Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Demszky kikelt a pékek ellen

2006.05.29. 15:03
Felújítják a kettes metrót, 43 milliárdért. Idén tízmilliárdot költenek a Déli pályaudvar és a Deák Ferenc tér közötti szakaszra, de a főpolgármesternek az a legfontosabb, hogy ne legyenek pékségek a föld alatt.
Felkértem a BKV vezetését, tegyenek meg mindent azért, hogy a cég területén, a metróállomásokon ne működjenek pékségek. Nincs szükség arra, hogy az utasok a metrószerelvényeken és a peronon fogyasszanak élelmiszert, mondta Demszky Gábor főpolgármester azon a sajtótájékoztatón, amelyen a piros metró felújításáról beszéltek.

Meglepődött Demszky kijelentésén a metróállomásokon több boltot is működtető Princess pékség ügyvezető igazgatója, Michaeli Shabi. Az üzletember elmondta, hogy jó kapcsolatban vannak a főpolgármesterrel és a BKV-val is, szerinte alighanem más pékségekről beszélhetett Demszky Gábor. Shabi szerint ők együttműködnek a BKV-val, olyannyira, hogy a nemrég elkészült felúítások során ők is átalakították, korszerűsítették boltjaikat, méghozzá úgy, ahogyan azt kérték. Shabi így fogalmazott: a Princess része volt a felújításoknak, jó példa erre a Kossuth tér és a Blaha Lujza tér, ahol a pékségeket is átépítették.

Már megint jön a Budapest-arculat


Klikk a képre!

Demszky sajtótájékoztatóján kiderült az is, hogy idén tízmilliárdot költenek a felújításra, amely összesen 43 milliárdba kerül. Az új állomások már megint Budapest-arculatot kapnak, ami most nem feltétlenül valami silány műanyagot jelent a falon, hanem tűzzománc fedőréteget. Remélhetőleg nem lesz annyi hiba sem, mint amennyi a korábbi munkák során kiderült.

A peronok viszont így 20 centivel szélesebbek lesznek, ami a BKV szerint a közlekedést kényelmesebbé teszi majd.

Június 9-én három napra teljesen leáll a metró

A felújítás június 9-én, pénteken, este fél nyolckor kezdődik. Ezen a hétvégén a kelet-nyugati metrót teljes hosszában, tehát egészen az Örs vezér teréig lezárják, hogy a műszaki előkészületeket megtegyék.

Majd a következő hétfőn kezdődik az igazi rekonstrukció, vagyis a Déli pályaudvar és a Deák Ferenc tér közötti szakasz átépítése. Mindemellett felújítják a Déli pályaudvarnál az úgynevezett üzemi kihúzó vágányokat valamint a Deák Ferenc téri vonatfordító üzemi részét is.

Három állomást újítanak fel

Három állomás is megújul, ezek: a Deák Ferenc tér, a Moszkva tér és a Déli pályaudvar. Ha sikerül lezárni a közbeszerzést - amelyet a vesztes pályázó megtámadott -, akkor az új metrókocsik is meglesznek: a 2-es metróra 22-t vett a főváros, a 4-es metróhoz pedig 15-öt. Ha a szerelvények beszerzését is hozzászámítjuk, akkor nyolcvanmilliárdba kerül a piros metró megújítása - magyarázta Vajda Pál főpolgármester-helyettes.

A mozgássérülteknek készülő liftek beszerelése - ami Menyhért László BKV vezérhelyettes szerint 4-6 milliárdba kerülhet - ebben az összegben nem szerepel - tudtuk meg. A lifteket várhatóan nem a mostani felújításkor csinálják meg, egy próbaberendezés viszont a Blaha Lujza téren majd elkészülhet.

A rekonstrukció idei nagyobbik része augusztus 19-én fejeződik be, ám ezután még őszig hétvégenként ötször lezárják a piros metrót. A teljes felújítás öt évig tart, így várhatóan 2007-ben fejeződik be a kelet-nyugati vonal rekonstrukciója, amikor beszerelik az új biztonsági berendezéseket is.

Óriási felfordulás lesz

Ezen időszakok alatt elképesztő mértékben átszervezik a pesti közlekedést. Különböző pótlóbuszok indulnak be, amíg nem jár a metró, és a pótlás hétvégenként más lesz, mint hétköznap. Nyáron ugyanis néha le lesz zárva hét végén a Lánchíd, így szombat-vasárnap ezt az átkelőhelyet nem használhatják a pótlóbuszok. Hétköznap viszont három hídon, a Lánchíd mellett az Erzsébet és a Margit hidakon is mennek majd a pótlóbuszok.

A pótlás nehézsége nemcsak ez: be kell fejeződnie a nagykörúti villamosmegállók átépítésének is június 9-ig, és a közműberuházások és útépítéseknek is véget kell érniük erre a határidőre. A tavaszi árvíz miatt azonban a Fő utcán átmenetileg komoly torlódás várható, itt ugyanis csúsznak a beruházók a korábban megkezdett munkákkal, és 9 napig nem lehet elkülönített buszsávot kialakítani a metrópótláshoz.

Budán nem jár majd metró egy ideig

Szintén nehezíti a helyzetet, hogy Budán megszűnik júniustól a metróközlekedés augusztus 20-ig, a Deák téri állomást is lezárják.

Mindezek nyomán az Index megpróbálta áttekinteni a borzalmasan bonyolult pótlóbuszok menetrendjét.

Pótbuszok: M2, M2B és M2K néven


Nézze meg képeinket!

Június 9-én estétől 10-én át 11-éig például egyáltalán nem jár semmilyen szakaszon a kettes metró, ezért pótlóbuszok lesznek M2 néven a Moszkva tér és az Örs vezér tere között az Erzsébet hídon át. M2B néven egy másik járat a Moszkva tér és az Astoria között jár majd a Lánchídon.

Ugyanekkor elindulnak a meghosszabbított, de már most is létező buszjáratok, amelyek csak a metró átépítése miatt mennek át ideiglenesen Pestre. A gyors 56-os és a 22-es busz például bemegy majd az Astoriáig, a 60-as busz Óbudától nem a Batthyány tér, hanem a Nyugati pályaudvarhoz ér majd el. A gyors 239-es busz új járat lesz, amely a budaörsi úti elővárosi forgalmat viszi majd át Pestre, szintén az Astoriához.

Június 12-től augusztus 19 között megint változik a pótlás: ekkor már a metró járni fog az Örs vezér tere és az Astoria között, a pótbuszok így a Moszkva tér és az Astoria között járnak majd, az M2 nevű az Erzsébet hídon, az M2B pedig a Lánchídon illetve hétvégenként a Margit hídon. Az M2K pedig szintén elindul, ez Pesten, a Kossuth teret szolgálja ki, vagyis a Kossuth Lajos tér és az Astoria között közlekedik majd.

Szeptemberben hétvégenként lesz lezárás

Szeptemberben még tovább bonyolódik majd a helyzet: ekkor hétköznaponként jár majd a metró rendesen, de hétvégenként a teljes szakaszt zárják majd le. Öt hétvégén, szeptember 15-étől viszont "rásegítő jelleggel", "ingavonatos közlekedés" lesz a metrón, a Kossuth tér és a Moszkva tér között. Tehát öt szombaton és öt vasárnap egy vágányon jár majd a szerelvény, s ugyanez történik majd a Stadionok és az Örs vezér tere között is.

Szeptember 14-én és október 24-től december 10-ig viszont este 20 órától üzemzárásig a teljes vonalon metrópótlás lesz.

Az Indexnek ezzel kapcsolatban csak egy kérdése volt: hogyan tájékoztatják majd erről az utasokat. Menyhért László, a BKV vezérigazgató-helyettese erre azt mondta 70 millió forintot költenek erre. Szórólapokat, óriásplakátokat helyeznek ki, és "hangos" tájékoztatást is adnak az utazóknak.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.