Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Parkolási jogvita: folytatódnak a tárgyalások

MTI
2004.04.06. 17:18
Tovább tárgyal a fővárosi önkormányzat a Centrum Parkoló Kft. egyezségi ajánlatáról, amellyel egy még 1995-ben kötött szerződés jogvitáját zárná le - erről kedd délutáni, részben zárt ülésén határozott a főváros tulajdonosi bizottsága.

Az önkormányzat 1997 májusában felmondta azt a Centrum jogelődjével, a Petrolex Kft.-vel kötött szerződést, amellyel közterületet biztosított a parkolás üzemeltetéséhez. A cég ugyanis 1996 augusztusától nem fizette a megállapodásban rögzített díjat. A peres üggyé vált jogvitában a Legfelsőbb Bíróság két éve jogerősen 50 millió forint megfizetésére kötelezte a kft.-t, amit a cég tavaly nyáron teljesített.

A kft. ugyanakkor viszontkeresetében amiatt perli a fővárost, hogy az nem adta át részére a nem fizető autósok személyes adatait, s emiatt nem tudták behajtani a parkolási díjakat. A cég összességében 158 millió forintnyi kára miatt perli az önkormányzatot. Ez ügyben a bíróság januárban szeptemberre halasztotta el a tárgyalást.

A kft. egyezségi ajánlatában rögzíti, ha a főváros ugyanannyi pénzt fizet neki, mint amennyit a kft. korábban átutalt az önkormányzatnak, akkor megszünteti a még folyamatban lévő kártérítési pert. A főpolgármesteri hivatal jogászainak a bizottság előtt ismertetett álláspontja szerint a most zajló per precedens értékű. Nagyobb esély látszik ugyan az önkormányzat pernyerésére, de az sem zárható ki, hogy részben pert nyer a kft. Ezért indokoltnak tartják az esetleges egyezség megkötését is.

A nyilvános vitában ellenzéki és koalíciós képviselők is felvetették, hogy nagyobb eséllyel valósíthatná meg az önkormányzat az egységes fővárosi parkolási rendszer kialakítását, ha nem pereskedne tovább ebben az ügyben.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.