Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Polgári háború Erzsébetvárosban

2006.10.17. 12:01
Egyéni érdekektől vezérelt mutyipolitizálással vádolja az erzsébetvárosi KDNP-seket Deutsch-Für Tamás, aki a fideszes frakciót irányítja a hetedik kerületben. Itt is közösen indult a két párt, ám Deutsch szerint a bejutott tíz képviselő közül hatan puccszerűen alakították meg a KDNP képviselőcsoportját, megegyezve az egész ellenzék bizottsági helyeinek leosztásáról. Puskás Attila korábbi fideszes frakcióvezető szerint a posztosztozkodás Deutsch beleegyezésével történt.

Az eddigieknél sokkal jobban szerepelt az Erzsébetvárosban a Fidesz, amely most nem az MDF-fel, hanem a KDNP-vel indult közösen. Míg 2002-ben nyolcan jutottak be a testületbe a Fidesz-MDF színeiben, addig most tízen lettek képviselők a Fidesz-KDNP képviseletében. Erzsébetvárosban - miután csökkent a lakosságszám - két önkormányzati hellyel kevesebb volt a mostani választásokon.

Mutyipolitika

Deutsch-Für Tamás, erzsébetvárosi Fidesz-elnök szerint az övék lehetett volna a legnagyobb képviselőcsoport az Erzsébetvárosban, ám a KDNP puccszerűen létrehozta saját, hatfős képviselőcsoportját, és háttéregyezkedésbe kezdett Hunvald György szocialista polgármesterrel, hogy még a Fidesz frakció megalakulása előtt leosszák egymás közt a posztokat.

"Ez nem más, mint egyéni érdekektől vezérelt mutyipolitizálás" - fogalmazott Deutsch-Für Tamás. Szerinte az előzetes megegyezés arról szólt, hogy a testületbe került tíz képviselő együtt dönt arról, hogy egy vagy két frakció alakul, és ha kettő, abban az esetben frakciószövetség jön létre. Ehhez képest a megbeszélt időpont előtt létrejött a KDNP farkciója, állítja Deutsch-Für Tamás.

Családtag lett külső bizottsági tag

Deutsch állítja, négy tanácsnoki poszt közül hármat maguknak osztottak a KDNP-sek, az egyetlen bizottsági elnöki posztra rátették kezüket, a 12 bizottsági helyből négyet szántak a négytagúra zsugorodott Fidesz-frakció tagjainak. A négy külsős bizottsági helyből egyet se engedtek tovább Deutschéknak. A fideszes politikus kifogásolja azt is, hogy az egyik külsős bizottsági helyre az egyik KDNP-s színekben megválasztott képviselő édesanyja került.

Deutsch úgy véli, az erzsébetvárosi KDNP-seknek kevés közük van a kereszténydemokratákhoz, a politikus úgy tudja, közülük csak egyvalaki tagja a pártnak, állítja: nem Fidesz-FKDNP vita van, hanem a sértett fideszesek vívnak szintén fideszesekkel. A képviselőcsoportot most az Puskás Attila Sándor vezeti, aki az előző ciklusban a Fidesznél töltötte be ezt a posztot, de tagja a frakciónak Kecskés Gusztáv a Fidesz választókerületi elnöke is, aki a két párt közös polgármesterjelöltje is volt. Deutsch szerint a történteknek következményei lesznek, ami érintheti Kecskés Gusztáv választókerületi elnök pozícióját, de esély van arra is, hogy a névhasználati jogot megvonják a hatfős frakciótól.

Nem lesz szankció

Molnár Béla, a KDNP budapesti elnöke viszont úgy véli, semmi indok nincs szankcióra. Állítása szerint már több alkalommal is kezdeményezték a frakciószövetség létrehozását, erre azonban technikai okok miatt még nem kerülhetett sor.

Puskás Attila Sándor, a KDNP frakcióvezetője állítja, az ellenzéknek nyújtott ajánlatot, amely a betölthető tisztségeket tartalmazta, elfogadás előtt megmutatta Deutsch-Für Tamásnak is, aki rábólintott arra. Határozottan visszautasította, hogy háttértárgyalásokat folytattak volna a szocialista vezetéssel, leszögezte ő is, hogy már számos alkalommal kezdeményezték a frakciószövetség megalakítását, erre azonban technikai okok miatt mindeddig nem volt lehetőség. Puskás állítja, mind a hatan tagjai a KDNP-nek és a Fidesznek is, vagyis tévedés, hogy csupán egy tag volna kereszténydemokrata.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.