Megnézi Budapestet a londoni City polgármestere

MTI
2004.07.04. 08:22
Hivatalos látogatásra Budapestre érkezik július 5-6. között Alderman Robert Finch, a londoni City polgármestere - közölte a brit nagykövetség az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Lord Mayor magyarországi látogatása egy nagyobb program része, amelynek során a polgármester ellátogat az Európai Unióhoz május elsején csatlakozott közép-kelet-európai országokba, a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztése érdekében.

A Lord Mayor vezető brit üzletemberekből álló küldöttség élén érkezik Magyarországra. Látogatása során megbeszéléseket folytat majd többek között Járai Zsigmond jegybankelnökkel, Terták Elemérrel, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárával, Kamarás Miklóssal, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatójával.

A Lord Mayor a Corporation of London vezetője, amely a londoni City számára nyújt önkormányzati szolgáltatásokat. Emellett a városi tanács bírósága (Court of Common Council) elnöki tisztét tölti be.

A nagykövetség közlése szerint a Magyarországra irányuló brit beruházás összege eléri a 3,5 milliárd eurót, amellyel Nagy-Britannia a hatodik legnagyobb beruházó Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén az első négy hónapban a Nagy-Britanniából érkező import értéke meghaladta a 104 milliárd forintot, ami több mint 18 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A Nagy-Britanniába irányuló kivitel értéke január-áprilisban 161,3 milliárd forint volt, ez 28,5 százalékos emelkedés 2003 azonos időszakához viszonyítva.