Teret neveznének el Reaganről Budapesten

Népszabadság
2004.06.25. 11:41
Nevezzenek el Budapesten egy közteret Ronald Reaganről! A közel három hete, 93 évesen elhunyt volt amerikai elnök politikájával legalább annyira, ha nem sokkal inkább hozzájárult a hidegháború befejeződéséhez, a kelet-közép-európai, köztük a magyarországi demokratikus átalakuláshoz, mint a Szovjetuniót "lebontó" Mihail Gorbacsov. A gesztussal a magyarok tiszteleghetnének azon államférfi előtt, aki segített felszabadítani e csodálatos országot. E petíciónak nevezett javaslatot Stephen A. O'Connor, a Budapest Business Journal (BBJ) kiadója és vezérigazgatója fogalmazta meg az angol nyelvű gazdasági hetilapban megjelent írásában.

O'Connor a Népszabadság érdeklődésére elmondta, hogy a térelnevezés ügyében még csak magyar barátaival beszélt, akik jónak tartották ötletét. "Mielőtt politikusok támogatását kérném az ügyben, szeretném kideríteni, hogy tizenkét éve Magyarországon élő külföldi állampolgárként tehetek-e hivatalosan ilyen kezdeményezést a fővárosi vagy valamelyik kerületi önkormányzatnál" - fogalmazott az üzletember.

O'Connor - aki a külföldön élő, regisztrált republikánus szavazókat és szimpatizánsokat tömörítő Republicans Abroad International magyarországi szekcióját is vezeti - cikkében azt szorgalmazza, hogy a budapesti Roosevelt teret nevezzék át Reagan térre. A lap megkeresésére álláspontját úgy módosította, hogy a Szabadság teret vagy valamilyen másik budapesti közteret nevezzenek el Reaganről. Javaslatát azzal bővítette ki, hogy a leendő Reagan téren állítsák fel az USA 40. elnökének szobrát, amelyet magyar művész tervezne, s a megvalósításhoz a lapkiadó igyekezni fog - tengerentúli kapcsolatait is megmozgatva - amerikai szponzorokat felkutatni.

Az önkorményzat illetékes bizottságánál azt a tájékoztatást kapta az Index, hogy rendelet szabályozza, kiről lehet közterületet elnevezni. A procedúra egyik feltétele, hogy legalább huszonöt év teljen el az illető elhalálozása óta, így Ronald Reagan térre még legalább egy negyed századot várni kell.