Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A Divatcsarnokért aggódik a Fidesz

2005.09.14. 16:55
A Fideszhez köthető Új Budapest Központ ellenzi az Andrássy úti Divatcsarnok eladását, és inkább kulturális központot szeretnének ott létesíteni.

Tiltakozik a fideszes Új Budapest Központ vezetője, Cselovszki Zoltán a Divatcsarnok tervezett privatizációja ellen. A Fideszhez kapcsolódó háttérintézmény első embere az Andrássy úti épület előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, nem értenek egyet azzal, hogy Budapesten egyre másra magánosítják a műemléki, történeti vagy turisztikai szempontból különleges jelentőségű ingatlanokat.

Cselovszki szerint a városnak, illetve a kormánynak nincs koncepciója, így a Hajógyári-sziget már ki is csúszott félig-meddig az állam kezéből, és ez a terület például egy esetleges olimpia megrendezésekor semmiképpen sem jöhet majd szóba. A Citadellán is belépődíjat szedtek, de a KVI (Kincstári Vagyoni Igazgatóság) nem tett semmit, nem ürítette ki a helyszínt, jegyezte meg az Új Budapest Központ vezetője.

Félti

Ugyancsak félti Cselovszki a Divatcsarnok épületét, amely a hírek szerint privatizáció előtt áll. Ez az ingatlan a KVI tulajdonában van jelenleg, de állítólag már több befektető is érdeklődik iránta.

Cselovszki szerint a Divatcsarnokot a Fidesz kormányzása idején azért vásárolta meg - elővásárlási jogával élve - az állam, hogy ott egy kulturális központ létesüljön. (Cselovszki valószínüleg rosszul emlékszik, mert a Fidesz-kormány e-csarnokot akart az épületből csinálni, de végül ebből semmi sem lett.)

A Fidesz tehát inkább egy kulturális intézményt szeretné a VI. kerület e részében, nem pedig egy újabb privatizációs ügyletet végignézni. Cselovszki felidézte azt is, hogy korábban a szocialisták is úgy nyilatkoztak, hogy kulturális intézményt képzelnek el ide.

Az Új Budapest Központ vezetője hangsúlyozta, nem eleve ellenzik a magánosítást, és bizonyos esetekben akár támogatnák is azt. Azt például nem elleneznék feltétlenül, hogy a városligeti műjégpálya üzemeltetésébe magánbefektetőt vonjanak be. (A műjégpályával kapcsolatos városházi tervekről korábban az Index is beszámolt.)

Akkor vásároltak, most eladnak

Cselovszki szerint mindenesetre érdekes, hogy míg az előző kormány vásárolt, a mostani privatizál, és ezzel megfosztja a várost a köztulajdonban lévő ingatlanoknak a hasznosításától. Éppen ezért Cselovszki arra kérte a kormányt, a fővárost és a KVI-t, hogy gondolják át az eddigi terveket, vizsgálják felül azokat, és tartsák magántulajdonban ezt a fontos műemléképületet.

Az Index korábban már beszámolt a Divatcsarnok zaklatott sorsáról. Az üresen álló épületbe nemcsak a Fidesz álmodott ugyanis kulturális létesítményeket, hanem egyesek például a Magyar Építészeti Múzeumot helyezték volna ide. Más elképzelések egy Zenecsarnokról szóltak volna az egykori Párizsi Nagyáruház helyén, ahol egyébként esetleg egy korcsolyapálya is létesülne ezzel párhuzamosan.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.