Auguszta
5 °C
22 °C

Össztűz Budapest SZDSZ-es átszabására

2005.01.07. 16:18
Azzal mindenki egytetért, hogy az önkormányzati rendszer a fővárosban nem működik. Budapest megcsonkítását javasló szabad demokrata kezdeményezést ugyanakkor a Fidesz és a várost vezető koalíció MSZP-s vezetője is bírálja.
Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője szerint a jelenlegi kétszintű önkormányzati rendszer (amely a kerületekből és a fővárosi önkormányzatból áll) belátható időn belül ellehetetleníti a főváros napi működőképességét. A regionális fejlesztés, az EU-pályázati források megszerzésének igénye is azt indokolja, hogy a várospolitikusok megállapodjanak egy olyan minimumban, ami valamit javít a jelenlegi helyzeten. Az SZDSZ-es Horn Gábor vetette fel, hogy válasszák le Budapestről azokat a kerületeket, amelyek 1950-től részei a fővárosnak. A koncepció részleteit Demszky Gábor főpolgármester ismertette az Indexszel. Bővebben > > >

Nevetségessé válunk

Bőhm András hatáskör-átrendezést sürget, hogy a Budapest egységét, arculatát meghatározó ügyekben központi döntési lehetőség legyen. Enélkül ugyanis "nevetségessé válunk" egész Európában, mert egyetlen fejlesztés sem valósulhat meg, mivel minden ügynek több "gazdája van".

A felvetésre Gy. Németh Erzsébet szocialista frakcióvezető azt mondta, "csak olyasvalaki" javasolhatja azt, hogy kerületek leválasztásával 700 ezer embert "kiebrudaljanak" Budapestről, aki nem ismeri a fővárost, "fogalma sincs annak működéséről", és arról sem tud, hogy az itt élők szeretik városukat, "s nem kívánnak innét eltávozni". A szocialisták azzal egyetértenek, hogy Budapestet még inkább egységesíteni kellene. Ezt azonban a kerületek és a fővárosi önkormányzat közötti feladat- és hatáskör-átrendezéssel, és nem Budapest "szétszabdalásával" kell megoldani.

Hihetetlen felelőtlenség

Gy. Németh Erzsébet "hihetetlen felelőtlenségnek tartja azt, hogy egy ilyen kiforratlan ötlettel rémisztgetik az embereket".

Wintermantel Zsolt a fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettes, országgyűlési képviselő közölte, hogy a Demszky Gábor és a Tiba Zsolt főjegyző által 1994-ben kierőszakolt önkormányzati törvénymódosítással jött létre Budapesten a kétszintű önkormányzati rendszer. "Érthetetlen, hogy miért most döbbent rá az SZDSZ arra, hogy működésképtelen ez a kétszintű önkormányzatiság." A fideszes politikus szerint ez a kidolgozatlan, "komolytalan" SZDSZ-felvetés azt a célt szolgálja, hogy (...) "áttematizálják" a budapesti közéletet, eltereljék a figyelmet az olyan ügyekről, mint a drasztikus díjemelés. Wintermantel Zsolt hangsúlyozta, "nemcsak Budapest méretével, a kerületek számával van gond, hanem a kerületekkel való együttműködésre képtelen fővárosi vezetéssel, Demszky Gáborral az élen".

A képviselő érdekesnek tartja az SZDSZ "politikai nyilatkozatjellegű" felvetését amiatt is, hogy korábban Demszky Gábor volt az, aki minden erővel ellene volt azoknak a kerületi önállósodási szándékoknak, amelyeket például Újpest és Csepel szorgalmazott.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.