Vilma
-8 °C
3 °C

Népszavazást tartana a nagymarosi erőműről Nemcsók

2004.02.18. 08:14
Egyedül a nagymarosi erőmű megépítésével lehet megakadályozni a bősi vízlépcső miatt keletkező ökológiai katasztrófát - vélekedett Nemcsók János. A Horn-kormány volt biztosa népszavazást tartana a kérdésben. Véleménye szerint a nagymarosi erőművel az Orbán-kormány is számolt, ezért magasították meg az esztergomi Mária Valéria híd pilléreit.
Népszavazást tartana a bősi vízlépcső ügyében Nemcsók János - írja a Népszabadság. A Horn-kormány idején a vízlépcső ügyével megbízott kormánybiztos szerint a tétlenség a lehető legrosszabb megoldás, a természeti katasztrófával fenyegető helyzetet leginkább a nagymarosi vízerőmű megépítésével lehetne megoldani.

A Duna bősi elterelése miatt két métert mélyült a folyómeder. A Barátság kőolajvezeték korábban a Duna medre alatt húzódott meg Százhalombattánál, mostanra azonban a mederszint fölé került. "Elég egy elvétett horgonykivetés és kész a katasztrófa" - hozta fel példaként a veszélyekre Nemcsók a Népszabadságnak nyilatkozva. A jelenleg az Alföld felzárkóztatásáért felelős kormánybiztos szerint ökológiai katasztrófa is fenyeget, erre utal, hogy máris kiszáradtak a gemenci erdő fái. A meder mélyülése miatt hajózhatatlanná válhat a folyó - véli.

"Én volnék a legboldogabb, ha valaki olyan bölcs lenne, hogy a vízduzzasztást és a hajózhatóságot gátépítés nélkül tudná megoldani" - nyilatkozta a napilapnak Nemcsók. Mivel azonban ez nem lehetséges, a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha külföldi szakértőkkel is megvizsgáltatnák a helyzetet.

Amennyiben a pártatlan vizsgálat is hasonló megállapításra jut, népszavazást kellene tartani a gátépítésről. Nemcsók szerint a jelenlegi helyzet csak a szlovákoknak jó, a nagymarosi gát megépítésével pedig az Orbán-kormány is számolt. "Ezt bizonyítja, hogy az esztergomi Mária Valéria híd pillérét az eredetinél magasabbra emelték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.