Zalán
9 °C
19 °C

Teret neveznének el Reaganről Budapesten

Népszabadság
2004.06.25. 11:41
Kapcsolódó cikkek (1)
Nevezzenek el Budapesten egy közteret Ronald Reaganről! A közel három hete, 93 évesen elhunyt volt amerikai elnök politikájával legalább annyira, ha nem sokkal inkább hozzájárult a hidegháború befejeződéséhez, a kelet-közép-európai, köztük a magyarországi demokratikus átalakuláshoz, mint a Szovjetuniót "lebontó" Mihail Gorbacsov. A gesztussal a magyarok tiszteleghetnének azon államférfi előtt, aki segített felszabadítani e csodálatos országot. E petíciónak nevezett javaslatot Stephen A. O'Connor, a Budapest Business Journal (BBJ) kiadója és vezérigazgatója fogalmazta meg az angol nyelvű gazdasági hetilapban megjelent írásában.

O'Connor a Népszabadság érdeklődésére elmondta, hogy a térelnevezés ügyében még csak magyar barátaival beszélt, akik jónak tartották ötletét. "Mielőtt politikusok támogatását kérném az ügyben, szeretném kideríteni, hogy tizenkét éve Magyarországon élő külföldi állampolgárként tehetek-e hivatalosan ilyen kezdeményezést a fővárosi vagy valamelyik kerületi önkormányzatnál" - fogalmazott az üzletember.

O'Connor - aki a külföldön élő, regisztrált republikánus szavazókat és szimpatizánsokat tömörítő Republicans Abroad International magyarországi szekcióját is vezeti - cikkében azt szorgalmazza, hogy a budapesti Roosevelt teret nevezzék át Reagan térre. A lap megkeresésére álláspontját úgy módosította, hogy a Szabadság teret vagy valamilyen másik budapesti közteret nevezzenek el Reaganről. Javaslatát azzal bővítette ki, hogy a leendő Reagan téren állítsák fel az USA 40. elnökének szobrát, amelyet magyar művész tervezne, s a megvalósításhoz a lapkiadó igyekezni fog - tengerentúli kapcsolatait is megmozgatva - amerikai szponzorokat felkutatni.

Az önkorményzat illetékes bizottságánál azt a tájékoztatást kapta az Index, hogy rendelet szabályozza, kiről lehet közterületet elnevezni. A procedúra egyik feltétele, hogy legalább huszonöt év teljen el az illető elhalálozása óta, így Ronald Reagan térre még legalább egy negyed századot várni kell.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.