Börtönnel sújtanák a graffitizőket

MTI
2004.04.07. 15:59
Akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetné a visszaeső és súlyos károkat okozó graffitiseket a budavári önkormányzat fideszes polgármestere, aki az erről szóló országgyűlési képviselői önálló indítványáról szerdán, Budapesten, sajtótájékoztatóján számolt be. A büntető törvénykönyvhöz benyújtott módosító javaslat szerint három évig terjedő szabadságveszéssel büntetődő az, aki jelentős, kétmillió forint feletti kárt okoz, s a bűntettet a kulturális javak, illetve a nemzeti kulturális örökség, valamint a világörökség részét képező ingatlanra különös visszaesőként vagy csoportosan követi el - mondta Nagy Gábor Tamás.

A fideszes országgyűlési képviselő, a budavári önkormányzat polgármestere hozzátette: két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék, aki 200 ezer és kétmillió forint közötti kárt okoz az említett ingatlanokban, ugyanakkor kisebb kár okozásáért közmunka vagy pénzbüntetés járna. "Nem a börtönbüntetés a célja az ilyen típusú törvénymódosításnak, hanem az, hogy legyen egy önálló törvényi tényállás (...), ne lehessen kibújni a büntetés alól azzal, hogy valójában az elkövető célja nem a károkozás volt, ezért rongálás miatt nem vonható büntetőjogi felelősségre" - közölte Nagy Gábor Tamás.

Ha az országgyűlés nem veszi tárgysorozatba az indítványt, akkor aláírásgyűjtő kampányt indítanak az ügy érdekében - jelentette ki a fideszes polgármester.