Megkezdődik a Rózsakerti lakótelep azbesztmentesítése

MTI
2005.01.28. 15:06
Megkezdődik a XXII. kerületi Rózsakerti lakótelep házainak azbesztmentesítése, a beruházás 600 millió forintba kerül - mondta el Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken. Persányi tájékoztatása szerint a lakótelepen 51 épületben, 12 ezer négyzetméteren végzik majd el a mentesítést, ott, ahol ezt az elavult szigetelési technikát alkalmazták. A miniszter hozzátette: tavasszal a közbeszerzési eljárás lezárása után, várhatóan áprilisban kezdik meg a tényleges munkát.

A rózsakerti lakóházak azbesztmentesítésére fordított 600 millió forint 75 százalékát az Európai Unió által meghirdetett pályázaton nyerte el az önkormányzat, 20 százalékos részt vállalt a központi költségvetés, valamint a fennmaradó 5 százalékot - 30 millió forint - az önkormányzat biztosított az általa létrehozott Kerületi Azbesztmentesítési Alapból. Iván János, a kerület SZDSZ-es alpolgármestere hozzátette: a lakóktól nem tudtak volna összegyűjteni 30 millió forintot, ezért hozta létre az önkormányzat az alapot, így a lakóknak nem került semmibe az azbesztmentesítés.

Persányi Miklós hozzátette: az országban összesen 237 ezer négyzetméternyi felület van, amelyet mentesíteni kell a káros anyagtól. Ezen épületek jelentős része állami tulajdonban van. Az országos azbesztmentesítés becsült költsége 14 milliárd forint.