Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Demszky szerint sok a helyi képviselő

2004.03.09. 08:44
Csökkentené a helyi képviselői mandátumok számát Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. Javaslatáról az SZDSZ ügyvivői testülete kedden tárgyal. A létszámcsökkentéshez a választójogi törvényt kellene módosítani, az ellenzék szerint az ötlet a demokráciát veszélyezteti.
Évente körülbelül százmilliárd forintnyi fizetést vesz föl a 25 ezer önkormányzati képviselő. Demszky Gábor főpolgármester szerint, írja a Népszabadság, számukat csökkenteni kellene, erről az SZDSZ ügyvivői testülete kedden tárgyal. Demszky a Napkelte egyik két héttel ezelőtti műsorában elmondta, hogy Magyarországon 26 ezer, Budapesten kétezer, New Yorkban 150 ezer emberre jut egy helyi képviselő.

A létszámcsökkentéshez a választójogi törvényt kellene módosítani, melyhez az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatására van szükség. Demszky indítványa szerint az ötezernél kevesebb lélekszámú településeken a jelenlegi háromtól tizenegyig terjedő képviselői hely helyett legkevesebb négy, legfeljebb pedig nyolc képviselő dolgozna a jövőben. Az ötezer lakosnál népesebb településeken átlagosan 45 százalékkal csökkentené a képviselői létszámot. A megyei képviselői helyeket a főpolgármester elképzelései szerint akár meg is lehetne felezni.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének MDF-es elnöke szerint Demszky elképzelései az önkormányzatok demokratikus működését veszélyeztetnék. Gémesi szerint a főpolgármester akkor lenne hiteles, ha a takarékosság jegyében a felére csökkentené a budapesti képviselők tiszteletdíját. A fővárosi Fidesz - MKDSZ frakció pedig arra kéri a főpolgármestert, számolja ki hány száz millió forintot spórolhatna Budapest, ha a saját kabinetjét és a főpolgármester-helyettesek számát csökkentené felére. Kupper András frakcióvezető szerint ugyanis Demszky "védelmezi" nyolcvan fős csapatát, miközben "a hatvanhat fős képviselői testületet-, az ellenzék legfőbb fórumának létszámát csökkentené".

Medgyessy Péter miniszterelnök országértékelő beszédében a kisebb országgyűlésre tett javaslatot. A kormányfő támogatja Demszky tervét.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!