Natália
-3 °C
7 °C

A legdrágább pályázóval építtetne a XII. kerület

2005.12.12. 15:08
A turulszobrot és a kizárólag jó lábú nőknek szoknyát engedélyező Mitnyan György vezette önkormányzat eredményt hirdetett a Novotel mögött elterülő terület beépítésére kiírt pályazaton. A győztest nem volt nehéz kiválasztani, mert jóllehet a többi pályázó több százmillió forinttal olcsóbb ajánlatot tett, kizárták őket a tenderből.

A Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a XII. kerület egyik kiemelkedő telkén építendő sportcentrum miatt gyakorlatilag az összes vesztes pályázó. Az Index információ szerint öten pályáztak, ebből két cég közösen. A kizárt pályázók közül eddig ketten fordultak panasszal a döntőbizottsághoz, a harmadik, egy konzorcium egyik fele már eldöntötte, hogy a döntőbizottsághoz fordul, míg partnere még hezitál.

Sportolni jó

A Csörsz utcai sporttelepen jelenleg két faépület, két műfüves focipálya, két teniszpálya található. A kerület a MOM park, a Novotel és a Kongresszusi Központ által határolt területre egy komoly sportcentrumot álmodott. Erre a képviselőtestület eredetileg 2,5 milliárd forintot szánt, amelyet nem sokkal a döntés után - nettó - egymilliárd forinttal megemeltek.

A pályázatra - kifizetve a más pályázatokhoz képest szokatlanul drága, 750 ezer forintos pályázati csomagot - öt nagy építő cég jelentkezett. A pályázók között találjuk a Magyar Építő Rt.-t, a művészetek palotáját tető alá hozó Arcadomot, és egy, a Hídépítővel közös konzorciumot, valamint a pályázaton győztes, és a legmagasabb ajánlatot benyújtó Gropius Rt.-t. A cég 3,6 milliárdos beruházást vállalt, míg a többiek 2,7-2,9 milliárdért megvalósították volna a sportcentrumot.

Gazdaságilag legelőnyösebb

Már a pályázati kiírás is tele volt a vesztesek által vitatott és törvénysértőnek titulált pontokkal. Ezért például az első pályázat után meg kellett jelentetni egy újabb pályázati felhívást, amerly már a javításokat is tartalmazta.

Benne maradt a pályázatban viszont, hogy a tender elnyerésének feltétele a "gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat" benyújtása, amilyen feltételt nem ismer a közbeszerzési törvény. A képviselők az egyik ámulatból a másikba estek, amikor megjelent, hogy ennek ellenére olcsó pályázattal még nem lehet a nyerni, mert például a szubjektív elbírálás alá eső "organizációs terv", környezetvédelmi terv és a minőségbiztosítási terv együttese többet nyom a latba, mint az ár.

Sőt, az önkormányzat kizáró okként éppen azt jelölte meg, hogy a cégek "alábecsülték" a közműfejlesztési hozzájárulást, jóllehet a pályázat szerint ez nem is volt értékelési szempont, mondta az Indexnek az egyik pályázó. Ráadásul a 150 millió forintos közműfejlesztés szinte eltörpül a több százmillió forintos különbség mellett. A közműfejlesztés "alulméretezése" miatt két pályzatot érvénytelenített a képviselőtestület baloldali része előtt ismeretlen összetételű zsűri. A harmadik ajánlatot a szakemberek állítólagos hiányára hivatkozva zárták ki a tenderből.

És hogy mivel nyert a Gropius? Azzal, hogy vállalta, a határidő lejárta, 2006. december 31-e előtt három hónappal befejezi a munkát. Az önkormányzat a sportcentrum kivitelezését jövőre elkezdi, és még abban az évben át is akarja adni. Azaz éppen az önkormányzati választások előtt lehet az ünnepélyes átadás.

Az önkormányzat a beruházást saját kötvénykibocsátásából és hitelből akarja fedezni. A döntőbizottságtól megtudtuk, hogy várhatóan az idén határoznak a több milliárdos projektről. Az Index egyelőre hiába próbálta megszólaltani a győztes céget, megkeresésünkre nem reagáltak, és Mitnyan György polgármester is csak visszahívást ígért.

Mitnyan György polgármester és az Index peres viszonyban van egymással

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!