Betegazonosító karszalag lesz a fővárosi kórházakban

MTI
2004.09.23. 17:01
A fővárosi önkormányzat kórházaiban jövőre bevezetik a betegazonosító karszalagot - határozott csütörtöki ülésén az önkormányzat egészségügyi bizottsága. Ikvai Szabó Imre, a testület szdsz-es elnöke az MTI-nek elmondta, hogy ezt a lépést az egészségüggyel foglalkozó főpolgármester-helyettes kezdeményezte. A vitában azonban javaslata úgy módosult, hogy az önkormányzat éves költségvetésének márciusi elfogadása után vezetik be a betegazonosító karszalagot, a főpolgármester-helyettes pedig addig szakmai útmutatót ad ki ez ügyben.

A bizottság határozatban rögzítette azt is, hogy a jövőben automatikusan megszűnik annak a főigazgatónak a vezetői megbízatása, akinek nem fogadják el az előző évről szóló beszámolóját. A testület döntött arról is, hogy orvos pályázó esetén ezután a főigazgatók alkalmassági kritériuma lesz az, hogy rendelkezzenek szakorvosi képzettséggel - mondta el a bizottsági elnök.

A kórházak adósságállományának áttekintésekor a bizottság megállapította, hogy nem teljesült egy korábbi határozata, a főpolgármester nem nevezett ki augusztustól önkormányzati (csőd)biztost a János kórházba. A jogszabályi előírások szerint százmillió forintos tartozás esetén ez kötelező. Ikvai Szabó Imre elmondta, a testület tájékoztatást kapott arról, hogy ötvenmillió forint átütemezésével 91 millió forintra csökkent a kórház adóssága. Ennek ismeretében a bizottság megerősítette, hogy hatályban tartja korábbi döntését, amit az érzékelt tendencia miatt hozott. Az elnök megjegyezte, hogy ez ügyben a főpolgármesternél van a hatáskör, amivel az újabb bizottsági döntés ismeretében célszerű lenne élni.