Nem lesz szobra Prohászkának Budapesten

MTI
2004.06.17. 11:04
A jelenlegi városvezetés mellett nincs esély arra, hogy Prohászka Ottokár katolikus püspök szobra visszakerüljön eredeti helyére, a budapesti Károlyi kertbe, jelentette ki a fővárosi MIÉP-frakció vezetője csütörtökön, az emlékmű felállításának 70. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján. Zsinka László akkor kezdeményezné újra a szobor felállítását, ha Budapest két év múlva megválna a liberális vezetőitől.

A frakcióvezető levelet írt Demszky Gábornak, amelyben a főpolgármester támogatását kérte ahhoz, hogy a fővárosi közgyűlés elvi döntést hozzon a szobor visszaállításáról. Demszky Gábor válaszlevelében - amelyet Zsinka László bocsátott az MTI rendelkezésére - Prohászka Ottokár antiszemitizmusára hivatkozva azt írta: a szobor egyházi területen van méltó helyen, és nem támogatja annak közterületen való elhelyezését.

Prohászka Ottokár (1858-1927) római katolikus püspök, egyházi író, hitszónok volt, a magyarországi keresztényszocialista mozgalom egyik vezetője. A püspök hittudományi munkáiban és szónoklataiban erőteljesen fellépett a szocializmussal és a liberalizmussal szemben.