Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

A Kálvin téri üvegpalota tervezője lehet a főépítész utódja

2005.05.12. 14:35
Noha a főváros a héten cáfolta, hogy menesztenék Schneller István főépítészt, úgy tudjuk, hogy Demszky Gábor júniusban megválik munkatársától. A jövőben egy tanácsadó testület felel Budapest arculatáért.

Noha Tiba Zsolt főjegyző cáfolta, hogy Schneller István Budapest főépítésze távozna posztjáról, a Magyar Nemzet úgy tudja, már az utód is megvan, méghozzá a sokak által bírált Kálvin téri üvegpalota tervezője, Z. Halmágyi Judit. Az Index úgy tudja, Halmágyinak valóban jó esélyei vanna, ugyanakkor értesüléseink szerint pályázaton döntenek Schneller utódjáról.

A főjegyző korábban visszautasította, hogy pártpolitikai nyomásra bárkit eltávolítsanak a városházáról és hangsúlyozta, kiváló szakembernek és tisztességes embernek tartja a főépítészt. Két nap alatt viszont kiderült, hogy Schneller tényleg megy, de abban állapodtak meg, hogy közös megegyezéssel, júniusban távozik a fővárostól. A jogszabályok szerint, ha Tiba Zsolt főjegyző nem menti fel Schneller István főépítészt, akkor csak saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozhat.

A Magyar Nemzet úgy tudja, nemcsak az MSZP-nek, de az SZDSZ-nek is van már kész forgatókönyve Schneller eltávolítására. Z. Halmágyi Judit mellett politikai és szakmai körökben a szocialista támogatottságúnak nevezett Fegyverneki Sándor nevét is emlegetik. Ő Angyalföld főépítésze volt.

Az üvegpalota
Csaknem két és fél éve üresen áll a Kálvin Tower második fázisban elkészült épülete. A Múzeum utca és a Baross utca között megépített irodaház osztrák tulajdonos magyarországi megbízottja szerint azért nem üzemel, mert hogy az épület még nem készült el teljesen.

A magyarországi képviselő szerint az is hozzájárult a késéshez, hogy elhúzódott az épület használatbavételi engedélyének megszerzése. Az épület néhol tizenhat méterrel magasabb a mellette álló bérházaknál. 2001-2002 telén több hónapra le kellett állítani az építkezést, miután a szomszédok tiltakoztak a magasságkülönbség következtében kialakult veszélyek miatt. Az árnyékoló hatás elkerülése érdekében végül az építtetőnek meg kellett magasítani a szomszéd házak kéményeit is.

Korábban át kellett tervezni a közel 3800 négyzetméteres épületkettős első darabját is. Az Üllői út és a Baross utca közötti sarokra tervezett üvegház belső szerkezetét akkor kellett megváltoztatni, amikor tiltakozás indult a beépítendő tűzfalon 1982 óta látható Fabulon reklám megmentéséért.

Olvassa el az Index budapesti épületkritikáit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!