Leltár a fővárosi szobrokról

Budapest Portál
2004.04.07. 17:07
Összesen 700 fővárosi tulajdonú szobor értékét határozta meg tavaly augusztus és december között az emlékművek gondozásáért felelős Budapest Galéria.

A felmérés szerint az alkotások összértéke eléri a 16,5 milliárd forintot - nyilatkozta a Budapest Portálnak Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója. Hozzátette: ez csak a pénzben kifejezhető összeg, valódi, eszmei értékük felbecsülhetetlen. Az értékbecsléshez a fővárosi szakintézmény szakemberei először megállapították, hogy most mibe kerülne elkészíteni az adott emlékművet, majd a szobrok korával arányosan növekvő mértékben szorozták azt - magyarázta Zsigmond Attila. Az értékbecslés összesen 6 millió forintjába került a Fővárosi Önkormányzatnak.

A felmérés szerint a legértékesebb fővárosi kezelésű szobor a Szentháromság téren található kegyoszlop - ennek értéke mintegy 816 millió forint. A második helyet Szent Gellért szobra foglalja el 584 millió, míg a képzeletbeli dobogó alsó fokán a Roosvelt téri Deák Ferenc szobor áll 554 millió forintos értékével. Ugyancsak jelentős értéket képvisel a Gellért hegyi Szabadság szobor - az emlékmű 442 millió forintot ér.

Az értékbecsléssel párhuzamosan felmérés készült a budai szobrok állapotáról is a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának a felkérésére - mondta el Zsigmond Attila. Eszerint a budai oldalon 85,9 millió forintot kellene a minimális felújítási munkálatokra költeni. Mivel évente összesen 16 millió forintot kapnak az állagmegóvásra, az igazgató szerint a rekonstrukciókat csak lassan, évek alatt tudják elvégezni, a fontossági sorrendet figyelembe véve.