Judit
3 °C
6 °C

Beszólt a kegyvesztett főpolgármester-helyettes

2005.11.24. 16:32
A csepeli szennyvíztisztító beruházást bírálta Atkári János főpolgármester csütörtökön, a Fővárosi Közgyűlésben. Demszky Gábor jobbkezét a Fidesz faggatta, és nem kímélte a koalíciót.

Frappáns ötlettel állt elő a városházi ellenzék a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki interpellációs időszakában. Azt az Atkári Jánost kérdezték, aki kvázi ellenzékiként, hatásköreitől megfosztva, de az önkormányzati törvény sajátosságait kihasználva főpolgármester-helyettes ma is Budapesten.

Atkárit Deák András, a Fővárosi Közgyűlés közbeszerzési bizottságának elnöke interpellálta a Csepelen tervezett központi szennyvíztisztító telepről. Ez egy több százmilliárd forintos nagyságrendű beruházás, amelyért elképesztő érdekcsoportok mozdultak már meg eddig is, vélekednek a közgyűlés folyosóin. Deák szerint a beruházás jelentős késésben van, és így az EU-támogatás is veszélybe kerülhet. Április óta nem sikerült például egyetlen szerződést sem megkötni a projektből, mindössze egy "kétes PR-ügy" van a legközelebb a lezáráshoz Deák szerint.

Deák ezért felvetette a felelősség kérdését, azt, hogy miért késik ennyire a csepeli beruházás. Atkári válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy ő több hónapja felszólalt a közgyűlésben és ugyanezekre a veszélyekre figyelmeztetett.

Atkári több közbeszerzési anomáliára is felhívta a figyelmet. Így például szerinte maga a központi telep építése igen komoly problémákat vet fel. "Így az egyetlen érvényes ajánlatot benyújtó pályázóval való tárgyalás eleve előnytelen a kiíró számára, és a legkomolyabban számolni kell az ajánlattevő ebből adódó feltételezhető magatartásával" - fogalmazott a hatásköreitől megfosztott városvezető. Atkári szerint két súlyos kockázat van az ügyben: az egyik az időkényszer, amely az EU-támogatásért folytatott versenyben lépett fel, a másik pedig a "puha kiírói magatartás" a tárgyalásokon, s ennek nyomán "előnytelen feltételek mellett való szerződés".

Atkári szerint szinte biztos a végleges határidő csúszása a kivitelezésben, de például a szennyvíztisztító PR-tendere is számos gondot vet fel, és az sem kizárt, hogy a főváros számára kedvezőtlenül fejeződik be az ügy, és ekkor tovább halogatódik ez a kérdés is.

Furcsa helyzetet teremtett, hogy a két, gyakorlatilag ellenzéki pozícióban lévő városházi politikus párbeszéde után a Fővárosi Közgyűlés végül minősített többséggel elfogadta Atkári súlyosan bíráló válaszát. Ennek oka az, hogy a szocialista-szabad demokrata városatyák nem akarták, hogy az elutasítás esetén vizsgálóbizottságot kelljen felállítani a csepeli szennyvíztisztító körül feltételezett sokmilliárdos lobbizgatás miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.