Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Téglafallal a melegbár és a polgármester ellen

2005.09.27. 13:33
A Fidesz képviselői szerint Steiner Pál V. kerületi polgármester tehet arról, hogy nem történik semmi a Belgrád rakpart 9. ügyében. A világörökség részét képező épületre engedély nélkül húzott fel három szintet a házban üzemelő melegklub tulajdonosa.

Tiltakozásul téglafalat épített kedden az V. kerületi önkormányzat elé a hivatal fideszes képviselője és alkalmi kőműves segítői. A falazást az váltotta ki, hogy a Belgrád rakpart 9. számú ház tetejére - amelyben a Capella melegbár üzemel - a tulajdonos engedély nélkül húzott fel három emeletet.


Tekintse meg képeinket!

"Tarthatatlan az az állapot, hogy ezt a jogsértést két éve nem tudja megszüntetni a kerület vezetése" - mondta Puskás András, a Fidesz kerületi frakcióvezetője. A képviselő szerint Steiner Pál, az V. kerület MSZP-s polgármestere tehet mindenről, ráadásul megpróbálja saját felelősségét elfedni.

A képviselőtestület ugyanis megszavazott 15 millió forintot a bontásra, de nem történik semmi, mondta a fideszes képviselő. A Belgrád rakparti épületből közfalakat is kiütöttek, ami a szomszédos házakat is veszélyeztetheti.

Miután mindezt elmondták, tiltakozásul falazni kezdtek a képviselők az önkormányzat előtt. Az ingatag téglafallal azt akarták szimbolizálni, hogy ebben a városban bárki bármit építhet.

A tiltakozástól két méterre az MSZP kerületi vezetői türelmesen megvárták a falazást, majd elmondták hogy az utca nem a politizálásra való, és a Fidesz kampányterepnek tekinti a kerületet.

"Kétségtelenül nagyon jópofa performance ez, de arra biztatja a polgárokat, hogy hasonló jogsértéseket kövessenek el" - mondta azPócs Dániel, az MSZP V. kerületi elnöke. Az MSZP-t természetesen zavarják a Belgrád rakparton történtek, de a bírósági ügy befejezéséig Steiner Pál nem tud mit tenni, tette hozzá az MSZP-elnök.

A Belgrád rakpart 9-es számú ház azé a Birta László nevű vállalkozóé, aki a melegek körében népszerű mulatóhelyet, a Capellát is üzemelteti. Az Első Magyar Meleg Alapítvány képviselője a környék lakói szerint "meleg vigalmi negyed" kialakítására törekszik.


Klikk a képre!

A házzal azonban nem ezért foglalkoznak a hatóságok, hanem mert Birta engedély nélkül húzott a rakpart részeként a világörökséget képező, 1895-ben épült házra három emeletet, lefedte udvarát, és mélyítette pincéjét. A V. kerületi építési hatóság fellépése ellen - amely például hatósági erővel aládúcoltatta a megbontások miatt elgyengült alsó szinteket - a tulajdonos elfogultságot jelentett be, így az ügyet a VII. kerület hatáskörébe helyezte át a közigazgatási hivatal.

Az emeletráépítést azonban senki nem tudta megakadályozni, bár kivitelezés közben gyakran tartottak helyszíni szemlét, felszólították a vállalkozót a munkák leállítására, s többször megbírságolták, összesen mintegy félmillió forintra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.