Budapest

Utcára vonulnak a BKV-sok

2013. augusztus 16., 13:16 Módosítva: 2013.08.17 10:07
405

Utcára vonulnak a BKV-sok szeptemberben. A Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) így akarja felhívni a figyelmet a főváros közösségi közlekedésének áldatlan állapotaira. „A munkavállalók helyzete és a szolgáltatás színvonala soha nem látott mélypontra került, miközben a tulajdonos BKK olyan elhibázott, költséges buszüzemeltetési modell bevezetését erőlteti, amellyel szándékosan szétveri az ágazatot, ráadásul elkerülhetetlenül újabb jegyáremelésekhez vezet” – írta közleményében a KKDSZ.

A BKK szerint viszont a helyzet, bár nem tökéletes, de jobb, mint eddig volt: 2010 óta nem vett fel újabb hitelt a BKV, és közben a közlekedés is fejlődött. A BKK és a BKK közösen kiadott közleményükben azt írják, hogy ha a KKDSZ szerint „a tömegközlekedés színvonala soha nem látott mélypontra került az elmúlt években, akkor valószínűleg nem ugyanabban a fővárosban élünk”.

Begyorsult a 14-es villamos

2013. augusztus 15., 18:06 Módosítva: 2013.08.15 18:06
154

Csütörtöktől megváltozott a forgalmi rend a IV. kerületben, Káposztásmegyeren a Töltés utca és a Szilágyi utca kereszteződésében, közölte a BKK. Ezentúl a Töltés utcai járműforgalom ad elsőbbséget a naponta több mint 25 ezer utast szállító 14-es villamosnak.

Az új - a kereszteződés geometriai kialakításához jobban illeszkedő - forgalmi rend szerint a Szilágyi utcával párhuzamosan, egyenesen haladó villamosok nem kényszerülnek elsőbbségadásra a kanyarodó mellékiránnyal szemben, ezáltal átláthatóbb lesz a forgalmi helyzet: a csomópontban egységesen az észak-déli irányú forgalomnak lesz elsőbbsége a kelet-nyugati iránnyal szemben.

A villamossal utazók számára ez átlagosan 20 másodperccel rövidebb utazási időt eredményez az Atlétikai stadion és az Óceánárok utcai megálló közötti 630 méteres pályaszakaszon a fékezés, elsőbbségadás és visszagyorsítás elhagyása miatt.

Az erre közlekedő autósokat egyben kérik, hogy ne megszokásból vezessenek, megfelelő körültekintéssel közelítsék meg a kereszteződést.

Tarlós az alkotmánybíróság miatt akarja a bolhapiacot

2013. augusztus 15., 16:32 Módosítva: 2013.08.15 16:48
17

Meglepő sajtóközleményben áll ki a főváros vezetése a városligeti illegális piac mellett. Tarlós István hivatala azt állítja, hogy ők meg szeretnék szüntetni a Liget lepusztulásával járó tevékenységet, ezért engedélyeznék azt. A közlemény szerint ugyanis más lehetőségük nincs is, mert az Alkotmánybíróság döntése miatt nem léphetnek fel az illegális árusítás ellen.

„A városvezetés régóta szeretné megszüntetni a Hermina út és a Városligeti körút közötti zöld területet érintő illegális árusítás miatt kialakult tarthatatlan állapotot. Ezt a megközelítőleg másfél négyzetkilométernyi területet szombaton és vasárnap hajnali 5 órától délután 2 óráig mintegy 800-900 illegális árus foglalta el, akik tevékenységüket befejezve nagy mennyiségű hulladékot hagytak maguk után. – vázolja a hátteret a főváros közleménye.

Az Alkotmánybíróság védi a piacot?

A rendezetlen helyzet okozója a Városháza szerint az Alkotmánybíróság, mivel nem engedik, hogy lefoglalják a gyékényen árult cikkeket. Más módon a főváros pedig eszerint nem tud fellépni. "Ennek az áldatlan állapotnak a felszámolására és az illegális árusítás mederbe terelésére tett most kísérletet a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága, mivel az Alkotmánybíróság döntése alapján megszűnt az illegális árusítás miatt alkalmazható érdemi intézkedés, különösképpen a lefoglalás lehetősége. 2012 augusztusától a főváros rendelete alapján a közterület-felügyelők lefoglalhatták az illegálisan árusított termékeket. Ezt semmisítette meg az Alkotmánybíróság az új szabálysértési törvényben, így a Rendészeti Igazgatóság jogszabály híján eszköztelenül maradt az illegális árusítással szembeni érdemi fellépés tekintetében. A Rendészeti Igazgatóság igazgatója mindezekre tekintettel javasolta azt a megoldást, amely az érintettek együttműködésére – egyébként alappal – számítva terelné az árusítást legális, kontrollált keretek közé.”

Tovább

Novemberig lövi a Bálna a lila fényt

2013. augusztus 15., 13:25 Módosítva: 2013.08.15 15:14

Az Index keddi panasznapján felkapott téma volt a fővárost éjszakánként bevilágító lézerfény, amelyről kiderült, hogy a CET-ként megismert, majd Bálnára átkeresztelt épületegyüttesből lövik fel. "Lásson csodát" – címmel került ki a Bálna honlapjára július 31-én az a bejegyzés, amiben elmagyarázzák, mire megy ki a fényjáték. "A sokáig élettelennek tűnő CET épület‐együttese egy élettel teli bálnaként mutatja meg önmagát. A Bálna fejéből előtörő fénysugarak, – mint egy világítótorony fényei – jelzik, hogy ez a hatalmas épület, a „»mélyből a felszínre ért«." A honlapon azt is leírják, hogy augusztus 1-től a megnyitásáig fogja a tervek szerint a fényszökőkutat fújni a Bálna.

Tovább

Gründolják a Fradi-várost a Népligetben

2013. augusztus 15., 08:43 Módosítva: 2013.08.15 10:16
47

Kőbánya is támogatja a "Fradi-város" építését, amelyet Kubatov Gábor, a klub elnöke és a Fidesz országos pártigazgatója a Népligetben képzel el, írja Népszabadság. A tervet a margitszigeti szökőkút átadásakor Orbán Viktor kormányfő is támogatásáról biztosította. Mint mondta, már készülnek a tervek, és konkrétumokról hamarosan megállapodásokat köthetnek majd a fővárossal.

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) több sportlétesítményt használ az Üllői úti stadion átellenében lévő Népligetben. A klub átmenetileg ide költözött át a 13,5 milliárdból felépülő új Albert Flórián Stadion átadásáig.

Tovább

Fókuszáljon az első ajtókra Budapesten!

2013. augusztus 14., 11:27 Módosítva: 2013.08.14 13:17
14

Jelenleg 115 nappali autóbusz-, 2 troli- és 31 éjszakai járat közlekedik elsőajtós felszállási rendben a főváros útjain. „Mivel az ilyen buszokon a vezetőnél is lehet jegyet venni, illetve mivel ezeken következetes a menetjegy-ellenőrzés, kevesebb a járatokon a bliccelő vagy az egyéb szabályokat be nem tartó utas, ráadásul folyamatosan növekszik a BKK jegyárbevétele” – írta közleményében a társaság. A pluszforrást a járműpark fejlesztésére fordítják.

Tovább

A Ligetben csap össze Tarlós és Papcsák

2013. augusztus 14., 08:47 Módosítva: 2013.08.14 09:14
107

Legalizálná, sőt bővítené a Petőfi Csarnok előtti, jelenleg illegálisan működő bolhapiacot a főváros. Zugló önkormányzata onnan értesült a tervről, hogy a fővárosi önkormányzathoz tartozó Csarnok és Piac Igazgatósága megkereste őket, hogy adják ők is hozzájárulásukat a tervhez.

Tovább

Villamos és autó ütközött Budán

2013. augusztus 12., 12:02 Módosítva: 2013.08.12 23:36

Villamossal ütközött egy autó délelőtt Budapesten, a XI. kerületi Bartók Béla út külső szakaszán, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere. A baleset miatt a 19-es és a 49-es villamosok helyett egy ideig pótlóbuszok vitték az utasokat a Móricz Zsigmond körtér és az Etele tér között. Két embert vittek a János kórházba, egyikük súlyosan, másikuk könnyebben sérült meg.

Törnek az áramszedők Budapesten

MTI/Index
2013. augusztus 9., 11:35 Módosítva: 2013.08.09 14:58
87

Fél tízkor leszakadt a 3-as villamos áramszedője a Határ útnál, ezért a villamosok egy órán át nem jártak. A BKK diszpécsere az Indexnek elmondta, hogy 10:20 óta ismét rendes forgalom van a vonalon.

13:45-kor aztán az 1-es villamos áramszedője is eltört, emiatt Zugló és a Reitter Ferenc utca között volt buszos pótlás. 14:13-kor állt helyre a forgalom.

Az áramszedők valószínűleg azért szakadnak le, mert a hosszabb ideje tartó hőségben a meglazul és belóg a felsővezeték.

Nagy a dugó a Soroksári úton

2013. augusztus 9., 09:00 Módosítva: 2013.08.09 10:58
7

Két autó összeütközött péntek reggel Budapest IX. kerületében, a Soroksári út és a Kvassay Jenő út kereszteződésében, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. A helyszínelés még tart. A baleset körülményei egyelőre ismeretlenek, a mentők egy sérültet szállítottak el a helyszínről.

A Kvassay Jenő úton egy sávot lezártak, és nem lehet a Soroksári útra kanyarodni, a forgalmat rendőrök irányítják. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy a Soroksári úton és a Kvassay Jenő úton a városba vezető irányban nagy torlódás alakult ki.

Sínpúposodás miatt áll az 1-es villamos

2013. augusztus 8., 18:20 Módosítva: 2013.08.09 12:44
19

Olvasónk, Krisztián jelezte, és az MTI-nek a BKK fődiszpécsere is megerősítette, hogy pótlóbuszok járnak Budapesten az 1-es villamos vonalán a zuglói vasútállomás és a Reitter Ferenc utca között. A rendkívüli hőség miatt felpúposodtak a sínek, a Kacsóh Pongrác útnál deformálódott. Az utasokat le kellett szállítani, miután a villamosok nem tudtak továbbhaladni. A villamospótló buszokat délután fél hatkor állították forgalomba az érintett szakaszon.

A BKK tavasszal már jelezte, hogy A vágánykivetődés problémája nem önmagában a napi maximális hőmérséklettel függ össze, hanem a hőingadozás miatt jelentkezik.

Budapesten a hetvenes-nyolcvanas években előszeretettel használtak a paneles technológiát, ami 20-25 éves élettartamra alkalmas, amennyiben közúti forgalom nem veszi igénybe. A rossz állapotú, elhasználódott vágányokon azonban a sínszál a hőtágulás következtében felfelé mozdul, mivel a letöredezett panelszegély már nem tartja a vályúban. Az 1-es villamos felújítása után ez a probléma meg fog szűnni, az új pályán ilyen jelenség évtizedekig nem fordul elő.

Két épület ég a Normafánál

2013. augusztus 8., 15:41 Módosítva: 2013.08.08 16:17
13

Sűrű füstöt jelentettek be a Normafa környékén, a tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre. Ferenczi Norbert, a tűzoltók sajtószóvivője az Indexnek elmondta, hogy a kisvasútról kapták a jelzést, de a tűz a vasutat nem érintette.

Ferenczi kifejtette: egy magáningatlanhoz tartozó két melléképület égett, a tüzet a tűzoltók körülhatárolták. Mivel egyes fokozatú riasztásról van szó, az oltás a szóvivő szerint nem fog sokáig tartani, és lehet, hogy tűzvizsgálatot sem rendelnek el (ez nem minden egyes fokozatú riasztásnál kötelező).

Tolni kellett a 2-es villamost

2013. augusztus 7., 18:09 Módosítva: 2013.08.07 19:43
565

Tolni kellett a kettes villamost szerda délután, mert műszaki hiba miatt a jármű nem tudott közlekedni. A BKK fődiszpécsere szerint 16:55-kor romlott el a jármű és közel fél órán keresztül nem járt a kettes villamos a Boráros tér és a Kossuth tér közt. A BKK tájékoztatása szerint a jármű tetején található elektronikai berendezés túlmelegedett. A forgalmi akadály felszámolásában pedig néhány vállalkozó kedvű utas segített a három járművezetőnek, így a váltóról letolt műszaki hibás villamost a következő járat el tudta tolni maga előtt.

1146604 557958414262673 2060351402 n
Fotó: Város Szíve

A villamost a 2V jelzésű villamospótló buszok helyettesítették, meghoszabbított útvonalon jártak és a Boráros térig mentek el.

Aláírták a közbringa vállalkozói szerződését

2013. augusztus 7., 17:56 Módosítva: 2013.08.08 07:49
173

Megkezdődhet a Bubi, azaz a fővárosi közbringa-rendszer tényleges megvalósítása, miután eredményesen lezárult a kialakításra és üzemeltetésre a BKK által kiírt közbeszerzési eljárás. A vállalkozói szerződést szerdán írták alá a nyertes konzorcium tagjai, Budafoki Róbert, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója, Paróczai Iván, a Csepel Kerékpárgyártó Zrt. igazgatósági tagja és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója.

bkk bubi alairas 2
Fotó: Nyitrai David / bkk.hu

A biciklik Magyarországon készülnek, azokat a Csepel Kerékpárgyártó és -forgalmazó Zrt. gyártja és szállítja le. A T-Systems Magyarország Zrt végzi a rendszerintegrációt, biztosítja az adatkommunikációt és a speciális szoftvermegoldásokat, alvállalkozójaként a főbb rendszerelemeket pedig a német Nextbike GmbH. szállítja.

A projekt megvalósításával és a rendszer üzemeltetésének megszervezésével a Főváros a Budapesti Közlekedési Központot bízta meg. A nyertes T-Systems Magyarország Zrt. és a Csepel Kerékpárgyártó Zrt. alkotta konzorcium feladata lesz a rendszer kiépítése mellett annak üzemeltetése is a 2014 tavaszára tervezett átadást követő első öt évben.

Tovább

18 év során nem léphetnek be a nagyobb felügyelet

2013. augusztus 6., 21:42 Módosítva: 2013.08.07 10:11
4086

A Nemzeti Dohányboltok kifogyhatatlan forrásai a vicceknek, ami érthető, végül is a szocializmus alatt jobb híján gúnyolódnak az emberek a rájuk kényszerített hülyeségeken. Olvasónk Óbudán fotózta az egyik Nemzeti Dohánybolt tábláját, amely arról tájékoztatja az angolul tudó közönséget, hogy: „18 év során nem léphetnek be a nagyobb felügyelet”.

A Nemzeti Dohányboltosok korábban új szavak alkotásával is kísérleteztek. Balatonon például a legfeljebb a közúti forgalmat jelentő trafic szóval jelölték a dohányboltot. Világos persze, hogy próbálkozni lehet, de senki nem érheti utol a legnagyobb nevettetőt, az egész dohánymizériát kiötlő Lázár Jánost, aki egy hetilap címlapján sütötte el poénját, miszerint nem más, mint a Philip Morris áll a trafikbotrány mögött.

Vészfékezés a halálzebrán

2013. augusztus 6., 20:08 Módosítva: 2016.11.04 09:11
543

A 23 éves Anna a 139-es buszon utazott július 15-én este 22 óra 20 perckor, amikor hirtelen elkezdett repülni. A busz előtt ugyanis satufékezett egy teherautó az úgynevezett budapesti halálzebránál, így a busznak is meg kellett állni hirtelen. A mintegy 10 méteres repülést egy kemény tárgy állította meg, Anna elvesztette eszméletét, agyrázkódása lett, gond van a látásával, összetört a laptopja, telefonja. Felelős egyelőre nincs, a hozzátartozókat ide-oda irányítják.

Július 15-én este 22.20-kor balesetet szenvedett a 139-es buszon egy 23 éves Anna nevű lány, tudtuk meg a hozzátartozóktól. A sofőr a Budaörsi útnál, az úgynevezett halálzebránál vészfékezett, hogy elkerüljön egy balesetet, ennek következtében a lány "két ajtónyit" repült a buszon, beverte a fejét, agyrázkódást szenvedett, valamint eltört a laptopja és a telefonja. Anna két napig volt a János-kórházban, és kiengedése után is maradtak látási zavarai.

A lány anyja szerint a BKK és a BKV egymásra mutogat, nincs felelős, nincs információ, hogy egyáltalán foglalkoznak-e az üggyel. Nem vettek fel jegyzőkönyvet, senki nem jelentkezett a BKK vagy a BKV részéről. Amikor maga járt utána, a BKV-nál csak a baleset idejét „látták a rendszerben”, a sérült nevét nem. Átküldték őket a BKK-hoz, onnan visszairányították, aztán azt javasolták, hogy írjon levelet.

Tovább

Az összes mozgólépcső használhatatlan volt a Blahán

2013. augusztus 6., 16:18 Módosítva: 2013.08.06 16:32
21

A Blaha Lujza téren negyed órán át nem állt meg a metró, mert lezárták a metróállomást a mozgólépcsők meghibásodása miatt, írja Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A Metróért Egyesület szerint hétfő este az Arany János utcai metróállomást kellett többször is lezárni a mozgólépcsők üzemképtelensége miatt, és hasonló probléma fellépett már vasárnap is. Áramellátási zavar állhatott a háttérben.

Égett egy tetőtér Csillaghegyen

2013. augusztus 6., 14:07 Módosítva: 2013.08.06 17:42
43

A csillaghegyi Róza közben kiégett egy hatlakásos társasház, valószínűleg a tetőszerkezet szigetelése gyulladt ki. A tűzoltók tizennégy kocsival vonultak ki, három létrás tűzoltóautó is a helyszínen volt. A tetőt több helyen megbontották és belülről is oltották a lángokat. A ház lakhatatlanná vált, egy embert kórházba szállítottak.

A házon kívülről is látszik, hogy súlyosan megsérült. Puskás Péter alpolgármester a helyszínen az Indexnek elmondta: a társasház tetőszerkezete gyulladt ki, a gipszkarton és a külső borítás közti szigetelés égett.

Egy férfi a helyszínen elmondta, hogy a tüzet először ő kezdte el slaggal locsolni, mikor megérkeztek a tűzoltók, őt a saját biztonsága érdekében elküldték a helyszínről.

Tudósítónk beszélt a kórházba szállított férfi feleségével, aki kétségbe van esve, mivel a lakásuk kiégett. A férj sok füstöt szívott be és elesett a lépcsőn amikor segített a tűzoltóknak feljutni a padlásra. A tűz által legsúlyosabban érintett lakás szomszédjában laknak, a nő ma éjszaka a rokonainál alszik.

A nő elmondta: a tűzoltókat nagyon nehezen tudták elérni, körülbelül 20 perc alatt értek a helyszínre.

Tovább

Felborult az Üllőin a forgalmi zavarelhárító

2013. augusztus 3., 16:21 Módosítva: 2013.08.03 18:15
55

Két autó ütközött össze a fővárosban az Üllői út és a Thaly Kálmán utca kereszteződésében, a Klinikák metrómegálló közelében szombaton. Az MTI munkatársának helyszíni beszámolója szerint az egyik autó - a BKK forgalmi zavarelhárító gépkocsija - felborult, és a tetején állt meg.

Vattayné Székely Noémi, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta, hogy a balesetben senki nem sérült meg, de a műszaki mentés idején az Üllői út hat sávjából csak egy sávon lehetett közlekedni. Később még egy sávot megnyitottak a Ferenc körút irányába.

Ellenőröket ütöttek, karjukat csavarták

2013. augusztus 3., 13:40 Módosítva: 2013.08.03 13:40
68

Pénteken több jegyellenőrt is bántalmaztak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain, közölte a társaság közleményben.

Délelőtt a 85-ös busz Kőbánya-Kispest metró végállomásán egy jegyellenőr nőnek egy férfi utas intézkedés közben megcsavarta az egyik karját. Az utast a rendőrség előállította.

Délután a 23-as busz Szabadka utcai megállójánál egy jegyellenőrt intézkedés közben egy férfi utas ököllel megütött. Az utas a helyszínről elmenekült. Szintén délután a 148-as buszon egy férfi utas két jegyellenőrt meglökdösött, az egyiküket arcon ütötte. Az elkövető távozott a helyszínről, de a kiérkező rendőrök elfogták és előállították.

A BKK mindhárom esetben a hatóságokhoz fordul. "Kérjük utasainkat, hogy egymással és munkatársainkkal legyenek türelmesebbek a meleg időben is!" - zárul a társaság közleménye.

Senkinek se kellettek a Vidámpark játékai

2013. augusztus 3., 08:48 Módosítva: 2013.08.03 10:44
59

Nem érkezett ajánlat a Vidámpark játékainak értékesítésére kiírt pályázatra, ezért az azokra kiírt pályázat eredménytelen volt, írja a HVG. A játékok megvásárlására augusztus 1-jéig, csütörtökig lehetett pályázni a Budapest Fővárosi Vagyonkezelőnél.

A sikertelen pályázat miatt a vagyonkezelő újabb felhívást tesz majd közzé, de a játékokat még mindig egyben akarják eladni. A főváros tájékoztatása szerint a közgyűlés úgy döntött, két alkalommal hirdetik meg a Vidámpark játékait egyben, ám ha a második pályázat is érvénytelen lesz, akkor külön-külön is eladásra kínálják majd az egyes berendezéseket.

Útlezárások pénteken Budapesten

2013. augusztus 1., 21:23 Módosítva: 2013.08.01 21:21
5

Pénteken Pesterzsébeten és Erzsébetvárosban is forgalomkorlátozásra kell számítani, ezek érintik a 35-ös autóbusz és a 74-es trolibusz forgalmát is - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hírszolgálata.

Pénteken 9 órától várhatóan 16 óráig lezárják a XX. kerületi Wesselényi utcát a Virág Benedek utca és a Török Flóris utca között, mert az elektromos művek oszlopokat állít fel. Emiatt a 35-ös autóbusz a Szentlőrinci lakótelep irányában módosított útvonalon, a Török Flóris utca, Kuruc utca, Virág Benedek utca irányban haladva közlekedik. A járat nem érinti a Wesselényi utca megállót. A módosított útvonalon a Török Flóris utcában, a Kuruc utca kereszteződésében lehet felszállni a 35-ös buszra.

Pénteken 17 órától várhatóan 21 óráig a roma holokauszt emléknapja alkalmából megemlékezést tartanak a VII. kerületben, a Dohány utca Hársfa utca és Osvát utca közé eső szakaszán. A 74-es trolibuszok a Csáktornya park és a Keleti pályaudvar között közlekednek, míg az Astoriától a Dohány utcán a Keleti pályaudvarig trolipótló buszokkal lehet utazni.

A trolik ekkor a Dembinszky utcától a Bethlen Gábor utca, Garay utca felé haladva közelítik meg a Keleti pályaudvar Garay utcai ideiglenes végállomását. A Keleti pályaudvartól a 78-as trolibuszok végállomásáról indulnak vissza a járatok a Csáktornya park felé, és a Nefelejcs utca, István utca irányban haladva térnek rá az eredeti útvonalra.

A BKK az Astoria és a Keleti pályaudvar között a 2-es metrót ajánlja az utazóknak.

Egymilliárd forint azonnal a Pesti Vigadóra

2013. augusztus 1., 17:56 Módosítva: 2013.08.01 17:58
2

Egymilliárd forint azonnali átcsoportosítását rendelte el a kormány a Pesti Vigadó rekonstrukciójának befejező, III. üteméhez a rendkívüli kormányzati intézkedések terhére.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint a Pesti Vigadó rekonstrukciójára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javára 792 millió forint, a Magyar Művészeti Akadémia javára 297,6 millió forint, összesen 1089 millió forint átcsoportosításáról döntöttek.

A kormány 2011 februárjában 2,23 milliárd forintot biztosított a Pesti Vigadó rekonstrukciójára, akkor úgy tervezték, hogy az év októberére nyílhat meg a Magyar Művészeti Akadémia székházának is számító rendezvényhelyszín. A Vigadó vagyonkezelője akkor azt közölte az MTI-vel, hogy a 2004 óta tartó felújítás során 1,15 milliárd forintot fordítottak az épületre.

Februárban arról számoltunk be, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjait kirakták a Vigadó felújításáért felelős alapítvány vezetőségéből. A lépés érdekessége, hogy ez az alapítvány a Vigadó vagyonkezelője, ők irányítják és fizetik az épület felújítását. A kormány döntésének köszönhetően az elkészült Vigadó lesz az MMA székháza.

A Vigadó neve egy csalás kapcsán is felmerült: a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány által a 2000-es évek első felében kötött gyanús szerződések ügyében, amik összesen kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozhattak az államnak (Magyar Nemzet). A gyanús kontraktusok a budapesti Vörösmarty téren található volt ORI-irodaház hasznosításával, illetve annak felújításával, valamint a műemléki védettség alatt álló Pesti Vigadóhoz kapcsolódó ingatlan eladásával kapcsolatban születtek.

Újra jár a kettes metró

2013. augusztus 1., 17:56 Módosítva: 2013.08.01 18:23
2

Nem járt a kettes metró a Déli Pályaudvar és a Deák tér közt, ezen a szakaszon pótlóbuszok szállították az utasokat, közölte a BKK. Fél hat és negyed hét közt műszaki ok miatt nem közlekedtek a szerelvények. A metró újra teljes vonalon, a Déli Pályaudvar és az Örs vezér tere közt közlekedik.

Felmászott valaki a Szabadság hídra

2013. augusztus 1., 12:56 Módosítva: 2013.08.01 14:39

Felmászott egy ember csütörtökön a déli órákban a Szabadság hídra, a pesti hídfőnél. A tűzoltók megkezdték a mentést, aminek idejére a teljes hidat lezárták, mindkét irányban.

Ferenczi Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője elmondta, hogy alpintechnológiával felszerelt tűzoltók kezdték meg a mentést, egy emelőt állítottak fel. A férfi a tűzoltók rábeszélésére felmászott az emelőre, és épségben lehozták a hídról.

A híd lezárása miatt egy ideig a 47-es és a 49-es villamosok sem jártak teljes útvonalon. Emiatt Újbuda-Központtól, illetve Kelenföld vasútállomástól a Batthyány tér végállomásra, a pesti oldalon pedig a Deák Ferenc tér és a Fővám tér között közlekedtek a járatok – írta a BKK a Facebook-oldalán 12 óra 37 perckor.

Tovább

Megkapja a BKV az apanázs felét

2013. augusztus 1., 11:25 Módosítva: 2013.09.24 16:19
7

A Magyar Közlöny szerint döntött a kormány a BKK ez évi állami támogatásának átutalásáról. A közlekedési cég a korábbi megállapodásban szereplő 14 milliárd forint első felét kapja meg, összesen hétmilliárd forintot.

A második részlet átutalásának időpontjáról egyelőre nincs döntés. Információink szerint a BKV-nál szeptember körül várják a pénzt.

A napokban az MSZP budapesti szervezete kondította meg a vészharangot a BKV felett, miszerint a budapesti közösségi közlekedés azonban "továbbra is a szakadék szélén tántorog", mert a cég nem kapta meg a beígért állami támogatásokat. A hétmilliárd forintnak valóban július 15-ig meg kellett volna érkezni, ami eszerint két hetet csúszott. A szocialisták szerint az augusztus 15-én esedékes további hétmilliárd forintról már "beszélni sem érdemes".

Tarlós István főpolgármester június elején jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy arról állapodott meg a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztériummal és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, hogy a költségvetési törvényben a közösségi közlekedésre eleve biztosított 10 milliárd forintos támogatást júniusban megkapják. Hozzátette: a főváros a feladatra további hétmilliárdot kap július 15-éig, és még hétmilliárdot augusztus 15-éig.

A 10 milliárd időarányos része a főpolgármesteri hivatal szerint rendben megérkezett.

Pótlóbusz jár az 1-es villamos helyett

2013. augusztus 1., 08:38 Módosítva: 2013.08.01 08:38
1

Az 1-es villamosok helyett pótlóbuszok közlekednek a Közvágóhíd és a Népliget megállók között, felsővezeték-probléma miatt, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldalán.

Csúszik a villamostender eredményhirdetése

2013. augusztus 1., 08:08 Módosítva: 2013.11.14 16:44
33

A Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) hétfőn kellett volna kihirdetnie a 37 új villamos beszerzésére kiírt tender eredményét, de ehelyett újabb két hónappal meghosszabbították a határidőt, írta a Népszava. Erről a lap szerint múlt pénteken értesítették a versenyben lévő négy céget, a cseh Skodát, a spanyol CAF-ot, a német Siemenst és a svájci Stadlert. A BKK újabb adatokat kért be az indulóktól, tették hozzá.

A Népszava szerint sürget az idő, mert a szerződéskötéstől számított 807. napon kell a nyertesnek leszállítania az utolsó járművet. Ha szeptember közepére meglesz a szerződés, a 807. nap 2015. decemberére esik, de mivel uniós pénz felhasználásáról van szó, 2015 végéig már az elszámolásnak is meg kell történnie. A lap arról írt: elképzelhető, hogy az időhúzásnak az lehet a vége, hogy a kormány inkább másra fordítja, mintsem hagyja elveszni az uniós pénzt, és így maradnak a régi villamosok az 1-es, 3-as, 19-es és 61-es vonalakon.

Csütörtök délelőtt a BKK vezérigazgatója, Vitézy Dávid közleményben utasította vissza a Népszava állításait, valótlanságnak nevezve azokat. Vitézy közölte: nem igaz, hogy a határidőt két hónappal kitolták volna. Az eljárást még augusztusban le tervezik zárni.

"Az ajánlatok beadásának és értékelésének időpontját valóban módosítani kellett, amelyre azonban a BKK az általa is ismert szűk befejezési határidő ellenére az ajánlattevők kérése alapján adott engedélyt éppen azért, hogy lehetőleg minden érdekelt villamosgyártó tudjon ajánlatot adni, és senki ne essen ki a versenyből az esetleg túl rövid határidő miatt" - áll a közleményben.

Vitézy szerint a Népszava valótlanul állította azt is, hogy a kormány még nem kötötte meg a támogatási szerződést a villamosbeszerzésre. A kormány tavaly november 7-én döntött véglegesen a beruházás támogatásáról, ez a döntés megjelent a Magyar Közlönyben is, majd nyilvánosan írták alá a projekt támogatási szerződését december 19-én Tarlós István főpolgármesterrel és Völner Pál államtitkárral, tette hozzá.

Elszabadult egy 18-as villamospótló

2013. augusztus 1., 00:03 Módosítva: 2013.08.01 10:08
68

„Szerda délután 4 órakor olyasmi történt a Széll Kálmán téren, mint néhány évvel ezelőtt, mikor a Várfok utcában álló 29-es busz hirtelen megindult a lejtőn, ráfordult a lépcsőre, és letarolta az embereket” – írta olvasónk, Csaba.

Olvasónk szerint a 18-as villamos pótlóbusza, a 18V jelzésű indult meg, miután kioldódott az elektromos rögzítőfék. „Vezető nélkül, csendesen, nyitott ajtókkal megindult az ideiglenes megállóból a lejtőn a Széna tér felé 8-10 utassal a fedélzetén. Aki éppen felszállt volna, visszaugrott a járdára, és segítségért ordított a busz mellett futva” – számolt be Csaba.

„Többen sikeresen leugrottunk a gyorsuló járműről, de két idős fennmaradt. Velük együtt csapódott a tragacs egy veszteglő vadi új, fehér Volánbusz hátuljába. Ha nem áll ott, a két öreggel meg sem állt volna a Széna térig vagy tovább” – állt a beszámolójában.

A BKK az Index kérdésére az üggyel kapcsolatban annyit közölt, hogy július 31-én 16 órakor egy 18V jelzésű villamospótló autóbusz nekigurult egy előtte álló Volánbusznak a Széll Kálmán téren. A koccanás során személyi sérülés nem történt, és a helyszínelés után a járművet a kelenföldi telephelyre vontatták további műszaki vizsgálatra.

Változik a pesti buszok menetrendje

2013. július 31., 15:47 Módosítva: 2013.07.31 15:47
6

Módosul augusztusban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járatának menetrendje, és új járatok is indulnak – közölte a BKK szerdán.

Csütörtöktől a 21-es és a 21A buszok vonalán is megjelennek az új Mercedes-Benz Citaro 2 autóbuszok, és növelik az alacsonypadlós buszok arányát több járat vonalán (44, 45, 54, 55, 66, 84E, 89E, 94E, 294E, 169E). Emellett ugyanettől a naptól kezdve újabb felújított genfi csuklós Volvók állnak forgalomba, elsősorban a 169E vonalon.

Augusztus elsejétől változik a 83-as trolibusz, valamint a 8-as és a 112-es busz menetrendje is. A troli menetrendjét a 9-es busszal jobban összehangolják, a 8-as és a 112-es busz reggeli indulását pedig úgy módosítják, hogy a közös szakaszon – a BAH-csomópont és az Erzsébet híd között – egyenletesebben közlekedjen a két járat.

Tovább