Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Gyurcsánytól várják a BKV megmentését

2005.10.21. 16:00
A BKV szakszervezetei kétségbeesett levelet intéztek Demszkyhez és Gyurcsányhoz, miközben a Fidesz a cég adósságkezelése miatt az adatvédelmi biztoshoz fordult.

Rendkívül rossz a BKV pénzügyi helyzete, s a cég további jegyáremelésekkel sem tudja finanszírozni magát, minthogy a budapestiek a teherbíróképességük határára értek, mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján. Mindezt szerinte Aba Botond is elismerte nemrégiben a tulajdonosi bizottság ülésén.

Ugyanakkor Wintermantel szerint immár a BKV szakszervezetei is tiltakoznak, pontosabban kétségbeesett levelet írtak Demszky Gábor főpolgármesterhez és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz. Az érdekképviseletek azt szeretnék elérni, ha a BKV működése pénzügyileg is biztosított lenne, minthogy jelenleg gyakran egészségre káros csarnokokban, akadozó alkatrészellátás mellett kell szerelniük a járműveket.

A Fidesz szerint (Wintermantel megintcsak Aba Botondra hivatkozott) 24 milliárd forintos tömegközlekedési normatívára lenne szükség az országos költségvetésben, hogy a BKV-nak legalább 20 milliárd juthasson ebből a pénzből 2006-ban. Ezzel szemben a kormány mindössze 15 milliárdot szán (az idei évhez hasonlóan) a tömegközlekedésre, ebből jut arányosan valamivel kevesebb a fővárosi cégnek.

Boldogok lennének

A szakszervezetek ezzel egybecsengő levelükben - amelyet az Index is megkapott - így fogalmaztak Gyurcsánynak: "Boldogok lennénk, ha egy lépést felénk is tenne a százból!"

Wintermantel mindehhez hozzátette: a BKV egyetlen fillért sem kap a fővárostól működésre, Demszky Gábor pedig úgy tesz, mintha nem az ő felelősségi körébe tartozna mindez. (A főváros körülbelül 11 milliárdot költött idén a BKV-ra, igaz, ezek nem működési kiadásokra, hanem fejlesztésekre és beruházásokra szánt pénzek voltak.)

A Fidesz frakcióvezető-helyettese azt is elmondta, hogy tovább bonyolódik a BKV adósságrendezési ügye. Mint kiderült, a cég leányvállalata, a GJSZ Kft. kiadta hitelezőire vonatkozó adatait egy követelésközvetítő cégnek. Ez a cég a Fidesz szerint jogosulatlanul jutott hozzá ezekhez az információkhoz. Éppen ezért Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz fordult az ügyben. Wintermantel szerint mindez törvénybe ütközik, ezért ki kell vizsgálni az esetet.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!