Árpád
-1 °C
9 °C

Még mindig közlekednek lángoló buszok

2004.10.14. 07:11
Bemutatta a korábban tűzveszélyesnek minősített, de mára már átalakított IK-412 típusú buszokat a BKV, írja a Népszabadság. A hatvan típushibás buszból több mint harminc még mindig átalakítás nélkül közlekedik, igaz, ezeket minden reggel alaposan ellenőrzik. Az IK-412-esek közül két év alatt tizenkettő gyulladt ki.
IK-412
Több mint harminc tűzveszélyes, típushibás busz közlekedik még Budapesten. Körülbelül ugyanennyit már saját költségén átalakított a BKV, közölte Szirmay Tamás vezérigazgató-helyettes sajtótájékoztatón szerdán. Elmondta, a még átalakítatlan buszok minden reggel szigorú ellenőrzésen mennek át. Két év alatt tizenkét IK-412 gyulladt ki, további három tűzeset szintén az úgynevezett négyszázas buszcsalád tagjaival történt.

Az átalakítás buszonként kétmillió forintot emészt fel a vállalat költségvetéséből, összesen több százmillió forintba fog kerülni a BKV-nak. A tűzbiztonság érdekében szigetelési, hőterelési változásokat hajtanak végre a lángoló buszokon. A sofőrök alapos felkészítést kaptak busztűz estére.

Mint arról az Index is beszámolt, a gyártó, az Ikarusbus Rt. nem ismerte el felelősségét, amiért száztíz buszból az első - ötvendarabos - széria típushibákkal került az utakra. Szerintük a BKV mulasztotta el karbantartási kötelességét. A második hullámban küldött hatvan darab IK-412 már nem bizonyult gyúlékonynak. Szirmay közölte, a BKV jogi úton szerez érvényt igazának, az első tárgyalás 2005 elején várható.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.