Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Az összes csepeli párt összefog az MSZP ellen

2005.10.26. 20:42
Ritka alkalom, hogy a Jobbik, az SZDSZ, a Fidesz és a MIÉP közös platformra kerüljön, most mégis megtörtént ez, méghozzá Észak-Csepel eladása miatt.

"Kimondom: Csepelt privatizálták" - mondta ki Németh Szilárd, a XXI. kerületi képviselőtestület Fidesz-frakciójának vezetője. Németh abból az alkalomból hívott össze sajtótájékoztatót, hogy szinte az összes helyi pártszervezet közös nyilatkozatban ítélte el Észak-Csepel 82 hektárnyi önkormányzati ingatlanjainak eladását, amit egyébként a szocialista többségű képviselőtestület szavazott meg október elején.

A közös nyilatkozathoz csatlakozott a Fidesz mellett a Fidelitas, a Kereszténydemokrata Néppárt, a MIÉP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, az SZDSZ, a Szociáldemokrata Párt, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, a Kisgazda Polgári Egyesület, a Centrum Párt és az MDF is. Egyetlen párt persze hiányzott, ez pedig a szocialista, hiszen ők hagyták jóvá Csepel legértékesebb területének eladását.

Elfogadhatatlan az eladás

A közös nyilatkozat leszögezi, hogy az aláírók nem értenek egyet az eladással, minthogy a 82 hektáros ingatlanegyüttest több szempontból is elfogadhatatlan körülmények között értékesítették. A Csepelen ellenzékinek számító pártok azt is sérelmezik, hogy a szigetcsúcs északkeleti,legértékesebb részét a lakosság kizárásával, megkérdezésük nélkül, mélyen áron alul adták spanyol kézbe. (A vevő a spanyol Fadesa cég, amely nettó 9, bruttó 11,3 milliárd forintot fizet, ha majd megkötik vele a szerződést.)

A nyilatkozat aláírói szerint mindez "a demokrácia szabályainak semmibe vétele". Szerintük "a földterület ilyetén elkótyavetyélésének kettős célja volt: a katasztrofális költségvetési hiány eltüntetése, illetve a jövő évi választási kampány pénzelése".

Különösen Lenkei László, az SZDSZ csepeli önkormányzati képviselője sérelmezte a demokratikus szabályok figyelmen kívül hagyását a testületi döntésnél. Szerinte Orosz Ferenc szocialista alpolgármester egy tévéinterjúban úgy fogalmazott, hogy a terület új gazdájának kell majd lobbiznia a fővárosnál ahhoz, hogy beépíthetővé váljon a terület. Lenkei és a többi aláíró ugyanis mostani nyilatkozatukban hangsúlyozzák, hogy a most eladásra váró ingatlanokon két európai uniós befektetés is megvalósul hamarosan. Az egyik a csepeli szennyvíztisztító, a másik pedig a szentendrei és a csepeli HÉV összekötésével megépülő 5-ös metró. Így a földterület értéke a többszörösére növekszik 2010-re.

Mit akar a befektető?

Az aláírók azt is hangsúlyozzák, hogy Csepel önkormányzata úgy értékesítette az ingatlanokat, hogy azok hasznosításáról, beépítéséről nem egyeztetett a pályázókkal sem. Így ma senki sem tudja, hogy a befektetőnek mik a szándékai Budapest legértékesebb, városfejlesztési szempontból stratégiai fontosságú, még beépítetlen területével.

Németh Szilárd szerint a csepeli szocialisták nem fejlesztették a kerületet az elmúlt 12 évben, amióta hatalmon vannak. A most befolyó pénzt viszont olyan presztízsberuházásokra szánják, amelyek nem segítik a kerület fejlődését, így például kétmilliárd forintot költenének a Városháza felújítására.

Orosz Ferenc, a XXI. kerület szocialista alpolgármestere, aki Észak-Csepel eladását előkészítette, az Indexnek részletesen válaszolt az ellenzéki felvetésekre. Szerinte nem is igazi privatizáció történik a XXI. kerületben, hiszen a privatizáció az állami és nem az önkormányzati tulajdon magánkézbe adását jelenti. Orosz azonban érdemi választ is adott, és szerinte szó sincs arról, hogy kampánypénzre lett volna szükségük a szocialistáknak. Az sem igaz, hogy a költségvetési hiányt tömködnék be az ingatlaneladásból befolyó extra bevétellel.

Az alpolgármester elmondta, hogy csak fejlesztési célokra - csatornázásra, útépítésre - használják fel a Fadesától befolyó pénzt, amely egyébként még nem érkezhetett meg az önkormányzathoz, hiszen alá sem írták a szerződést a vevővel. A szerződésről jelenleg is tárgyalnak, de Orosz az Index kérdésére több részletet is felolvasott a tervezetből. Így elmondta, hogy a vevőnek tekintettel kell lennie a megállapodástervezet szerint a telekszomszédok érdekeire, így a főváros és a csepeli önkormányzat sem marad ki a dokumentumból.

Orosz szerint szó sincs elkótyavetyélésről a terület esetében, hiszen az értékbecslések 5-7 milliárd forintról szóltak, és a testület végül kilencmilliárdért adta el a területet. Éppen azért sikerült a felső értékhatárnál is kétmilliárd forinttal többet elérniük a pályázaton - magyarázta az alpolgármester - mert olyan gyorsan sikerült lebonyolítaniuk a tendert. Szerinte az sem jelent sokat, hogy a vesztes pályázók egyike a tender lezárása után többet ígért a konkurensnél, hiszen ez már az ajánlatok felbontása után történt, amikor már ismerhette a Fadesa propozícióját.

Feleslegesen aggódik a főváros?

Az alpolgármester elmondta az Indexnek, hogy a főváros aggodalmai nem jogosak a területeladás miatt. Egyrészt az, hogy értékesítik az észak-csepeli ingatlanokat, nem zavarja meg a tervezett Galvani híd építését, és a HÉV-ek összekötését sem. Orosz példaként a dél-pesti hídfőt említette a még csak papíron elképzelt Galvani híd esetében. Itt például senkit sem zavar, hogy magántulajdonban vannak az érintett ingatlanok, csak Csepelt szeretné a főváros eltiltani attól, hogy értékesítse saját ingatlanait. Orosz elmondta: a főváros szennyvíztisztítót telepít Csepelre, méghozzá úgy, hogy a létesítmény nem fogja kezelni a XXI. kerületi szennyvizet. Más döntéseivel is inkább negatív hatással van a főváros a kerületre, viszont szeretné ingyen megkapni az itteni önkormányzat földjeit.

Az alpolgármester ehhez még azt is hozzátette: már többször megpróbálták a kerületi önkormányzattól elvenni azokat a területeket, amelyeket ők most eladnak. 1993-ban a vagyonátadó bizottság Csepelnek ítélte az ingatlanokat, ahová a főváros eredetileg szerette volna a szennyvíztisztítóját elhelyezni. Ezt sikerült megkontráznia a kerületnek, a bíróság végül Csepelnek adott igazat, és így nem a keleti szigetrészbe épül a létesítmény, hanem a csepeli belvárostól távolabbi nyugati szigetcsücsökre, és sokkal kisebb területen, méghozzá lefedett medencékkel, ami nem okoz bűzt a környéken. Így a központibb fekvésű (keleti) kerületi ingatlanokon most valódi fejlesztések mehetnek végbe az alpolgármester véleménye szerint. Ezt a vagyont sikerült a Fidesz-kormány idején is megőrizniük, hiszen akkor meg a Mahart próbálta elperelni tőlük ezeket az ingatlanokat.

Mindezek nyomán Orosz úgy látja, hogy sem az ötös metró építését, sem pedig a Galvani híd megvalósítását nem zavarja a terület eladása. Arra a vádra pedig, hogy úgy adják el az ingatlanokat, hogy nem várják meg az értéknövekedést, így reagált: addig nem nő az értéke a telkeknek, amíg nem költenek rájuk. Márpedig az önkormányzatnak nincs pénze.

Közpénz felhasználása nélkül pedig csak az eladással lehet előremozdítani az észak-csepeli ingatlanok ügyét. A Fadesa, a terület várományosa szakcég, amely ingatlanfejlkesztésre specializálódott, ezért nem az ingatlanok adásvételét várja tőle az alpolgármester, hanem az infrastrukturális beruházások megvalósítását. A területen ugyanis 63 kilométernyi csatorna és 53 kilométernyi út megépítését kell finanszíroznia a befektetőnek. Erre jelenleg a XXI. kerületnek nem lenne pénze.

Az alpolgármester cáfolta Németh Szilárdnak azt az állítását, hogy kétmilliárdért újítanák fel a közeljövőben a csepeli városházát. Ugyanakkor elismerte, hogy terveznek rekonstrukciót, többek között az elektronikus önkormányzati feladatok ellátásához.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.