Ágnes
-11 °C
-4 °C

Nem vizsgálták Demszky vagyonát

2004.09.08. 17:41
Nem tárgyalta Demszky Gábor vagyonnyilatkozatát a főváros illetékes bizottsága. A szocialista és SZDSZ-es képviselők szerint tisztázatlan a vizsgálat ügyrendje. Az előterjesztést a vagyonnyilatkozati bizottság fideszes elnöke is előkészítetlennek tartja.
Nem tárgyalt Demszky Gábor vagyonnyilatkozatáról a Fővárosi Közgyűlés Vagyonnyilatkozat-ellenőrző és Összeférhetetlenséget Vizsgáló Bizottsága. A bizottságban többségben lévő MSZP-SZDSZ-képviselők az ülést előkészítetlennek tartva, hiányolták a konkrét kifogásokat a beadványokból.

Újratárgyalják Demszky
összeférhetetlenségi ügyét
Eljárási okból a Fővárosi Közgyűlésnek szeptember végi ülésén meg kell ismételnie azt a múlt havi döntéshozatali eljárást, amit a főpolgármester összeférhetetlenségéről hozott. A fővárosi közigazgatási hivatal megvizsgálta a közgyűlés azon határozatát, amelyben kimondták, hogy nincs összeférhetetlenség Demszky Gábor főpolgármesteri és európai parlamenti tisztsége között.
A kifogás azért érte az eljárást, mert a közgyűlésnek mint döntéshozó szervnek egy háromfős bizottság javaslata alapján kell ezzel a kérdéssel foglalkoznia, ehelyett augusztus 31-én képviselői kezdeményezésre vette napirendjére a témát. Szeptember végén ezért háromfős bizottságot választanak, amely újra javaslatot tesz. (MTI)
Nem tudták, hogy vizsgálják

A testület a több mint egyórás vita során túlnyomórészt ügyrendi kérdésekkel foglalkozott, és a napirendjét is csak háromnegyed óra múlva tudta elfogadni. Danielisz Béla (MSZP) és Bőhm András (SZDSZ) indítványára többségi szavazással döntöttek arról, hogy csak azután foglalkoznak bármilyen panasszal, ha a bizottság elnöke a következő ülésre javaslatot tesz arra, hogy milyen eljárási-ügyrendi szabályok alapján zajlik majd egy adott vagyonnyilatkozat vizsgálata.

A politikusok szerint mivel nincs tárgyalható előterjesztés a bizottság előtt, nincs ok arra sem, hogy a főpolgármester vagyonnyilatkozatával összefüggésben megfogalmazott kérdésekkel foglalkozzanak.

Ellentmondásos nyilatkozat

Ughy Attila, a bizottság fideszes elnöke maga is érzékelt hiányosságokat abban a beadványban, amit egy állampolgár nyújtott be, ezért kiegészítést kért. A fideszes politikusnál frakcióvezetője, Kupper András egy nappal korábban levélben kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást Demszky Gáborral szemben. Kupper indoklása szerint sajtó híradásai alapján a főpolgármester vagyonnyilatkozatában "számos fogalmi és tartalmi ellentmondás lehetséges".

Példaként a kereszténydemokrata Deák András azt hozta fel, hogy a főpolgármester januári hivatalos bevallásához képest júliusi önbevallásában már nem szerepelt négy eltartott gyermeke. Juharos Róbert fideszes képviselő szerint már az is ok lenne a vagyonnyilatkozati eljárásra, hogy Demszky januárban elmulasztotta beadni hozzátartozói vagyonnyilatkozatát.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!