Jövőre kezdődik a Mátyás-templom felújítása

MTI
2004.07.09. 15:43
A budavári Mátyás- templom felújítása várhatóan jövő év kora tavaszán kezdődik. A legalább három évig tartó, 3-3,5 milliárd forint összegűre becsült beruházást a katolikus egyház állásfoglalása nyomán teljes egészében az állam finanszírozza - mondta Ács Tamás, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának miniszteri biztosa.

Az érintett felek, a katolikus egyház mint tulajdonos, a főváros és a kulturális tárca közötti, a finanszírozásról zajló tárgyalási folyamatot Erdő Péter esztergom-budapesti érsek állásfoglalása zárta le, miszerint: a tulajdonos pénzügyi lehetőségeit messze meghaladja a rekonstrukció feladata, ezért nem vesz részt a finanszírozásban.

Erdő Péter ugyanakkor csak a templom szigorúan vett műemléki rekonstrukcióját tudja elfogadni. Ez azt jelenti, hogy nem ért egyet azzal a rekonstrukciós programmal, amely szerint a szint alatti bővítés túl nyúlt volna a templom területén, vagyis ezer négyzetméterrel tágították volna a turisták által igénybe vehető teret, a többi között kiállítótermek létesítésével.

A jogerős építési engedély birtokában és a nyílt közbeszerzési eljárás lebonyolítása után a minisztérium 2005 kora tavaszán kezdheti el a külső és belső rekonstrukciót. A Mátyás-templom főtornyát viszont már az idén októberben felállványozzák a halasztást nem tűrő, életveszély-elhárítási feladatok elvégzésére.