megnézni a BKK Facebook-oldalát is az aktuális helyzetről.

Sípálya-sivatag lehet a Normafa

2013. október 27., 10:05 Módosítva: 2013.10.28 14:10
541

A terv támogatói közérdekként hivatkoznak a beruházásra, amely „kulturált körülményeket” hoz a „káosz és konfliktus” helyett. A civil fórumon szinte minden megszólaló egyetértett abban, hogy bár szinte teljesen átláthatatlan az elképzelés, valószínűleg teljesen konkrét beruházási tervekhez szabják hozzá a törvényeket, a tervet mégsem hozzák nyilvánosságra.

A környezetvédők kiemelték: az épített örökség megóvása, felújítása dicséretes, de a védett környezetbe való beavatkozásnak (hóágyúzás, felvonók, nyáribobpálya, rekortán futópálya) óriási ökológiai kockázata van. A területen sok védett faj él, többek között a Kárpát-medence utolsó csíkos boglárka populációja.

A csíkos boglárkának is jó lesz

Az LMP-hez kötődő Ökopolisz Alapítvány szombati rendezvényén ugyanolyan hazugságok hangzottak el, mint az LMP és a PM politikusainak korábbi, Normafával kapcsolatos megnyilatkozásaiban – mondta az Indexnek Váczi János. A XII. kerület alpolgármestert már a szombati LMP-s rendezvény szervezése is felháborította, mert elmondása szerint úgy tüntették fel meghívott előadóként Pokorni Zoltánt, a kerület polgármesterét, hogy előtte meg sem kérdezték, részt tud-e venni az eseményen. „A szervezőket nem zavarta, hogy előző nap tartotta az önkormányzat azt a nyilvános fórumot, ahol többek közt bemutatták a természet- és környezetvédelmi vizsgálatok eddig elvégzett munkálatait. Ha figyelembe vették volna az ott elhangzottakat, akkor például azt is megtudták volna, hogy a régi sípályák cserjés, bozótos részeinek a megtisztítása nemhogy veszélyezteti, hanem növelheti a csíkos boglárka nevű védett lepke túlélési esélyeit.
Ezek a hazugságok és rémhírterjesztések egyértelműen bizonyítják, hogy a két baloldali párt nem párbeszéd és nem szakmai érvek alapján próbálja megoldani a Normafa területének mostani rendezetlen állapotát és problémáit, hanem civil szervezetek mögé bújva politika tőkét próbál kovácsolni magának a választások közeledtével.″
Váczi szerint az LMP-PM állításaival ellentétben semmiféle konkrét terv nem készült még el a terület fejlesztésére vonatkozóan, hiszen be sem fejeződtek még a környezetvédelmi hatásvizsgálatok. Ha a Natura 2000 vizsgálat és az azt kiegészítő környezetvédelmi tanulmányok elkészülnek, akkor indul majd csak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, amely részletesen dolgozza ki a terület rehabilitációjára tett javaslatot. Ezt pedig, ahogy korábban már a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete eldöntötte, helyi népszavazás kíséri, ahol a XII. kerületben élők dönthetnek, hogy akarják vagy sem a Normafa rendbe tételét. Váczi szerint az, hogy egyáltalán lehet-e hóágyú, sífelvonó, bob, vagy rekortán futócsík, a környezetvédelmi tanulmányt író szakemberek hatásvizsgálata dönti majd el.

Tovább

Önkéntesek mentik a csodanövényt

2013. október 26., 13:53 Módosítva: 2014.01.16 15:59
1431

Az M0-s és lehajtója, valamint a régi kettes út határolja azt a nyolchektáros újpesti természetvédelmi területet, ahol Európában egyedülálló módon városi környezetben, természetes élőhelyén megél a homoktövis. Naponta százezrek autóznak el az autóúton, nem sejtve, hogy egy olyan növény utolsó magyarországi menedékhelye mellett zúznak el, ami egykor az egész pesti pusztát uralta. Ami maradt, az a kevés is majdnem elpusztult néhány éve, ha nem lenne 100-150 önkéntes természetvédő, akik évente szisztematikusan tisztítják az elvadult területet, hogy az őshonos növényzet visszahódíthassa a helyét. Az éves élőhelykezelés most hétvégén van.

A 104-es busz Vízművek megállójától nem messze, egy sorompón átkelve lehet besétálni a területre, ahova az egykori hatalmas kiterjedésű (Újpesttől Ócsáig tartó) pesti homokpuszta visszaszorult napjainkra. Magyarországon ezen a nyolc hektáron található egyedül az ókortól kezdve csodanövénynek tartott homoktövis. A szekérútról benézve első pillantásra teljesen jellegtelennek tűnik a kopár, furcsa halmokkal, dombokkal tarkított ritkás-gyepes földdarab, pedig ezen homokgyepes területen ma már újra hemzsegnek a különféle növény- és állatfajok.

Tovább

Ajtóba csípett utast húzott a 4-6-os

2013. október 25., 17:20 Módosítva: 2013.10.25 17:46
77

A BKK tájékoztatása szerint péntek délután a Jászai Mari tér és az Oktogon között egy órán át pótlóbuszok jártak a villamosok helyett. Arra járó kollégánk szerint a délutáni csúcsforgalomban a Margit hídon leginkább gyalogosan lehetett csak átkelni, a pótlóbuszok nem értek oda.

Tovább

Betelt a pohár a BKV-járművezetőknél

2013. október 25., 12:35 Módosítva: 2013.10.25 13:17
1219

Azonnali felülvizsgálatot követelnek a BKV járművezetői az első ajtós felszállás kapcsán rájuk kényszerített pluszfeladatok miatt. A Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete szerint a rendszert átgondolatlanul, elhamarkodottan és egyeztetés nélkül erőltették rá a sofőrökre, akiket nem is képeztek ki megfelelően a feladatra. Ráadásul a BKK ellenőrei hamis jegyekkel és bérletekkel folyamatosan tesztelik őket, és elvárják, hogy a menetrend betartása és a biztonságos vezetés mellett még az érvénytelen igazolványokat is felismerjék.

Betelt a pohár a BKV-járművezetőknél, mert olyan pluszfeladatokat kényszerít rájuk a BKK, amelyre nem képezték ki őket kellőképpen, ráadásul ellentételezés sem jár érte – írja közleményben a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).

Tovább

Ne felejtse el, hogy nem jár a 2-es metró!

2013. október 24., 20:18 Módosítva: 2013.10.24 20:18
4

Csütörtök este nyolc órától az M2-es metró helyett pótlóbuszok közlekednek a teljes vonalon, emékeztet mindenkit közleményében a BKK. Az Örs vezér tere és a Széll Kálmán tér között két járatot indítanak: az M2 jelzésű autóbusz érinti a Deák Ferenc teret, a Kossuth Lajos teret és a Batthyány teret, de a Déli pályaudvart nem.

Tovább

Rejtély, hova tűnt az óbudai macskás nő

2013. október 24., 14:48 Módosítva: 2013.10.24 15:49
15

A jarokelo.hu oldalán dobta fel a gyakran arrafelé kerékpározó Orsi, hogy a csodálatos és egyedi macskás csempe eltűnt az óbudai Leányfalu utca 14 szám alatti ház frontjáról. A díszcsempe így nézett ki régebben:

Nagyobb térképre váltás

Tovább

Iránybuszt vezet be a BKK Óbudán

2013. október 24., 11:06 Módosítva: 2013.10.24 11:45
118

November 4-től két új, sajátos buszjáratot vezet be a BKK és a BKV. Aranyhegyen és részben Ürömhegyen új mikrobuszjárat indul iránybuszként, 219-es jelzéssel, a Csúcshegyen pedig a 260-as csuklós busz hosszabbítja meg a jelenlegi vonalát, ha az utasok úgy kívánják.

A 219-es iránybusz és a 260-as csak részben iránybusz kezdetben tesztüzemben közlekedik. A BKK azzal indokolja bevezetésüket, hogy az Aranyhegyen és a Csúcshegyen lakók már régebb óta szeretnének tömegközlekedést a térségben, hogy ne kelljen kilométernyi sétát tenniük az első megállóig.

Tovább

Tarlós elárulta, mikor jöhet a dugódíj

2013. október 24., 08:55 Módosítva: 2015.02.13 09:20
16

A főpolgármester szerint 2015 vége, 2016 eleje ésszerűbb határidő a dugódíj bevezetésére a korábban vállalt 2013-nál, és erre "hallgatólagosan" már kaptak haladékot.

Tarlós István a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön hangsúlyozta, a behajtási díjjal kapcsolatban kész helyzetet örököltek, és csak haladékra van lehetőség. Be kell fejezni a négyes metrót, és elegendő őrzött P+R parkolót kell kialakítani - közölte.

Azt mondta, nem számolnak a metróépítés 180 milliárd forintos uniós támogatásának visszafizetésével. A parkolók építését megkezdték, a négyes metrót tavasszal át tudják adni. Még ki kell jelölni a behajtási zónákat is - jelentette ki a főpolgármester.

Péntek délutáni a hangulat, beállt a város

2013. október 22., 19:28 Módosítva: 2013.10.22 19:28
5

Városszerte dugók nehezítik a közlekedést kedd este a fővárosban, baleset és október 23-ai rendezvények miatt torlódott fel a forgalom több helyen. 

Tovább

Baleset miatt áll a forgalom az Astoriánál

2013. október 22., 18:08 Módosítva: 2013.10.22 18:08
6

Dugó alakult ki az Astoriánál történt baleset miatt kedden késő délután. A helyszínre két mentő és egy rendőrautó érkezett, az intézkedés miatt két sáv nem járható el a Blaha Lujza tér irányába, emiatt elég nagy a dugó. 

Tovább

Budapesti villamostender: megszólalt a Skoda

2013. október 22., 15:55 Módosítva: 2013.10.22 15:55
29

Közleményt adott ki a Skoda, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság elmeszelte a Budapesti Közlekedési Központot a villamostenderrel kapcsolatban. A Skoda hangsúlyozza, a bizottság határoztata megállapítja, hogy a BKK Skodát kizáró határozatának minden pontja megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt. A döntéssel kapcsolatban azonban a BKK is a mai napon nyilatkozatot tett közzé, ebben azonban a Skoda szerint lényegében kétségbe vonják a KDB határozat megalapozottságát és megismétli korábbi jogsértő állításait.

A BKK továbbra is offshore hátterű cégnek nevezi a Skodát. "Amikor a BKK először élt ezzel a váddal, a Skoda mind a BKK számára közvetlenül, mind pedig az MTI útján közzé tette teljes tulajdonosi hátterét" - írták. Egyben a Skoda felhívta a figyelmet arra is, hogy a miskolci villamostender nyerteseként Magyarországon, de az Európai Unióban más országaiban, pl Németországban az állami tulajdonú Deutsche Bundesbahn számára történő vasúti kocsik szállításakor is teljes egészében transzparensnek találták a hét cseh magánszemély tulajdonában lévő Skoda tulajdonosi hátterét.

Azt írják, a Skoda Csehországban adózik, tulajdonosi struktúrája átlátható és ismert, az bárki számára könnyen ellenőrizhető. "Az ezzel ellentétes állításokat a vállalat a jó hírnévhez fűződő jogai rontásának tekintjük, annak minden jogi következményével együtt" - közölte a cég.

A KDB törvénysértőnek nyilvánította a BKK azon döntését, amiben az nem fogadta el a Skoda Alstommal közös referenciáit. A BKK mai nyilatkozatában már elismeri, hogy a Skoda Magyarországon szokásos és elfogadott módon igazolta referenciáit.

A KDB döntése a Skoda szerint bizonyítja, hogy Magyarországon a hatóságok érvényt szereznek a magyar és uniós jogszabályok betartásának. Ugyanakkor a Skoda felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Uniós támogatásból finanszírozott tender felhasználási határideje valamint a kitűzött üzembeállítási idő rendkívüli közelsége miatt a továbbiakban egyszerre gyors és jogtisztelő döntésre van szükség. A Skoda kész arra, hogy a BKK-val együttműködve a pályázók közül a legalacsonyabb áron szállítson villamosokat.

Átépítik a Rudas fürdő déli szárnyát

2013. október 22., 11:21 Módosítva: 2013.10.22 13:37
90

Kedden elkezdődött a Rudas Gyógyfürdő déli szárnyának rekonstrukciója. Az épületrészben egy új élményfürdő lesz, a fürdő meglévő egységeihez kapcsolódva. Az egy milliárd forintos beruházást várhatóan 2014. szeptember elejére fejezik be.

A fürdő homlokzatát és tetőszerkezetét 2012-ben újították fel. A teljes épülettömb képe azonban még ezzel a felújítással sem lett kifogástalan, mivel a déli épületrész, a volt palackozó továbbra is rossz állapotban maradt. 

Tovább

Villamostender: megsemmisítették a döntést

2013. október 22., 09:58 Módosítva: 2013.11.14 16:44
235

Tovább csúszik a 35 milliárd forintos fővárosi villamostender hivatalos eredményhirdetése, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság helyt adva az eljárásból kizárt Skoda jogorvoslati kérelmének, megsemmisítette a BKK korábbi döntését, ami szerint a spanyol CAF nyerte a versenyt. A BKK-t egymillió forintra büntették.

A Budapesti Közlekedési Központ a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, uniós források felhasználásával 2013 februárjában indított közbeszerzési eljárást új alacsonypadlós villamosok beszerzésére. A tender nyerteseként a BKK a spanyol CAF-ot hirdette ki. Ezt követően a cseh Skoda közbeszerzési jogorvoslati eljárást kezdeményezett, ajánlatának érvénytelenné nyilvánítása miatt.

Tovább

Egymást jelentgetik fel a taxiscégek

2013. október 22., 07:21 Módosítva: 2013.10.22 09:47
201

Még két hónap sem telt el a fővárosi taxisrendelet hatályba lépése óta, már egymásnak estek a taxiscégek. A Budapest Taxit az ajándék supershop-pontos rendszere miatt jelentették fel a BKK-nál, míg a Budapest Taxi két legnagyobb vetélytársát, a Cityt és a Főtaxit nyomta fel, mert nem működik a jogszabályban előírt csendes címkiadási rendszer.

A Budapest Taxi érdekes manőverrel kerülte meg a hatásági fix taxitarifát: utasainak supershop kártyáján 25 pontot ír jóvá minden utazás után, a saját taxikártya feltöltése után pedig 5, kiemelt partnereknek (magánszemélyeknek) 10% bónuszt ír jóvá. Mivel a viteldíj kiegyenlítésekor az utas a hatósági díjat fizeti, Horváth Csaba, a cég igazgatója szerint nem sértik meg a jogszabályban írtakat.

Tovább

Péntekig esténként, hétvégén egész nap busz jár az m2-es metró helyett

2013. október 21., 19:45 Módosítva: 2013.10.21 19:46
1

Az október 23-ai, szerdai nemzeti ünnep kivételével ezen a héten minden hétköznap 20:00-tól az utolsó járatindulásig, szombaton és vasárnap pedig egész nap ismét az M2 és az M2E jelzésű metrópótló autóbusszal pótolja a BKK a biztosítóberendezések cseréje miatt nem közlekedő M2-es metrót.

Vasárnap este a munkavégzés befejeződik, véget ér az M2-es metró felújításának utolsó fázisa.

Október 23-án (szerdán) az M2-es metró a menetrend szerinti első járatindulástól az utolsóig a teljes vonalon közlekedik.

Devizahitelesek tüntetnek, lelassul a város

2013. október 20., 08:26 Módosítva: 2013.10.20 13:51
381

"Vasárnap 11 és 15 óra között a metrópótló haladási vonalának érintésével demonstrációt tartanak Budapesten, ami miatt az egyes szakaszokon és csomópontokon várhatóan 20-30 perces időszakos útlezárások lesznek" - figyelmezteti az utasokat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.

A BKK szerint a zárások előreláthatóan nagyobb torlódásokat fognak okozni, és időnként jelentősen lassítani fogják a kettes metrót pótló buszokat. A BKK megjegyezte: kérték a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, a lehetőségekhez mérten biztosítsák, hogy minél rövidebb ideig tartson a metrópótló buszok esetleges forgalomkorlátozása.

A tüntetők a Nagykörút—Rákóczi út—Kerepesi út—Hungária körút útvonalon haladnak. A BKK alternatív útvonalként a 4-6-os villamost, az M3-as metrót, az Örs vezér tere felől a belvárosba jutáshoz pedig a 3-as villamost és az M1-es vagy az M3-as metrót ajánlja.

A demonstráció után 15 és 18 óra között a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz és a 75-ös trolibusz módosított útvonalon közlekedik.

A devizahitelesek egyik autós tüntetése Ócsáról indult. A szervező Kásler Árpád és a Nem Adom a Házam Mozgalom.

A devizahitelesek tarthatatlan helyzetére akarják felhívni a figyelmet egy másik vasárnapi tüntetés is. Ez a menet a Hősök teréről a Keleti pályaudvar felé indult, a mintegy 35 autóból álló konvojt hat motoros rendőr és hat rendőrautó biztosítja.

A demonstráció szervezője, Balogh Béla, a Koppány Csoport elnöke indulás előtt arról beszélt: Orbán Viktor szerint a civileknek kell összefogniuk a probléma megoldására, csak ők tudnak nyomást gyakorolni. Balogh remélte, hogy a vasárnap megjelentek elegen lesznek a nyomásgyakorláshoz.

A tüntetők követelték, hogy azonnal függesszék fel a hitelfizetéssel elmaradt emberek kilakoltatását, és azt hangoztatták, hogy „ki kell vívjuk az anyagi függetlenségünket”. Volt, aki Pápáról vagy Debrecenből jött el a tüntetésre. 

Nem sokkal délután fél egy előtt értek a Ferenc körút és az Üllői út találkozásához. A tervezett menetrend szerint itt délben kellett volna csatlakozniuk a másik, Ócsáról indult menethez, de az fél egyre még nem érkezett meg. A konvoj az Üllői út és a Páva utca közötti szakaszon parkolt le, elfoglalva az úttest egyik sávját, kisebb fennakadást okozva a közlekedésben. Itt fogják bevárni a másik (a szervezők szerint több mint 300 kocsiból álló) autóskonvojt, majd a délután folytatják az autós vonulást.

A tervezett útvonal a Budapesti Közlekedési Központ információi szerint a József körút-Rákóczi út-Kerepesi út-Hungária körút-Róbert Károly körút-Árpád híd-Pacsirtamező utca-Nagyszombat utca-Bécsi út-Vörösvári út-Árpád híd-Róbert Károly körút-Váci út-Dózsa György. Miután megérkeztek a Dózsa György útra, várhatóan délután három és hat óra között az autósok a Dózsa György út Ajtósi Dürer sor felé vezető sávjában fognak várakozni.

Megint nem járt a hármas metró

2013. október 20., 07:54 Módosítva: 2013.10.20 11:03
17

"Az M3-as metró helyett a Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között pótlóbuszok közlekednek, műszaki ok miatt" - közölte vasárnap reggel hét óra körül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. A kommentelők között volt utas, aki arra panaszkodott, hogy a pótlóbuszokkal sem volt minden rendben, az egyik hozzászóló szerint a Nagyvárad térhez húsz perc után érkezett meg a busz. A BKK háromnegyed nyolc körül közölte, hogy már ismét a teljes vonalon közlekedik a hármas metró.

Megint buszok mennek a 2-es metró helyett

2013. október 18., 18:28 Módosítva: 2013.10.20 07:49
7

Pénteken este nyolctól és a hétvégén ismét autóbusz pótolja az M2-es metrót, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A legutóbbi hétvége tapasztalatai alapján a BKK sűrítetette az M2 és az M2E jelzésű metrópótló autóbuszok közlekedését, a Keleti pályaudvar környékén pedig egy kisebb útvonal-módosítással faragtak le a menetidőből. Az M2-es metró felújításának utolsó fázisaként kicserélik a vonalon a biztosítóberendezéseket, ezért októberben több hétvégén és hétköznap este a metrószerelvények helyett buszok közlekednek. Vasárnap várhatóan 11 és 15 óra között a Nagykörút—Rákóczi út—Kerepesi út—Hungária körút útvonalon demonstrációt tartanak, ezért az egyes szakaszokon és csomópontokon várhatóan 20-30 perces időszakos útlezárások lesznek.

Csúszás ellen véd az abszurd korlát

2013. október 18., 15:51 Módosítva: 2013.10.18 16:03
30

Csütörtök óta a XII. kerületi hülyekorláton röhög a fél internet Magyarországon, amit a hegyvidéki önkormányzat épülete mellé szereltek fel találékony mesteremberek. Megkerestük az önkormányzatot, mire fel a kerítés? Íme a válasz:

Miután a téren keddenként termelői piac van, amit nagyon sokan, főleg idősebb emberek látogatnak, péntekenként pedig kisgyermekes családoknak szóló zenés rendezvény van, elengedhetetlen volt, hogy a már balesetveszélyessé vált lépcsőt, sürgősen a tél és a csúszós időjárás beköszönte előtt valamilyen módon biztonságosabbá tegyük, írta kérdésünkre a XII. kerület sajtóosztálya. A képeken látható korlát átmeneti megoldás. 

Forrás: 12.kerulet.ittlakunk.hu, fotó: Nagy Bálint
Forrás: 12.kerulet.ittlakunk.hu, fotó: Nagy Bálint

A terület felújítását őszre tervezte a Hegyvidéki önkormányzat. Az elmúlt hetekben azonban kiderült, hogy a főváros által meghirdetett TÉR_KÖZ pályázaton több, mint 100 millió forintot nyertek. Ebből az összegből szeretnék felújítani a lépcsőt, a hivatal melletti teret, illetve a fölötte található Margaréta játszóteret, de a munka tavaszra csúszott. 

Autós felvonulás béníthatja meg a fővárost

2013. október 18., 09:41 Módosítva: 2013.10.18 09:46
126

Vasárnap délelőtt 11-től délután háromig Budapest belvárosának érintésével autós demonstrációt tartanak, emiatt komoly változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben is, írja a Budapesti Közlekedési Központ.

Tovább

BKK: jogos volt volt az intézkedés a rokkantnyudgíjas nő ügyében

2013. október 17., 17:36 Módosítva: 2013.10.17 17:51
44

Jogosan kötelezték a 61 éves rokkantnyugdíjast a pótdíj megfizetésére, és azért vitték el  nőt a rendőrök, mert mivel nem tudta igazolni magát, válaszolta kérdésünkre a BKK. Mint arról beszámoltunk, a nő 5 órát töltött rendőrségi fogdában, az igazságügyi szakértőre várva.

2013. október 4-én, 9:10-kor a 62A villamoson a BKK jegyellenőrének kérésére egy hölgy olyan bérletet mutatott fel, amely több szempontból sem jogosította őt utazásra. Egyrészt a nyugdíjas-bérletszelvényen nem szerepelt a bérletigazolvány száma, másrészt a nyugdíjas-bérletigazolvány érvényessége – mely alapfeltétele a nyugdíjas-értékszelvény megvásárlásának – már hónapokkal ezelőtt lejárt. 2012. március 2-a óta ugyanis új formátumú, a hamisítást lehetetlenné tevő igazolványokat állítunk ki. A régi igazolványok cseréjére a BKK egy év türelmi időt adott, mely 2013. április 1-jén lejárt. A hölgy által bemutatott régebbi igazolvány egy rászegecselt fényképet tartalmazott, amelyet mechanikus úton könnyen eltávolíthattak és kicserélhettek.

Tovább

Ismét autóbusz pótolja az M2-es metrót

2013. október 17., 16:50 Módosítva: 2013.10.17 16:50

Csütörtökön és pénteken 20:00-tól az utolsó járatindulásig, szombaton és vasárnap pedig egész nap ismét az M2 és az M2E jelzésű metrópótló autóbusszal pótolják a biztosítóberendezések cseréje miatt nem közlekedő M2-es metrót, áll a BKK közleményében. A kedvezőbb utazási körülmények és az esetleges forgalmi torlódások okozta fennakadások elkerülése érdekében sűrítik a pótlójáratok közlekedését, a Keleti pályaudvar környékén pedig egy kisebb útvonal-módosítással faragtak a menetidőből. 

Október 20-án, vasárnap várhatóan 11:00 és 15:00 között egyebek mellett a Nagykörút—Rákóczi út—Kerepesi út—Hungária körút útvonalon haladva, azaz metrópótló haladási vonalának érintésével demonstrációt tartanak Budapesten, ami miatt az egyes szakaszokon és csomópontokon várhatóan 20-30 perces időszakos útlezárások lesznek. A zárások előreláthatóan nagyobb torlódásokat okoznak, és időszakosan jelentősen lassítják a metrópótló autóbuszok közlekedését.

Tovább

Ön mit szólna be a szemetelőknek?

2013. október 17., 16:18 Módosítva: 2013.10.17 16:35
15

Kocsis Máté polgármester versenyt hirdetett az egyik kereskedelmi rádió műsorában, írja a jozsefvaros.hu. Bárki ötletet adhat, hogy milyen mondatokkal figyelmeztessék a közterület-fenntartók a szabálytalankodókat a hangos térfigyelő kamerák segítségével. Lapunk megpróbál segíteni.

Budapesten elsőként Józsefvárosban vannak hangos térfigyelő kamerák: a Gutenberg téren, a Nap utca és a Leonardo da Vinci utca kereszteződésénél, valamint a Losonci téren. Ezeknek a szerkezeteknek az a legnagyobb előnyük, hogy a közterület-felügyelők és a rendőrök nemcsak látják a szabályszegőket, hanem rögtön fel is szólíthatják őket arra, hogy fejezzék be, amit csinálnak. A józsefvárosi hangos térfigyelő kamerák egyelőre még csak teszt üzemmódban működnek, de hamarosan élesben reccsennek majd rá a szemetelőkre és rongálókra, számol be róla a kerületi lap.

A jelenlegi szöveg, mint az nemrég készült videónkban hallható, elég szürke, papírízű és rettentően hivatalos, nem csoda, hogy az önkormányzat változtatni kíván rajta. Mi egyelőre három javaslattal élünk gondolatébresztőnek, szavazzon, melyik lenne a legjobb. (A saját javaslatokat kommentekbe várjuk.)

Tovább

Ilyen lakótelepet építettek a 30-as években

2013. október 17., 12:49 Módosítva: 2013.10.17 14:01
692

Lakótelep, de nem olyan. 1931-ben építették Budapesten a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepet, a magyar Bauhaus egyik kiemelkedő emlékét. Az ötletet a Stuttgartban épült Werkbund lakótelep példája adta: a koncepció lényege az volt, hogy száz négyszögöles telkekre különálló, kertes családi házakat tervezzenek. Az Ördögárokkal párhuzamosan fekvő üres területen 22 villát építettek a kor neves építészeinek tervei alapján. Előírás volt, hogy a telkeknek csak 25 százalékát lehet beépíteni 2-4 szobás, egylakásos házzal, és kötelező volt a kertesítés is.  

Busz és villamos koccant a Bartók Béla úton

2013. október 17., 08:50 Módosítva: 2013.10.17 10:50
67

Összeütközött egy villamos és egy busz a Bartók Béla úton, a Gárdonyi térnél csütörtökön reggel, jelentette a helyszínről munkatársunk.

A baleset miatt villamospótló buszok közlekednek a 18-as, a 19-es, a 41-es, a 47-es és a 49-es villamosok helyett a Kelenföldi vasútállomás (Etele tér) és a Döbrentei tér között, írta a Budapesti Közlekedési Központ a Facebookon. A BKK az arra utazók türelmét kéri, amíg helyre áll a villamosközlekedés.

Elmosódott bérletpecsét miatt fogda

2013. október 16., 17:22 Módosítva: 2013.10.17 11:09
2850

Öt órát töltött rendőrségi fogdában egy 61 éves rokkantnyugdíjas, akinek a bérletigazolványán a BKK-ellenőrök gyanúsnak találták a pecsétet, és szerencsétlenségére a nyugdíjasigazolványán kívül nem volt más irat nála. A bérletszelvény érvényes volt egyébként. A nőt okirat-hamisítással gyanúsították meg.

2013. október 4-én reggel 8 óra előtt néhány perccel egy kőbányai rokkantnyugdíjas nő felszállt az Éles saroknál a 62A jelű villamosra, hogy elmenjen a Bosnyák térre. Nem gondolta, hogy többórás, cseppet sem felemelő kalandban lesz része, írja a X. kerületi Hírhatár Online. (A lap leközölte a rendőrségi kihallgatási jegyzőkönyvet is.)

Tovább

Engedjék már be azt a kéményseprőt!

2013. október 15., 12:40 Módosítva: 2013.10.15 12:40
9

Idén, az eddig ellenőrzött budapesti lakások 10%-ába, 53 ezer lakásba nem tudtak bejutni a kéményseprők. A katasztrófavédők és a kéményseprők szerint pedig az éves kéményellenőrzés elengedhetetlen a mérgezések kockázatának minimalizálásához.

Tovább

Tarlós: Ha most felkérnének, igent mondanék

2013. október 14., 19:10 Módosítva: 2013.10.14 19:33
73

Ha most kérnék fel, igent mondana egy újabb főpolgármesteri ciklusra Tarlós István.

A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában azonban arra is figyelmeztetett, hogy a következő önkormányzati választásig még hátra van majdnem egy év. Tarlós István azt mondta, semmi köze a választásokhoz, hogy több nagy fővárosi beruházást indítottak az ősszel.

Ezeket azzal indokolta, hogy az elnyert, de eddig halogatott európai uniós fejlesztések határideje miatt kénytelenek voltak belekezdeni a munkákba.

A főpolgármester az elmúlt három év eredményei közé sorolta, hogy saját erőből sikerült visszaszerezni a vízműveket, rendbe tenni a metrószerződéseket, a CET-ként ismert épület sorsát, a hatékony hajléktalan program végrehajtását.

Tarlós István a jövő feladati között említette a BKV működési stabilitásának biztosítását, akár az adóbevételek átcsoportosításával.